شناسه خبر:89007
1403/8/30 19:27:00

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بازخوانی‌ها و روایت‌ زندگی افرادی همچون خواهر دباغ به ما کمک شایانی در معرفی نقش زنان در انقلاب اسلامی می‌کند.


کنگره ملی بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی (خواهر دباغ)، 30 آبان‌ماه در تالار وحدت تهران با حضور مسئولان کشوری و استانی برگزار شد.
* خانم دباغ نه‌تنها برای همدان، بلکه برای ایران و جهان اسلام افتخارآفرین بود
رئیس دفتر مقام معظم رهبری در این کنگره با اشاره به اینکه تجلیل از یک خانم شیرزن که شخصیت والایی نه‌تنها برای همدان بلکه برای ایران و جهان اسلام است، مایه افتخار است.
حجت‌‎الاسلام‌والمسلمین محمد محمدی‌گلپایگانی گفت: شخصیتی که ضد رژیم ستمگر پهلوی بود و با وجود تحمل رنج‌های زیاد، دم نمی‌زد.
حجت‌‎الاسلام‌والمسلمین محمدی‌گلپایگانی افزود: هم‌اکنون در ایام فاطمیه قرار داریم، شخصیت والایی که پیامبر (ص) فرمودند این نام آسمانی است؛ به‌خاطر اینکه در روز قیامت علاقه‌مندانش را از جهنم نجات خواهد داد.
وی با اشاره به اینکه حضرت فاطمه (س) راه و رسم یک زندگی اسلامی را به ما نشان می‌دهد، گفت: حضرت علی علیه‌السلام درخصوص حضرت فاطمه (س) می‌فرماید یک‌بار در زندگی مشترک ما چیزی از من نخواست و مرا ناراحت نکرد.
حجت‌‎الاسلام‌والمسلمین محمدی گلپایگانی تأکید کرد: یک زن مؤمن مسلمان می‌تواند همسرش را بهشتی کند.
رئیس دفتر مقام معظم رهبری تصریح کرد: حضرت فاطمه (س) همه زندگیش دفاع از ولایت بود و به قدری به احکام اسلام مقید بودند که فرمودند تابوت متفاوتی برای من فراهم کنید که محفوظ باشد.
وی در پایان با اشاره به اینکه یکی از شگردهای غرب برای مبارزه با اسلام این است که اعتقادات مردم را سست کند، گفت: اسرائیل غاصب هزاران زن، کودک و انسان بی‌گناه را کشته و در این شرایط نخست‌وزیر رژیم صهیونسیتی با زنان کشور ما به زبان فارسی صحبت می‌کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در ابتدای سخنانش ضمن قرائت پیام رئیس‌جمهور برای این کنگره، اظهار کرد: فردا در همدان مفصل‌تر در خصوص شخصیت بانو دباغ صحبت خواهم کرد.
سیدعباس صالحی‌ با اشاره به اینکه حضرت امام (ره) و شهید آیت‌الله سعیدی دو شخصیت تأثیرگذار بر شخصیت خانم دباغ بوده‌اند.
وی افزود: از دیگر معلمان و مؤثران بر شخصیت وی، پدرش بوده است که کتاب‌فروشی ایران‌شهر را در همدان داشتند و تا کلاس ششم درس خوانده بودند و تحصیلات حوزوی داشتند.
صالحی تصریح کرد: ارتباط با کتاب و کتاب‌خوانی در خانواده وی دائمی بوده است و تربیت خانوادگی باعث شده بوده است ایشان تا پایان عمر کتاب بخوانند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مادر ایشان نیز دیگر فرد تأثیرگذار بر شخصیت خانم دباغ بوده است، چراکه وی طی آن ایام در منزلشان جلسات تبیینی برگزار می‌کرده است.
صالحی با اشاره به اینکه همسر ایشان حاج‌حسن دباغ نیز در نیمه پنهان این زندگی است که خواهر دباغ با همین نام شناخته می‌شود، گفت: حاج‌حسن دباغ شخصیت قابل توجهی است که توانسته پا به پای ایشان بیاید و اتصال زندگی مرضیه حدیدچی به دنیای سیاست، توسط او رقم خورده است.
