امروز قرارداد ساخت 4000 مگاوات نیروگاه خورشیدی، برای رفع ناترازی برق در کشور وارد مرحله اجرایی میشود.
مجموع ظرفیت در حال برنامهریزی برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر 30 هزار مگاوات است، حدود 11600 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر با ساختگاههای مشخص در حال احداث بوده و قرار است ظرف دو سال به سرانجام برسد.
شرکتها و صنایع بزرگی نسبت به اخذ پروانه برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر اقدام کردهاند که از جمله آنها میتوان به فولاد مبارکه با سرمایه گذاری 600 مگاوات و صنایع مس 1000مگاوات سرمایه گذاری اشاره کرد تا بخش عظیمی از ناترازی برق، حل و برق پاک تولید شود.
دولت سیزدهم برنامههایی را برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر ارائه کرده است که یکی آنها برنامه احداث 10 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر است. برنامهای که در آن تولید 4000 مگاوات برق از طریق نیروگاه بادی خورشیدی و 3000 مگاوات نیروگاه بادی و 3000 مگاوات احداث نیروگاه خود تامین صنایع در آن پیشبینی شده است. اخیرا نیز احداث 30 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی پنج سال در جلسه شورای عالی انرژی به تصویب رسید که خبر از آیندهای روشن در زمینه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور میدهد.
***ظرفیت انرژی تجدیدپذیر در 10 سال آینده حداقل 30 هزار مگاوات خواهد بود
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در این رابطه اظهار کرد: ریل گذاری خوبی با حمایت وزیر نیرو و فعالیتهای ساتبا طی دو سال گذشته در حوزه تجدیدپذیرها صورت گرفته است، این مهم فضای خوبی را در موضوع تجدیدپذیرها در کشور ایجاد کرده به طوری که پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی به دست متخصصان داخلی در کشور ساخته میشود.
همایون حائری با اشاره به شدت گیری احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به ویژه خورشیدی در کشور گفت: بیتردید سال 1403 سال تحول تجدیدپذیرها در صنعت برق کشور خواهد بود. بر اساس مجوز شورای اقتصاد هم اکنون 3 تا 4 هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در حال احداث است و به واسطه فراهمسازی زیرساختهای مناسب و لازم و نیز برنامهریزی انجام شده این تحول در صنعت برق کشور رخ خواهد داد.
معاون برق و انرژی وزیر نیرو خبر داد: طی 10 سال آینده حداقل ظرفیت 30 هزار مگاوات در صنعت برق از انرژی تجدیدپذیر خواهیم داشت و برنامههای آینده متکی بر انرژی تجدیدپذیر خواهد بود. پرونده تجدیدپذیرها به صورت جدی در صنعت برق باز شده و سال آینده تجدیدپذیرها سهم قابل توجهی از سبد سوختی نیروگاهها را به خود اختصاص میدهند.
وی ضمن ارزیابی سرمایهگذاری در این باره اظهار کرد: صندوق توسعه ملی و شرکتهای بزرگ داخلی در این باره سرمایهگذاریهای خوبی را صورت داده است، سال به سال سرمایهگذاری تجدیدپذیرها با در نظر گرفتن رشد تکنولوژی افزایش مییابد و حتی میتواند با توجه به مزایای زیست محیطی اقتصادیتر نیز باشد.
***آغاز تحول در تجدیدپذیرها
همچنین پیرو ابلاغ مصوبه شورای اقتصاد در تاریخ 12 مهرماه 1402 و مصوب شدن ساخت 4500 مگاوات انرژی تجدیدپذیر از محل صرفه جویی سوخت در دولت سیزدهم و پس از طی شدن مراحل قانونی برای مشخص شدن سرمایه گذاران با برگزاری مناقصه عمومی، قرار است که امروز فرایند اجرای این پروژه با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط و در حضور حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهوری آغاز شود.
سرمایهگذاران 4 شرکت برنده در مناقصه در قالب پنج سبد شامل، 2 سبد 1500 مگاواتی و 3 سبد 500 مگاواتی، برای 4000مگاوات معین گردیدند و یک سبد500 مگاواتی باقیمانده نیز در حال برگذاری مناقصه جهت انتخاب آخرین سرمایه گذار است. با اجرای این مصوبه، سرمایه گذاران متعهد میشوند نیروگاهها را ظرفیت مجموع 4000 مگاوات انرژی برق خورشیدی تا حداکثر پیک برق سال 1403 به شبکه سراسری متصل کنند.
پیش از این کمانی - معاون وزیر نیرو درباره اقدامات صورت گرفته برای تسهیل فرایند ساخت 4000 مگاوات نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر در کشور گفته بود: کار ویژهای در حال انجام است و مقامات بالای کشور در لحظه در حال پیگیری برای تسهیل امور ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور هستند؛ در پی این امر، وزیر نیرو دستورات لازم را به توانیر و برق منطقهایهای سراسر کشور ابلاغ کرده است.
همچنین موانع و مشکلات پیش روی شرکتهای حاضر در این مناقصه از جمله تملک زمین ها، نحوه اتصال به شبکه و مشکلات زیست محیطی در جلسات متعددی با حضور عوامل ساتبا و سرمایه گذارها بررسی و رفع شد.
در مجموع 381 ساختگاه برای ساخت نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت بیش از 10 هزار و 200 مگاوات با محوریت 16 برق منطقهای در سراسر کشور وجود دارد؛ برق منطقهای استانهای تهران با 32 درصد، فارس با 10 درصد و سیستان و بلوچستان با 9 درصد از استانهایی هستند که بیشترین سهم را در ساخت 4000 مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور دارند.
امروز مراسم افتتاح نیروگاه 10 مگاواتی ساغند یزد، برگزار میشود، این واحد نیروگاهی که در شهرستان اردکان واقع شده است در زمینی به مساحت 15 هکتار با سرمایه 7.5 میلیون یوریی ساخته شده و در کمتر از 11 ماه از انعقاد قرار داد برق خود را به شبکه تزریق کرده است.
به واسطه ساخت این واحد نیروگاه 4 میلیون متر مکعب گاز طبیعی در سال صرفه جویی شده و از انتشار سالانه 10 میلیون تن گاز گلخانهای جلوگیری میشود.
عزم دولت سیزدهم در حالی است که کل ظرفیت منصوبه انرژیهای تجدیدپذیر از سال 1372 تا سال 1400 معادل 858.5 مگاوات بوده و از آغاز دولت سیزدهم تاکنون 225 مگاوات به این ظرفیت اضافه شده است.
79 درصد کل ظرفیت منصوبه انرژیهای تجدیدپذیر مربوط به قبل از دولت سیزدهم بوده و 21 درصد بعد از این دولت افزوده شده است. استفاده از ماده 12 قانون رفع موانع تولید، ماده 16 قانون جهش دانشبنیان و مصوبههای شورای اقتصاد و روش خرید تضمینی برق از عوامل اثربخش در توسعه تجدیدپذیرهاست.
افزایش امنیت انرژی، رفع ناترازی تولید و مصرف در فاصله زمانی کمتر، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و حفظ محیط زیست با کاهش سوختهایی مانند مازوت، افزایش راندمان انرژی ازجمله موضوعات مهمی است که صنعت برف را به سمت استفاده بیشتر از انرژیهای تجدیدپذیر سوق میدهد.
منبع: خبرگزاری ایسنا
شناسه خبر 77519