شناسه خبر:22877
1399/3/19 00:58:36

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: قیمت‌گذاری غیر کارشناسی مرغ در کارگروه ستاد تنظیم بازار، کمبود و گران‌ تمام شدن نهاده‌ها، این‌روزها صنعت مرغ زاگرس‌نشینان را گرفتار کرده است.

همواره در کشور سیاست‌های تعریف‌شده برای رشد اقتصادی و توسعه بر مبنای منویات مقام معظم رهبری تدوین می‌شود؛ حال آنکه رونق تولید و جهش تولید، دو شعاری که به فاصله 12 ماه از سوی ایشان بیان شده، هریک بیانگر توصیه‌های ارزشمندی هستند.

ایشان در بخشی از سخنان خود در سخنرانی نوروزی امسال ضمن نام‌گذاری سال جدید به‌نام جهش تولید، فرمودند: جهش تولید هم که بنده امسال مطرح کردم، درواقع از ابزارهای قدرت است، تولید [باید] جهش پیدا بکند؛ نه‌فقط رونق تولید که سال گذشته گفتیم. رونق تولید یعنی در تولید یک حرکتی به‌وجود بیاید که این انجام گرفته است، اما این کافی نیست. ما احتیاج به خیلی بیش از این داریم؛ جهش تولید، البته جهش تولید لوازمی دارد. فقط مسئله این نیست که صاحب سرمایه یا صاحب کارگاه همت بکند برای تولید بیشتر؛ این احتیاج دارد به اینکه تمام دستگاه‌های ذی‌ربط کار خودشان را انجام بدهند، جلوی قاچاق گرفته بشود، جلوی واردات بی‌رویه گرفته بشود، به تولیدکننده مشوق‌هایی داده بشود، با کسانی که از کمک‌های مالی دولتی سوء استفاده می‌کنند، برخورد جدی قضائی بشود. امثال این‌ها کارهای زیادی است که اگر این کارها انجام بگیرد (که اِن‌شاء‌الله امسال باید این کارها انجام بگیرد) جهش تولید تحقق پیدا خواهد کرد.

اما یک ماه از سال جدید نگذشته بود که فیلم‌هایی مبنی بر معدوم کردن غیر اخلاقی جوجه‌های یک‌روزه و گلایه مرغ‌داران مبنی بر روی دست ماندن مرغ‌های گوشتی در فضای مجازی منتشر شد که این فیلم‌ها نه‌تنها شعار رونق تولید را خدشه‌دار کرده بود، بلکه سبب نادیده گرفته شدن شعار جهش تولید شد. از طرفی این‌روزها خبرهای ناخوشایند دیگری مبنی بر عدم جوجه‌ریزی واحدهای مرغ‌داری مستقر در استان‌های غربی کشور به گوش می‌رسد؛ به‌گونه‌ای که چندی پیش فرماندار شهرستان رزن با اعلام این خبر، گفت که از 30 واحد مرغ‌داری این شهرستان، تنها هفت واحد اقدام به جوجه‌ریزی کرده‌اند و یا اینکه از استان کرمانشاه خبرهایی با این مضمون که صنعت مرغ در استان درحال ورشکستگی بوده، مطرح است. بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا با برومند چهارآیین، عضو هیئت‌مدیره سابق کانون سراسری مرغ‌داران گوشتی کشور و حسنعلی ملکی‌روشن، یک از پیشکسوتان عرصه صنعت مرغ استان همدان گفت‌وگویی را ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

رئیس هیئت‌مدیره پیشین اتحادیه مرغ‌داران شهرستان اسدآباد با تأکید بر اینکه این‌روزها و به تعبیری طی چندسال اخیر مرغ‌داران شرایط خوبی را تجربه نمی‌کنند، گفت: از کدامین دردمان بگویم، از قیمت مرغ گرفته تا نبود و گرانی نهاده‌ها، همه و همه مشکلات پیش روی فعالان صنعت مرغ‌داری است.

حسنعلی ملکی‌روشن با بیان اینکه نهاده‌های مورد نیاز مرغ‌داری‌ها به‌جای آنکه توسط فعالان این عرصه مدیریت شود به دست دلالان مدیریت می‌شود، خاطرنشان کرد: دو واحد مرغ‌داری داشتم و چندسال از عمرم را پای این کار گذاشتم، اما درحال حاضر بیش از دو سال است که واحد مرغ مادر را تعطیل کرده‌ام و درعین‌حال بیش از چهار ماه نیز از تعطیلی دیگر واحد مرغ‌داریم می‌گذرد.

