سپهرغرب مطرح کرد:
صنایع دستی همدان، همچنان در انتظار دیده شدن
سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابیمهوش: آنچه از نشست روز گذشته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان حاصل شد این بود که هنوز خبری از نمایشگاه دائمی، استاندارسازی و بستهبندی برای 130 رشته صنایع دستی در همدان، نیست.
علی مالمیر بهمناسبت هفته صنایع دستی نشستی با رنگوبوی متفاوت و در قالب پرسش و پاسخ در محوطه باغ نظری برگزار کرد که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در پاسخ به این سؤال که اصلیترین مشکل حال حاضر حوزه صنایع دستی به نبود بستهبندی شکیل بازمیگردد برای نمونه سفال شهر جهانی در عرصه صادرات داخل کارتنهای تخممرغ جابهجا میشود بر این اساس چه رویکردی را برای رفع معضل مذکور دنبال خواهید کرد؟ گفت: صنایع دستی یک موضوع هنری و درعینحال اقتصادی است.
وی افزود: بهگونهای که از جنبه فروش محصول میتوان به این مسئله بهعنوان یک محصول بازاری نگاه کرد و میبایست برای بازاریابی آن تعریف خاصی درنظر گرفت؛ یعنی بین عرضه و تقاضا و یا به تعبیر دیگر بین خریدار و فروشنده لازم است براساس ارزش محصول یک تفاهم ایجاد شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه اگر خریدار علاقهمند به خرید صنایع دستی در بستهبندی خاص باشد یقیناً فروشنده نیز در این مسیر حرکت خواهد کرد، گفت: ما بهصورت مرتب جلساتی را در این خصوص با حضور فعالان عرصه مذکور برگزار کردهایم، اما ایراد کار این است که وقتی هزینه بستهبندی به قیمت صنایع دستی افزوده میشود، معمولاً بسیاری از خریداران بهویژه در عرصه صادرات از محصول استقبال نمیکنند.
مالمیر افزود: آنچه در این بخش بر ضمه ما بوده، بازگو کردن اهمیت موضوع بستهبندی صنایع دستی و بازاریابی است؛ بنابراین بارها و بارها درخصوص این موضوع جلسه، سمینار و آموزش داشته و خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه اطلاعرسانی در این بخش انجام و از فعالان این حوزه نیز حمایت خواهیم کرد اظهار کرد: بازهم تکرار میکنم مسئله قیمت تمامشده محصول متناسب با توان مالی مشتری با وجود بستهبندی محصول است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه تنوع صنایع دستی نیز از دیگر محدودیتها در عرصه بستهبندی است، عنوان کرد: تنوع محصول علاوهبر سختتر کردن کار، این مهم را هزینهبرتر میکند.
مالمیر با بیان اینکه تأکید و آرزوی ما آن است که بتوانیم صنایع دستی را در ابعاد کوچکتر و در بستهبندی شکیل با ارزشافزوده بالاتری تولید و برای آن مشتری پیدا کنیم، اظهار کرد: از این طریق هم در تأمین مواد اولیه و هم هزینه حملونقل و درنهایت در عرصه بستهبندی صرفهجویی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه نیاز مشتری در بحث بستهبندی بسیار تعیینکننده است، اذعان کرد: در بحث برندسازی نیز رویکرد بنگاههای تولید صنایع دستی از اهمیت بالایی برخوردار است، بهگونهای که باید بینش آنها در حوزه بازاریابی ارتقا پیدا کرده و درعینحال به دنبال تولید محصول شناسنامهدار باشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان افزود: البته در این بخش نیز ما شأن آموزشی و ترویجی را دنبال و کارگاهها را برای فعالان حوزه صنایع دستی در عرصه برندسازی برگزار کردهایم.
مالمیر با بیان اینکه در حوزه کسب برند جغرافیایی و شهری استان همدان بهعنوان یک سیاست در این بخش گامهای مناسبی برداشته است، ابراز کرد: بهگونهای که در این زمینه استان همدان در سطح ملی رتبه نخست را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: دو برند جهانی سفال لالجین، مبل و منبت ملایر و درعینحال شهر ملی منبت گلریز برای تویسرکان ازجمله آنها است.
مالمیر در پاسخ به یکی دیگر از سؤالات خبرنگاران در عرصه استانداردسازی صنایع دستی گفت: استانداردسازی در حوزه صنایع دستی مقوله دشواری است.
