شناسه خبر:76305
1402/9/4 12:41:28

سپهرغرب-گروه شهر:بسیاری از شهرهای زلزله‌خیز جهان راهکارهای هوشمندانه و حتی ساده‌ای را از نصب آلیاژهای حافظه‌دار در ساختارهای شهری گرفته تا آموزش شهروندان برای جلوگیری از بروز تلفات مالی و جانی ناشی از زمین‌لرزه‌های ناگهانی در نظر گرفته‌اند.

شهرهای هوشمند و مقاوم در برابر زلزله، ایده‌آل‌ترین راه حل برای مقابله با خطرات زلزله در مناطق پرجمعیت هستند. این مناطق با استفاده از فناوری‌های نوین قادر به کاهش خسارات و افزایش ایمنی ساکنان خود در مواجهه با زلزله هستند.
 

زمین‌لرزه‌ها همه قاره‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اگرچه مناطق خاصی نظیر مرز اقیانوس آرام آمریکای جنوبی، سواحل غربی آمریکای شمالی و مکزیک، آلاسکا، جنوب شرق اروپا، نیوزیلند و بسیاری از نقاط آسیا به طور ویژه مستعد هستند. اگرچه وقوع زلزله کمتر از سیل است، اما می‌تواند خسارات ویرانگر و تعداد زیادی تلفات را به سرعت ایجاد کند. برای مثال زمین‌لرزه هائیتی در ژانویه 2010 حدود 230 هزار کشته، 300 هزار زخمی و 1.5 میلیون نفر را از خانه‌های خود آواره کرد و هشت میلیارد دلار ویرانی به بار آورد.

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات اپیدمیولوژی بلایای طبیعی (CRED)، هر روز افراد بیشتری در سراسر جهان به مناطق شهری در مناطق لرزه‌خیز نقل مکان می‌کنند که این امر منجر به افزایش سکونتگاه‌های متراکم با بنیاد ضعیف می‌شود که در صورت بروز زمین‌لرزه خسارات مالی و جانی زیادی را بر جای خواهد گذاشت.

یکی از اصول اساسی در ساخت شهرهای ضد زلزله، استفاده از سیستم‌ها و انتخاب‌های سازه‌ای مناسب در احداث ساختمان‌ها است که شامل قاب‌های فولادی و بتنی، مصالح مقاوم و اجرای صحیح تکنیک‌های ساخت می‌شوند. بعضی از شهرهای جهان که تجربه زلزله‌های سهمگین را داشته‌اند با درس گرفتن از میزان تلفات و خسارات، اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای جلوگیری از رخداد دوباره فجایع انجام داده‌اند که در ادامه به چند مورد از آن‌ها پرداخته می‌شود.

**کرایست چرچ،: مقاوم‌سازی با قاب‌های فولادی

ولینگتون یکی از مستعدترین مناطق زلزله‌خیر نیوزلند است چراکه محل برخورد دو صفحه بزرگ زمین‌ساختی زمین و بالای یکی از فعال‌ترین خطوط گسل زمین شناسی قرار دارد. آمادگی در برابر زمین‌لرزه از زمان زلزله ویرانگر کانتربری در فوریه 2011 که باعث مرگ 185 نفر و خسارت قابل‌توجهی در شهر کرایست چرچ شد، اولویت بالایی پیدا کرد.

مسئولان این شهر رویکرد تقویت ساختمان‌ها را با اضافه کردن سازه‌های فولادی برای تحمل بارهای جانبی ناشی از زلزله در نظر گرفتند. اغلب این ساختارها به نمای بیرونی ساختمان اضافه می‌شوند، زیرا ارزان‌تر و آسان‌تر از افزودن آن‌ها در فضای داخلی است. یکی دیگر از مزایای نصب قاب‌های فولادی، سهولت بررسی آن‌ها پس از زلزله است زیرا برای ارزیابی آسیب ساختمان، نیازی به تخریب یا برداشت دیوارها وجود ندارد.

اثربخشی این سازه‌ها در مجموعه زمین لرزه‌هایی که کرایست چرچ را در سال‌های 2010-2011 لرزاند مورد آزمایش قرار گرفت و محققان دریافتند که به طور کلی بهتر از حد انتظار عمل می‌کنند.

**نومی، ژاپن: پرده‌هایی از میله‌های الیافی

در 20 سال منتهی به 2013، ژاپن دومین زیان اقتصادی بزرگ جهان از بلایای طبیعی را گزارش کرد که نزدیک به 500 میلیارد دلار بود و حجم بیشتر آن به آسیب‌های ناشی از زلزله مربوط بود. یکی از ساختمان‌های برتر در هونشو، بزرگترین جزیره ژاپن، در تلاش برای کمک به مقاومت در برابر زلزله‌های آینده، نوع جدیدی از ساختارها را معرفی کرد.

این ساختمان از بتن موسوم به مسلح (ترکیب بتن معمولی به همراه المان‌های تقویت کننده مانند میلگرد و یا الیاف) ساخته شده است و با میله‌های رشته‌مانند «کب‌کوما» مقاوم‌سازی شده است. عرض این میله‌ها 9 میلی‌متر است و شامل ترکیبی از ترموپلاستیک و فیبر کربن می‌شود؛ این ساختار پنج برابر سبک‌تر از فلز با همان استحکام است.

میله‌های کب‌کوما از سقف ساختمان به زمین وصل می‌شوند به طوری‌که گویا ساختمان در یک پرده سبک پیچانده شده است. از این میله‌ها در دیوارهای جداکننده داخلی نیز استفاده می‌شود که باعث می‌شود هنگام رخداد زلزله، حرکت ساختمان در بالاترین حد استاندارد کنترل می‌کند.

 

 

شناسه خبر 76305