سپهرغرب، گروه خبر: مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان گفت: از سال 93 تاکنون سه هزار و 904 حلقه چاه غیرمجاز در همدان مسدود شده است.
منصور ستوده روز گذشته در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در سالهای اخیر فشار به منابع آب زیرزمینی کشور برای تامین آب مورد نیاز بخشهای مختلف کشاورزی، شرب و... افزایشیافته است به طوریکه آب استحصالی از چاهها بسیار بیشتر از ظرفیت آب تجدیدپذیر آبخوانهاست.
وی گفت: همین امر منجر به نزول سطح آب زیرزمینی در بسیاری از دشتها و اثرات مخرب از جمله خشکیدن قنوات و چشمهها، پمپاژ آب از اعماق زیاد توسط چاههای عمیق با هزینه برق بالا، شور شدن آب استحصالی از چاهها، بایرشدن زمینهای زراعی، فرونشست زمین و ایجاد فروچاله در برخی مناطق شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهایاستان همدان افزود: در سال 1393 طرح ملی «احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کشور» در شورای عالی آب تصویب شد که در آن وزارت نیرو با همکاری نهادهای ذیربط موظف به احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی کشور و حفاظت هر چه بیشتر از آبخوانهای کشور شده است.
وی با بیان اینکه شرکت آب منطقهای همدان نیز در اجرای طرح پیشگام بوده است تصریح کرد: با اجرای طرح تعادلبخشی از نیمه دوم سال 93 در استان 3 هزار و 483 حلقه چاه غیرمجاز تا پایان سال 97 مسدود شده که سبب صرفهجویی 256 میلیون مترمکعب در مصرف آبهای زیرزمینی شده است.
ستوده بیان کرد: برداشت بیرویه آب از چاهها موجب افت متوسط یک متری سطح آبهای زیرزمینی استان شده بود.
وی از پیشبینی انسداد 469 حلقه چاه غیرمجاز تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون تعداد 421 حلقه چاه غیرمجاز در استان همدان پر و مسلوبالمنفعه شد که سبب صرفهجویی 12 میلیون مترمکعبی در مصرف آبهای زیرزمینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان افزود: با این اقدام از برداشت غیرمجاز بیش از 269 میلیون متر مکعب آب از آبخوانهای استان جلوگیری به عمل آمده و این میزان آب در سفرههای آب زیرزمینی ذخیره شده است.
وی گفت: این اقدام باعث شده در بعضی از دشتهای استان سطح آب زیرزمینی افت نداشته باشیم و در تعدادی نیز سطح آب بالا آمده که این موضوع در هیدروگرافهای استان به خوبی نمایان است.
ستوده ادامه داد: از نیمه دوم سال 93 که طرح تعادلبخشی با جدیت آغاز شد که 3 هزار و 903 حلقه چاه غیرمجاز در استان همدان تاکنون مسدود شده است.
وی عمق انسداد چاههای غیرمجاز را بیش از 135 کیلومتر اعلام کرد و گفت: بیشترین چاههای غیرمجاز پر و مسلوبالمنفعه شده مربوط به شهرستان کبودراهنگ با یکهزار و 231 حلقه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان با بیان اینکه از ابتدای امسال روند انسداد چاههای غیرمجاز ادامه دارد، افزود: دادگستری، نیروی انتظامی و فرمانداران همکاری مناسبی با این شرکت در انسداد چاههای غیرمجاز در استان دارند که منجر به این عملکرد مطلوب شده است.
وی بیان کرد: با چاههای مجاز استان که برداشت بیشتر از پروانه بهرهبرداری دارند نیز برخورد میشود تا بتوان در راستای حفاظت از منابع آبی استان همدان گامهای اساسی و جدی برداشت.
ستوده با اشاره به انسداد چاههای غیرمجاز در شهرستانهای تابعه استان نیز گفت: در شهرستان اسدآباد یکهزار و 403 چاه غیرمجاز مسدود شد که موجب صرفهجویی 11.6 میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی شده است.
وی با بیان اینکه در شهرستان تویسرکان 340 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شدند که سبب صرفهجویی 2.6 میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی شده است خاطرنشان کرد: در فامنین با انسداد 102 چاه غیرمجاز 9 میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی صرفهجویی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان ادامه داد: در شهرستانهای ملایر 346، همدان 507، بهار 343، رزن 677، کبودراهنگ 1231 و نهاوند 126 حلقه چاه غیرمجاز مسدود کردیم که به ترتیب سبب صرفهجویی 20، 20، 10، 125، 57 و 7 میلیون مترمکعب از آبهای زیرزمینی شد.
وی با اشاره به اینکه اکیپهای گشت و بازرسی به طور شبانهروزی دشتهای استان را بازرسی میکنند بیان کرد: 23 گروه اکیپ گشت و بازرسی در راستای نظارت بر چاههای مجاز، جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز و برداشت شن و ماسه از رودخانههای استان و رفع تصرفات به طور شبانهروز دشتها را کنترل میکنند.
شناسه خبر 14908