وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست سالانه هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا:
ایرانیان، همدان را با بوعلیسینا میشناسند
سپهرغرب، گروه خبر: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا بیان کرد: ایرانیان، همدان را با بوعلیسینا میشناسند.
به گزارش سپهرغرب و به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل بنیاد بوعلیسینا، محمدمهدی اسماعیلی در نشست سالانه هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا که با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، گفت: یکی از مهمترین حوزههای کاری ما در بخش مفاخر و شخصیتهای بزرگ ملی است. در دو سال گذشته با حضور آیتالله طهمحمدی تلاش شد کارهای اثرگذاری برای معرفی ابنسینا انجام شود.
وی ابراز کرد: در سفری که چند روز پیش به ترکیه رفتیم، در دیداری با وزیر فرهنگ ترکیه با توجه به فاصله 60 کیلومتری خوی بهعنوان شهر آرامگاه شمس با مرز ترکیه، قرار شد رابطه فرهنگی بین خوی و قونیه با راهاندازی بنیاد شمس توسعه پیدا کند. سالی 10 تا 15 میلیون گردشگر به قونیه سفر میکنند؛ اگر خط ریلی مستقیم بین دو شهر وصل شود و فقط پنج میلیون نفر هم به ایران بیایند، هم بهلحاظ اقتصادی حائز اهمیت است و هم فرهنگی و این اتفاق مهمی در منطقه خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در طرح بزرگراه حکمت، بین همدان و سهرورد، کار درحال پیشرفت بوده که در راستای برنامه هفتم توسعه برای ایجاد مناطق فرهنگی انجام شده است. همچنین امسال به محض اینکه بنیاد بوعلیسینا گفت برای معرفی این حکیم سفری علمی به ازبکستان دارند، هزینههای سفر تأمین شد؛ چون ما به این حضورهای علمی و فرهنگی در جوامع بینالمللی نیاز داریم.
رئیس هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا در زمینه ساخت تندیس فاخری از ابنسینا به درخواست بنیاد بوعلی گفت: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مجسمه حکیم نظامی را در اندازه چهار متر ساخته و تندیس مولوی نیز درحال ساخت است؛ از همین رو وزارت ارشاد پیشنهاد میکند با مشارکت استانداری همدان، تندیسی از بوعلیسینا در همدان نصب شود. همه تصویر ذهنی مردم ایران از همدان، آرامگاه بوعلیسینا است و بعد آرامگاه باباطاهر.
وی در زمینه معرفی میراث ابنسینا به دانشجویان خارجی نیز افزود: سفرهای علمی دانشجویان خارجی علوم پزشکی که در تهران هستند، با مشارکت استانداری و دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا همدان تدارک دیده شود تا در همدان با میراث و آموزههای این دانشمند آشنا شوند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر نیاز به وجود کتابخانهای جامع برای معرفی میراث ابنسینا در آرامگاه وی، گفت: از استاندار محترم میخواهیم تا آخر سال جاری زمینه تأسیس کتابخانه در محل گلخانه را فراهم کند تا علاقهمندان و گردشگران بتوانند در سفر به همدان با آثار و تألیفات ابنسینا نیز آشنا شوند و مرکزی برای تحقیق و پژوهش باشد.
آیتالله طهمحمدی: هیچ شخصیت ایرانی و اسلامی در تراز بوعلیسینا نداریم
رئیس بنیاد بوعلیسینا نیز گفت: اگر امام خمینی (ره) در مورد شخصیت بوعلیسینا از تعبیر «و لمیکن له کفوا احد» استفاده میکند، نشان از عظمت و بزرگی مقام چنین دانشمندی است. گرچه دنیا بوعلیسینا را عمدتاً بهعنوان طب میشناسد، اما بُعد فلسفی او همچنان مغفول مانده و از سویی بُعد عرفانی این شخصیت ارزشمند نیز ناشناخته است.
آیتالله غیاثالدین طهمحمدی افزود: استاد ما حسنزاده آملی میگفت اگر بوعلی مراحل سیر و سلوک عملی را در عرفان طی نکرده بود، نمیتوانست نمطالعارفین را که غوغایی در عرفان است، بنویسد.
