سپهرغرب، گروه سلامت: مصرف مواد غذایی سالم میتواند منجر به کاهش التهاب اندامهای حیاتی از جمله ریهها شود و در مقابل ، مصرف برخی خوراکیها در طولانیمدت، سبب آسیبهای جبرانناپذیر به ریهها میشود؛ از این رو توصیه اکید پزشکان برای حفظ سلامت ریهها بر مصرف مواد غذایی سالم مانند غلات و میوهها است.
مینا جعفری متخصص تغذیه، اظهار کرد: ریهها نقشی اساسی در سیستم ایمنی بدن دارند و مصرف مواد غذایی مفید به تقویت ریهها در برابر بیماریهای عفونی و ویروسی مانند کرونا کمک میکند.
وی افزود: تغذیه مناسب برای پاکسازی ریهها مهم است زیرا وقتی که ریه پاکسازی شود، فشار کمتری به آن وارد میشود، بعضی از آنزیمها، ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی، اثر مثبتی بر عملکرد تنفسی دارند که در مواد غذایی تازه و میوهها وجود دارند.
جعفری اظهار کرد: مطالعات متعدد نشان میدهد عملکرد ریه در افرادی که فیبر بیشتری میخورند، بسیار بهتر از کسانی هستند که فیبر مصرف نمیکنند و این فیبر را میتوان در گندم سبوسدار، لوبیای پختهشده، دانههای چیا، گلابی و کلم بروکلی یافت.
وی با بیان اینکه ارتباط مستقیمی بین مصرف گوشتهای فرآوریشده و عملکرد ضعیف ریه وجود دارد، گفت: نیتریتهای مورد استفاده در فرایند فرآوری و نگهداری گوشت ممکن است باعث التهاب و استرس در ریهها شوند و در عین حال نوشیدن یک فنجان قهوه در وعده صبحانه برای ریهها مفید بوده و کافئین ضدالتهاب است و پلیفنولهای موجود در قهوه که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند نیز باعث کاهش استرس و التهاب میشوند.
جعفری ادامه داد: غلات کامل شامل برنج قهوهای، نان گندم سبوسدار، ماکارونی سبوسدار، جوی دوسر علاوه بر اینکه دارای فیبر و آنتیاکسیدان هستند، منبع خوبی از ویتامین E، سلنیوم و اسیدهای چرب ضروری بوده که برای سلامت ریه ضروری هستند و غلات تصفیهشده مانند آرد و برنج سفید، بسیاری از مواد مغذی خود را از دست میدهند.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: گوجهفرنگی غنیترین منبع لیکوپن است که با سلامت ریه ارتباط دارد و خوردن آن در صورت ابتلاء به آسم میتواند التهاب مجاری هوایی را بهبود بخشد و در صورت داشتن بیماری انسداد ریوی مزمن احتمال مرگ را کاهش دهد.
به گفته وی، هویج و کدوحلوایی و سبزیهای سبز تیره مثل اسفناج، برگ چغندر و برگهای تیره رنگ کاهو هم از منابع خوب ویتامین A هستند و توصیه میشود روزانه این سبزیجات برای حفظ ریهها از ابتلاء به کرونا مصرف شود و خوردن پیاز به دلیل داشتن ویتامین C همراه با غذا نیز مفید است.
جعفری تأکید کرد: افراد بهتر است در این شرایط کرونایی از مصرف سوسیس و کالباس و سایر غذاهای چرب و آماده پرهیز کنند و کمبود ریزمغذیهایی مثل آهن و روی هم سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند.
وی افزود: مغزها نیز ویتامین E را در اختیار بدن قرار میدهند که حاوی آنتیاکسیدان بوده و به کاهش التهاب کمک کرده، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و سلامت گلبولهای قرمز را افزایش میدهند. این عمل باعث میشود اکسیژن بیشتری در بدن به گردش درآید و از انقباض رگهای خونی در ریهها پیشگیری شود.
بر اساس آخرین مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر 10 سال یک بار توسط وزارت بهداشت انجام میشود، فاکتورهای تغذیهای میتواند به عنوان عوامل خطر در بیماریهای غیرواگیر مؤثر باشند و اکنون نزدیک به 60 درصد جمعیت 18 سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
شناسه خبر 35784