سپهرغرب مطرح کرد:
خطرپذیری آبزیپروری نهاوند درسایه غفلت از بیمه
سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابیمهوش: علیرغم ورود آسیب جدی در سیل اخیر به واحدهای پرورش ماهی در شهرستان نهاوند آنچه مسلم است اینکه اغلب این واحدها از لزوم بیمه کردن فعالیت رسته خود غفلت کردهاند که این امر جبران خسارت را دشوار و حتی غیر ممکن میکند.
بارشهای سیلآسای هفته اول اسفندماه در استان همدان و تمرکز بارندگیها در شهرستان نهاوند منجربه برجای ماندن خسارت بیشمار در بخش کشاورزی شد به طوریکه در حوزه شیلات و مزارع پرورش ماهی خسارت قابل توجهی به آبزیپروران دراین شهرستان وارد آمد به طوریکه مدیر جهادکشاورزی شهرستان در گفتگوبا ایسنا با اشاره به اینکه این شهرستان قطب تولید پرورش ماهیان سردابی قزلآلا است اما سیلاب اخیر بین 90 تا 100درصد به این مزارع خسارت وارد کرده است گفت: شهرستان نهاوند بیش از 82 مزرعه پرورش ماهی دارد که 52 مزرعه آن فعال هستند.
وی ادامه داد:گزارش اولیه و تقریبی کارشناسان این اداره نشان داده بیش از 300 میلیارد تومان به مزارع پرورش ماهی قزلآلا و بخش زراعی شهرستان نهاوند خسارت وارد کرده است.
براین اساس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا دراین باره گفتوگویی با فعالان این عرصه ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
یکی از فعالان عرصه پرورش ماهی در روستای بیان نهاوند با بیان اینکه چیزی حدود دوتن از ماهیهای پرواری در سیل اخیر در مجموعه استخر ما تلف شد گفت: درواقع سیلاب منجر به گلآلود شدن آب و در نتیجه تلف شدن ماهیها شد.
زرینی با تاکید بر اینکه آب مجموعه پرورش ماهی وی از سراب گاماسیاب تامین میشود اذعان کرد: با سیلابی شدن رودخانه در بالا دست، آب در روستاهای پایین دست گلآلود شد.
وی با بیان اینکه علیرغم اطلاعرسانی که ازسوی جهاد کشاورزی مبنی بر سیلابی شدن گاماسیاب و درعین حال تمهیداتی که ما برای جلوگیری از آسیب داشتیم چارهای برای رفع گل آلودگی آب نداشتیم عنوان کرد: بنده چیزی حدود 20 سال است که در این رسته کشاورزی فعالیت دارم و سالانه بیش از 40 تن ماهی تولید میکنم.
زرینی با اشاره به اینکه در بازرسیها صورت گرفته ازسوی سازمان جهاد کشاورزی پس از وقوع این سیلاب از محل استخر پرورش ماهی قرار شد درخواستی مبنی بر همکاری برای جبران خسارت به جهاد کشاورزی شهرستان ارائه کنیم گفت: طبق برآوردهای مالی که داشتیم چیزی حدود 100 میلیون تومان خسارت متحمل شدهایم.
وی با تاکید بر اینکه البته علاوه بر تلف شدن دوتن ماهی پرواری شاهد از بین رفتن 10 هزار قطعه بچه ماهی هم بودهایم گفت: به دلیل حجم بالای گلآلودگی و درعین حال بالا بودن سطح آب، امکان تصفیه آب در سریعترین زمان ممکن در محل استخر وجود ندارد.
خسارت 250 میلیون تومانی
در ادامه یکی دیگر از فعالان عرصه پرورش ماهی نهاوند در روستای بابارستم که دارای مجموعههای متعددی از پرورش ماهی به صورت خانوادگی هستند نیز از میزان خسارت وارده به تعدادی از مجموعههایش خبرداد و گفت: بر اثر سیلابی شدن و بالا آمدن بیسابقه سطح آب بخش اعظمی از ماهیهای پرواری از استخر خارج شده و به همراه آب وارد رودخانه شدند.
عبدالصمد امیری با بیان اینکه سالانه تنها دریکی از مجموعههای پرواری چیزی حدود 120 تن ماهی تولید میکنیم گفت: در مجموعه متعلق به پدرم نیز سالانه 20 تا 25 میلیون قطعه بچه ماهی تولید میشود.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی از واحدهای پرورش ماهی در سطح روستاهای مسیر گاماسیاب دچار خسارت شدند گفت: در پی سیلاب و بالا آمدن یک متری سطح آب رودخانه چیزی حدود 10 تن ماهیپروری ما در یکی از مجموعهها که در آن 16 تن ماهی داشتیم به همراه آب از استخر خارج شده و وارد رودخانه شدند.
واحدپرورش ماهی من بیمه نیست
امیری با تاکید بر این اینکه اغلب واحدهای پرورش ماهی در روستای بابارستم و گردهچم دراین سیلاب گرفتار شدند اذعان کرد: تاکنون سیلاب اینچنینی را ما در مسیر گاماسیاب شاهد نبودیم بهطوریکه توریهای اطراف نیز نتوانست جلوی خروج ماهی را از فضای استخر بگیرد.
