«باید محرّم و صفر را زنده نگهداریم به ذکر مصائب اهلبیت علیهمالسلام… محرّم و صفر است که اسلام را نگه داشتهاست. فداکاری سیدالشهدا (سلاماللهعلیه) است که اسلام را برای ما زنده نگه داشتهاست.» صحیفه امام، ج15، ص: 330
محرم سمبل است، عاشورا رمز و کربلا یک راه و بهترین راه و سعادت و خوشبختی بشریت در حرکت و صیرورت در مسیر عشقآفرین و روشن اباعبدالله الحسین (ع) است.
نهضت عاشورا نهضتی عظیم و فرهنگی است که ابعاد گوناگون حیات انسان را در بر دارد. حرکتی سرنوشتساز، تاریخساز و عزتآفرین که موجب «احیای اسلام ناب» شد. نهضت امام حسین شجره طیبه اسلام را که تحت تأثیر ستم، سرکوب و تحریف بنیامیه خشک و خاموش، بیرمق و بیبرگ و بار شده بود، حیات و شادابی بخشید. سید جمالالدین اسدآبادی متفکر و مصلح بزرگ اسلامی در سده گذشته نهضت عاشورا را در عبارت درخشندهای چنین تبیین کرده: «الاسلام محمدی الوجود و الحدوث و حسینی البقاء و الاستمرار.»
پیدایش، شکلگیری و موجودیت اسلام با حضرت محمد (ص) بود و تداوم و بقای اسلام با امام حسین (ع)؛ در حقیقت عبارت سید جمالالدین اسدآبادی برداشتی از روایت معروف پیامبر است که فرمودند: «حسین منی و انا من حسین».
با عنایت به این حدیث، معنای حسین منی واضح است زیرا حضرت اباعبدالله سبط و فرزند پیامبر عظیمالشأن اسلام بودند؛ اما در خصوص «انا من حسین» همواره بحث بوده که آیا این حسینی البقاء همان انا من حسین است؟ چراکه اسلام توسط رسول اکرم (ص) به انسانها و دنیا عرضه شد، اما بقای این دین و آئین الهی توسط حضرت اباعبدالله و قیام ایشان صورت گرفت و پایدار ماند؛ بنابراین هرساله این قیام را که در آن پیامهای مختلفی برای بشریت بوده و هست، توسط عاشقان اباعبدالله گرامی داشته میشود.
امام خمینی (ره) نیز مکرر و با استناد و تأکید بر «انا من حسین» به نقش احیا توسط امام حسین (ع) تصریح کردهاند.
شکی نیست که انقلاب اسلامی ایران بهعنوان تداوم نهضت عاشورا، کارکرد «احیای اسلام ناب» را بعد از چهارده قرن به بهترین شکل به منصه ظهور رساند.
امام خمینی (ره) در سالگرد مبعث پیامبر (ص) این تعبیر زیبا را دارند که همانگونه که در بعثت پیامبر (ص) چهارده کنگره کاخ پادشاهی ساسانی در مدائن فروریخت، آن چهارده کنگره میتواند نشانه فروریختن اساس پادشاهی و انهدام نظام شاهنشاهی در قرن چهاردهم نیز باشد.
پیداست که امام خمینی در تحلیل و داوری خود در خصوص انقلاب اسلامی ایران همواره میکوشید تا ریشهها و سرچشمه حرکت را در چهارچوب دینی آن و بهخصوص با تمسک به نهضت عاشورا جستجو کند.
نهضت امام حسین (ع) یک حرکت بزرگ فرهنگی است که انسانها را از درون متحول میکند؛ تغییری که لزوماً دگرگونی در برون را به همراه دارد؛ تحول انفسی که به تعبیر قرآن مجید به تغییر احوال میانجامد.
