شناسه خبر:11661
1398/6/16 08:55:44

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: حجت‌الاسلام سیدمجتبی حسینی‌یمین گفت: به نظر می‌‌رسد همه کارهای حضرت سیدالشهدا (ع) از حرکت شبانه مدینه به مکه تا همراه کردن زن‌ها و فرزندان با خود و نمایش تشنگی طفل شیرخواره‌اش در کربلا به دنبال یک کار تبلیغاتی برای جریان‌سازی و موج‌آفرینی در جامعه اسلامی است.

ظهر روز پنج‌شنبه گذشته مراسم سوگواری حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام با حضور اعضای تحریریه سپهرغرب در دفتر این روزنامه برگزار شد؛ در این مراسم حجت‌الاسلام سیدمجتبی حسینی‌یمین، از اساتید دانشگاه و محققین برجسته همدانی به ذکر نکاتی پیرامون درس‌های تبلیغی واقعه عاشورا و روش اباعبدالله (ع) در ماندگاری این قیام پرداخت و در ادامه یکی از مبتلابه‌ترین مسائل در میان اصحاب رسانه را بازگو کرد؛ آنچه در ادامه می‌خوانید بخشی از سخنان وی در این مراسم است:

      برخی شبهات کربلا بدون تحلیل رسانه‌ای قابل‌ حل نیست

حجت‌الاسلام سیدمجتبی حسینی‌یمین با اشاره به نقش رسانه در کربلا، عنوان کرد: پاسخ برخی شبهات کربلا بدون رسانه و تبلیغ اصلاً حل‌شدنی نیست؛ به‌طور مثال در همه مقاتل نوشته‌اند حرکت حضرت سیدالشهدا (ع) از مدینه به مکه شبانه بوده، این سؤال پیش می‌آید که چرا شب، مگر روز را از حضرت گرفته‌اند؟! اگر امام می‌خواهد از دست عوامل بنی‌امیه فرار کند چرا از شاه‌راه می‌رود؟ ضمن اینکه شخص فراری با خود زن و بچه نمی‌برد!

وی در ادامه افزود: چند نوزاد در این سفر به دنیا آمده‌اند که عبدالله رضیع از فرزندان امام نیز در این سفر به دنیا می‌آید، چرا حضرت زن و بچه را با خود همراه کرده است؟ کاروانی که هرکس به آن نگاه می‌کند درمی‌یابد نه تجاری است، نه زیارتی و نه سیاحتی؛ ضمن اینکه چرا امام مکه را انتخاب کرده و به سرزمین جبال پناه نمی‌برد؟!

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: یکی دیگر از موضوعات مسئله تشنگی حضرت علی‌اکبر (ع) است، پس از جنگ وقتی تشنگی بر آن حضرت غالب شد، نزد پدر برگشت و فرمود: پدر جان تشنگی مرا کُشت و سنگینی سلاح توانم را بُرد، آیا آبی هست تا در مقابل دشمنان نیرو گیرم؟ این سؤال پیش می‌آید که چرا یک فرمانده نظامی با اینکه می‌داند در خیمه آب نیست، این سؤال را می‌پرسد؟ آیا این کار تقویت نیروی دشمن و تضعیف نیروهای خودی نیست؟!

حجت‌الاسلام حسینی‎یمین اضافه کرد: مسئله قابل‌ توجه دیگر رفتار امام شب عاشورا در میان اصحاب خویش است که فرمود: هرکس می‌خواهد برود، می‌تواند برگردد و در ظهر عاشورا به میان بنی‌اسد رفته و می‌فرمایند: هرکس می‌خواهد به سمت ما بیاید، راه باز است؛ این رفتار حضرت در جذب و دفع افراد چه مفهومی دارد؟

وی یادآوری کرد: چرا حضرت سیدالشهدا حضرت عباس را برای آب آوردن می‌فرستد؟ این کار با عبور از میان سپاه هزاران‌نفری دشمن با یک مشک چرمی عملاً میسر نیست، یا چرا حضرت طفل شیرخواره خود را روی دستانش گرفته و طلب آب می‌کند؟

