استقبال پرشور مردم متدین سنندج از بیستمین یادواره شمسقریشی در شب میلاد رسول مکرم اسلام جلوههای بهیادماندنی را به ثبت رساند که در تاریخ عاشقانههای سرزمین مسجد و مناره به خاتم انبیا به یادگار میماند.
بار دیگر ساز دفنوازان کردستانی همزمان با ایام میلاد باسعادت نبی مکرم اسلام (ص) کوک شد و بر بام پایتخت دف جهان در دارالاحسان سنندج شور شیرینی به عشق پیامبر مهربانی نواخت که نماد وحدت و همنوایی اتحاد مسلمانان بود.
در دیار خوبیها در شهر دارالامان بیستمین یادواره شمسقریشی، خالق مولودنامه با عشق و شوری شیرین آفرید، از کوچک و بزرگ، پیر و جوان و خردسال همهوهمه از دور و نزدیک در 12مین روز از ماه مبارک ربیعالاول خود را به دارالاحسان رسانده بودند تا در مراسمی شرف حضور یابند که به عشق میلاد اشرف کائنات برپا شده است.
صدای دف و اهل عرفان در این شب عزیز و عرفانی کوک شد و از پیشکسوتان تا جوانان بر سینه دف کوبیدند و عاشقانهها در وصف پیامبر مهربانی سرودند.
صدای دلنشین مداحان و سینه سوختگان محراب طریقت در فضای ملکوتی صحن جدید مسجد جامع و همنوا شدن با دف ثانیههای عرفانی و تصویری از وحدت و برادری بین شیعه و سنی را به تصویر کشید که نمونه آن را در کمترهایی میتوان یافت.
ماه ربیعالاول در کردستان از جایگاه ویژهای برخوردار است و در ماه میلاد رسول مکرم اسلام نوای دف با سرودههای نشئتگرفته از اخلاص و باور شاعران و عارفان کُرد با صدای مداحان نامی در منازل، مساجد و تکایای استان درهمآمیخته میشود و مردمان این دیار از شیعه و سنی مولود پیامبر را به جشن مینشینند.
طبقه اول مسجد جامع سنندج مملو از جمعیت است تا جایی که مردم به سایر طبقات راهنمایی میشوند گروههای مداحی یکی پس از دیگری قطعههایی از مولودنامه شمسقریشی را اجرا میکنند.
اجراهایی که با صلواتهای حاضران این مجلس نورانی درهمآمیخته میشود، 38 سال از وفات زندهیاد مرحوم سیدبهاالدین شمسقریشی از عارفان نامی کُرد و خالق مولودنامه میگذرد اما نام و یاد این عارف نامی همچنان در دلوجان مردمان این دیار میتپد و دوشنبهشب به همت حوزه هنری کردستان بیستمین یادواره این عارف نامی همزمان با میلاد رسول مکرم اسلام در سنندج برگزار شد.
*وحدت از ضروریترین نیاز جهان اسلام
فرماندار سنندج در این مجلس عرفانی به اهمیت وحدت در جهان اسلام گریزی زد و گفت: جهان اسلام اگر دوباره میخواهد به اوج خود برگردد باید وحدت را جز ضروریترین نیازهای جامعه بشری قرار داده و در این مسیر تلاش کنند.
حسن عسکری به نگاه ویژه امام راحل به هفته وحدت و نامگذاری یک هفته با این عنوان، گفت: نگاه امام خمینی (ره) به وحدت یک نگاه راهبردی بود.
وی با تأکید بر اینکه برای رهایی از زیر یوغ استکبار و سلطه جهانی جهان اسلام نیازمند ایجاد وحدت است، گفت: وحدت ضرورت امروز جهان اسلام است و وجود پیامبر مکرم اسلاممحور وحدت است.
وی تصریح کرد: اگر امروز اسرائیل این غده سرطانی در فلسطین و غزه دست به بدترین جنایات ضدبشری میزند نتیجه نبود وحدت به معنای واقعی در بین مسلمانان است.
*نقش کلیدی مولودنامه شمسقریشی در ماندگاری باورهای دینی
از علمای اهلسنت کردستان هم در این مراسم اظهار کرد: این مجالس ماندگار و سندیت برای روز قیامت دارد.
ماموستا عبدالرحمان گفت: مسجد دارالاحسان در سنندج که مهد علم و پرورش عرفا و علمای بزرگی را در دل خود پرورش داده است، صدا و آوازه علمای دارالاحسان تا آنجا در جهان پیچیده که بزرگان زیادی را برای کسب فیض و علم و تلمذ در خدمت بزرگان به این دیار و سرزمین کشانده است.
وی به شمسقریشی و جایگاه ایشان هم گریزی زد و گفت: چنین انسانی با گذشت چندین دهه از فوتش همچنان سور عاشقانهاش در دل مومنین جا دارد.
این روحانی اهلسنت از نعمت ایمان و وجود نازنین پیامبر بهعنوان سرمایه دنیا و قیامت انسانها نام برد و گفت: یکی از پیامهای مجالس پیامبر مکرم اسلام، شکرانه نعمات الهی است، وارد مجالس مولودیخوانی شوید و غلطگیری کنید اگر دیدید مسیر آن از اصلی که باید باشد دور شده است تذکر دهید.
ماموستا عبدالرحمان با بیان اینکه مولودنامه شمسقریشی باید با آب طلا نوشته شود، گفت: در عصری این تصنیف انجام شده که در سنندج کرسی بزرگان و علما بوده است.
وی اضافه کرد: مولودنامه بعد از اینکه توسط شمس سروده شده توسط علمای بزرگ و مجتهد تقریظ شده است اهل کتاب و قلم باید این مولودنامه را که علم کلام و تقوا درون آن است را بهدرستی تبیین کنند.
این روحانی اهل سنت تصریح کرد: این اجحاف است که روی مولودنامه شمسقریشی کار نشود مداحان با ورود شعرهای درونی خود معنای مولودنامه شمس را عوض نکنند.
ماموستا عبدالرحمن با بیان اینکه این مولودنامه باید تدریس شود، گفت: کلمهبهکلمه و بیت به بیت مولودنامه و معراجنامه شمسقریشی نیاز به تفکر و دنیایی از حرف دارد چرا که مولودنامه نقش اساسی در ماندگاری ارزشها و باورهای دینی در بین مسلمانان در این دیار داشته است.
شمسقریشی در 1293 هجری قمری مصادف با 1250 هجری شمسی در روستای «سهردی» شهرستان پاوه متولد شد، وی از همان کودکی با حضور در مکتب اساتید در پاوه، بیاره و سنندج تلمذ کرده و سپس در سنندج بهعنوان امامجماعت مسجد «ههژاره» به امر آموزش و تربیت طلاب علوم دینی مشغول بوده است.
این عارف نامی کرد به فارسی و کُردی تألیفات متعددی ازجمله معراجنامه، مولودنامه، شمس العقائد و دیوان شعر سروده است.
شمس قریشی در سال 1365 هجری قمری مصادف با 1322 هجری شمسی در سن 72 سالگی در سنندج به لقاءالله پیوست و در آرامستان «تایله» این شهر به خاک سپرده شده است.
شناسه خبر 86509