وقتی پای ماه رجب به میان میآید دلهای ما مالامال از شور و شعف میشود و سجده شکر به جا میآوریم که خدای متعال توفیق یکبار دیگر درک این ماه را به ما ارزانی داشته است، اما به راستی چگونه میتوانیم یک حس خوب دوستداشتنی عبادت در این ماه داشته باشیم؟<br /> در این ایام ماه رجب، شعبانالمعظم و رمضان الکریم من و شما چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم تا حس و حال عبادت برایمان دوستداشتنی شود؟ این موضوع را با کارشناس فقه تربیتی حجتالاسلام هادی عجمی در میان گذاشتیم که در ادامه راهکارهای عملیاتی دستیابی یک حس ناب عبادت را با هم میخوانیم:<br />عبادتهای دو امضایی!<br />شاید برایتان جالب باشد که بدانید بسیاری از عبادات ما، دو امضایی هستند؛ یعنی برای اینکه بخواهد در ما اثر بگذارد، لازم است، کارهایی دیگر هم انجام گیرد.
شاید سؤال شما باشد مگر عبادت دو امضایی داریم؟ بله به طور مثال نماز خواندن یکی از امضاهای چک است؛ اما کارها و امضاهای دیگر باید انجام بگیرد تا نماز، تأثیر کاملی در ما بگذارد.
حجتالاسلام عجمی میگوید: مطابق به آیات قرآن کریم، هشت صفت برای نمازگزاران بیان شده است؛ یعنی اگر نمازگزاری این هشت صفت را داشت، آنگاه نماز، حرص را از او دور میکند. منتها باید توجه داشته باشیم بدون این هشت شرط، نماز تأثیر دارد؛ اما تکمیل تأثیرش با این هشت شرط است:
ـ آنها که نمازها را پیوسته بجا میآورند (الَّذِینَ هُمْ عَلىَ صَلَاتهِمْ دَائمُون)؛ نه اینکه یک روز بخواند و فردا بگوید حال ندارم بخوانم!
ـ آنها بخشی از اموالشان را همیشه برای کمک به مستمندان، کنار میگذارند (وَ الَّذِینَ فىِ أَمْوَالهِمْ حَقٌّ مَّعْلُومٌ * لِّلسَّائلِ وَ الْمَحْرُوم) یعنی نه تنها به دیگران کمک میکنند که اصلاً آن بخش از اموالشان را حق مستمندان میدانند!
ـ آنها به قیامت، یقین کامل دارند (وَ الَّذِینَ یُصَدِّقُونَ بِیَوْمِ الدِّین)
ـ از عذاب روز قیامت، بیمناک هستند (وَ الَّذِینَ هُم مِّنْ عَذَابِ رَبهِّم مُّشْفِقُون) نه اینکه الکیخوش باشند و بدون هیچ عملی بگویند خدا بزرگ است!
ـ آنها پاکدامن هستند (وَ الَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُون)
ـ آنها تا آخر، پای عهدی که با کسی بستهاند، میمانند (وَ الَّذِینَ هُمْ لِأَمَانَاتهِمْ وَ عَهْدِهِمْ رَاعُون)
ـ آنها تا آخر، پای حرفی که میزنند و شهادتی که میدهند، میمانند (وَ الَّذِینَ هُم بِشهَادَاتهِمْ قَائمُون)
ـ آنها همیشه مراقب نمازهایشان هستند (وَ الَّذِینَ هُمْ عَلىَ صَلَاتهِمْ یحُافِظُون) یعنی اگر نماز میخوانند، از طرفی مراقب هستند که آثار نمازشان را در خودشان حفظ کنند. تلاش میکنند نمازشان را با آداب و احکام لازم بخوانند.
اگر هشت امضا پای نمازمان نبود، بیخیال نماز شویم؟
پس این عمل ما باید هشت امضای دیگر هم داشته باشد. وگرنه عبادت نماز، تأثیر کمتری در ما میگذارد.
اگر شما جز آن دستهای هستید که میگویید پس اگر این هشت صفت را کامل نداشتیم یا لنگ میزدیم، پس بهتر است نماز نخوانیم! بیایید ادامه مطلب را بخوانید.
بنابراین اگر این سخن به ذهن شما آمد، بدانیم که حرف خودِ خودِ شیطان است! زیرا آیات قرآن کریم به ما تذکر میدهد که اگر میخواهید، مهمترین عبادت، یعنی نماز، در شما تأثیر کامل داشته باشد، این هشتگانه را در خود تقویت کنید!
