استاندار همدان گفت: ما موظف به حفاظت و صیانت از اموال و امکانات دولت و نظام هستیم.
صیانت نه به معنای اینکه به آنها دست نزنیم! صیانت یعنی اینکه این اموال را در خدمت شادی و آرامش مردم و توسعه شهر قرار دهیم.
روز شنبه شورای فرهنگ عمومی استان همدان با حضور نماینده ولی فقیه در استان، استاندار و جمعی از مدیران در سالن شهدای استانداری برگزار شد.
* انجام مصوبات منوط به دبیرخانه فعال است
نماینده ولی فقیه در استان همدان طی این جلسه با اشاره به عملکرد شورای فرهنگ عمومی در چندسال گذشته، بیان کرد: از سال 98 که نخستین شورای فرهنگ در همدان با حضور بنده شکل گرفت، آرزوی ما این بود که شورا تبدیل به قرارگاه شده و بتواند با هدایت، نظارت و راهبرد، مسائل فرهنگی را پیش ببرد.
حجتالاسلاموالمسلمین حبیبالله شعبانیموثقی افزود: اواخر دولت آقای روحانی ورود خوبی به حوزه فرهنگ عمومی صورت گرفت و در دولت سیزدهم هم تلاش بر این بود آن مسیر ادامه پیدا کند که البته در بخشهایی نیز موفق بود.
نماینده ولی فقیه در استان همدان تصریح کرد: یکی از مصوبات ما در شورای فرهنگ استان، مرکز تربیت کودک بود و سال 98 در شورا مصوب شد که با زحمات فراوان شکل گرفت و قرار بود در راستای بسترسازی حوزه فرهنگ، فعال کردن اردوگاههای فرهنگی، نظارت بر فعالیت مراکز فرهنگی و نظایر آن فعالیت کند که تاحدودی موفق بود و بخش زیادی از مأموریت آن انجام شد.
حجتالاسلاموالمسلمین شعبانیموثقی سپس به سند فرهنگی اشاره کرد و گفت: این سند در سال 1401 با تلاش فراوان نخبگان و اساتید شکل گرفت و با حضور شهیدرئیسی رونمایی شد، اما فقط 10 درصد آن عملی شد! اولویتهای این سند شامل خانواده، نشاط اجتماعی و غیره بود که متأسفانه مغفول واقع شد.
وی سپس اظهار کرد: بنا بود دستگاهها یک درصد بودجه فرهنگی خود را صرف شورای فرهنگی کنند که این مورد هم محقق نشد!
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان همدان ابراز کرد: مسئله دیگر تدوین سند قرآنی استان بود که بهعنوان نمونه از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به سایر استانها ابلاغ شد؛ اما این سند هم قرارگاهی پیش نرفت و کار روی زمین ماند.
حجتالاسلاموالمسلمین شعبانیموثقی تأکید کرد: مسئله این است که تا دبیرخانه فعال نشود، این مصوبات پیش نمیرود و مقرر شد پنج نفر نیروی فعال در این دبیرخانه مستقر شوند.
وی با این بیان که کارهای خوبی نیز در سالهای اخیر انجام شده اما ما با ظرفیت 100 خروجی 10 داریم، توضیح داد: شورای فرهنگ عمومی توان این را دارد که کلیه مسائل اجتماعی و فرهنگی استان را حل کند. با توجه به نگاه ویژه آقای ملانوری به مسائل، بنده امید دارم تحولی را در استان شاهد باشیم که چه در بخش اقتصاد و چه در حوزه فرهنگ، بتواند همدان را به جایگاه خود نزدیک کند.
نماینده ولی فقیه در استان همدان با اشاره به موضوعات حوزه خانواده، متذکر شد: مجمع خانواده کار را بسیار خوب پیش برد، اما آنجا هم نیاز به حمایت دارد؛ این مرکز اثرگذار است، اما مکان ندارد.
حجتالاسلاموالمسلمین شعبانیموثقی گفت: ظرفیتهای مکانی احتکارشده در استان زیاد بوده و این مهم یک معضل است؛ پیش آمده مشاهده کردهایم که دستگاهی ساختمان خالی دارد، به مسئولان آن گفتهایم این ساختمان را به نیروهای فرهنگی میدان بدهید، گفتهاند نه نمیتوانیم آن را به کسی بدهیم، خودمان احتیاج داریم؛ اما بعد از چهار سال میبینیم همان ساختمان خالی است! چرا این امکانات را در اختیار نیروهای فرهنگی اثرگذار قرار نمیدهید؟ مکان را بدهید، گزارش کارش را خودتان ارائه کنید.