انقلاب اسلامی ایران همانند نهضت امام حسین علیهالسلام یک نهضت عظیم و همهجانبه بود که در تداوم نهضت عاشورا، احیای اسلام را پس از چهارده قرن به بهترین صورت ممکن کرد. همانگونه که نهضت امام حسین (ع) بهعنوان یک حرکت بزرگ فرهنگی نخست انسانها را متحول و پسازآن منجر به تحولات بیرونی شد، انقلاب اسلامی ایران نیز به اعتبار موقعیت امام (ره) و مواضع و سخنان شورانگیز ایشان نخست حرکتی فرهنگی بود که ابتدا جانها را متحول و پسازآن ساختار نظام سیاسی کشور را دگرگون کرد.
حتی در تاریخ نهضتهای جهان نهضتهای دیگری هم میتوان نام برد که از این حرکت عظیم تأثیر پذیرفته و حرکت خود را آغاز کردهاند نمونه آن مبارزات استقلالطلبانه هند به رهبری گاندی بود چنانکه خود بهصراحت اعلام میکند «بایستی سرمشق مردم هند امام حسین (ع) باشد.»
تأثیرپذیری انقلاب اسلامی از حماسه عاشورا
قویترین دستمایه جهاد مردم با ظلم، نهضت انقلاب اسلامی و تداوم انقلاب حماسه عاشورا است. نبرد و شهادت مظلومانه و پایبندی به اعتقادات در شدیدترین لحظات انقلاب، عدم بازگشت از اعتقادات در اوج تنهایی و شهادت یاران، همه از ثمرات الگوگیری و تأثیرپذیری از نهضت عاشورا بود.
امام خمینی (ره) میفرمایند: «اگر عاشورا و گرمی و شور انفجاری آن نبود معلوم نبود چنین قیامی بدون سابقه و سازماندهی واقع میشد. واقعه عظیم عاشورا از 61 هجری تا خرداد 42 و از آن تا قیام جهانی بقیة الله ارواحنا لتراب مقدمه الفداء در هر مقطع انقلاب ساز است».
وظایف ما در موسم محرم و عاشورا
- حضور پرشور و شعور در مراسم عزاداری حسینی
- برگزاری مجالس ذکر، حال و ابتهال به همراه علم، آگاهی و معرفت
- برگزاری دهههای ایام محرم و صفر و تبیین معارف عاشورا
- بازکاوی ریشههای این نهضت عظیم، پرداختن به چرایی و تحلیل واقعه عاشورا در کنار چگونگی و نقل تاریخی عاشورا
- بیان درسها، پیامها و عبرتهای عاشورا و مسیر روشن آن در مواجهه با نقشههای دشمنان
- زدودن پیرایهها در برگزاری مراسم و پرهیز از مواردی مثل قمهزنی و...
- بیان مسائل واقعی و درست در سخنرانیها و محتوای مداحیها و پرهیز از بیان موارد تحریف و انحراف
- و شناخت دشمن، اهداف، روشها، برنامهها، راهکارها و راهبردها و راههای نفوذ او که در قرآن کریم حدود 1500 آیه و شناخت جریان نفاق که 300 آیه را به خود اختصاص داده باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
عاشورا نهفقط یک واقعه تاریخی است که در هزار و اندی سال پیش اتفاق افتاد، بلکه جریانی اثربخش و نقشآفرین در طول تاریخ بشریت است که میتواند به زندگی انسان، تحرک و پویایی ببخشد و چشماندازهای نوینی را در سیاست و حکومت ارائه دهد. اگر قرآن وظیفه هدایت انسان را دارد و مظاهر حق و باطل را نمایان میکند، پس جریان عاشورا درواقع تفسیر عملی قرآن است. حسین (ع) و عاشورا و زینب (س) ناموس دهر، باعث بقای هستی و تداوم راه پاکان و صالحان برای همیشه تاریخ بشر هستند، از اولیای خدا تا مردمان عادی همه در جستجو و رهپوی مردان و زنان روزگار و سرزمینی هستند که پرچم هدایتشان در دستهای استوار زینب (س) و نهال آرزویشان در چشمهسار همیشه جوشان حسین (ع) استقراریافته و نور خود را در چهره گلگون عاشورا به نظاره مینشینند.
شناسه خبر 11559