وی ابراز کرد: ازنظر شهرت جهانی، هیچ شخصیت اسلامی، ایرانی و شیعی در حد بوعلیسینا نداریم. ملاصدرا که چند قرن بعد از بوعلیسینا آمده است، هرچند عالِم بزرگی است، اما شهرت جهانیاش به اندازه بوعلیسینا نیست.
استاندار همدان: بوعلیسینا نقطه اشتراک همدان و بخارا است
استاندار همدان و عضو هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا نیز گفت: ابنسینا نقطه اشتراک و اتصال ما با کشورهای آسیای مرکزی است. در سفری که ماه گذشته برای ارتباط با زادگاه بوعلی به بخارا داشتیم، اشتراکات و اشتیاق فراوانی که مردم آن کشور بهخصوص استان بخارا برای همکاری و همراهی با ما داشتند، عیان و آشکار شد. برای ارتباط با کشورهای اسلامی و همسایه، در سفر رئیسجمهور به ازبکستان زمینه همکاریها فراهم شد و در سفر متقابل رئیسجمهور ازبکستان به ایران، تفاهمنامه خواهرخواندگی بین همدان و بخارا امضا شد. در سفر تجاری- اقتصادی و بازرگانی که به بخارا داشتیم، تفاهمنامههای همکاری اقتصادی بین طرفین امضا شد و در کنار همه مباحث، بر رابطه بنیاد بوعلی با طرف ازبکی تأکید شد.
قاسمیفرزاد اضافه کرد: وجود شخصیت بزرگ بوعلیسینا به عنوان نقطه اشترک بین همدان و بخارا، موجب تحکیم روابط بین دو کشور خواهد شد. رئیس دانشگاه ابنسینای بخارا در بحث مراودات دانشجویی و تربیت دانشجو با رویکرد طب سنتی، علاقهمند به همکاری و دیدار از همدان بود.
رجبی: ابنسینا، افتخار بزرگ ایران است
محمدحسین رجبی، رئیس بنیاد ایرانشناسی و عضو هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا نیز گفت: حضرت آقا چند وقت پیش فرمودند متأسفانه جوانان ما فلان بازیکن تیم فوتبال اروپایی را بهتر از شخصیتها و معاریف کشور میشناسند. متأسفانه ما جوانان را با افتخارات بزرگان کشور آشنا نکردهایم تا میراث آنها را پاس بدارند. ابنسینا، افتخار بزرگ ایران و اسلام و شیعه است و ما نباید نسبت به او بیتوجهی کنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و بازرس بنیاد نیز گفت: اگر مقدور باشد، بایستی ردیف مشخص بودجه برای بنیاد درنظر گرفته شود تا این بنیاد به وظایف خودش عمل کند.
محمدعلی زلفیگل افزود: تأسیس بنیاد بوعلیسینا و بنیادهایی از اینقبیل، درواقع سرمایهگذاری برای تاریخ کشور است. بحث بوعلیسینا، تنها مرتبط با شخص ایشان نمیشود؛ اگر این حکیم و سایر بزرگان و الگوها و اسطورههای خود را قدر ندانیم، بعداً و در تاریخ آیندهمان دچار مشکل هویت خواهیم شد. اما باید هویت خودمان را که بخش قابل توجهی از آن سرمایههای نمادین تاریخی مثل بوعلیسینا، رودکی، رازی، فارابی و امثال این مفاخرند، پاس بداریم. اگر برای معرفی چنین بزرگانی هزینه نکنیم و میراث آنان را در فکر و ذهنشان جاری و معرفی نکنیم، نسل جوان در بلندمدت با مشکلات هویتی مواجه میشود و آنوقت متحمل هزینههای بیشتری خواهیم شد.
زلفیگل گفت: اسطورههای تاریخی ما به برقراری اتصال بین نسلها در طول تاریخ کمک میکنند. باید سعی کنیم الگوسازیهای جدیدی نیز داشته باشیم و دانشمندان و الگوهای جدیدمان را نیز معرفی کنیم و بشناسانیم. وزارت ارشاد این کار را برای مفاخر هنری و ورزشی انجام میدهد؛ ما نیز در وزارت علوم برای معرفی مفاخر علمی و فناوری این کار را انجام خواهیم داد. بوعلیسیناها حلقههای اتصال و دانههای زنجیری هستند که نسلهای مختلف یک جامعه را به هم وصل میکنند و سازه اصلی یک جامعه هستند. ما اگر برای اینها خست به خرج بدهیم، هزینه نکنیم و وقت نگذاریم، بعداً تاوان بسیار زیادی را پرداخت خواهیم کرد.