وی در واکنش به سؤال علت تعطیلی‌ این واحدها خاطرنشان کرد: نبود نهاده و درعین‌حال گران تمام شدن تأمین نهاده باعث شد چهار ماه پیش اقدام به تعطیلی یکی واحدهای مرغ‌داری‌ام بکنم، این درحالی است که بیش از 20 نیروی کارم (23 نفر) بیکار شدند.

ملکی‌روشن با تأکید بر اینکه به‌دلیل عدم پاسخگویی مسئولان به نیاز فعالان عرصه تولید صنعت مرغ از ریاست اتحادیه مرغ‌داران شهرستان اسدآباد نیز استعفا داده‌ام، ابراز کرد: آنچه مسلم است اینکه مسئولین در زمینه وجود نهاده‌ها و قیمت مناسب آن به تولیدکننده‌ها واقعیت‌ها را بیان نمی‌کنند، زیرا ما بخشی از نهاده‌هایمان (چیزی حدود 10 درصد نیاز) را دولتی تهیه کرده و باقی آن را با قیمت بالا از دست دلالان در بازار خریداری می‌کنیم.

وی با تأکید بر اینکه با تعطیلی شدن واحد دوم مرغ‌داریم تنها توانستم حقوق کارگران و نیروی کارم را پرداخت کنم و دیگر قادر به ادامه کار نیستم، اذعان کرد: درحال حاضر مرغ‌داری‌ام به لانه موش تبدیل شده و دلیل این اتفاق نبود حمایت‌های مناسب است.

ملکی‌روشن با بیان اینکه قیمت مصوب تعیین‌شده با قیمت مصوب تولید هم‌خوانی ندارد، گفت: اما درحال حاضر که قیمت مرغ پایین آمده، حتی با قیمت هشت هزار و 550 تومان هم برای مرغ‌دار به‌صرفه نیست که مرغش را تولید کرده و به فروش برساند، زیرا قیمت تمام‌شده بیش از 10 هزار تومان در هر کیلو است.

عضو هیئت‌مدیره سابق کانون سراسری مرغ‌داران گوشتی کشور نیز در ادامه با بیان اینکه مشکلات اقتصادی مرغ‌داری‌ها مختص استان‌های غرب کشور نیست، گفت: فرآیند جوجه‌ریزی توسط مرغ‌داران نیازمند فراهم بودن الزامات خاصی است.

برومند چهارآیین با بیان اینکه یکی از ارکان مورد نیاز برای جوجه‌ریزی تأمین نهاده‌ها شامل جوجه‌ یک‌‌روزه، کنجاله سویا و ذرت است، خاطرنشان کرد: ذرت و کنجاله سویا بیش از 95 درصد غذای طیور را تشکیل می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه پنج درصد باقی‌مانده نیز شامل مکمل‌ها و ریزمغذی‌ها می‌شود، تأکید کرد: حال آنکه کنجاله سویا و ذرت درحال حاضر به قیمت مصوب به دست تولیدکننده (مرغ‌دار) نمی‌رسد و یا در بهترین شرایط بخش ناچیز 10 تا 20 درصدی نیاز تولیدکننده با این قیمت تأمین می‌شود.

چهارآیین ادامه داد: پس مرغ‌دار برای تأمین مابقی نهاده مورد نیاز مجبور است به بازار آزاد مراجعه کرده و سویا را به قیمت پنج هزار و 500 و ذرت را به قیمت هر کیلو دو هزار و 500 تا 600 تومان خریداری کند.

این کارشناس خبره صنعت طیور افزود: مسئله این است که مرغ تولیدشده را می‌بایست براساس قیمت دستوری و درعین‌حال غیر کارشناسی کارگروه تنظیم بازار کشور در بهترین شرایط به قیمت هشت هزار و 550 تومان بفروشد.

وی با تأکید بر اینکه متأسفانه اگر این قیمت توسط مرغ‌دار اندکی جابه‌جا شود با بگیروببند، تهدید و جریمه مواجه خواهد شد، اذعان کرد: این درحالی است که همگان واقف‌اند که تولیدکننده بنگاه خیریه نیست، بلکه قرار است به این فرد براساس تولید سود متعارف تعلق گیرد.

