شناسه خبر:89905
1403/9/27 16:07:00

وزیر آموزش‌وپرورش گفت: دانش و فرهنگ جامعه، قدرت کشور را می‌سازد، چون تمام قدرت‌ها روی این دو قدرت نابودنشدنی بنا می‌شوند؛ بنابراین اهمیت دارند و بی‌بدیل هستند. شاید زیرساخت‌های عمرانی را بتوان از بین برد، اما زیرساخت انسانی مبتنی بر فرهنگ را هیچ قدرتی نمی‌تواند نابود کند‌.

علیرضا کاظمی روز سه‌شنبه در نشست صمیمی با نخبگان فرهنگی تویسرکان که در سالن اجتماعات هلال‌احمر این شهرستان برگزار شد، با بیان اینکه شهیدمفتح نماد وحدت حوزه و دانشگاه و تعلیم و تربیت بود، عنوان کرد: امیدوارم سفرهای استانی دستاوردهای درخوری داشته باشند و پاسخگوی نیازهای شهرستان بشوند.
* خلأ امروز جامعه، بی‌توجهی به تعلیم و تربیت است
وی سپس با اشاره به اهمیت نشست با نخبگان فرهنگی، تصریح کرد: ایجاد گفتمان مشترک مهم‌ترین مسئله‌ای است که از دل این جلسات بیرون می‌آید؛ ضمن اینکه فرصت‌ها و آسیب‌ها نیز احصا می‌شود.
وزیر آموزش‌وپرورش در ادامه بیان کرد: مدیران مدارس، راهبران اصلی نظام تعلیم و تربیت هستند و تربیت با راهبری این عزیزان در مدرسه محقق می‌شود؛ ضمن اینکه معلمان نیز سختی کار را تحمل می‌کنند.
کاظمی افزود: اگر قرار باشد در فضای گفتمانی و میدان عمل تعلیم و تربیت موفق باشیم، به چند نکته باید توجه کنیم و مهم‌ترینش این است که بدانیم اساسی‌ترین زیرساخت و مولد سرمایه اجتماعی یک کشور، نظام تعلیم و تربیت است.
وی عنوان کرد: دانش و فرهنگ جامعه، قدرت کشور را می‌سازد، چون تمام قدرت‌ها روی این دو قدرت نابودنشدنی بنا می‌شوند؛ بنابراین اهمیت دارند و بی‌بدیل هستند. شاید زیرساخت‌های عمرانی را بتوان از بین برد، اما زیرساخت انسانی مبتنی بر فرهنگ را هیچ قدرتی نمی‌تواند نابود کند‌.
این مقام مسئول قدرت نرم یک کشور را در نظام آموزش‌وپرورش‌ آن توصیف کرد و افزود: این قدرت ناجی روزهای بحران بوده و یکی از خلأهای نظام تعلیم و تربیت در کشور کم‌توجهی به این حوزه است.
کاظمی ادامه داد: در این دولت برای نخستین‌بار آموزش‌وپرورش به مسئله اول همه مسئولان کشور تبدیل شده که آغاز تغییر نگرش و تحول در آموزش‌وپرورش است.
وی خاطرنشان کرد: نوع نگاه مذکور نقطه عطفی در نظام تعلیم و تربیت بوده و این نوید را می‌دهد که تحول در انتظار این ساختار است؛ زیرا رئیس‌جمهور محترم نیز آموزش‌وپرورش را اولویت خود قرار داده و تاکنون بیش از 10 جلسه در این بخش برگزار کرده است.
وزیر آموزش‌وپرورش توسعه عدالت‌ آموزشی مبتنی بر محرومیت‌زدایی و کیفیت‌بخشی به نظام تعلیم و تربیت را دو رویکرد مورد توجه دولت چهاردهم خواند و متذکر شد: فرآیند یادگیری، توجه به محتواهای تولیدشده و نیروی انسانی به‌ویژه معلم باانگیزه، توانمند و سخت‌کوش، مسائل مهمی هستند که در این بخش دنبال می‌کنیم.