بهترین راهکار این است که برای تقویت این هشت صفت، باید صبر داشت و از خود نماز هم کمک گرفت: «وَ اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ». لب کلام اینکه اصلاً ناامید نشوید.
حال یک موقعیت دیگری را برای شما تصور میکنیم، اینکه گاهی عشق خواندن نماز و عبادت داریم؛ آنچنان که دستمان برسد نماز جعفر طیار میخوانیم؛ اما گاهی حوصله خواندن نمازهای واجب را هم نداریم؟ آیا در این شرایط باید از خودمان ناامید شویم!
راهکار نبوی برای استمرار در عبادات
در اینجا توصیه پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (ص) میتواند نقشه راه عبادی شما باشد، ایشان میفرماید: «إِنَ لِلْقُلُوبِ إِقْبَالًا وَ إِدْبَاراً فَإِذَا أَقْبَلَتْ فَتَنَفَّلُوا وَ إِذَا أَدْبَرَتْ فَعَلَیْکُمْ بِالْفَرِیضَة»؛ یعنی گاهی قلبها به سمت عبادت میل دارند؛ اما گاهی میل ندارند و به آن پشت میکنند! اگر احساس کردید قلبتان به عبادت میلش کم شده، به عبادتهای واجب بسنده کنید و به آن فشار نیاوردید! اما اوقاتی که حال عبادت دارید، مستحبات را انجام دهید».
در واقع فرمایش حضرت (ص) ناظر بر این است که از وقتهایی که دلتان کشش دارد؛ برای آن اوقاتی که حال ندارد، کمک بگیرید. آن هنگامی که حال دارد با مستحباتی مانند شرکت در هیئت هفتگی، زیارت عاشورا، زیارت آل یاسین، کمک بگیرید برای ساعاتی که حال دلتان خوب نیست.
یک کلید طلایی برای عبادتی عاشقانه
پس کلید طلایی حس خوب عبادت این شد که تا میتوانید هنگامیکه حال خوب دارید از خدا بخواهید که آن ایام بیحالی دل را در شما کم کند! در واقع به محض اینکه احساس کردید الآن میل عبادت در شما کمتر شده، از خودتان ناامید نشوید، البته حتماً در هر حالتی حتی در آن حال، به زور هم که شده، اعمال واجبت را حتماً انجام بده! چون همین انجام واجبات راه را برای بهتر شدن حالت هموار میکند.
از این 2 راهکار عملی غافل نشوید
حالا برویم سر اصل مطلب، آن هم راهکاری امروزی برای دلچسب کردن عبادتهایمان با چاشنی مهارتهای تربیتی؛
گام اول در این رابطه یک تمرین بینشی است، بیایید تحقیق کنید و علل بیحالی در نماز و عبادت خودتان را پیدا کنید به طور مثال ببینید حقالناسی بر گردن دارید یا رابطه شما با پدر و مادرتان چگونه است.
همچنین یکی از کلیدهای موفقیت و از رموز جلب رضایت الهی، خیرخواهی برای برادران با ایمان و تلاش برای ایجاد ارتباط و همنشینی با آنان است. ازاینرو، امام صادق (ع) بدخواهی را باعث نابودی اعمال از جمله نماز مطرح کرده و میفرماید: «خداوند از مؤمنی که نسبت به برادر مؤمن خود نیت بد داشته باشد، هیچ عملی را نمی پذیرد».
دومین راهکار این است که اگر احساس کردید حال کمتری برای عبادت دارید، یک تست از خودتان بگیرید. به طور مثال در انجام یکی از آن اوصاف هشتگانه سست شدهام؟، پدر و مادر با خواهر و برادر و معلم من از من در این روزها ناراحت شدهاند؟ یا صرفاً حال عبادتان کمتر شده است؟
بالاخره به جوابی خواهید رسید، در نهایت مهم این است که رابطهتان با خدا هر روز بهتر از دیروز شود و مهر و محبت الهی را در زندگیتان با انجام عبادتهای واجب در وهله اول و در ادامه به عبادتهای مستحبی جاری و ساری سازید، در این میان ما را هم از دعای خیرتان دریغ نفرمایید، به امید اینکه ماه رجب امسال ماه برآورده شدن آرزوها و ظهور حضرت مهدی موعود (عج) باشد.
شناسه خبر 90610