این محقق برجسته در پاسخ به سؤالات مذکور گفت: به نظر می‌رسد حضرت سیدالشهدا (ع) با این کارها به دنبال یک حرکت تبلیغاتی برای جریان‌سازی و موج‌آفرینی در جامعه اسلامی است؛ حرکت شبانه حضرت (که کاری خطرناک بوده) جلب توجه می‌کرده که چرا سفر در شب؟! رفتن به سمت مکه برای این است که در آنجا به‌دلیل شرایط اقلیمی تجارت رونق داشته و محل و رفت‌وآمد افراد بسیاری است و آنان این کار حضرت را باید ببینند.

حجت‌الاسلام حسینی‌‌یمین ادامه داد: به‌ غیر از قابلیت تبلیغ داشتن، نمی‌توان این مسائل را تحلیل کرد و من از شما درخواست می‌کنم یک‌بار این حوادث و وقایع را رسانه‌ای نگاه کنید؛ نمایش تشنگی حضرت علی‌اکبر، آب‌آوری حضرت عباس و روی دست گرفتن طفل شیرخواره برای نمایش تشنگی واقعی است تا مظلومیت تشنگی خلیفه سوم از بین برود.

وی در پایان این بخش از سخنان خود تأکید کرد: این جریان‌سازی تا جایی پیش می‌رود که بعد بیش از هزار سال در تاریخ بماند و از همه مهم‌تر وقتی حضرت بقیه‌الله (عج) ظهور می‌کند، خود را این‌گونه معرفی کند که «ألا یا أهل العالم إن جدّی الحسین قتلوه عطشان» و مردم حضرت را با این وصف از جد غریبش می‌شناسند.

       دروغ فقط خلاف واقع سخن گفتن نبوده و اگر خلاف اعتقاد هم رفتار کرده و سخنی بگوییم، دروغ محسوب می‌شود!

این پژوهشگر همدانی در بخش دوم سخنان خود با اشاره به اینکه برخی مشاغل مکروه هستند، عنوان کرد: کار رسانه‌ای از کارهای دشوار بوده و فعالان این بخش در یک شیب لغزنده قرار دارند که باید جوانب احتیاط را در بسیاری از نقل‌قول‌ها و گزارش‌های خود رعایت کنند.

حجت‌الاسلام حسینی‌یمین ادامه داد: دروغ مسئله مهمی است و در حدیث آمده که کلید همه پلیدی‌ها بوده؛ دروغی که در تعریف ما به خلاف واقع سخن گفتن از آن یاد می‌شود.

وی با اشاره به آیه ابتدایی سوره منافقون «إِذَا جَاءَکَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَکَاذِبُونَ»، تصریح کرد: خدا در این آیه می‌فرماید: (ای رسول ما) چون منافقان ریاکار نزد تو آیند، گویند که ما به‌یقین و حقیقت گواهی می‌دهیم که تو رسول خدایی و خدا می‌داند که تو رسول اویی، خدا گواهی می‌دهد که منافقان سخن دروغ می‌گویند. بنابراین می‌بینید که دروغ لزوماً «خلاف واقع» سخن گفتن نیست، بلکه «خلاف اعتقاد» حرف زدن نیز دروغ است.

این استاد دانشگاه در پایان با ذکر نکته‌ای بسیار مهم خطاب به اصحاب رسانه، ابراز کرد: دروغ انواع گوناگونی دارد، از حرف و پوشش دروغ و خلاف عقیده گرفته، تا لحن و برخورد دروغ؛ یکی از مشکلات ما انتشار گزارش دروغ است، اگر مطلبی منتشر شود که خلاف واقع بوده و یا نویسنده به آن اعتقادی ندارد، مصداق دروغ است!

شناسه خبر 11661