کاظمی اعلام کرد: امروز خوشحال هستیم که استانداران نیز به تبعیت از ریاست محترم جمهور، موضوع آموزش‌وپرورش را مسئله مهم خود قرار داده‌اند‌؛ با این نگاه و تعمیق این باور، بخش مهمی از مشکلات ما حل می‌شود، کما اینکه در ابتدای سال تحصیلی یک‌ سال بدون چالش را آغاز کردیم.
وی سپس با اشاره به مشکلات موجود، تصریح کرد: البته این نظام تعلیمی با مشکلات عدیده‌ای نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند که درصدد هستیم به‌صورت روزانه این مسائل بررسی شوند؛ پرداخت حق‌التدریس همکاران در اول ماه، تبدیل وضعیت و مواردی از این‌قبیل،‌ ازجمله موارد بوده که از آن‌ها غفلت نخواهیم کرد.
وزیر آموزش‌وپرورش در ادامه با اشاره به لزوم توجه به برنامه‌ریزی، مطرح کرد: از 15 شهریورماه سال جاری برنامه سال تحصیلی 1404 آغاز شده و سناریوها برای این سال درحال آماده‌سازی بوده که در فضای کلان کشور نگاه خوب و روشنی نسبت به نظام تعلیم و تربیت رقم زده است.
* حل مشکلات به‌صورت نظام مسائل روی میز ما قرار دارد
کاظمی با ابراز خرسندی از کوشش بی‌سابقه نمایندگان مجلس در ارائه پیشنهادهای خود برای ارتقای جایگاه معلمان، گفت: کمبود فضای آموزشی، تراکم کلاس‌ها، تبدیل وضعیت، جذب و غیره نظام مسائل مشکلاتی است که وجود دارد و روی میز ما هستند و یک به یک بررسی خواهند شد.
وی تأکید کرد: تمام انتظارات آموزش‌وپرورش به مجموعه مدیران مدارس برمی‌گردد؛ از طرفی با همه کمبودها، مسئولیتی مهم بر دوش ما جهت ساختن آینده این کشور است که اگر هرکدام نسبت به هدف‌گذاری‌های خود با برنامه باشیم‌، این نظام رشد خواهد کرد.
وزیر آموزش‌وپرورش با این بیان که حرکت خود را مبتنی بر هدف و شاخص‌های موجود تعیین کنید، یادآوری کرد: شاخص‌های شما می‌تواند شاخص‌های مهم استان، جایگاه علمی مدرسه، فعالیت‌های فرهنگی و تربیتی و موفقیت‌های حاصل‌شده باشد.
* من در تهران نمی‌توانم برای تویسرکان برنامه بدهم
کاظمی با طرح این سؤال که شاخص‌ها چگونه تغییر می‌کند؟ توضیح داد: من در تهران نمی‌توانم برای اینجا برنامه بدهم، رئیس آموزش‌وپرورش تویسرکان باید با توجه به امکانات و ظرفیت‌ها برنامه بدهد؛ در این صورت می‌توان به تحول در شهرستان امیدوار بود‌.
وی ادامه داد: خواهش من این است که حرکت خود را در این مدار تعیین کنید؛ بنده در هر جلسه‌ای میزان حرکت و تلاش یک استان را در معرض دید مدیران قرار می‌دهم. همدان هم مستثنا نخواهد بود، بنابراین تلاش خود را به‌کار بگیرید.
وزیر آموزش‌وپرورش با تأکید بر اینکه در کشور آموزش‌وپرورش دو وظیفه مهم دارد، تشریح کرد: انتقال علم و دانش برای شتاب‌بخشی حرکت علمی و ساخت تمدن و فرهنگ کشور دو رسالت مهم هستند؛ انتقال آداب، رسوم، سنن، فرهنگ و سبک زندگی یک ملت به دانش‌آموزان، برعهده ما است.