وی افزود: بااینوجود همکاران بنده در بحث تدوین استاندارد در برخی از رشتههای صنایع دستی ورود جدی داشته و درعینحال استانداردسازی کارگاههای صنایع دستی جزء برنامههای سالانه معاونت صنایع دستی است.
مالمیر بیان کرد: در حوزه هنرصنعت سفال این استانداردسازی با جدیت بیشتری در دستور کار بوده، بهگونهای که در تعامل با هنرمندان لالجینی و درعینحال بهرهمندی از ظرفیت جهاد دانشگاهی و همچنین همکاری پارک علم و فناوری، استانداردسازی در تولید سفال به حد مطلوب نزدیک شده است.
وی با تأکید بر اینکه درحال حاضر تولید لعاب بدون سرب درحال انجام است، افزود: البته این ادعا را نداریم که کلیه تولیدکنندگان ما از این امر تبعیت میکنند، زیرا تغییر روش تولید بین هنرمندان قدیمی زمانبر خواهد بود؛ بنابراین تلاش ما در این عرصه بر فراگیر کردن تولید سفال بدون سرب در استان استوار است.
مالمیر در واکنش به سؤال دیگری درخصوص برنامه این اداره کل برای احیای هنرصنعت فرش، گفت: مقوله فرش برعهده اداره کل صنعت، معدن و تجارت قرار دارد، البته اخیراً بحثهایی مطرح شد که این هنرصنعت بار دیگر به حوزه صنایع دستی منتقل شود.
وی افزود: به اعتقاد ما فرش یکی از برترین رشتههای صنایع دستی استان محسوب میشود که با قرار گرفتن در حوزه کاری اداره کل صنعت، معدن و تجارت و توجه بیشتر به جنبه تجاری آن، به فرش همدان آسیب رسیده است.
این مقام مسئول در پاسخ به سؤال دیگر درخصوص حمایت از کارگاههای صنایع دستی در مواجه با کرونا نیز گفت: خوشبختانه 10 رسته اعلامشده در جدول حمایتی همه رشتههای مرتبط با حوزه گردشگری و صنایع دستی را شامل شده است، اما همگان بر محدودیتهای مالی دولت اشراف کامل دارند.
مالمیر ادامه داد: البته بیشترین آسیب واردهشده به حوزه صنایع دستی استان، به بخش عدم فروش محصولات تولیدشده بهویژه در ایام نوروز بازمیگردد.
وی با بیان اینکه توان اقتصادی فعالان عرصه صنایع دستی در عدم فروش محصولات تحت تأثیر قرار گرفت، بیان کرد: حمایتهای دولتی در قالب مباحثی همچون پرداخت بیمه بیکاری مشروط به بیمه بودن فعالان این عرصه، به آنها اختصاص مییابد.
برگزاری جمعهبازار صنایع دستی در باغ نظری
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه امسال تعداد بیشتری نمایشگاه فصلی صنایع دستی برای جبران عدم فروش محصولات برگزار خواهیم کرد، افزود: به دنبال برگزاری جمعهبازار صنایعدستی در باغ نظری نیز هستیم.
وی با تأکید بر اینکه باید به سمتی برویم که از فضای مجازی برای فروش صنایع دستی بهرهمند شویم، خاطرنشان کرد: آمادگی برای برگزاری نمایشگاه دائمی صنایع دستی وجود دارد، علاوهبر این از متقاضیان در راستای دایر کردن نمایشگاههای دائمی در قالب اعطای تسهیلات و درعینحال ارائه یارانه، حمایت میکنیم.
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنان خود با ارائه آماری از هفت سال فعالیت این اداره کل در حوزه صنایع دستی، افزود: طی این مدت هشت هزار و 800 کارگاه به تعداد کارگاهها با اشتغالزایی 12 هزار نفر، افزوده شده است.
مالمیر با بیان اینکه 650 نمایشگاه صنایع دستی و درعینحال 270 بازارچه نیز بهصورت فصلی طی هفت سال گذشته برگزار کردهایم، گفت: ارزش محصولات صادرشده در این بخش طی مدت مذکور بیش از 170 میلیون دلار بوده است.
