رئیس پارک علم و فناوری استان همدان:
همدان در چندقدمی قطب نوآوری ایران است
ایدههای کوچک غولهای اقتصادی را میسازند
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان از نقش کلیدی ایدههای کوچک در خلق اقتصادهای بزرگ سخن گفت و ابراز کرد: همدان در چندقدمی قطب نوآوری ایران است.

ملیکا قانعی:
ابراهیم احمدی روز پنجشنبه در نشستی با اصحاب رسانه با اشاره به نقش کلیدی ایدههای کوچک در خلق اقتصادهای بزرگ، اظهار کرد: همدان در چندقدمی قطب نوآوری ایران است.
وی با اشاره به ظرفیتهای بینظیر استان در حوزههای معدن، کشاورزی و فناوری، بر ضرورت حمایت از نخبگان و تبدیل مزیتهای نسبی به فناوریهای پیشرفته تأکید کرد.
این مقام مسئول اظهار کرد: در سال گذشته 144 ایده در همدان به محصول تبدیل شد و صادرات فناورانه این پارک به 6.3 میلیون دلار رسید؛ حالا همدان آماده است تا با سرمایهگذاری در تولید دانشبنیان، به یکی از قطبهای پیشرو کشور تبدیل شود.
وی با بیان اینکه نخبگان در فضاهای کوچک اتفاقات بزرگی را رقم زدهاند، افزود: هدف اصلی ما پرداختن به فرزندان و صاحبان فکر استان است.
احمدی با بیان اینکه تاکنون شاهد فعالیت افراد صاحب ایده بودهایم که کارهای بسیار بزرگی انجام دادهاند، خاطرنشان کرد: متأسفانه با وجود هجمه رسانهای که از طرف بیگانگان بر ما تحمیل شده، نتوانستهایم اخبار امیدوارکنندهای را که از درون مجموعه خودمان و توسط فرزندان همین مملکت شکل گرفته، بهخوبی منعکس کنیم.
وی با بیان اینکه برای جذب جوانان صاحب ایده استانی باید مسابقه یا چیزی شبیه به برنامه «میدان» که از شبکه ملی پخش میشود در شبکه استانی تولید و پخش شود، خاطرنشان کرد: حتماً باید فرزندان این استان که جمعیت بسیار زیادی هستند، متوجه شوند که چه کارهای بزرگی را میتوانند انجام دهند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با بیان اینکه استان همدان قطب برخی از محصولات خاص در کشور است، گفت: برای مثال در سیر ما مادهای وجود دارد بهنام آلیسین که برای تولید بعضی از داروهای خاص، مورد استفاده قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه محصولات ما در برخی از کشورها به چند شکل مختلف تبدیل میشوند و با چندینبرابر ارزشافزوده دوباره به بازار ایران برمیگردند، ابراز کرد: باید ارزش و کمیت این دستاوردها را حساب کنیم تا متوجه مقدار محصولات خام عرضهشده باشیم.
احمدی افزود: در بحث معدن و سنگهای قیمتی نیز دقیقاً همین اتفاق افتاده و در بسیاری از موارد دیگر هم اینگونه است.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری، بیان کرد: ایشان چندینسال است که شعار سال را با محوریت موضوع اقتصادی تعریف میکنند؛ این مهم نشان میدهد که مشابه محورهای دیگر همچون امنیتی و سیاسی، باید محور اقتصادی خود را نیز قوی کنیم.
احمدی با بیان اینکه اگر اقتصادمان قوی شود در مقابل فشارهایی که از سوی بیگانگان و کشورهای متخاصم تحمیل میشود مقاوم خواهیم بود، گفت: مقاومت واقعی از طریق سرمایهگذاری برای تولید هم محقق میشود.
