شناسه خبر:51756
1400/11/9 09:54:47

سپهرغرب، گروه فرهنگی: بابک افرا تنها با یک ترانه 3 دقیقه‌ای به اندازه ساعت‌ها سخنرانی و مشاوره برای بهبود حال زنان جامعه حرف زده و یقیناً به‌واسطه جاذبه هنری و موسیقیایی کارش به‌طور مضاعفی منشا اثر بوده است.

سمیه فیروزفر فعال رسانه‌ای و دانش‌آموخته دکتری ادیان در یادداشتی به مساله ارتباط هنر و رسانه پرداخته است:

در عصر حاضر که به بیانی عصر ارتباطات و رسانه است، معنا وکارآیی هنر، ابعادی تازه‌تر و عمیق‌تر یافته و تاثیرگذاری هنر در گرایش‌های فرهنگی و اجتماعی بروز بیشتری پیدا کرده است.

در روزگاری که رسانه و مخاطب در تعاملی دو سویه متاثر از یکدیگرند، هنر نه فقط به معنای بیان و تجلی احساس و عاطفه آدمی بلکه به عنوان فرآیندی اجتماعی، آموزشی، اخلاقی و تربیتی بوده و واضح است که جنبه اجتماعی هنر در شعر، رمان، سینما و موسیقی بیش از دیگر هنرها متجلی است.

تولستوی، نویسنده مشهور روسی، معتقد است هنر دارای ارزش اخلاقی است و هرگز صرفا به‌منظور زیبایی و لذت بردن خلق نمی‌شود و هدفی والاتر چون ترویج ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی برای آن در نظر می‌گیرد. یا افلاطون ارزش و فایده هنر را به اندازه میزان خدمت و تاثیر آن بر جامعه می‌داند.

به مناسبت روز زن موزیک ویدیوی کوتاهی دیدم که شعرش توجهم را جلب کرد، سرچ کردم و آهنگ را دانلود کردم، ترانه‌ای از بابک افرا به نام خانم. ترانه‌ای که به‌تنهایی مانیفستی برای حقوق اولیه یک زن است.

ابتدای شعر با بیانی ساده به مخاطب زن تلنگر میزند که حواست به خودت هست؟ خوبی؟ به فکر علاقمندی‌هایت هستی؟ می‌دانی که حال خوبت مایه حال خوب جهان است؟ می‌گوید تو هر چه که باشی زیبایی، همینی که هستی زیباست و بدیع و منحصربفرد پس خودت باش و عروسک خیمه‌شب‌بازی استعماری نباش که تو را نقاشی شده و دور از واقعیت می‌خواهد، خودت باش با قلق خودت نگذار چپ و راست برای تک‌تک زوایای روح و روانت تصمیم بگیرند... یکی بگوید مادرانگی‌ات مهم است، یکی بگوید همسرانگی یکی بگوید ظریف باش یکی بگوید قدرتمند، خودت باش، دنیا با تنوع علایق و روحیات زیباست، نگذار شخصیت منحصربه فردت با القا دیگران عوض شود، خودت باش نه کاریکاتوری هماهنگ با درخواست دیگران و به مخاطب مرد می‌گوید زن نماد زمین است و مهد پرورش، زن که نباشد، زن که شاد و سلامت نباشد، نسلی نخواهد بود، آرامشی نخواهد بود، زمینی نخواهد بود.

بابک افرا تنها با یک ترانه 3 دقیقه‌ای به اندازه ساعت‌ها سخنرانی، مشاوره و جلسه روان‌درمانی برای بهبود حال زنان جامعه حرف زده و یقیناً به‌واسطه جاذبه هنری و موسیقیایی کارش به‌طور مضاعفی منشاء اثر بوده است.

به‌نظر به تاثیرگذاری اجتماعی و فرهنگی نمونه‌های هنری مشابه در حوزه‌های مختلف اعم از موسیقی، تئاتر و سینما و... 

اذعان به ارتباط تنگاتنگ و دیرین میان هنر و همچنین علم به اینکه پیام‌های آموزشی و تربیتی با جاذبه‌های هنری موفقیت و اثربخشی مضاعفی پیدا می‌کنند این یقین حاصل می‌شود که مسئولان فرهنگی و اجتماعی باید این واسطه ارزشمند را بشناسند، در برابر تاثیر آن سر خم کنند و این هنر را به خدمت نظام آموزش رسمی و غیررسمی درآورند.

عصر، عصر رسانه و هنر است، حکومت و جامعه‌ای که این را نپذیرد و از این پتانسیل قوی در راستای اهدافش بهره نگیرد قطعا در آینده‌ای نه چندان دور پشیمان از این غفلت خواهد بود.

شناسه خبر 51756