وی با اشاره به اینکه در مدت مذکور 13 هزار نفر نیز در این اداره کل در رشتههای مختلف صنایع دستی آموزش دیدهاند، خاطرنشان کرد: از 295 رشته صنایع دستی موجود در کشور، خوشبختانه استان همدان در 130 رشته فعال است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با تأکید بر اینکه همدان و اصفهان دو استان برتر در حوزه صنایع دستی کشور محسوب میشوند، گفت: در بخش کسب نشانها نیز استان همدان 11 نشان اصالت یونسکو و 83 نشان ملی صنایع دستی را به اختصاص داده است.
وی به ضرر 240 میلیارد تومانی صنایع دستی از شیوع کرونا نیز اشاره کرد و افزود: برای حمایت بیشتر از هنرمندان و صنعتگران صنایع دستی به دنبال برگزاری هفته فرهنگی همدان در تهران هستیم و اجرای یک فمتور نیز بهمنظور معرفی همدان برای اواسط تیرماه در دستور کار است.
مالمیر در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سؤالی درخصوص موضوع آتشسوزی مقبره استرومردخای گفت: این مسئله بیشتر جوسازی رسانههای غربی بود.
وی با بیان اینکه گرچه ما متولی این بنای تاریخی که در فهرست آثار ثبت ملی قرار دارد هستیم اما اداره آن برعهده انجمن کلیمیان است، اظهار کرد: نماینده پیشین و نماینده فعلی انجمن کلیمیان در مجلس طی مصاحبههایی اعلام کردند که موضوع آتشسوزی جزئی بوده است.
این مقام مسئول ادامه داد: متأسفانه فضای رسانهای خارج از کشور (معاندان) که انتظاری نیز برای حمایت از آنها نداریم، به هر بهانهای دنبال فضاسازی هستند؛ پس به این موضوع نیز دامن زدند، درحالی که سوختگی در بنای همجوار بود و تنها شامل یک جاروبرقی، مقداری موکت و چندین رشته سیم برق میشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در پاسخ به سؤال دیگر با موضوع کوهستان الوند و اتفاقاتی که در مسیر دسترسی آن ایجاد شده نیز گفت: مجموعه دهکده گنجنامه و تلهکابین محدوده مشخصی دارد که درون محدوده هر تغییری بخواهد بیفتد، پلان آن مشخص است؛ اما از آنجایی که سایت پلان تأسیسات گردشگری با تأییدیه تدوین میشود، هرگونه تغییر بعدی میبایست با هماهنگی میراث فرهنگی باشد و درصورت منطقه نمونه گردشگری بودن، مصوبه کارگروه میراث فرهنگی را بگیرد که متأسفانه این مهم اتفاق نیفتاده است.
وی تصریح کرد: البته گرچه بخشی از فعالیتهای صورتگرفته در خارج از حریم شهر بوده، اما چون کوهستان الوند ثبت ملی شده، میراث فرهنگی در آن دخیل است و درعینحال چون گنجنامه جزء حریم شهر محسوب میشود، علاوهبر ما در حوزه اختیارات راه و شهرسازی نیز قرار میگیرد.
مالمیر افزود: البته براساس استاندارد تلهکابین باید راهی برای ایام بحران داشته باشد، اما این الزام را نیز داریم که مسیر دسترسی کمترین تداخل را در طبیعت داشته باشد.
وی با بیان اینکه مسیر فعلی از قبل ایجاد تلهکابین نیز بوده اما آن چیزی که در مداخله الوند حساسیت دارد این است که باید در حد ضرورت و حداقلی باشد و بیشتر از آن مورد پسند نیست، گفت: درخصوص کاوش هگمتانه نیز باید بگویم تاکنون 22 فصل کاوش در تپه هگمتانه انجام شده و هنوز رازهای زیادی در دل هگمتانه نهفته، هرچند هنوز نتایج کاوشها بهویژه 11 فصل قبل منتشر نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه در کاوش اخیر برای ما خواناسازی برج و باروی محوطه هگمتانه مد نظر است، عنوان کرد: امیدواریم بتوانیم از طریق این کاوشها به یافتههای بیشتری دست پیدا کنیم و به آثاری از دوره اشکانی و ماقبل آن برسیم، زیرا در مورد قدمت هگمتانه که به چه دورهای برمیگردد، اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد؛ بر این اساس نیازمند کاوشهای بیشتری هستیم.
مالمیر در واکنش به سؤالی مبنی بر کمبود نمایشگاه دائمی در استان برای عرضه و به نمایش گذاشتن هنر دستان فعالان عرصه صنایع دستی، گفت: در این بخش ما دو سیاست را دنبال میکنیم؛ نخست فعالیت ما بهعنوان بخش دولتی است که بر این اساس به دنبال ایجاد فروشگاه دائمی صنایع دستی در هگمتانه بهصورت پرتابل هستیم.