وی با اشاره به خط مشی پارک علم و فناوری، بیان کرد: درتلاشیم با توجه به ظرفیت و توانمان، در تحقق این شعار سهیم باشیم و سرمایههای سرگردان مردم را از بازارهایی که اکنون شکل گرفتهاند، به سمت تولید هدایت کنیم؛ باید همگی متعهد به اجرای این برنامه برای ارتقای سطح فناوری استان باشیم
احمدی با اشاره به تسهیلگری، افزود: سرمایهگذاری صنایع، اتاق بازرگانی و غیره نیز باید شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها، برندها و شرکتهای معتبر از دل ایدهها و فناوریهای کوچک اقتصاد بزرگ خود را شکل دادهاند، خاطرنشان کرد: آمار دقیقی در خاطرم نیست، اما قبل از سال نو مطالعه میکردم که برای مثال در چین بیش از 300 برند معتبر (که اکنون کل اقتصاد چین را متحول کردهاند) از دل یک ایده ساده یا کوچک شکل گرفته، حمایت شده و به غول اقتصادی تبدیل شدهاند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با اشاره به سرمایهگذاری در این پارک، بیان کرد: ورود فناوران به تولید، بهویژه فناورانی که صاحب علم و تخصص هستند، بسیار مهم است و میتواند اقتصاد استان را متحول کند.
وی با بیان اینکه درحال حاضر شرکتهای بزرگی داریم که باید بتوانیم زیرساختهای لازم را برایشان فراهم کنیم و حمایتهای تسهیلاتی از آنان داشته باشیم، خاطرنشان کرد: باید این اقدامات را انجام بدهیم تا بتوانند به تولید برسند؛ تولید دانشبنیان یعنی تولید پایدار، تولیدی که مبتنی بر علم بوده و ایده پشت آن خوابیده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه در صورت مذکور تولیدی داریم که کپیبرداری نشده است، گفت: تولیدی که انتقال فناوری در آن صورت نگرفته، بلکه ایجاد فناوری در آن رخ داده که این برای ما بسیار مهم است.
احمدی با بیان اینکه ما مزیتهای نسبی داریم، خاطرنشان کرد: میتوانیم به کمک همین صاحبان فکر و ایده و نخبگان، مزیتها را به فناوری تبدیل کنیم؛ فناوری یک توسعه پایدار را برای ما رقم میزند.
وی با بیان اینکه یک جمعیت صاحب فکر و تجربه در این پارک به جهت حوزه ستادی و سازمانی گِرد هم آمدهاند و مجموعاً 10-15 سال تجربه فعالیت در حوزه فناوری را دارند، افزود: امید است با همت تمامی همکاران طی سالهای آتی، زیستبوم فناوری استان به شکل تخصصی شناسنامهدار شود و در کشور و دنیا شناخته شویم.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با اشاره به شعار دولت چهاردهم، بیان کرد: این شعار بر مبنای تعامل و تبیین گذاشته شده است؛ درنتیجه مجموعه ما هم تعامل با بدنه اجرایی، با مدیران استانی و ملی، با تولیدکنندهها، با سازندهها، با صاحبان ایده و با نهادهای حاکمیتی را بهعنوان نخستین خط مشی خود درنظر گرفته است.
وی با بیان اینکه مجموعه پارک علم و فناوری روی تمامی افرادی که میتوانند به حل مشکلات کمک کنند بهاصطلاح حساب باز کرده است، افزود: مسئولان توانایی حمایت لازم برای غلبه بر مشکلات را دارند.
احمدی با بیان اینکه تمام فعالیتهای مرتبط با فناوری و نوآوری پیشران اصلی رشد بهرهوری و توسعه اقتصادی هستند، خاطرنشان کرد: آن توسعه اقتصادی مد نظر است که منجر به بهبود زندگی افراد جامعه میشود. کشورها، دولتها و سازمانهای بینالمللی به انواع روشها تلاش و فعالیت کردهاند تا بتوانند توسعه صنعتی، اجتماعی و تمامی جنبههای توسعه خود را با ابزارهای فناوری و نوآوری، پیش ببرند و اتفاقات بزرگی را رقم بزنند.
