سپهرغرب، گروه سلامت: تحقیقات جدید نشان میدهد رژیم غذایی مادر در دوران بارداری میتواند بر سلامت کودک تا دوره نوجوانی تأثیر بگذارد؛ بنابراین رژیم غذایی مدیترانهای سرشار از منابع مهمی از ویتامینD، اسیدهای چرب غیراشباع امگا3 و سایر مواد مغذی برای این دوره پیشنهاد میشود.
همیشه به زنان باردار توصیه شده تا مراقب آنچه میخورند باشند چراکه جنین داخل رحمشان از آن تغذیه کرده و تحت تاثیر آن رشد خواهد کرد، درحالیکه بر اساس یک مطالعه جدید، تغذیه در دوران بارداری نقش اساسی در تعیین شاخص توده بدنی (BMI) کودک حتی در دوران نوجوانی دارد.
کودکانی که اضافه وزن دارند، یعنی شاخص توده بدنی آنها بالای 24 است، خطر ابتلا به آسم، دیابت نوع 2 و اختلالات ارتوپدی را افزایش میدهند. به گفته محققان این مطالعه، پیروی از یک رژیم غذایی مدیترانه ای غنی از میوهها، سبزیجات و روغنها و همچنین منابع ویتامین D و امگا 3 میتواند به رفع این مشکل کمک کند.
دکتر کارمن مونته درز (Carmen Monthé-Drèze)، از دانشگاه هاروارد و سرپرست این تیم پژوهشی در این ابطه اظهار کرد: تا به امروز، مطالعاتی که تغذیه مادر در دوران بارداری را با رشد فرزندان مرتبط میکند، بر دوره نوزادی و اوایل کودکی متمرکز شده است. ما خواستیم تغییرات رشد پویا را که از دوران کودکی تا نوجوانی در نتیجه تغذیه مادر در بارداری رخ میدهد، بهتر درک کنیم و بهطور خاص میخواستیم ارزیابی کنیم که آیا دورههای متفاوتی بین تولد و نوجوانی وجود دارد که میزان افزایش وزن بیشتر مستعد تأثیرات برنامهریزی تغذیه در بارداری است یا خیر.
در این مطالعات محققان دادههای هزار و 459 مادر و کودک را که توسط موسسه مراقبتهای بهداشتی Pilgrim هاروارد جمعآوری شده بود، تجزیه و تحلیل کردند. از مادران خواسته شد تا پرسشنامههای غذایی را در دوران بارداری خود تکمیل کنند تا محققان بتوانند رژیم غذایی خود را با استفاده از شاخص التهابی رژیم غذایی (DII)، امتیاز رژیم غذایی مدیترانهای و شاخص تغذیه سالم جایگزین برای بارداری ارزیابی کنند.
این سه شاخص رژیم غذایی برای تعیین اینکه آیا فرد مقدار مناسبی از مواد مغذی را از رژیم غذایی خود دریافت میکند، از جمله مواردی که خطر ابتلا به بیماری را کاهش میدهند، استفاده شد. سپس وزن و قد کودک بین تولد تا نوجوانی چندین بار اندازهگیری شد تا امتیاز شاخص توده بدنی آنها محاسبه شود.
به گفته دکتر مونته درز، نتایج نشان میدهد که تغذیه مادر در دوران بارداری ممکن است تأثیر طولانی مدتی بر مسیر وزنی کودکان داشته باشد و دورههای رشد خاصی وجود دارد که تغذیه در دوران بارداری ممکن است بر رشد فرزندان تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، ما دریافتیم که رژیم بارداری با پتانسیل التهابی بالاتر با نرخ رشد شاخص توده بدنی سریعتر در کودکان بین سه تا 10ساله مرتبط است.
ما همچنین دریافتیم که پیروی کمتر از رژیم غذایی مدیترانهای در دوران بارداری با مسیرهای شاخص توده بدنی بالاتر در دوران نوجوانی مرتبط است. به گزارش خبرگزاری علم و فرهنگ؛ بنابراین زنان باید از اهمیت رژیم غذایی سالم در دوران بارداری آگاه باشند. زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار شوند، باید رژیم مدیترانه ای را در نظر بگیرند، که ممکن است نه تنها برای سلامتی آنها مفید باشد، بلکه ممکن است به فرزندشان در حفظ وزن سالم نیز کمک کند.
رژیم غذایی مدیترانهای سرشار از سبزیجات، میوهها، حبوبات، آجیل، ماهی کمجیوه و روغنهای با کیفیت خوب مانند روغن زیتون فرابکر است. این غذاها منابع مهمی از ویتامین D، اسیدهای چرب غیراشباع امگا 3 و سایر مواد مغذی را فراهم میکنند.
شناسه خبر 50766