سپهرغرب، گروه خبر: مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان با بیان اینکه افراد بالای 30 سال با مراجعه به مراکز بهداشتی میتوانند از اینکه در 10 سال آینده چند درصد امکان سکته قلبی و مغزی خواهند داشت مطلع شوند، گفت: متأسفانه استقبال لازم از این طرح را شاهد نیستیم.
راضیهسادات میرمعینی با اشاره به اینکه همهساله آخرین روز ماه سپتامبر مصادف با هفتم مهرماه روز جهانی قلب نامگذاری شده است، اظهار کرد: از آنجا که بیماریهای قلبی یکی از مشکلات و چالشهای مهم سلامت بوده، هرسال برنامههایی به این مناسبت در سطح جهان، کشور و استان برگزار میشود.
وی با بیان اینکه گفته میشود سالانه نزدیک به 18 میلیون نفر در دنیا بر اثر بیماریهای قلبی عروقی جان خود را از دست میدهند، گفت: شعار امسال روز جهانی قلب «سلامت قلب، سلامت جامعه» انتخاب شده که به چند موضوع توجه دارد و تأکید میشود افراد، جامعه و دولتمردان و سیاستمداران به آنها بپردازند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی، اطلاعرسانی مناسب به افراد و مبارزه همهجانبه با عوامل خطرساز بیماریهای قلبی را مهم عنوان کرد و افزود: یکی از مهمترین موضوعات بسیج همگانی برای داشتن قلب سالم است که افراد باید شیوه زندگی سالم را مد نظر قرار دهند و با تغییرات ساده در زندگی مثل مقابله با فشارهای روانی، کاهش فشار خون، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی، سعی کنند خطرات بیماری قلبی را کم و از آن پیشگیری کنند.
میرمعینی با تأکید بر اینکه دولتمردان باید با توزیع و دسترسی عادلانه خدمات بهداشتی و درمانی و حمایت از برنامههای مرتبط با کاهش بیماریهای قلبی از سلامت افراد حمایت کنند، گفت: امکانات سیستم بهداشتی در شبکه، یعنی بخش پیشگیری از بیماری در کشور وضعیت نسبتاً خوبی دارد و خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت در ارائه خدمات خطرسنجی بیماری قلبی و عروقی، فعالیت خوبی در ایران دارند.
وی با بیان اینکه در ارائه خدمات خطرسنجی بیماری قلبی و عروقی افراد بالای 30 سال با مراجعه به مراکز بهداشتی میتوانند اطلاع کافی از اینکه در 10 سال آینده چند درصد امکان سکته قلبی و مغزی خواهند داشت پیدا کنند و مراقبتها را داشته باشند، افزود: متأسفانه درحال حاضر خصوصاً قشر آقایان استقبال لازم را از این طرح ندارند، درحالی که در پیشگیری مؤثر است.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان بیان کرد: در معاینات و آزمایشها اگر فرد خطر بالای بیماری داشته باشد، به پزشک، مشاور تغذیه و فعالیت بدنی معرفی میشود تا خطر بیماری کاهش یابد و باید این مسئله مورد توجه باشد.
میرمعینی با اشاره به اینکه در حیطه تشخیصی و درمانی شهرستانها از امکانات برابر برخوردار نیستند و تمرکز ما در سطح کشور روی شهرهای برخوردار است، ادامه داد: شهرهای کمبرخوردار از داشتن یک متخصص خوب داخلی محروم هستند و در این زمینه مشکل دارند و باید برقراری عدالت در سلامت مورد توجه جدی باشد که این موضوع در همدان هم صدق میکند.
وی با بیان اینکه امسال در روز جهانی قلب به موضوع مراقب از طبیعت توجه ویژهای شده است، خاطرنشان کرد: گفته میشود 25 درصد بیماریهای قلبی و عروقی ناشی از آلودگی هوا است و باعث میشود هر سال هفت میلیون نفر در جهان از دنیا بروند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان با اشاره به اینکه افراد، جامعه و سیاستمداران باید در جهت کاهش آلودگی اقداماتی انجام دهند، گفت: افراد سعی کنند کمتر از سوختهای فسیلی و بنزین مصرف کنند و در کاهش آلودگی محیطزیست شرایط دوچرخهسواری و پیادهروی در جامعه فراهم شود؛ دولتمردان نیز اجرای قوانین هوای پاک را فراهم کنند.
