کارشناس مهندس آب و آبادانی گفت: در ادارات کشاورزی بخش مهمی که باید پرکار باشد بخش ترویج کشاورزی است.
رحیم هوشمند درباره چگونگی کنترل مصرف آب در بخش کشاورزی، اظهار کرد: بخش ترویج در سازمانهای کشاورزی میتواند آموزشهای لازم را به کشاورزان دهد که این امر سبب کاهش مصرف آب میشود همچنین میتواند فناوریهای جدید را برای پیشرفت بخش کشاورزی معرفی کند.
وی با تأکید بر اینکه لازم است که کشاورز نسبت به مصرف آب توجه بیشتری داشته باشد، افزود: در این صورت ما میتوانیم به آینده امیدوار باشیم در غیر این صورت در آینده برای برآورد کردن نیاز جمعیت با مشکل جدی مواجه خواهیم بود. بیش از 85 درصد آبهای کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود.
این کارشناس آب با بیان اینکه مهمترین بخش مدیریت آب در بخش کشاورزی است و با این کار میتوانیم سطح بیشتری از زمینهای کشور را زیر کشت ببریم، ادامه داد: باز هم تأکید میکنم که آب متعارف را به آب نامتعارف تبدیل نکنیم، متخصصان و کشاورزان باید در دو بعد کاهش مصرف آب و کاهش تولید زهاب اقدام کنند.
هوشمند اذعان کرد: یکی دیگر از روشهایی که بتوان از آب در اختیار بیشتر استفاده کرد، قیمتگذاری مناسب آببها است.
*آب مهمترین کالای بشر و در عین حال کمارزشترین
وی ابراز اینکه آب مهمترین کالای بشر و در عین حال کمارزشترین است و به راحتی هدر میرود، تشریح کرد: یکی از علتها قیمت نامطلوب آببها است. کسانی که متصدی این موضوع هستند باید قیمت مناسبی برای آببها تعیین کنند تا کشاورز به حد بهینه از آب استفاده کند و زمانی که زارع مجبور باشد. قیمت بیشتری برای آب بپردازد آنگاه برای جلوگیری از هدررفت آب اقدام میکنند.
این کارشناس مهندسی آب و آبیاری در پاسخ به سؤالی درخصوص زهآب، بیان کرد: آب آبیاری به سه روش از دسترس خارج میشود بخشی بهصورت رواناب از انتهای مزرعه خارج میشود بخشی دیگر نفوذ کرده و قسمتی به وسیله تبخیر وارد اتمسفر میشود.
هوشمند افزود: از آبی که بهصورت تبخیر خارج میشود نمیتوان استفاده کرد. اما آبی که از انتهای مزرعه خارج میشود و یا در زمین نفوذ کرده و وارد لولههای زهکشی میشود را میتوان مجدداً استفاده کرد.
وی با بیان اینکه حدودا 30 درصد از آب آبیاری بهعنوان تلفات محسوب میشود، تصریح کرد: این مقدار به نوع و جنس خاک و روش آبیاری وابسته است. به طوری که در آبیاری جوی و پشته انتها بسته زهآب بهصورت رواناب نداریم و کاملاً در روی زمین نفوذ میکند.
*بارشهای کم به معنی کاهش ورودی آب به سدها و مخازن آبی است
او اذعان کرد: متأسفانه مناطقی هستند که حجم زیادی آب برای آبیاری استفاده میکنند و در مناطقی که حجم زیادی آب برای آبیاری استفاده میشود، مسلماً تلفات بیشتر است و لازم است به کمک اداره ترویج کشاورزی و مراکز تحقیقات کشاورزی مصرف را کم کنند که خوشبختانه به این سمت پیش میروند.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه تا به حال، بارشهای پاییزه در برخی مناطق ایران نسبت به سالهای گذشته کمتر بوده است، گفت: این موضوع میتواند تأثیرات عمیقی بر ذخیرهسازی آب و مدیریت منابع آبی به ویژه در فصول خشک و گرم سال داشته باشد. بارشهای تسهیلکننده ذخیرهسازی آب در مخازن سدها و زیرزمینهاست و کاهش آن میتواند مشکلات بسیاری را برای مدیریت آب به وجود آورد.
هوشمند با اشاره به فشار بر منابع آب زیرزمینی، افزود: بارشهای کم به معنی کاهش ورودی آب به سدها و مخازن آبی است. این باعث میشود که سطح آب در سدها پایینتر بیاید و نیاز به برنامهریزی بهتر و مدیریت دقیقتر در مصرف آب باشد.
وی با اشاره به اهمیت ذخیرهسازی آب، خاطرنشان کرد: استفاده بهینه و مدیریت صحیح آب در همه فصول، بهویژه در زمان بارشها و آمادهسازی برای فصول خشک ضروری است. آموزش کشاورزان و آگاهسازی جامعه نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است تا بتوان در برابر چالشهای کمآبی مقاومتر بود.
شناسه خبر 89285