یک روانشناس بالینی کودک و نوجوان گفت: مهمترین بخش زندگی افراد که از دوران کودکی شکل میگیرد داشتن اعتماد به نفس است.
لیلا شقاقی اظهار کرد: یکی از مهم ترین پایههای زندگی افراد که از کودکی شکل میگیرد اعتماد به نفس است. این موضوع نقش مهم و به سزایی در شکل گیری سلامت اجتماعی،روحی،روانی،ذهنی دارد.پدر و مادر باید همه جوره بدون چشم داشتی به کودک خود محبت کرده تا به اندازه کافی اعتماد به نفس را درون خود تقویت کند.
او گفت: البته ناگفته نماند نادیده گرفتن، انتقاد، تمسخر،سرزنش کردن و کوچک شمردن احساسات کودکان، پیامهای ویرانگری برای کودکان خواهد داشت.زمانی که کودکان احساساتشان به رسمیت شناخته نمیشود، کودک باور میکند که فرد مهمی نیست و باورهای ناکارآمدی در ذهن او ساخته خواهد شد.به همین صورت اعتماد به نفس کودک روز به روز کاهش پیدا میکند و در نوجوانی و بزرگسالی هم بر اساس آن باورها روابط و زندگی خود را پیش خواهد برد.
شقاقی تصریح کرد: این موقعیتهای آشنا زمانی شکل میگیرند که یک فرد با اعتماد به نفس و عزت نفس پایین تحت تاثیر باورهای ناسالم دوران کودکی دچار طرحوارههای ناسازگار شود.طرحوارهها باورهای عمیق هر فردی هستند که پایه تصمیمگیریها و انتخابهای او را تعیین میکنند الگوها و چهارچوبهایی که یک فرد بر اساس آن رفتار میکند.
او گفت: طرحوارههای ناسازگار باعث آسیبهای متوالی در زندگی یک فرد خواهد شد.این موضوع موجب ایجاد احساس ناکافی بودن در فرد خواهد شد.بی اعتمادی باعث نگاه منفی نسبت به دیگران میشود و فرد احساس میکند از دیگران ضربه خواهد خورد.طرحواره وابستگی باعث نیاز دائمی یک فرد به دیگران میشود.طرحواره آسیب پذیری باعث احساس عدم امنیت فرد نسبت به خود و پیرامونش میشود. طرحوارههای ناسازگار مختلفی وجود دارد که تلههایی محسوب میشوند که زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده و با زخمهای عمیق موجب عدم رضایت و خوشبختی در افراد میشوند.این طرحوارهها عمدتا با سبک تربیتی پدر و مادر و تجربههای ناخوشایند شکل میگیرند.
منبع: خبرگزاری ایسنا
شناسه خبر 81525