وی با تأکید بر اینکه حلقههای میانی فرهنگی اثرگذار هستند اما حمایت نمیشوند، افزود: در بخش فرهنگ تا نتوانیم عموم مردم را پای کار بیاوریم، موفق نمیشویم؛ باید توجه به حلقههای میانی را بهجد مورد توجه و حمایت قرار دهیم.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان همدان در خاتمه تصریح کرد: بر مصوبات ابلاغی به دستگاهها باید نظارت شود؛ همچنین باید آنها را ارزیابی کرد. این کار برعهده دبیرخانه است و تا زمانی که وضعیت دبیرخانه همین باشد، کار پیش نمیرود.
* اگر کسی هنر استفاده از اموال در اختیار را ندارد، جایش پشت میز نظام نیست
استاندار همدان نیز در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: عناوین گاهی به اشتباه و طبق رسومات به افراد اطلاق میشود که جلسه شورای فرهنگ عمومی، جای اصلاح این موارد است؛ بنده در مرحله آزمون جامع دکتری هستم و هنوز دکتر نشدهام، بنابراین همان ملانوری که بگویید، کفایت میکند و البته ارزش آدمها نه به عنوان، بلکه به کاری است که انجام میدهند.
حمید ملانوریشمسی سپس خاطرنشان کرد: کار فرهنگی را یک کار کاملاً تخصصی و فنی بدانید. هر کسی نباید به خودش اجازه دهد در این حوزه ورود کرده و نظر دهد؛ این حوزه نیازمند علم و تخصص است.
وی افزود: مسئله مهم دیگر مشخص بودن متولی کار فرهنگی است؛ فرهنگ که مجموعهای از رسوم، عادات و آیینها است، توسط مردم خلق شده و متولی اصلی آن هم عامه مردم هستند.
استاندار همدان با بیان اینکه گاهی یک رفتار در ابتدا با انزجار مواجه شده اما رفتهرفته مورد قبول واقع میشود، گفت: پس خلقکننده رفتارها چه هنجار و چه ناهنجار، مردم هستند؛ ما فقط میتوانیم برنامهریزی کرده و با امکاناتی که در اختیار داریم، به این حرکتها جهت بدهیم.
ملانوریشمسی سپس با اشاره به اسناد بالادستی موجود، تأکید کرد: حدود 50 سند تاکنون توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده که اکنون تأکید رئیسجمهور محترم، توجه به سند هفتم توسعه است؛ گاهی اگر سندها را هم درنظر نگیریم، کار پیش میرود! پس لزوم سند تحقق صددرصدی آن است و نه انجام روزمرهها به اسم سند.
* تدوین سند مهم نیست، اجرای آن مهم است
وی ابراز کرد: تدوین سند مهم نیست، مهم اجرای اسناد در جامعه است؛ در راستای انجام وظایف نیز قانون مسائلی را مشخص کرده که لازمالاجرا هستند و همین کافی است تا بدانیم در چه جایگاهی قرار داریم.
استاندار همدان با بیان اینکه دولتِ محلی کار را پیش میبرد، اعلام کرد: ما موظف به حفاظت و صیانت از اموال و امکانات دولت و نظام هستیم. صیانت نه به معنای اینکه به آنها دست نزنیم! صیانت یعنی اینکه این اموال را در خدمت شادی و آرامش مردم و توسعه قرار دهیم.
ملانوریشمسی ادامه داد: اموال دولت در اختیار ما است برای استفاده و اگر کسی هنر استفاده ندارد، جایش پشت میز نظام جمهوری اسلامی نیست.
وی تأکید کرد: امام (ره) برای آزادی انقلاب کرد و نه زندانی کردن مردم، نباید بگذاریم مردم بهدلیل شرب خمر، قتل و جرح، اعتیاد و غیره به زندان بیفتند و بعد بگوییم خب چه کار کنیم؟ ما موظف هستیم طوری کار کنیم که این مسائل پیش نیاید؛ ما موظف به تأمین آزادی معنوی و مادی مردم هستیم.
استاندار همدان سپس با این بیان که دبیرخانه شورا اولویتها را دستهبندی کرده و به جلسه آتی بیاورد، افزود: مسائل را مرتب و منسجم پیش میبریم تا بتوانیم میزان عملکرد را بررسی کنیم.