وی خاطرنشان کرد: اساتید وی شهیدخوانساری، مرحوم آیت‌الله موسوی همدانی و دیگر افراد بوده‌اند که هریک تأثیر خاص در این شخصیت‌سازی داشته‌اند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با عنوان اینکه شخصیت‌ها یک‌روزه شکل نمی‌گیرند بلکه این مهم یک فرآیند را طی می‌کند، گفت: فرآیند شکل‌گیری شخصیت اجتماعی مرحومه دباغ قبل از انقلاب دارای چهار مرحله است؛ نخستین مرحله در سال‌های 42-52 قبل از انقلاب، دومین مرحله 52-53 در زندان، 53 در زمان هجرت وی تا همراهی با امام (ره) در نوفل لوشاتو و مرحله چهارم چهار ماهی است که در پاریس بودند که هریک باعث شده شخصیتی مقاوم و ترکیبی داشته باشد.
صالحی تصریح کرد: در این چهار مرحله شخصیتی همچون خانم دباغ پدید می‌آید و این بازخوانی‌ها و روایت به ما کمک شایانی در معرفی نقش زنان در انقلاب می‌کند.
وی افزود: تاریخ انقلاب و دفاع مقدس ما مردانه است، درحالی که سهم زنان از این مهم بیشتر بوده و معرفی و تبیین این شخصیت‌ها کمک می‌کند تا نقش زن‌ها را بهتر بفهمیم.
این مقام مسئول تأکید کرد: ما به روایت زنانه از تاریخ معاصر ایران نیازمندیم که مرحومه دباغ سرنخی برای بیان تاریخ انقلاب و دفاع مقدس است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: بازخوانی نقش این خانم‌ها کمک می‌کند تا نسل جدید به ما نزدیک شوند؛ البته باید بدانیم که چگونه بیان کنیم تا این گسست که بین ما و نسل جدید پدید آمده، کمتر و کمتر شود.
در ادامه دختر خانم دباغ و مجاهدی که کنار مادرش طی سال‌های انقلاب مبارزه کرده است، ابراز کرد: نکته ولایی بودن مادرم قابل اهمیت است و امام (ره) می‌فرمایند خودتان را تربیت کنید تا به جامعه آسیب نرسد.
رضوانه دباغ با اشاره به اینکه دست صهیون و استکبار جهانی فتنه زن، زندگی، آزادی را بیان می‌کند، اذعان کرد: مقام معظم رهبری یک تودهنی محکم به آن‌ها زد و یک الگوی زن اسلامی را به جامعه معرفی کرد.
وی افزود: اسرائیل و آمریکا و شخصی به‌نام پرویز ثابتی که بهایی‌مسلک و قبل از پیروزی انقلاب مسئول کمیته ضد خرابکاری ساواک بوده است، با لباس مبدل از کشور به اسرائیل می‌رود؛ وی شکنجه‌گر به‌شمار می‌رفته است.
دباغ خاطرنشان کرد: ثابتی با آنکه یکی از پایه‌های فتنه است، منکر همه شکنجه‌های آن زمان می‌شود و به دنبال تطهیرسازی رژیم پهلوی است.
وی با بیان اینکه این طرز تفکر قبلاً هم وجود داشته است، گفت: این افراد زمان گذشته نیز حجاب را از روی سر بانوان برمی‌داشتند.
دباغ با اشاره به تأکید رهبری بر اقدام و عمل در امور، خاطرنشان کرد: درنظر داشتن این موارد باعث موفقیت خانم دباغ بوده است و حضرت آقا الگویی را براساس نیاز جامعه بر سر راه ما قرار دادند.
* مفاخر به‌عنوان الگو به جامعه شناسانده شوند
رئیس انجمن آثار و مفاخر کشور نیز با اشاره به اینکه به یقین تجلیل از خانم دباغ تجلیل از همه بانوان انقلابی، مبارز و آنانی است که راه اصیل اسلام را در مکتب امام خمینی (ره) آموختند، افزود: آنان مسیر خود را پشت سر مقام معظم رهبری ادامه می‌دهند.
محمود شالویی با اشاره به اینکه در مکتب امام (ره) بانوان نقش برجسته و مهمی داشته‌اند، گفت: ما نیز در انجمن آثار و مفاخر ادبی این‌گونه مفاخر را از سایر مفاخر علمی و ادبی خود جدا نمی‌کنیم و به‌عنوان بخش مهمی از مفاخر خود به‌شمار می‌آوریم.