کاظمی ابراز کرد: دشمن روی هر دو حوزه دست گذاشته و مانع ایجاد می‌کند؛ اما نظام جمهوری اسلامی موفقیت‌های چشمگیری داشته و ما در سال 2024 رتبه سوم المپیادهای بین‌المللی را کسب کردیم که نشان‌دهنده حرکت رو به جلو در این بخش است.
وی با این بیان که البته سواد عمومی از وضعیت خوبی برخوردار نیست و معدل در این زمینه 10.75 است که مطلوب نبوده و بخشی از مشکلات موجود کشور به این مسئله برمی‌گردد، اظهار کرد: مسائل دینی و باورهای انقلابی مسئله مهم دیگری هستند که دشمن روی آن‌ها برنامه‌‌ریزی کرده است؛ اگرچه ما هم موفقیت‌های بسیار زیادی داشته‌ایم، اما با انتظاراتی که داریم، فاصله دارد. باید توسعه و ترویج فعالیت‌های فرهنگی را مورد توجه قرار دهیم؛ به‌ویژه اقامه نماز، قرآن، ایثار و غیره که مزیت‌های رقابتی نرم با دشمن است.
وزیر آموزش‌وپرورش با اشاره به اقامه نماز به‌عنوان یک شاخص مهم در مدارس، ادامه داد: به‌هیچ‌وجه از مدرسه‌ای عدم اقامه نماز جماعت پذیرفته نیست، ولو با حضور دو نفر، اما باید برگزار شود؛ این یک شاخص مهم برای ما است.
کاظمی همچنین با تأکید بر لزوم توجه به ارتقای علمی و تربیتی، تصریح کرد: آموزش‌وپرورش کشور براساس یک نقشه دقیق برای چهار سال طراحی شده که سه بخش دارد؛ بخش اول بازگشایی مدارس بود که با موفقیت انجام شد، بخش دوم اولویت‌های فوری ثانویه پیش روی ما از کمبود نیروی انسانی و رسیدگی به حل مشکلات رتبه‌بندی تا پاداش بازنشستگان و تبدیل وضعیت بوده و بخش سوم، کیفیت‌بخشی فضای آموزشی است.
وی اساسی‌ترین مأموریت آموزش‌وپرورش را پاسخ به این سؤال دانست که چرا ما بعد از 44 سال از گذشت انقلاب نمی‌توانیم محصول خوبی تحویل جامعه دهیم؟ و توضیح داد: نقشه اساسی ما برای این بخش در 14 محور با مسیر مستقل جهت تحول اساسی پیش‌بینی شده است که تحول در برنامه درسی مدرسه و تحول در ساختار نظام تعلیم و تربیت مهم‌ترین بخش‌های آن بوده و ساختارهای فعلی جایی در نظام تعلیم ندارد؛ ما امروز با افراد ناامید بدون مهارتی مواجه هستیم که هزاران مشکل در جامعه ایجاد کرده‌اند.
وزیر آموزش‌وپرورش اضافه کرد: برنامه درسی امروز حافظه‌محور بوده و قدرت خلاقیت یک معلم و دانش‌آموز را سلب کرده است که درصدد هستیم این مشکل حل شود.
کاظمی گفت: استفاده از «نماد» به‌عنوان ابررایانه کنترل و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی که تحلیل‌های دقیقی به ما می‌دهد نیز رسالت مهم در مدارس است که باید به‌جد به آن توجه کرد.
* استقامت بارزترین ویژگی شهیدمفتح بود
وی در بخش دوم سخنان خود با اشاره به شخصیت شهیدمفتح، افزود: شهیدمطهری، شهیدبهشتی، شهیدرجایی، شهیدباهنر و شهیدمفتح طلایه‌داران حوزه فکری، فرهنگی و پایه‌ریز انقلاب اسلامی در آن دوران بوده‌اند و اگر مسیر حرکت آن‌ها را دنبال کنیم، می‌بینیم که ریشه‌های حرکتشان به منظومه فکری امام و رهبری می‌رسد.
