راههای آرامش در دورکاری با بچهها؛
از حضور بچهها در جلسات آنلاین خودتان، نترسید
سپهرغرب، گروه کاردانش: خیلی از بانوان در ایام کرونا و دورکاری با وجود فرزندان دچار آشفتگیهای ذهنی شدهاند و نمیتوانند تعادل مناسب بین کار و مراقبت از فرزندان و خانهداری برقرار کنند.
یکی از چالشهای این روزهای بانوانی که در ایام کرونا دورکار شدهاند، برقرار کردن تعادل بین زمان کاری در منزل و نگهداری و مراقبت از فرزندان و خانهداری است. با توجه به تعطیل بودن مهدهای کودک و مدارس در تمامی مقاطع سنی ممکن است بانوان دچار سردرگمیهای زیادی برای دورکاری در منزل شوند و ممکن است همین مساله آرامش روانشان را به آشفتگی بکشاند.
صرفنظر از مشاغلی که هر یک از بانوان دارند و اینکه چند بچه و در چه رنج سنی هر یک در منزل هستند، میبایست نکاتی را در نظر بگیریم که مطالعه آنها قطعا میتواند باعث تنظیم بهتر زمان و مکان دورکاری و همینطور وقت گذاشتن برای بچهها و فعالیت مشترک با آنها باشد بهطوریکه هم بچهها راضی باشند و زمانشان پُر بشود و هم اینکه خود بانوان به فعالیتهای کاریشان در منزل نیز برسند.
تغییر شرایط را درک کنید
نکته اول این است که در نظر داشته باشید در حال حاضر و در شرایط دورکاری همه چیز با گذشته تغییر کرده است، یعنی اگر در محیط کارتان با آرامش میتوانستید به فعالیت بپردازید و کسی مزاحمتان نمیشد و در یک زمانهای خاصی با بچهها تماس گرفته و از حالشان مطلع شده یا طی یک تماس تصویری با آنها گفتوگو کرده و تصویرشان را میدیدید، حال صبح تا شب بچهها با شما هستند. بنابراین میبایست آرامشتان را حفظ کنید و یک برنامه برای زمانهایی که باید تماسهای کاری داشته باشید یا کنفرانس و جلسه آنلاین برگزار کنید، بریزید. بنابراین نخست فهرست کارهای روزانهتان را مشخص کنید.
مدیریت نگهداری از بچهها با کمک همسر
نکته دیگر این است که اگر همسرتان نیز در این ایام با شما دورکار است شرایطی بهتری میتوانید داشته باشید و با برنامهریزی مناسب در یک زمانهایی بچهها را به او سپرده و در اتاق مجزایی به کارهایتان بپردازید و اگر بچهها به سن مناسب رسیدهاند، آنها را مجاب کنید که کار دارید و باید در این چندساعت خاص به فعالیتهای شغلیتان برسید و بعد از اتمام آن با بچهها وقت میگذرانید و بعد هم زمانهایتان را با همسرتان تنظیم کرده و شما به نگهداری از بچهها و فعالیتهای مربوط به آنها از سرگرمی تا تکالیفشان رسیدگی کنید.
با بچهها همراه شوید
گاه پیش میآید که در حین انجام دورکاری و مثلا کار با رایانه بچهها در میانه کار شما میآیند و از شما میخواهند که با هم نقاشی بکشید یا اینکه برایشان قصه بگویید، بهتر است در این زمانها بچهها را با خود همراه کنید مثلا اینکه از کودک بخواهید کنار شما بنشیند و او هم کار کند یا مثلا به نقاشی بپردازد یا کتابهایش را بیاورد و شروع به خواندن یا مطالعه کند. یا اگر بچه کوچکتر است مثلا لگوها یا بازی هایش را بیاورد و کنار شما به بازی بپردازد. حتی از بچهها میتوانید بخواهید که با شما مشارکت کنند مثلا برگههایتان را مرتب کنند یا اگر لازم است جایی خط بکشند و...
بنابراین به جای دعوا و داد و فریاد و عصبی شدن از اینکه چرا دست به وسایل شما زده است، بهتر است او را در کنار خود قرار دهید به طور مثال کاغذ باطله جلویش بگذارید یا قیچی و مداد رنگی و وسایل کاردستی به او بدهید تا او هم مشغول شود نه اینکه مدام از سر بیکاری بهانهگیری کند.
زمان کار را با خواب نوزاد یا بچههای کوچک تنظیم کنید
اگر فرزند نوزاد در منزل دارید که نمیتوان او را با دورکاریتان همراه کنید بهترین کار این است که در ایام روز زمان کارهایتان را با زمان خواب نوزاد تنظیم کنید و در دفعات مختلف به فعالیتهایتان در زمان خواب کودک بپردازید یا اگر تماس یا کنفرانسی دارید، از همسرتان بخواهید که درآن زمان با شما همراهی کند البته در صورتی که در منزل حضور داشته باشد این کار امکان پذیر است. همچنین توصیه میشود که یک مکان جداگانه برای کار خود فراهم کنید در صورت امکان که البته گاه به گاه هم بتوانید به فرزند یا فرزندانتان سرکشی کنید و در جریان کارهایشان باشید.