وی ادامه داد: در بخش دوم نیز برای پای کار آمدن سرمایهگذار بخش خصوصی از متقاضیانی که به دنبال سرمایهگذاری در فروشگاه دائمی صنایع دستی باشند، حمایت میشود؛ بهطوری که علاوهبر اعطای تسهیلات، بخشی از سود بانکی را نیز بهصورت یارانهای ما پرداخت میکنیم.
این مقام مسئول در پاسخ به سؤال دیگری درخصوص گرانی مسکن و اینکه عدهای علت این امر را سختگیری و مانعتراشی اداره کل میراث درخصوص بافت ارزشمند میدانند، اذعان کرد: در احیا و بازآفرینی محلات قدیمی که در دستور کار اداره کل راه و شهرسازی است، اقدامات حفاظتی ابنیه تاریخی را داشتیم؛ اما این بهمنزله مقابله با توسعه شهر نیست.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان با بیان اینکه ما در میراث فرهنگی همواره مظلوم واقع شدهایم، گفت: بسیار مورد تخریب و هجمه هستیم، به گونه که در برابر انجام وظایف مورد شماتت هم قرار میگیریم.
وی با اشاره به اینکه اگر ادعای گردشگری و تاریخی بودن شهرمان را داریم باید برای حفظ این تاریخ تلاش کرد، افزود: همگان بر این امر واقف هستند که تاریخ و طبیعت همدان مزیت شهر به حساب میآیند و همین مزیتها شهر را به مقصد گردشگری تبدیل کردهاند، بهطوری که شورای عالی شهرسازی کشور در شمار 168 شهر واجد ارزش، چهار شهر همدان، نهاوند، تویسرکان و ملایر در استان همدان را نیز جزء آنها قلمداد کرده، پس باید از ضوابط این قانون تبعیت کنیم.
مالمیر با بیان اینکه طبق ابلاغ شورای عالی معماری و شهرسازی شهرداری، اداره کل راه و شهرسازی و میراث فرهنگی همه موظف به رعایت ضوابط ساختوساز هستند، عنوان کرد: یقیناً نمیتوان از قانون تخطی و عدول کرد، پس وظیفه قانونی ما بوده که ضوابط بافت تاریخی شهرمان را رعایت کنیم.
وی با بیان اینکه در اجرای قانون هم دستگاههای نظارتی و هم حاکمیتی حمایت لازم را از ما دارند، خاطرنشان کرد: شهر همدان براساس طرح تفصیلی چهار هزار و 500 هکتار است که تنها 500 هکتار آن بافت تاریخی بوده و به تعبیری پنج درصد شهر همدان را شامل میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با لحن انتقادگونه و طرح این سؤال که مگر تنها در بافت تاریخی شهر خانه گران شده؟ افزود: گرانی مسکن شامل همه محلات پایین و بالای شهر همدان است، پس نباید گرانی مسکن را بهنام رعایت ضوابط میراث فرهنگی و تاریخی بودن بافت همدان زد.
وی با بیان اینکه بیش از 75 درصد ضوابط بافت تاریخی که مد نظر ما بوده منطبق با ضوابط طرح تفصیلی است، تشریح کرد: اینکه سؤال میکنند پس چگونه است که در بخشی از بافت تاریخی شاهد ساختمانهای بلندمرتبه هستیم، باید بگویم این ساختوسازها پیش از ابلاغ قانون ضوابط بافت بود و یا در مواردی متأسفانه استعلام از اداره کل میراث فرهنگی صورت نگرفته است؛ ارتفاع زیاد خودبهخود در بافت تاریخی اتفاق نمیافتد، برای نمونه بازار سینا و یا پارکینگ آقاجانیبیگ بههیچعنوان با ضوابط بافت تاریخی همخوانی ندارند.
مالمیر با بیان اینکه متأسفانه در شهری همچون همدان مردم پساندازهای خود را به سمت خرید مسکن سوق میدهند و بهنوعی شاهد بورسبازی در حوزه مسکن هستیم، خاطرنشان کرد: اگر واقعاً مشکل کمبود مسکن بود، نباید مساکن مهر بدون متقاضی باقی میماند.
شناسه خبر 23060