شالویی افزود: تاریخ ما زنانی همچون سردار بی‌بی مریم بختیاری را در خود دارد که به‌زودی یادمان ایشان در محل زندگیشان به‌منظور معرفی بیشتر چنین مفاخری، احداث خواهد شد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر کشور خاطرنشان کرد: مادر شهید علم‌الهدی، بانو امینه اصفهانی و خانم دباغ برای پژوهشگران خارجی شگفت‌انگیز است که چگونه این افراد با وجود اینکه مبارزات و فعالیت‌های سیاسی و حضور اجتماعی داشته‌اند، توانسته‌اند یک زن خانه‌دار باشند و به امور فرزندان و همسر خویش رسیدگی کنند.
شالویی ادامه داد: یکی از محققان خارجی باعث شد تا ما درخصوص مجتهده امینی و خانم دباغ کار پژوهشی انجام دهیم و حتی مقاله‌های خارجی هم دریافت کنیم.
وی تأکید کرد: قطعاً اینان در مکتب ناب محمدی پرورش یافته‌اند و ایمان راسخ باعث شده است تا همان‌گونه که رهبری می‌فرمایند، فردی مانند خانم دباغ بتواند در همدان مردخیز فرمانده سپاه باشد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر کشور با اشاره به اینکه دباغ در مکتب امام و امام در مکتب پیامبر این راه را یافته است، گفت: امروز آغاز کار و فردا پایان کار نیست و تجلیل از این شخصیت در سال‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت تا این مفاخر به‌عنوان الگو به جامعه شناسانده شوند.
شالویی تصریح کرد: برای معرفی این بانو در سطح جهانی تعدادی کتاب از طریق مؤسسه آیت‌الله شهیدمدنی و انجمن آثار و مفاخر تهیه شده که امروز رونمایی خواهد شد.
وی در ادامه اظهار کرد: همچنین در این خصوص موسیقی، مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی نیز ساخته خواهد شد.
این مقام مسئول افزود: دستگاه‌های دیگر در طول سال برنامه‌های مختلف را در کار خود جای خواهند داد و به‌طور مثال سپاه پاسداران در اردوهایی که افراد به مناطق جنگی اعزام می‌شوند و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه با چاپ کتاب با زبان ساده و ساخت برنامه ادبی برای جوانان، به معرفی این بانوی مجتهد می‌پردازند.
شالویی در پایان اذعان کرد: فردا نیز این برنامه در همدان اجرا خواهد شد.
همسر شهید مجید شهریاری نیز در این مراسم با اشاره به اینکه آشنایی من با شخصیت خانم دباغ در سال‌های اخیر اتفاق افتاد، اظهار کرد: توسط اقوام خانم دباغ که دوست ما بودند، این مهم رقم خورد؛ من بیشتر خانم دباغ را با داستان‌ها و کتاب‌های نوشته‌شده می‌شناختم.
بهجت قاسمی افزود: در ذهن من خانم دباغ یک اسوه و الگو هستند و به دنبال شنیدن خاطراتی که از ایشان بیان نشده، هستم؛ چراکه نسل جوان باید این الگوها را بشناسند.
همسر شهید مجید شهریاری با بیان اینکه داستان خانم دباغ یک مفهوم جدید از زن به ما ارائه می‌دهد، تصریح کرد: مثلاً وقتی درخصوص روزهایی که به همراه دخترش در زندان حضور داشتند، صحبت می‌شد، ناراحتی مادرانه را در کلامش حس می‌کردم.
قاسمی ادامه داد: تصور شنیده شدن صدای زجه‌های دختر توسط مادر و سپس دیدن پیکر خون‌آلود او نشان از شخصیت والای خانم دباغ دارد که در ادامه صدای نوای قرآن، باعث آرامشش می‌شود.
همسر شهیدشهریاری خاطرنشان کرد: با همه این اوصاف دست از مجاهدت بر نمی‌دارد و کمک به نیازمندان در حد توان خود تا پایان عمر، مسلک وی بوده است.
وی افزود: ارادت ویژه خانم دباغ به حضرت امام (ره) به‌گونه‌ای بود که با وجود گذشت زمان و رحلت وی، بازهم نسبت به ایشان احترام و ارادت داشتند.
گفتنی است؛ در این مراسم از چندین کتاب که درخصوص خانم دباغ نوشته شده بود، رونمایی شد.

شناسه خبر 89007