وزیر آموزش‌وپرورش بیان کرد: بی‌تعارف جای این شهدای بزرگ هرگز در نظام اسلامی پُر نشد؛ آن‌ها ممتاز و بی‌نظیر بودند و امروز بعد از 50 سال افکار و کتاب‌هایشان هنوز تازگی دارد.
کاظمی نقش شهیدمفتح در خنثی‌سازی توطئه اندیشه‌های التقاطی را در آغاز شکل‌گیری انقلاب کم‌نظیر خواند و متذکر شد: همین مسیر و تنگ‌نظری در برنتافتن اندیشه‌های او، منجر به شهادتش شد؛ چراکه با هدف‌گذاری وحدت حوزه و دانشگاه، مبانی قرآنی و اندیشه امام راحل در دانشگاه بسط می‌یافت.
وی اضافه کرد: هوشمندی رهبر انقلاب نیز امروز توطئه‌های دشمنان را خنثی کرده است؛ بنابراین مکدر کردن جایگاه روحانیت نزد دانشگاهیان و مخدوش کردن چهره دانشگاه نزد حوزویان، در دستور کار دشمن قرار گرفته است.
وزیر آموزش‌وپرورش با این بیان که جلسات شهیدمفتح در فضای خفقان قبل از انقلاب (در مسجد قبا همدان) 30 هزار مخاطب از جوانان داشته است، اعلام کرد: او با عنایت خدا در یک دوره کوتاه مسیری طولانی را طی کرد که اگر جهد و استقامتش نبود، هرگز این مهم محقق نمی‌شد.
کاظمی با تأکید بر اینکه شهیدمفتح یک معلم بود که رژیم پهلوی او را اخراج کرده بود، افزود: سیره شهیدمفتح امروز بهترین الگوی جوانان حوزوی و دانشگاهی بوده؛ اینکه یک شخصیت ممتاز در یک پایگاه علمی و مقدس به شهادت رسیده است.
وی در ادامه بیان کرد: ما موظف هستیم ضمن تجلیل از این شهید عزیز، به ترویج سیره او نیز بپردازیم و این ممکن نیست جز با استفاده از ظرفیت‌‌ها و امکانات موجود که باید به آن‌ها توجه کرد.
وزیر آموزش‌وپرورش استقامت را مهم‌ترین ویژگی شهیدمفتح خواند و تشریح کرد: رژیم پهلوی او را به‌عنوان یک معلم از ابتدایی‌ترین حقوق خود محروم کرد، اما شهیدمفتح یک قدم عقب نرفت؛ ما چقدر در پای ارزش‌های خود مقاومت داریم؟
کاظمی گفت: شهیدمفتح در آن دوران توانست با جوانان به بهترین شکل ارتباط برقرار کند و معارف دین و حقیقت را به آن‌ها بیاموزد؛ اگر امروز در ارتباط و تربیت جوان موفق نیستیم، مشکل از ما بوده و نیاز است در شیوه‌ها و البته راه‌های تعامل با آنان تجدید نظر کنیم.
وی اعلام کرد: باید هوشیار باشیم و آیین‌ها و مرور خاطرات بزرگان انقلاب اسلامی را زنگ هشداری برای ارزیابی خود بدانیم که آیا در راه هستیم؟ و به کجا می‌رویم؟
وزیر آموزش‌وپرورش با اشاره به تلاش 45 ساله دشمنان این مرزوبوم، اظهار کرد: تمرکز اصلی دشمن بر نفوذ در حوزه فرهنگی است و اگر امروز تضعیف حجاب، جایگاه روحانیت، نماز و مواردی از این‌قبیل را نشانه گرفته، به این دلیل است که چاره‌ای ندارد.