میرمعینی خودمراقبتی، مدیریت استرس و توجه به سلامتی (بهخصوص در رابطه با فشارهای روانی که میتواند سکتهها و حملههای قلبی را دو برابر کند) را لازم دانست و افزود: افراد باید از دوران کودکی مهارتهایی نظیر خویشتنداری و حل مسئله را یاد بگیرند تا بتوانند در شرایط استرسزا از آن استفاده کنند.
مدارس بستر یادگیری مهارتهای تابآوری در شرایط استرسزا را فراهم کنند
وی با تأکید بر اینکه در مدارس بستری فراهم شود که دانشآموزان مهارتهای تابآوری در شرایط استرسزا را فرا گیرند، گفت: افراد باید با آموزش و مطالعه کتاب بتوانند مهارتهایی را یاد بگیرند و سیاستگذاران نیز شرایط استرسزا را فراهم نکنند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان در پاسخ به اینکه آموزشها در حوزه بیماری قلبی و عروقی چطور پیش میرود؟ گفت: درحال حاضر خانههای بهداشت در این زمینه فعال هستند و آموزش لازم را درخصوص فعالیت بدنی، تغذیه سالم و غیره دارند؛ عمده آموزشها به نحوی به قلب سالم وصل میشود و میتوان گفت تقریباً 80 درصد آموزشها در این مراکز به شیوه زندگی سالم برمیگردد.
میرمعینی با بیان اینکه آموزشهایی برای عموم مردم در سطح شهرستانها ارائه و همایشهایی در این زمینه برگزار میشود، عنوان کرد: در سطح استان نیز آموزشهای کارکنان، پزشکان و عموم مردم در قالب برنامههای صداوسیما، انتشار اخبار و مقالات و نیز برگزاری پویشهای سراسر در سطح استان با استفاده از ظرفیت سایر ادارات حائز اهمیت بوده است.
وی تصریح کرد: غربالگری خطرسنجی بیماریهای قلبی و عروقی قدم بسیار مهمی در حوزه پیشگیری از بیماریهای قلبی بوده که لازم است مردم با این طرح آشنا شوند و مورد استفاده قرار دهند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان گفت: همدان شاید جزء استانهای با شرایط و امکانات متوسط باشد و متوسط به پایین نیست. البته امکانات شهرستانها محدود است، با اینکه شرایط صعبالعبور نداریم، اما امکاناتی که در مرکز استان بوده، در برخی مناطق دورتر از مرکز وجود ندارد.
میرمعینی با اشاره به اینکه باید در راستای برخورداری شهرستانها از تیمهای تخصصی، امکانات ورزشی، دعوت به پویشهای اجتماعی، بهسازی و پاکسازی محیط تلاش زیادی شود، خواستار توجه به این موضوع شد.
وی بیان کرد: نسبت به شرایط و امکانات تشخیصی در استان مشکل خاصی نیست، اما پُرچالشترین موضوع فرهنگسازی بوده که اگر افراد به اهمیت غربالگری و پیشگیری بیماریهای غیر واگیر پی ببرند، توجه به شرایط تشخیصی را جزء اولویتهای زندگی خود قرار میدهند، اما متأسفانه امروز حتی با وجود دعوت مراکز بهداشتی از افراد برای خطرسنجی بیماری قلبی و عروقی، این موضوع در اولویت مردم نیست و استقبال لازم را ندارند.
میزان فشار خون در استان همدان دو برابر شده است
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشتی همدان با بیان اینکه فشار خون یکی از مؤلفههای مهم بیماریهای قلبی و عروقی است و متأسفانه در سال 95 تا 99 که دو ارزیابی در کشور انجام شد میزان فشار خون در استان تقریباً دو برابر شده است، گفت: این مسئله نشان میدهد عوامل بیماری قلبی در استان افزایش داشته و افراد باید روی عوامل خطر بهویژه استعمال دخانیات هوشیار باشند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه همدان طی چندسال گذشته در استعمال دخانیات جزء استانهای پیشرو بوده که این موضوع در سکتههای قلبی، مغزی و فشار خون بالا تأثیرگذار است، افزود: در کنار همه این عوامل، افزایش وزن، تغذیه نامناسب، کمتحرکی (که خصوصاً در ایام کرونا تأثیر منفی گذاشت) و استرس که تیر آخر را میزند، وجود دارد؛ امیدوارم فکری برای آنها شود.
شناسه خبر 60653