با هم مطالعه کنید
یکی از روشهایی که با داشتن فرزند مدرسهای میتوانید برای ایام مطالعه یا کارتان داشته باشید این است که با هم به مطالعه و کار بپردازید مثلا اگر مشغول مطالعه یک کتاب هستید و فرزندتان هم مدام غر میزند که چرا برای او وقت نمیگذارید، یکی از کتابهایش را بیاورید و برایش جایزه تعیین کنید که آن را تمام کند و خلاصهاش را بگوید و شما هم به او جایزه بدهید!
گاه پیش میآید که بچهها دوست دارند شما برایشان کتاب بخوانید دراینصورت اگر بچه شما در سنین مدرسه است از او بخواهید که صبر کند تا کار شما تمام شود و برایش کتاب بخوانید یا با او تلویزیون تماشا کنید. البته اینطور نباید باشد که برای از سر خود باز کردن بچهها را به فضای مجازی و محیطهای اینترنتی نامشخص بسپریم بلکه برای بازی یا استفاده از رایانه و تبلت و تلویزیون باید زمان مشخص داشته باشد.
مسئولیت دادن به بچهها
یکی از راههایی که خانمها در این ایام میتوانند برای سرگرم کردن بچهها انجام دهند، کارهای مشارکتی در منزل است مثلا از بچهها با توجه به اقتضای سنشان بخواهیم که اتاقشان را مرتب کنند یا اسباب بازیهایشان را جمع کنند یا اینکه در هنگام اشپزی آنها را هم دخالت دهیم و بعد هم برایشان توضیح دهید که شما در یک ساعتهایی وظیفه دارید کار کنید و در آن زمان بچهها هم باید سرگرم کارهای شخصی خودشان بشوند بدون اینکه آرامش خانه را به هم بزنند. ساعتهایی را برای ورزش کردن در خانه یا حیاط منزل در نظر بگیرید تا بچهها با شما فعالیت مشارکتی مشترک داشته باشند و همینطور روحیه نشاط آنها نیز حفظ شود.
مراقبت از فایلهای شخصی در برابر بازیگوشی بچهها
اگر کارتان در ایام دورکاری در منزل با رایانه شخصی تان است و بچهها هر لحظه ممکن است به آن دست برد بزنند و آن را بهم بریزند و یا اینکه فایلهای شخصی شما را ناخواسته پاک کنند، بهتر است در جایی که دور از دسترس دست بچهها است با نامی که خودتان میدانید فایلهای مهم کاریتان را ذخیره کنید تا مشکلی برایشان پیش نیاید یا اینکه آنها را هر روز در یک فلش برای خود نگه دارید.
از حضور بچهها در جلسات آنلاین نترسید!
گاه پیش میآید که در هنگام کنفرانسهای زنده با همکاران یا مدیرانتان بچهها مزاحمت ایجاد میکنند یا اینکه شرایط را یک بازی تصور میکنند و میخواهند جلوی لپتاپ یا رایانه شما حضور پیدا کنند در این طور مواقع سعی کنیدآرامش خودرا حفظ کنید، آنها را در آغوش بگیرید و با یک دقیقه تنفس بچهها را با یک کار سرگرم کنید. حتی گاهی پیش میآید که در زمان جلسه آنلاین در بچهها دچار مشکلی میشوند یا اینکه دست به وسیله خطرناک یا تیزی میزنند که نیاز به کمک شما دارند در این طور مواقع نیز اولویت با بچهها است و بهتر است به آنها رسیدگی کرده و در ادامه به جلسه آنلاین خود بازگردید.
زمانی برای استراحتتان در نظر بگیرید
به دلیل مشغله زیادی که در منزل برای برقراری تعادل در کار و نگهداری از بچهها و امورات منزل ممکن است داشته باشید، حافظه شما دچار مشکل و تمرکزتان کمتر میشود بنابراین بهتر است در طول روز زمانهایی را برای یک استراحت کوتاه در حد یک چرت روزانه در نظر داشته باشید تا حافظه تان بازسازی شود و همینطور آرامشتان را هم به دست بیاورید.
خیلی از خانمها در این ایام کرونا با دورکاری و بچهداری دچار آشفتگیهایی شدهاند و نمیتوانند به خانهداری و بچهداری برسند. از طرفی کارهایشان هم روی زمین مانده است. در این شرایط بهترین توصیه حفظ آرامش و یک برنامهریزی صحیح متناسب با سن و سال بچهها است. شاید برخی پاسخ بدهند که با بچه نمیتوان برنامهریزی مناسب کرد. شما لازم نیست یک برنامه دور از واقعیت و بسیار ایدهآلگرایانه بنویسید. بلکه طبق شرایط خودتان و محیطتان و ویژگیهای کودکانتان این برنامه را تنظیم کنید.
گاهی لازم است کار را رها کنید
گاه ممکن است پیش بیاید که بچهها به هیچ عنوان سرگرم نشوند یا اینکه نوزاد شما مدام گریه کند و بهانه شما را بگیرید، در اینطور مواقع هیچ چارهای ندارید جز اینکه کار را رها کنید و فقط به فرزندتان برسید، یا اینکه او را به یک گردش در هوای آزاد ببرید تا آرام شود و همینطور یک آشپزی با موسیقی داشته باشید تا بعد در موقعیت مناسب به کارتان برسید.
در نهایت اینکه سعی کنید این ایام را در منزل بدون سختگیری و تنبیه و پرخاشگری با انعطاف بالا و هوشمندی به همراه بچهها بگذرانید تا خاطره خوش با شما بودن در این ایام برایشان باقی بماند.
شناسه خبر 35518