شناسه خبر:28049
1399/6/17 13:36:20

طی سال‌های گذشته روند سنتی و معیشتی کشاورزی لرستان رو به اقتصادمحوری نهاده و توسعه باغ در اراضی شیب‌دار با توجه به توپوگرافی کوهستانی و بارش‌های مناسب استان، به‌طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفته است.

با توسعه علم و فناوری روش‌های نوین کشاورزی نیز وارد عرصه شده و بسیاری از کشاورزی‌های معیشتی را به یک حرکت اقتصادی و درآمدزا تبدیل کرده که توسعه باغات در اراضی شیب‌دار به‌دلیل مزیت‌های فراوانی که دارد، در زمره این اقدامات قرار گرفته است.

یکـی از روش‌های افزایش محصولات کشـاورزی، کشـت اراضـی شـیب‌دار اسـت، چراکه این زمین‌ها در عرصـه‌های طبیعـی، دیمـزارها و مراتـع فقیـر واقع شده و بازدهی زراعـی و علوفه ای ندارند، بنابراین برای احداث باغ دیم مناسب هستند.

به‌گفته کارشناسان در مناطقی کـه بـارش بیـش از 300 میلیمتـر دارنـد و دارای عمـق خـاک مناســب هســتند، مــی تــوان بــاغ دیــم احداث و علاوه بر تولید محصولات باغی، ضمن کنترل فرسایش خاک ازایجاد رواناب و بروز سیل نیز جلوگیری کرد.

درآمد باغ‌های اراضی شیب‌دار بسیار مطلوب و اقتصادی است. به همین دلیل کشاورزی با توسعه این فعالیت، از یک منبع درآمد گذران و موقت تبدیل به اقدامی پول‌ساز و سرمایه‌ای می‌شود که در عین حال کمک شایانی به حفظ سالم محیط زیست می‌کند.

لرستان 70 درصد جغرافیای کوهستانی دارد که یک بستر مناسب خدادای برای توسعه باغ‌ها در اراضی شیب‌دار به‌شمار می‌رود و بارندگی مناسب، خاک غنی و آب‌وهوای غنی مطلوب نیز بسته کاملی از شرایط لازم برای این فعالیت را فراهم کرده‌اند.

لرستان بین 2.9 تا سه میلیون تن تولید کشاورزی و باغی دارد، 800 هزار هکتار زمین زراعی و 42 هزار و 600 هکتار باغ مثمر با تولید 280 هزار تن ظرفیت بزرگی برای این استان محسوب شده و پنج میلیارد و 300 میلیون تومان ارزش تولیدات کشاورزی لرستان در زیر بخش‌های زراعی، دامی و باغی است.

بدون شک ایجاد باغ در اراضی شیب‌دار گام مهمی در راستای تحقق جهش تولید و افزیش درآمدهای پایدار است که طی سال‌های اخیر به‌خوبی در لرستان موردتوجه بوده و از ظرفیت آن استفاده شده است.

*61 هزار هکتار باغ در اراضی شیب‌دار کشور احداث شد

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور مردادماه امسال در سفر به لرستان گفت: از سال 96 تا پایان سال گذشته، 61 هزار هکتار باغ در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده کشور احداث شده است.

مسعود منصور افزود: حاصل این اقدام ایجاد بیش از 20 هزار شغل مستقیم و 183 هزار تن افزایش تولید بوده و البته احداث باغ در اراضی شیب‌دار علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک تولید موجب اشتغال، افزایش درآمد خواهد شد.

وی اظهار کرد: امسال نیز ایجاد 16 هزار و 800 هکتار باغ به این عرصه‌ها اختصاص یافته که 14 هزار هکتار آن، گونه‌های درختی و باغی و مابقی گیاهان دارویی است که با بهره‌برداری از این سطح نیز پنج‌هزار و 610 شغل و افزایش 108 هزار تنی محقق می‌شود.

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه عمده سرمایه‌گذاری 337 میلیارد تومانی این طرح را مردم و جوامع محلی با طرح‌های خود اجرایی انجام داده‌اند، ادامه داد: مقرر است تا پایان دولت 60 هزار هکتار دیگر به این رقم اضافه شود تا عملاً 20 هزار هکتار از تعهدی که در بودجه پیش‌بینی شده بود، بیشتر شود.

