شناسه خبر:33462
1399/9/22 11:13:15

سپهرغرب، گروه فرهنگی: در همین چند سال اخیر ظهور پدیده‌ای به نام شبکه‌های اجتماعی موجب شده است کتاب جایگاه اصلی خود را بیش از بیش از دست بدهد. یعنی بیش از اینکه افراد با کتاب مانوس باشند با فضای مجازی مانوس شده‌اند.

مطالعه و کتابخوانی از موضوعات با اهمیت هر جامعه است که هر فرد جویای پیشرفت به آن توجه می‌کند و تقویت آن موجب تقویت جامعه در ابعاد مختلف می‌شود.

مطالعه نه تنها موجب بالا بردن سواد می‌شود بلکه کمک می‌کند در زندگی نگاه بهتری به موضوعات مختلف داشته باشیم که این عاملی در رشد و ارتقاء جامعه است.

مقام معظم رهبری در مناسبت‌های مختلف نسبت به این موضوع بسیار مهم تاکید بسیار زیادی داشته‌اند که جوانان و نوجوانان به کتابخوانی روی بیاورند و آن را به یک سبک زندگی تبدیل کنند.

اما آنچه واقعیت جامعه است تغییر رویکرد کتاب در یکی دو دهه اخیر است به نحوی که جایگاه خود را از دست داده و گزارش‌ها حاکی از آن است هر ایرانی در روز متوسط 13 دقیقه و در هفته یک ساعت و نیم مطالعه می‌کند. این یعنی مه به طور متوسط نه هزارم زمان خود را در زندگی صرف مطالعه می‌کنیم که معنایی به جز فاجعه ندارد.

در همین چند سال اخیر ظهور پدیده‌ای به نام شبکه‌های اجتماعی موجب شده است کتاب جایگاه اصلی خود را بیش از بیش از دست بدهد، یعنی بیش از اینکه افراد با کتاب مانوس باشند با فضای مجازی مانوس شده‌اند و به این طیق فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین ما مهجور مانده است.

حال این سوال پیش می‌آید چه فرقی بین کتاب و شبکه‌های اجتماعی وجود دارد، در حالی که در فضای مجازی هم مطالب خوب و آموزنده وجود دارد که می‌تواند موجب بالا رفتن دانش ما شود.

درست است که مطالب خوب هم در فضای مجازی پیدا می‌شود، اما باید این را قبول کنیم موثق بودن مطالبی که در فضای مجازی ثبت می‌شود محرز نشده و بیشتر مطالبی که در این فضا می‌بینیم اگر چه زیبا و قابل قبول است اما واقعیت ندارد.

شبکه‌های اجتماعی پر است از مطالب بی‌شناسنامه و کم ارزشی که وقت ما را می‌گیرند و کمکی به ما نخواهد کرد و این را هم بدانیم مطالب منتشر شده در فضای مجازی زودگذر و سیال است و خیلی زود از ذهن پاک می‌شود.

 خانه‌ها مکانی برای گسترش فرهنگ کتابخوانی

طبق نظر کارشناسان فرهنگی فضای منزل و عادت والدین به کتابخوانی موجب گرایش فرزندان به مطالعه و نهادینه شدن فرهنگ کتابخوانی می‌شود.

کودک خردسالی از همان بود کودکی پدر مادر خود را در حال مطالعه می‌بیند یا کتاب‌های تصویر دار برایش توضیح داده می‌شود این انگیزه در او برانگیخته می‌شود که به سوی کتاب برود.

در این ایام کرونایی که فرزندان بیشتر فقط خود را در خانه کنار والدین هستند، خرید چند جالب کتاب متناسب با سن کودکان و نوجوانان نقش مهمی در گرایش فرزندان به سمت کتابخوانی دارد.

 اینترنت و فضای مجازی سایه خود را بر تمامی جوانب زندگی گسترانده است

به گفته کارشناسان از مدت‌ها پیش با باز شدن شبکه‌های اجتماعی به زندگی، کتاب و کتابخوانی به وادی فراموشی سپرده شده است و بسیاری از مردم نیز کتاب خواندن را به همان درس و دانشگاه محدود کرده‌اند که آن هم در این کرونایی به طور کلی به فضای کشیده شده و افراد اوقات زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به سر می‌برند.

رقیه احمدی اظهار کرد: در زمانی که مدارس باز بودند فرزندانمان خیلی راحت‌تر با کتاب و درس مانوس می‍شدند، اما از روزی که کرونا آمده و موجب خانه نشینی فرزندانمان شده است از صبح تا شب سرشان در گوشی است و غرق فضای مجازی شده‌اند.

احمدی می‌گوید: ما در قبل از کرونا هم همین مشکل را داشتیم و و برنانه فرهنگی منسجمی برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی نبود چه برسد حال حاضر که در قرنطینه هستیم و معلم و شاگردی و متابی نیست.

به گفته اغلب خانواده‌ها در ایام قرنطینه، کودکان و نوجوانان 90 درصد وقت خود را در منازل به فضای مجازی به ویژه بازی‌های موبایلی و گشت و گذار در شبکه‌های اجتماعی اختصاص می‌دهند و فرهنگ کتاب و کتابخوانی به وادی فراموشی سپرده شده است.

دوری نسل جوان از فرهنگ کتاب و کتابخوانی خطری است که در حال گسترش بوده و ضروری است در این ایام کرونایی و قرنطینه که کتابخانه‌ها هم تعطیل هستند مسوولان فرهنگی چاره‌ای بیندیشند و این را بدانیم روزانه حجم عظیمی که اطلاهات و شبهات نادرست در فضای مجازی می‌چرخد که ذهن نسل جوان را با خطر رو به رو می‌کند.

 راه‌های ترویج کتابخوانی در جامعه

برگزاری مسابقات کتابخوانی و خلاصه‌نویسی، معرفی کتاب‌های جدید هر رده سنی و توزیع آن، گرایش بزرگترهای خانواده به فرهنگ مطالعه و نهادینه کردن آن در منزل موجب تقویت فرهنگ کتابخوانی در جامعه می‌شود زیرا هر چه با کتابخوانی بیگانه‌تر باشیم فردی فقیر از لحاظ فرهنگی هستیم و چیزی در چنته نداریم.

شناسه خبر 33462