* مسیر توسعه کشور از آموزش‌وپرورش می‌گذرد
کاظمی ریشه تمام معضلات را فرهنگی خواند و توضیح داد: مسیر توسعه کشور از آموزش‌وپرورش می‌گذرد و همه کشورهای توسعه‌یافته دنیا نیز به این نتیجه رسیدند که چاره‌ای جز توجه با این بخش ندارند و امروز باید ما نیز آموزش‌وپرورش را اولویت خود قرار دهیم.
وی بیان کرد: اختلاف بین نظر و عمل ما را از هدف دور می‌کند، اما آینده روشن است و با رهبری داهیانه مقام معظم رهبری به تمدن اسلامی دست خواهیم یافت.
* مدیر توسعه‌محور باید مسلح به سلاح علم باشد
استاندار همدان نیز با بیان اینکه شهیدمفتح مبدع، مبتکر و محور جریان اصلی وحدت حوزه و دانشگاه بوده است، عنوان کرد: در بیان رهبر انقلاب وحدت حوزه و دانشگاه یکی از عمیق‌ترین و اساسی‌ترین مسائل کشور ازلحاظ توسعه علم و دانش است.
حمید ملانوری‌شمسی سپس خاطرنشان کرد: بنیه علمی کشور نیازمند حرکت نوین بوده و پیش‌برندگی امروز کشور مرهون علم و دانش است؛ امروز هیچ کشوری نمی‌تواند با قلدری و سروصدا خود را جلو انداخته و رقابت کند، بلکه امروز هرکس به دانش و سلاح علم مجهز باشد، حرف برای گفتن دارد.
وی با بیان اینکه علم حرکت پُرشتابی دارد، تأکید کرد: کسی می‌تواند مدیر و مجری توسعه پایدار باشد که مسلح به علم روز باشد.
استاندار همدان در ادامه تصریح کرد: کتابی جامع‌تر، روشن‌تر، عالم‌تر، فهیم‌تر و راهبرتر از قرآن کریم نمی‌شناسیم؛ کتابی که هم ادبیات است، هم علوم اجتماعی، حکمت، طب و روان‌شناسی که کلام خود خدا بوده و همه علوم باید به آن دست پیدا کنند تا پیش بروند که وحدت حوزه و دانشگاه، وصل شدن به این منبع بزرگ علمی است.
ملانوری‌شمسی افزود: دولت چهاردهم با گفتمان وفاق ملی، انصاف و عدالت، مدیریت برنامه‌محور و استفاده از نیروهای جوان کارآمد بوده و به‌ دنبال استفاده از برنامه‌های علمی و به‌روز با ظرفیت نخبگانی کشور است.
وی تأکید کرد: انسجام، وفاق، تعامل، امیدآفرینی و اعتمادسازی بر پایه علم و منطق شکل می‌گیرد؛ ما نیز بر این موارد تأکید ویژه داریم تا استان را با برنامه‌های تحولی پیش ببریم.
استاندار همدان با بیان اینکه پیگیری پروژه‌های مهم و بزرگی که چندسال است روی زمین مانده‌اند مسئله نخست این شهرستان است اما ما باید در مورد نان حرف بزنیم که تأسف‌آور است، از پیگیری قاصران در این بخش خبر داد و گفت: به‌زودی دوباره به این شهرستان خواهم آمد تا مسائل را از نزدیک مورد بررسی قرار دهم.
* ما برای معضل نان در این شهرستان جوابی نداریم که به مردم بدهیم
امام‌جمعه شهرستان تویسرکان نیز عنوان کرد: در روایت شریف آمده است «إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَةِ؛ وقتی عالمی فقیه فوت کند، در اسلام رخنه و حفره‌ه‎ایی ایجاد می‌‎شود که هیچ چیزی نمی‌‎تواند جای آن‌ها را پُر کند». حال اگر این عالم را شهید کرده باشند و در راه علم کوشش کرده باشد، مقام و منزلتی والا دارد.
حجت‌الاسلام سیدروح‌الله موسوی‌زمانی خاطرنشان کرد: شهیدمفتح نماینده و بنیان‌گذار وحدت بود؛ موضوعی که امروز نیز مسئله نخست کشور و نظام ما بوده و به این شکل در هیچ کجای دنیا نظیر ندارد.