چهارآیین با تأکید بر اینکه فضای ایجادشده توسط کارگروه تنظیم بازار برای تولید و پرورش مرغ در کشور منجر به آن شده که تعداد زیادی از مرغ‌داران ما در سطح کشور ورشکسته واقعی شوند، اظهار کرد: نکته این است که قیمت تمام‌شده تولید مرغ برای مرغ‌دار چیزی حدود 10 هزار و 500 تا 11 هزار تومان به ازای هر کیلو است، اما قیمت مصوبه گاهی تا 6 هزار و 200 تومان نیز تقلیل می‌یابد.

وی با بیان اینکه علاوه‌بر قیمت بالای نهاده و کمبود آن مازاد تولید نیز از دیگر مشکلات پیش روی مرغ‌داران است، ابراز کرد: از سوی دیگر قیمت پایین خرید از مرغ‌دار انگیزه را از تولیدکنندگان این عرصه ربوده است.

چهارآیین با تأکید بر اینکه سیاست‌های تولید در این بخش نیازمند بازنگری است، بیان کرد: در غیر این صورت نمی‌توان به تداوم جوجه‌ریزی در واحدهای مرغ‌داری امیدوار بود.

وی در واکنش به این سؤال که مابقی نیاز مرغ‌دار به نهاده توسط چه کسی و یا چه نهادی تأمین می‌شود؟ گفت: بیش از 75 درصد نیاز نهاده کشور در صنعت مرغ‌داری توسط تعدادی واسطه و دلال تأمین می‌شود.

این کارشناس خبره صنعت طیور ادامه داد: این واسطه‌ها از سال 80 کار خود را در عرصه واردات نهاده از طریق ارز دولتی آغاز کرده‌اند، اما هیچ‌گاه نهاده با این قیمت به دست تولیدکننده نرسیده است؛ چراکه دراین‌بین سوداگران و واسطه‌ها درحال جولان دادن هستند.

عضو هیئت‌مدیره سابق کانون سراسری مرغ‌داران گوشتی کشور با تأکید بر اینکه می‌بایست بر نحوه چگونگی واردات نهاده‌ها از طریق سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان، سازمان صنعت و معدن، تعزیرات حکومتی و وزارت اطلاعات نظارت کاملی انجام پذیرد، خاطرنشان کرد: درخصوص بسته بحث حمایت از رسته‌های کشاورزی (صنعت مرغ‌داری) در مقابل کرونا نیز باید بگویم گرچه این مهم دیر اتفاق افتاد، اما می‌بایست در بخش تأمین نقدینگی و جبران خسارت تعریف شود.

وی افزود: البته این بیماری به‌تازگی در بازار مصرف مواد خوراکی (همچون مرغ) تأثیرگذار بوده، زیرا این اقلام آخرین گزینه حذفی از سبد خانوار به حساب‌ می‌آیند.

عضو هیئت‌مدیره سابق کانون سراسری مرغ‏داران گوشتی کشور با تأکید بر اینکه چیزی حدود هفت یا درنهایت هشت درصد کرونا بر بازار مصرف مرغ تأثیرگذار بوده است، اظهار کرد: امیدواریم با تزریق به‌موقع این کمک‌ها شاهد تقویت صنعت مرغ‌داری در کشور باشیم، زیرا این صنعت در مواجهه با کرونا دچار خسارت هنگفتی شد.

چهارآیین تأکید کرد: با اجرای قیمت‌گذاری مصوب کارگروه تنظیم بازار به‌صورت غیر کارشناسی میزان ضرر وارده به مرغ‌داران کشور به مرز دو هزار و 500 میلیارد تومان رسیده است.

مع‌الوصف؛ با توجه به آنچه گفته شد، به نظر می‌رسد این‌روزها صنعت مرغ کشور به‌طور ویژه صنعت مرغ در منطقه زاگرس‌نشین الوند در تلاطم موج تصمیمات غیر کارشناسی مدیران غیر مرتبط با فضا سردرگم است و درصورت عدم توجه ویژه به این بخش، قسمت اعظمی از واحدهای مرغ‌داری همچون دیگر واحدهای تولید رو به تعطیلی خواهند رفت و این مهم در آینده نه‌چندان دور کمبود و افزایش گرانی را به دنبال خواهد داشت، بنابراین انتظار می‌رود مدیران مؤثر در عرصه تأمین نهاده‌ها همچون سازمان صنعت و معدن و نیز دستگاه‌های مرتبط با قیمت‌گذاری در کارگروه تنظیم بازار کمی واقع‌گرایانه‌تر تصمیم‌سازی کنند و با سیاست‌های درست به دنبال کاهش هزینه تولید باشند تا در پی عدم مدیریت این فضا، هرروز به تعداد مرغ‌داران ورشکسته افزوده نشود.

شناسه خبر 22877