وی با اشاره به بسیاری از برندهای معتبر دنیا، بیان کرد: اینها از دل مراکز نوآوری، از اتفاقات کوچک، از ایدههای اولیه و از استارتآپهایی مشابه اتفاقاتی که سالیانه در مراکز نوآوری دنیا رخ میدهد، ظهور کردهاند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با بیان اینکه 144 ایده در سال گذشته تبدیل به محصول شد، خاطرنشان کرد: این محصولات که بهصورت کارگاهی، نیمهصنعتی و صنعتی تجاریسازی شدهاند، محصولات حوزه کشاورزی و ماشینآلات پیشرفته، برق الکترونیک، ماشینآلات، دستگاههای حوزه فناوری ارتباطات، فناوریهای زیستی کشاورزی و ملزومات و تجهیزات پزشکی را در بر گرفتهاند.
وی با بیان اینکه اهمیت فناوری و نوآوری بر هیچکس پوشیده نیست، افزود: شاید بتوان گفت زیستبوم فناوری، رکن اصلی اقتصاد دانشبنیان است.
احمدی با اشاره به اقتصاد دانشبنیانی که توسعه متوازن اجتماعی و اقتصادی را در بر دارد، بیان کرد: حقیقت این است که ترازهای اقتصادی، درآمدی و اجتماعی دنیا مبتنی بر اقتصاد دانشبنیان و فناوری است.
وی با بیان اینکه کشور عزیز ما ایران نیز متناسب با روند جهانی و نیاز کشور سازوکارهای لازم برای بهکارگیری فناوری و نوآوری و تبدیل ایده به محصول را بهکار گرفته است، گفت: همچنین این موضوع مورد تأکید مقامات سیاسی و عالیرتبه مدیریتی کشور قرار گرفته؛ رهبر معظم انقلاب چندینسال است که در سخنرانیها و تعیین شعار سال، بر اقتصاد دانشبنیان تأکید بسیار زیادی دارند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان تأکید کرد: حمایت از نخبگان، جذبشان، بهکارگیری و استفاده از فکر و ایدههای آنها نیز مورد تأکید قرار گرفته؛ این مهم در دولتهای مختلف نیز مد نظر بوده است.
وی با بیان اینکه در بحث فناوری، نوآوری و علم چهار دوره زمانی تغییر و تحولات کمی و کیفی در سطح دنیا و نیز سطح کشور ایران داشتهایم، خاطرنشان کرد: دوره اول دهه 60 و اوایل دهه 70 بود که توسعه آموزشی ازنظر کمی و کیفی مد نظر بود و رشتهها و تحصیلاتی شکل گرفت.
این مقام مسئول با بیان اینکه در اواسط دهه 70 و دهه 80 توسعه پژوهشی بسیار مد نظر بود و دانشگاهها به دنبال فعالیتهای پژوهشی و مقالهمحور رفتند، گفت: اما در دوره سوم، اقتصاد دانشبنیان را داشتیم که متولی آن، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری بودند؛ پارکها شکل گرفتند و صاحبان ایده و فکر در آن پارکها متولد شدند و تحت حمایت قرار گرفتند تا محصول تولید کنند.
احمدی با اشاره به تعریف زیستبوم فناوری و نوآوری، بیان کرد: زیستبوم فناوری و نوآوری، تعریفی مبتنی بر مزیتهای نسبی یک اکوسیستم و منطقه است؛ ما درحال حاضر در دوره سوم بهسر میبریم.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی بسیاری از واحدهای فناور ما رشد پیدا کردهاند، گفت: آنان ایدههای علمی خود را تبدیل به محصول کردهاند؛ از علمشان ثروت ساختهاند و برخی نیز به سمت دانشبنیان شدن رفتهاند و مجوز دانشبنیانی دریافت کردهاند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با بیان اینکه هدف اصلی ما ورود به نسل چهارم فناوری است، ابراز کرد: یکی دیگر از اهداف اصلی ورود به مزیتهای نسبی همدان و تشکیل زنجیرههای ارزش محصولات نهایی است؛ مزیتهایی که هم در کشور و هم در برخی نقاط دنیا نمونه ندارند.
وی با بیان اینکه در بحث سفال و سرامیک مقام شهر جهانی را داریم، خاطرنشان کرد: در بحث معدن معادن حائز اهمیتی داریم و در مورد گیاهان دارویی نیز دارای ظرفیت بسیار بزرگی هستیم؛ همچنین محصولات غذایی مانند سیر، گردو، کشمش، سیب زمینی و موارد دیگر همدان، مزیتهای بسیار بزرگی هستند.