وی با ابراز تاسف از اینکه به دلیل عدم اطلاعرسانی درست در بحث لزوم بیمه کردن طی سالهای گذشته اغلب واحدهای پرورش ماهی خسارت دیده ازسیلاب بیمه ندارند گفت: مجموعه خسارتدیده بنده نیز متاسفانه بیمه نیست.
این فعال نهاوندی عرصه پرورش ماهی افزود: البته اطلاعرسانیها در اینباره طی سالجاری درخصوص مزیتهای بیمه مناسب بود و ما برنامه داشتیم سال آینده استخرها را بیمه کنیم اما سیل اخیر امان نداد.
امیری با بیان اینکه میزان خسارت وارده تنها به یکی از مجموعه استخرهای ما چیزی بیش از 250 میلیون تومان است اذعان کرد: در ساعات اولیه بروز خسارت نهادهای مختلف همچون کارشناسان فرمانداری، جهاد کشاورزی، بخش شیلات، ستاد بحران شهرستان در محل حاضر شده و نسبت به ارزیابی خسارت اقدام کردند و ما نیز امیدواریم بتوانیم از بودجههای احتمالی جهت جبران خسارت بهره مند شویم.
منتظر تصمیم مدیریت ستاد بحران
در ادامه برای دریافت پاسخ قانعکننده درخصوص نحوه جبران خسات وارده به واحدهای پرورش ماهی بر آن شدیم تا با احد ظفری مدیر پدافند غیرعامل سازمان جهادکشاورزی استان همدان گفتوگویی را ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
مدیر پدافند غیرعامل سازمان جهادکشاورزی استان همدان با تاکید بر اینکه در بحث جبران خسارت اطلاعرسانی و آگاهسازی درخصوص لزوم بیمه کردن واحدهای پرورش ماهی طی سال بارها و بارها ازسوی جهاد کشاورزی استان و شهرستان صورت پذیرفت و حتی درخصوص بروز این سیلاب نیز بارها توسط ارگانهای مختلف اطلاعرسانی کردیم اما متاسفانه عدهای ازعزیزان فعال در این عرصه بازهم به این هشدارها توجهای نداشته و واحدهای خود را بیمه نکردند گفت:با این وجود بر حسب وظیفه بلافاصله پس از وقوع سیلاب کارشناسان در محل کلیه واحدهای پرورش ماهی خسارت دیده در شهرستان حاضر و میزان خسارت وارده را احصا کرده و درصدد هستیم آمار آن را به استانداری و وزارتخانه و ستاد مدیریت بحران کشور منعکس کنیم.
احد ظفری ادامه داد: بنابراین درخصوص نحوه پرداخت خسارتها دیگر این ستاد مدیریت بحران کشور است که درباره جبران خسارت به واحدهای که علیرغم تاکیدات مکرر واحدهای پرورش ماهی خود را بیمه نکرده اند تصمیم سازی خواهد کرد.
معالوصف با توجه به آنچه گفته شد به نظر میرسد بخش آبزیپروری نیز دراستان همدان همچون دیگر بخشهای کشاورزی هنوز توجهی به لزوم بیمهکردن فعالیت و محصول خود ندارد این درحالی است که اصولاً در چرخه اقتصاد، فعالیتهای کشاورزی با خطرات بیشمار طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی روبرو بوده و برخلاف سایر فعالیتهای اقتصادی به طوردائم از تولید تا مصرف با مسائل ناشناخته و غیرقابل پیشبینی و پیگیری مواجه است که عمدهترین مشخصه آن همانا ارتباط مستقیم آن با طبیعت است.
این اصل بدان معنی است که با بروز شرایط نامساعد طبیعی، کشاورز در معنای عام با کاهش در تولید و بازده محصول روبرو خواهد بود واین امر نه تنها نقصان درآمد را در برخواهد داشت، بلکه با بروز مکرر آن امکان سرمایهگذاری مجدد از وی سلب خواهد شد.
بنابراین فعالیتهای کشاورزی برخلاف فعالیتهای بازرگانی و صنعتی در یک جو بیثبات و عدم اطمینان ناشی از قهر طبیعت و وجود خطرات گسترده از جمله تگرگ، طوفان، سیل، سرما، زلزله، خشکسالی، آفات وبیماریها وغیره ازسوی دیگرنوسانات قیمتها به سرمیبرد.
آسیبپذیری بخش کشاورزی در مواجهه با خطرات یاد شده ازیک طرف و اهمیت این حوزه با عنایت به سهم آن از درآمدزایی برای شخص، اشتغال و تامین نیاز غذایی ازطرف دیگرایجاب میکند که در جهت حمایت و تامین امنیت اقتصادی جمعیت فعال در این عرصه و درنتیجه افزایش قدرت تولید و بالا بردن سطح زندگی آنان اقدام لازم به عمل آید که مهمترین اقدام دراین فضا بیمه کردن و در واقع مدیریت خطرپذیری فعالیتها و رستههای شغلی در این بخش است که میبایست این مهم نه به عنوان یک هزینه بلکه به عنوان یک سرمایهگذاری برای بهرهبرداران بخش کشاورزی تلقی شود.
شناسه خبر 18185