بارشهای متناوب باران همزمان با آغاز فصل بهار و سرریز شدن آب از سازههای آبخیزداری همدان، شور و شوق و شادی روستاییان این استان را به همراه داشته است.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان روز یکشنبه با بیان اینکه بارشهای متناوب باران همزمان با آغاز فصل بهار و سرریز شدن آب از سازههای آبخیزداری همدان شور و شوق و شادی روستاییان این استان را به همراه داشته است، گفت: بارش باران در اواخر اسفندماه سال گذشته و اوایل بهار 1404 امسال موجب افزایش روانآبها و سرریز شدن آب 40 درصد از سازههای آبخیزداری این استان شد.
محمدمهدی آرتیمانی افزود: بارشهای متناوب باران در نخستین ماه فصل بهار و اسفندماه سال گذشته در کنار گرمی هوا و ذوب شدن برفها موجب جاری شدن روانآب بهویژه در سرشاخهها و آبراههها شد.
وی اضافه کرد: افزایش بارندگیها در مناطق شمالی استان درمجموع روی حوضههای آبخیز بهویژه در کبودراهنگ تأثیر بیشتری گذاشت و با توجه به بارندگیهای رگباری و شدید سال گذشته در این حوضه، وجود رطوبت خاک و جنس خاک که نفوذپذیری کمتری دارد، شدت روانآبها بیشتر بود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان بیان کرد: این استان دارای 180حوضه آبخیز با 24 هزار سازه بزرگ و کوچک به شکل خاکی، خشکهچین، گابیونی و سنگی ملاتی است که 80 درصد سازههای آبخیزداری بهطور کامل پُر شد و 40 درصد از این تعداد سرریز کرد.
آرتیمانی همچنین گفت: بهازای هر یک هکتار عملیات آبخیزداری میتوان 270 متر مکعب روانآب در سال را کنترل کرد و 81 متر مکعب استحصال آب داشت؛ همچنین کنترل رسوب و افزایش تولید علوفه، نفوذ تدریجی آب در دل خاک، افزایش منابع آبی زیرزمینی، پیشگیری از بروز سیلاب و بروز خسارت در تأسیسات و جمعآوری رسوبات خاک از دیگر کارکردهای انجام عملیات آبخیزداری است.
وی افزود: عملیات آبخیزداری در 870 هزار هکتار از عرصههای منابع طبیعی صورت گرفته که از این میزان در 358 هکتار این عملیات به مرحله اجرا درآمده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان اظهار کرد: امسال اعتبار خوبی برای اجرای طرحهای آبخیزداری پیشبینی شده که درصورت تخصیص آن میتوان جهش چندبرابری در اجرای طرحهای آبخیزداری استان را شاهد بود.
آرتیمانی بیان کرد: اجرای طرحهای آبخیزداری بهعلت سادگی اجرا و زودبازده بودن مورد مطالبه مردم است، اما اجرای آن نیازمند مشارکت مردم، همکاری خیران و مهمتر از همه اینها، حمایت مالی و اعتباری دولت است.
همدان بهدلیل برخورداری از ارتفاعاتی که در امتداد شمال غربی و جنوب شرقی آن وجود دارد، از نقطه نظر تخلیه روانآب دشتها، در محدوده چهار حوضه آبریز شمالی سفیدرود، آبریز مرکزی قرهچای، آبریز جنوبی کرخه و آبریز مرزی سیروان قرار گرفته است.
این استان دارای چهار حوزه آبخیز قرهچای، سفیدرود، گاماسیاب و گاوشان است؛ همچنین وسعت مراتع در این استان به 665 هزار و 909 هکتار میرسد.
همدان 1.18 درصد از وسعت کشور را شامل میشود و طبق آخرین آمار 79 دهم درصد مراتع، سه دهم درصد جنگلهای دستکاشت، چهار دهم درصد اراضی شور و بیابانی و 9 دهم درصد اراضی جنگلی و دستکاشت کشور را در خود جای داده است.
سطح کل جنگلها شامل جنگلکاریهای دستکاشت، ذخیرهگاهها و پارکهای جنگلی به 45 هزار هکتار، سطح ذخیرهگاههای جنگلی به دو هزار و 460 هکتار و سطح پارکهای جنگلی به یکهزار و 537 هکتار میرسد.
شناسه خبر 93407