منصور گفت: به‌عنوان مثال اگر دیم‌زار کم‌بازده زیر کشت گندم باشد، علاوه بر اثرات فرسایش خاک حدود سه میلیون تومان درآمد خواهد داشت، اما چنانچه همین مکان به احداث باغ بادام تخصیص یابد، درآمد آن به بیش از 10 برابر می‌رسد.

*ایجاد 4040 هکتار باغ در اراضی شیب‌دار لرستان طی 2 سال گذشته

مدیرباغبانی سازمان جهادکشاورزی لرستان نیز دراین خصوص گفت: طرح احداث چهار هزار و 40 هکتار باغ در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده استان طی سال 96 تا پایان 98 انجام شده است.

احمدرضا احمدوند افزود: 152 هکتار از این سطح مربوط به صنایع دفاع دورود است که چاله‌کنی و تأمین نهال آن توسط جهادکشاورزی انجام شده و آیین بهره‌برداری، هم‌زمان نیز به‌صورت پایلوت در این منطقه مردادماه امسال از طریق جلسه ویدئوکنفرانسی رئیس‌جمهوری افتتاح شد.

وی اظهار کرد: برای احداث هر هکتار باغ در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده 14 میلیون تومان هزینه و به‌طور متوسط در هر سه هکتار یک فرصت شغلی مستقیم ایجاد شده است.

مدیرباغبانی سازمان جهادکشاورزی لرستان پیش‌بینی تولید این میزان باغ را دو هزار و 20 تن برشمرد و گفت: در مجموع 565 میلیارد و 600 میلیون ریال با اشتغال‌زایی یک‌هزار و 346 نفر برای این طرح‌ها هزینه شده و ارزش افزوده تولید در این مناطق نیز یک‌هزار و 10 میلیارد ریال است.

به گفته احمدوند تا پیش از سال 96 طرح‌های ناچیزی درخصوص توسعه باغات در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده اجرا شده است.

*200 هزار هکتار اراضی حاشیه جنگل‌های لرستان مستعد ایجاد باغ است

وی اضافه کرد: 200هزار هکتار اراضی حاشیه جنگل‌های استان، اکنون به زیرکشت گندم و جو می‌رود، در حالیکه این سطح قابلیت بسیار بالایی برای احداث باغ و ایجاد ارزش افزوده دارد.

مدیرباغبانی سازمان جهادکشاورزی لرستان افزود: این اراضی جزء زمین‌های ملی و در اختیار کشاورزان است که سالانه هرکدام در حد 500 کیلوگرم جو یا گندم برداشت می‌کنند، اما چنانچه در این مناطق باغ احداث شود، درآمد اقتصادی بسیاری خواهد داشت.

احمدوند با بیان اینکه بیش از 6 هزار هکتار باغ در اراضی شیب‌دار استان احداث شده، تصریح کرد: در سال جهش تولید نیز هدف‌گذاری این طرح در سطح دو هزار هکتار از طریق منابع استانی و سه هزار و 600 هکتار از طریق منابع ملی انجام شده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر برای یک‌هزار هکتار تشکیل پرونده انجام شده که حدود 600 تا 700 هکتار آن در اراضی ملی است و چنانچه سازمان جنگل‌ها و مراتع مجوز ویژه این طرح‌ها را صادر کند، با توجه به استقبال مردم اقدامات مطلوبی صورت می‌گیرد.

مدیرباغبانی سازمان جهادکشاورزی لرستان بیان کرد: بارش مناسب، حاصلخیزی خاک و توپوگرافی کوهستانی لرستان زمینه مناسبی برای ایجاد باغات در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده است که موجب اشتغال‌زایی، درآمد و با ایجاد پوشش گیاهی جلوگیری باعث هدررفت آب، و جذب باران و جلوگیری از فرسایش خاک و وقوع سیلاب می‌شود.

ظرفیت بالای احداث باغ در اراضی شیب‌دار استان در حالی موردتوجه قرار گرفته که به‌گفته استاندار لرستان، بیش از 70 درصد مساحت این منطقه اراضی شیب‌دار بوده و در عین حال بارندگی بالای 550 میلی‌متر دارد که این مزیت نسبی استان را برای احداث باغ در این اراضی مستعد کرده است.

سیدموسی خادمی می‌گوید: سال 96 در یک هدف‌گذاری چهارساله مقرر شد تا 15 هزار هکتارباغ در اراضی شیب‌دار و کم‌بازده استان ایجاد کنیم که تاکنون 6 هزار هکتار از این رقم محقق شده و امسال نیز پنج هزار هکتار در دستور کار است.


منبع: خبرگزاری فارس

شناسه خبر 28049