دارائی: بنیاد بوعلیسینا، پیوست فرهنگی آرامگاه شیخالرئیس است
توکل دارائی، رئیس روابط عمومی و امور بینالملل بنیاد بوعلیسینا نیز با ارائه گزارشی، گفت: چند طرح مهم در هیئتامنا به تصویب رسیده که پیگیر اجرایی شدن آنها هستیم. تشکیل پایگاه جامع بوعلیسینا و کتابخانه دیجیتال ازجمله برنامههای مهمی است که مقرر شد با حمایت وزارت ارشاد و با اجرای مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری علوم اسلامی نور انجام شود. همچنین اختصاص بخشی از درآمد بلیتفروشی آرامگاه برای انتشار آثار شیخالرئیس و ترجمه جدید فارسی از القانون نیز ازجمله برنامههای مصوبی است که امیدواریم با اختصاص بودجه و تمهید شرایط لازم گامی جدید برای رونق ابنسیناپژوهی باشد.
ایمانیپور: رایزنهای فرهنگی پیگیر معرفی ابنسینا هستند
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و عضو هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا نیز گفت: برنامه همایشهای بینالمللی بوعلیسینا در ازبکستان که اعضای بنیاد بوعلیسینا در آن مشارکت داشتند، با همکاری رایزن فرهنگی ایران انجام گرفته است. همچنین برنامههای علمی درباره ابنسینا در پاکستان، ترکیه و ترکمنستان از طرف رایزنیهای فرهنگی ایران پیگیری و تشکیل شده است.
محمدمهدی ایمانیپور اضافه کرد: سازمان ما مجموعهای ویدئوکلیپ از شخصیتهای فرهنگی کشورهای حوزه ایران فرهنگی تهیه کرده است. رایزنهای فرهنگی ما در ایام تولد بوعلیسینا 40 ویدئوکلیپ را در ارتباط با بوعلیسینا در فضای مجازی منتشر کردند که در معرفی به جامعه هدف آن کشورها مؤثر واقع شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان: شخصیت بوعلیسینا علت ثبت روز همدان در تقویم است
مسعود ویژه، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان نیز گفت: مهمترین عامل ثبت روز همدان در تقویم رسمی کشور، شخصیت بوعلیسینا بود. نکوداشت مفاخر یکی از موضوعات ثبت جهانی است و به ثبت جهانی هگمتانه که انشاءالله نتیجه نهایی آن خردادماه اعلام میشود، کمک میکند.
اعوانی: ابنسینا، تحول عظیمی در فلسفه بهوجود آورده است
غلامرضا اعوانی، عضو هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا نیز گفت: من در مقالهای که درباره ابنسینا نوشتهام، به تحول عظیمی که وی در فلسفه بهوجود آورده است، اشاره کردهام و آن عبارت است از «اصل موضوعی کردن فلسفه»؛ اصل موضوعی مثل هندسه اقلیدس که یک مبانی دارد و اثبات میشود.
نیکنام: دانشجویان خارجی را به همدان دعوت کنید
محمدحسین نیکنام، نماینده فرهنگستان علوم پزشکی نیز گفت: هفت هزار دانشجوی پزشکی خارجی در کشور داریم که هزینههای تحصیلی را خودشان پرداخت میکنند. آنها مایلند از اماکن مرتبط با مفاخر و مخصوصاً آرامگاه بوعلیسینا دیدن کنند؛ پیشنهاد میکنیم با مساعدت استاندار محترم همدان، دانشجویان ممتاز و نخبگان آنها در سفر به همدان آرامگاه بوعلیسینا را زیارت کنند.
گفتنی است؛ در نشست سالانه هیئتامنای بنیاد بوعلیسینا بر معرفی بینالمللی شیخالرئیس و چاپ و نشر آثار این حکیم تأکید شد. ریاست غیاثالدین طهمحمدی برای یک دوره چهارساله و دکتر محمدعلی زلفیگل برای یک دوره دوساله بازرسی به تصویب اعضا رسید.
شناسه خبر 78989