امام‌جمعه شهرستان تویسرکان دکتر مفتح را منادی وحدت خواند و افزود: اینکه مراد از وحدت، وحدت در مبانی بوده یا وحدت در آثار، بحث مفصلی است؛ اما امروز وحدت در هدف و تلاش در جهت پیشرفت و آبادانی کشور، مهم‌ترین مسئله است.
حجت‌الاسلام موسوی‌زمانی ادامه داد: وحدت در پیگیری مطالبات و دغدغه‌های مردم عزیز، مسئله مهم دیگر است.
وی با اشاره به سه موضوع مهم مردم شهرستان تویسرکان، گفت: موضوع آب و نان دغدغه مردم این شهرستان بوده و کمیت و کیفیت نان، روان مردم را به‌هم ریخته است؛ مسئله درمان نیز موضوع دیگر این شهرستان است که از دو بیمارستان تویسرکان یکی شناسه ملی ندارد و برای مردم سرگردانی ایجاد کرده و سوم پروژه راه شهرستان به سمت کنگاور است که انتطار داریم با تخصیص اعتبارات لازم، به راه اصلی بدل شود.
وی تأکید کرد: ما درخصوص معضل نان جوابی نداریم که به مردم بدهیم، ترک فعل برخی مدیران نیز محرز است؛ امیدوارم با مدیران قاصر و مقصر برخورد جدی و لازم صورت بگیرد.
امام‌جمعه شهرستان تویسرکان در پایان سخنانش بیان کرد: مسئله کمبود نیروهای خدماتی در مدارس، عدالت در پرداخت حق مدیریت مدیران مدارس به نسبت جمعیت آن‌ها، تبدیل وضعیت، سامانه نماد، زیرساخت‌ها و غیره، از مسائل مهم آموزش‌وپرورش در شهرستان بوده و انتظار می‌رود شاهد تحول و رفع نواقص در این بخش‌ها باشیم.
* آثار به‌جای‌مانده از شهیدمفتح حاصل حیات 51 ساله او است
نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: شهیدمفتح در طول 51 سال حیات خود، آثار ارزشمندی از خود بر جای گذاشت که نشان‌دهنده تلاش صادقانه او در حوزه و دانشگاه است.
محمدمهدی مفتح خاطرنشان کرد: این شهید عزیز هم در حوزه با درجه اجتهاد کرسی درس داشت و هم در دانشگاه کلاس‌های درس پُرباری برگزار می‌کرد که شهادت او در مقابل دانشگاه، پاداش مجاهدت عمر کوتاهش بود‌.
وی با اشاره به بیانیه امام راحل که در پی شهادت شهیدمفتح صادر شد، افزود: مقام معظم رهبری نیز در سال 1376 این شهید را با عبارتی همچون اخلاص، توحید، صفا، علم و دانش معرفی کردند.
نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: هدف بزرگ ایران اسلامی تلاقی و پیوند علم و معنویت بوده و خون‌های بسیاری در این راه ریخته شده است؛ امیدوارم همه ما تلاش خود را برای تحقق آن به‌کار بگیرند.
گفتنی است؛ وزیر آموزش‌وپرورش از پروژه‌های درحال ساخت آموزش‌وپرورش شهرستان تویسرکان بازدید کرد. این پروژه‌ها شامل مدرسه 12 کلاسه بهشت با 10 درصد پیشرفت فیزیکی، مدرسه 12 کلاسه خیری گلرنگ با 55 درصد پیشرفت، استخر دانش‌آموزان تویسرکان با 30 درصد پیشرفت و مدرسه 12 کلاسه سجادیه با 55 درصد پیشرفت بودند.
افتتاح میدان شهیدمفتح شهرک فرهنگیان و بازدید از کارخانه فاران‌شیمی شهرک صنعتی نیز از دیگر برنامه‌های وزیر بود.

شناسه خبر 89905