به کارگیری مأمورانی که آموزشهای لازم و کافی برای اجرای طرح امنیت اخلاقی را سپری نکردهبودند، سالها بود انتقادهای زیادی را به دنبال داشت، به طوری که مردم بیش از اینکه به عملکرد اجرای طرح انتقاد داشته باشند، به نحوه رفتار مأموران نقد داشتند.
تبدیل شدن معضلات اجتماعی به بحران و موضوعات امنیتی مسئلهای است که کشور به شدت مستعد بروز آن است. بیتفاوتی سازمانهای خدماترسان دولتی به بسترهای پیشگیرانه، عمدهترین دلیل بروز این آسیبهاست.
تبدیلشدن موضوعات اجتماعی به امنیتی، هزینههای کلانی را به کشور تحمیل میکند و اعتبار قانون در جامعه را تنزل میدهد. به کارگیری مأمورانی که آموزشهای لازم و کافی برای اجرای طرح امنیت اخلاقی را سپری نکردهبودند، سالها بود انتقادهای زیادی را به دنبال داشت، به طوری که مردم بیش از اینکه به عملکرد اجرای طرح انتقاد داشته باشند، به نحوه رفتار مأموران نقد داشتند. با وجود اینکه این رفتارها در معرض داوری جامعه قرار داشت تلاشی برای اصلاح آن صورت نگرفت تا اینکه هزینههای کلانی را به کشور تحمیل کرد.
** برآورد اجتماعی
روشن است اداره برآوردهای اجتماعی پلیس باید پیش از وقوع حادثه متوجه میشد، ادامه پیدا کردن نحوه برخوردهای نادرست برخی مأموران با افرادی که شایسته تذکر بودند، این امکان را فراهم میکند که تنشهای ایجاد شده به درگیری یا حادثه خونین منجر شود، بازکاوی رویدادهای اجتماعی موضوعی است که در سازوکارهای دولتی به آن توجه نمیشود یا اگر مورد اقبال قرار گیرد، تلاشی برای جلوگیری از آسیبی که امکان دارد در آینده روی دهد، صورت نمیگیرد.
**حادثه مشابه
هفتم خرداد ماه دو سال قبل هم یک حادثه تیراندازی در خیابان طالقانی اتفاق افتاد. در جریان حادثه چهار مأمور پلیس زخمی و روانه بیمارستان شدند، با این حال مأموران عامل تیراندازی را دستگیر کردند. تحقیقات بعدی نشان داد متهم در شهرستان شهریار چهار نفر را به قتل رسانده و یک نفر را زخمی کرده و به تهران گریختهبود. متهم از زمان دستگیری تا محاکمه در دادگاه انقلاب تهران اعلام کرد خانوادهاش مالک زمینی بودند که یکی از سازمانهای دولتی آن را تصرف کرده و برایش نگهبان گماشته بود. او گفت برای رسیدن به حق قانونیاش شکایت هم کردهبود، اما وقتی کسی به درخواست او توجه نکرد، تصمیم گرفت عامل اصلی تصرف زمین را به قتل برساند، اما دستش به او نرسید و مجبور شد چهار مردی را که مشغول نگهبانی از زمین بودند، به قتل برساند.
**میزان دربرگیری حوادث
هر چند این حادثه نسبت به حادثه اول دربرگیری کمتری دارد، اما به قیمت جان چهار انسان بیگناه، زخمیشدن چهار مدافع امنیت و مجروح شدن دو شهروند منجر شد؛ حادثهای که پروندههای مشابه زیادی درباره آن تشکیل شدهاست، تنها به این دلیل که ساختار قانونی به مطالبهکنندگان احقاق حق توجه نمیکند. هر حادثهای در جامعه روی میدهد با انگیزهای روشن اتفاق میافتد و این موضوعی است که در همه جهان روشن است. در این بین کشورهای پیشرفته از برآوردهای اجتماعی به عنوان فرصتی برای بهبود شرایط اجتماعی استفاده میکنند، اما در جامعه ما تا زمانی که به هزینه تبدیل نشود، به آن وقعی گذاشته نمیشود.
**از حرف تا عمل
تلاش برای پیشگیری از تبدیلشدن معضلات اجتماعی به موضوعات امنیتی موضوعی بود که روز گذشته وزیر کشور هم آن را مورد تأکید قرار داد. اسکندر مؤمنی در نشست با استانداران سراسر کشور گفت: «استانداران تلاش خود را برای پیشگیری و پیشبینی بحران و بلایای طبیعی به کار گیرند. هر چه در این بخش تمرکز بیشتری داشتهباشیم، خسارت ما کمتر میشود. این هدف صرفاً با دستورالعمل پیش نمیرود، بلکه باید نظارت و پیگیری مستمر و بازدید میدانی وجود داشته باشد. غیر از زلزله، سایر حوادث طبیعی قابل پیشبینی و پیشگیری است، پس در این زمینه به برنامهریزی نیاز است.» وی ادامه داد: «در حوزههای اجتماعی بیش از هر زمانی به آرامش، امید آفرینی و امنیت نرم نیاز داریم. همه باید تلاش کنیم که پدیدههای اجتماعی به مسائل امنیتی تبدیل نشوند و حتی پدیدههای امنیتی را با رویکرد اجتماعی و فرهنگی حل کنیم.»
شناسه خبر 88118