احمدی با بیان اینکه همدان میتواند به عنوان یکی از قطبهای توسعهیافته در سطح کشور مطرح شود، افزود: همینطور در بحث گردشگری هم چنین است؛ اما هدف اصلی ما این بوده که بتوانیم در این مزیتهای نسبی ورود پیدا کنیم و با توجه به ساختار و سازمان پارک، زنجیرههای ارزش این مزیتهای نسبی را تشکیل دهیم.
وی با بیان اینکه باید در قالب قطبهای فناوری، برجهای فناوری و شبکهسازی مزایای نسبی و صاحبان ایده را شناسایی کنیم و زنجیره ارزش محصول نهایی را تشکیل دهیم، خاطرنشان کرد: قانونگذار ظرفیتهای بسیار بزرگی را برای موارد و بخشنامههای مصوب قانونی مختلف اعمال کرده، مخصوصاً قانون جهش تولید دانشبنیان که بسیاری از مادههای آن هنوز به اجرا درنیامده است.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با بیان اینکه بچههایی در اینجا متولد شدهاند و دوره اولیه رشد خود را طی کردهاند که درحال حاضر ماهیتشان با دوره رشد اولیه فرق کرده است، افزود: اینان زیرساختها و حمایتهایی نیاز دارند که حتماً ما باید برایشان تأمین کنیم تا بتوانند به یک کالای دانشبنیان برسند و بسیاری از نیازها و تقاضاهای کشورمان را برآورده کنند که گاهی در این سیر نیاز به واردات برطرف میشود.
وی با بیان اینکه 412 واحد فعال در پارک علم و فناوری وجود دارد، ابراز کرد: 127 هسته و مؤسسه جدید در پارک علم و فناوری همدان در سال گذشته پذیرش شده است
احمدی با بیان اینکه این واحدها طی سال گذشته مجموعاً سه هزار و 250 میلیارد تومان فروش داشتهاند، گفت: 6.3 میلیون دلار محصول فناورانه و نوآورانه این پارک به کشورهای مختلف (عمدتاً آسیا و اروپا) صادر شده است.
وی خاطرنشان کرد: سه هزار و 245 نفر طی سال گذشته در این شرکتها مشغول بودند که 900 نفر از آنها بانوان هستند و حدود دو هزار و 500 نفر در این پارک بیمه شدهاند.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان خاطرنشان کرد: 88 شرکت دانشبنیان در استان همدان فعال هستند که بیش از 50 درصد آنها در پارک علم و فناوری عضویت دارند.
وی با بیان اینکه توسعه اقتصادی منجر به بهبود و رفاه زندگی افراد جامعه میشود، گفت: این امر تنها در سایه اقدامات فناورانه و ابزارهای نوآورانه محقق میشود.
احمدی با بیان اینکه یکی از ابعاد شعار سال تسهیلگری در حوزه سرمایه گذاری است، افزود: سرمایهگذاری در پارک باعث تحول در مباحث اقتصادی، تولید دانشبنیان و پایدار مبتنی بر علم و ایده میشود.
رئیس پارک علم و فناوری استان همدان با بیان اینکه در حوزه تولید انبوه فرایند جذب ایده، حمایت اولیه و استقرار در فضای فیزیکی طی شده و هماکنون شرکتهای فناور نیاز به زیرساختهای بزرگتر و حمایتهای کلان دارند، خاطرنشان کرد: به این صورت چندین واحد صنعتی و نیمهصنعتی از مجموعه شرکتهای پارک و علم و فناوری ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه توسعه صندوق فناوری و پژوهشی استان در دستور کار است، اذعان کرد: ظرفیت 17 هکتاری برای ایجاد فضاها و کارگاههای شرکتهای فناور در دستور کار قرار دارد که برای تحقق این امر در حوزه حقوقی و اعتباری، نیازمند همکاری و مساعدت در استان هستیم.
شناسه خبر 93754