ملانوریشمسی با اشاره کاهش آسیبهای اجتماعی، گفت: ما باید روی جلوگیری از آسیبها تأکید کنیم و نه کاهش آنها.
وی اذعان کرد: اسلام دین زیبایی و نشاط بوده و فرهنگ ما بر آرای اسلامی و ایرانی مبتنی است؛ اگر ما مناسک را شیرین کردیم، مردم عاشق آن میشوند و در غیر این صورت رسانههای بیگانه چیزهایی را زیبا جلوه میدهند که جوانان ما را به سمت خود بکشند.
استاندار همدان با این بیان که تأمین نیروی دبیرخانه کار دشواری نیست و اگر مجبور شویم آن را جابهجا کنیم این امر به معنای ناتوانی ارشاد از انجام رسالت خود است، سخنانش را به پایان برد.
* کمیتههای تخصصی شکل گرفت
دبیر شورای فرهنگ عمومی با اشاره به عملکرد شورای فرهنگ عمومی در 6 ماهه نخست سال جاری، عنوان کرد: شورای فرهنگ عمومی کشور یک سرفصل 15 گانه ابلاغ کرده که به حدود 36 مورد آن پرداختهایم و 17 مصوبه داشته است.
مسعود ویژه خاطرنشان کرد: فعالترین شورای فرهنگ عمومی، شورای مرکز استان بوده که برخی مصوبات عملیاتی شده و بعضی درحال پیگیری است.
وی افزود: مصوبات ارجاعشده به شورا دو نوع است؛ نخست مسائل صحن عمومی نظیر حقوق کودک، مشاوره خانواده و سند ستاد اقامه نماز و دیگری تشکیل کمیتههای تخصصی پنجگانه برای مسائل خاص فرهنگی که هریک با ریاست یک دستگاه پیگیری میشوند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان سپس ادامه داد: کمیتهها شامل کمیته هنر و رسانه با هشت موضوع، کمیته تبلیغی و دینی با هشت موضوع و کمیته تعلیم و تربیت با هشت موضوع است و کمیته امور اجتماعی و خانواده و اقتصاد فرهنگ نیز در این بخش تخصصی فعال هستند.
* منشور نماز مدارس به کجا رسید؟
دبیر ستاد اقامه نماز استان همدان نیز با اشاره اینکه بنا بود در این جلسه به طرح منشور نماز مدارس بپردازیم، عنوان کرد: این مسئله بسیار مهم بوده و از آنجا که ابلاغ کشوری است، نیاز داریم با نگاه ویژهای دنبال شود.
حجتالاسلام سیدمرتضی حسنیحلم با این بیان که جایگاه نماز در شورای فرهنگ عمومی کجا است؟ تشریح کرد: حل کلیه مسائل اجتماعی و فرهنگی با نماز میسر خواهد بود و این حرف ما نیست، بلکه خداوند متعال فرموده نماز انسان را از فساد و فحشا دور میکند.
وی افزود: در دیداری که یک ماه پیش با مجموعه دادگستری داشتیم، آمارها نشان میداد بیش از 95 درصد بزهکاران با نماز ارتباطی ندارند؛ باید با زبان هنر و فرهنگ به این فریضه توجه کرده و آن را اصل قرار دهیم.
* طلاق و خودکشی نیازمند ورود اورژانسی است
فرماندار همدان نیز با اشاره به آمار نگرانکننده طلاق نسبت به ازدواج، بر لزوم مشاوره پیش از ازدواج تأکید کرد و گفت: سرعت این اتفاق با تصمیمات ما همخوانی ندارد و عقب هستیم.
مسلم مخفی سپس به مسئله خودکشی نیز اشاره کرد و افزود: در این بخش بهویژه در مرکز استان، وضعیت خوبی نداریم؛ درحوزه مذکور مشاوره مهم است و نیازمند ورود اورژانسی هستیم.
* بنیاد مسکن میخواهد بخشی از ساختمان قرآنی را پس بگیرد
جواد صدیق، رئیس بنیاد قرآن استان همدان نیز با اشاره به اینکه بودجه کافی برای عملی شدن سند قرآنی تخصیص پیدا نکرد، گفت: بنیاد قرآن برای انجام رسالت خود از ایجاد شوق و رغبت تا آموزش، نیاز به یک اردوگاه داشت که زیرساخت آن با کمکهای مردمی فراهم شد؛ حالا بنیاد مسکن میگوید 6 هزار متر زیاد است و میخواهند مقداری از آن را پس بگیرند.
شناسه خبر 88243