سپهرغرب، گروه خبر: استاندار مرکزی گفت: صنایع این استان بدون فوت وقت و با توجه به بند چهار تبصره هشت بودجه سال جاری، نسبت به برداشت از پساب اقدام کنند.
«فرزاد مخلصالائمه» روز دوشنبه در نشست شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه سازگاری با کمآبی استان مرکزی در اراک، افزود: در صورتیکه صنایع نسبت به استفاده از پساب تخصیصی اقدام نکنند، این میزان تخصیص ابطال میشود و جای گلایهای وجود ندارد.
وی اظهار کرد: اکنون مشتری و متقاضی برای استفاده از پساب صنایع در استان وجود دارد و باید سهمیه هریک از صنایع در استفاده از این پساب تعیین تکلیف شود.
استاندار مرکزی در ادامه درخصوص انتقال آب سد کوچری به ساوه نیز گفت: این طرح انتقالی برای ساوه از طرحهای اولویتدار است که در سفر رییس جمهور به استان مرکزی اعتبار خوبی به آن تخصیص داده شد.
مخلصالائمه، درباره انتقال آب از دریا به فلات مرکزی هم توضیح داد و افزود: باید بین کم آبی و بهینهسازی مصرف آب، انتخاب صورت گیرد که با صرفه جویی در آب آشامیدنی و کشاورزی، میتوان از هزینه سنگین جلوگیری کرد.
وی تاکید کرد: تعیین تکلیف چاههای آب کشاورزی ضروری است و پرونده 2 هزار و 19 چاه آب کشاورزی فرم یک استان مرکزی باید تا فصل پاییز امسال تعیین تکلیف شود و انتظار است مدیران در این خصوص اهتمام جدی تری داشته باشند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی نیز در این نشست گفت: منابع آبی در سالهای نه چندان دور به مباحث چالشی تبدیل میشود.
«علیاکبر اسدی» افزود: استان مرکزی به عنوان قطب مهم صنعتی کشور مطرح است، بنابراین باید آب مورد نیاز این صنایع تامین شود.
وی بیان کرد: اکنون در 2 قطب صنعتی استان مرکزی در شهرستانهای ساوه و زرندیه، وضعیت آب در شرایط قرمز قرار دارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی ادامه داد: باید برای استفاده از پساب صنایع برنامهریزی مدونی در استان شکل گیرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی با بیان اینکه، 184 مترمکعب متوسط بارندگی این استان است، گفت: این میزان بارندگی نسبت به بلندمدت 22 درصد و نسبت به سال گذشته چهار و نیم درصد کاهش دارد.
«عزتالله آمری» افزود: بارشهای خوبی در سال جاری تاکنون در استان رخ داده اما به دلیل اینکه بارندگیها منجر به جریان سیلابی نشد، مخازن سدهای استان مرکزی تکمیل نیست.
وی بیان کرد: اکنون 52 درصد سد کمال صالح اراک پُر است اما در سال گذشته در این وقت سال، 60 میلیون مترمکعب ذخیره داشت.
وضعیت بحرانی سد ساوه
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی گفت: اکنون مخزن سد الغدیر ساوه 19 درصد معادل 52 میلیون مترمکعب آب دارد در حالیکه این سد 277 میلیون مترمکعب حجم، ذخیره دارد و سال گذشته در این وقت سال، 40 درصد مخزن سد الغدیر ساوه آب داشت.
آمری بیان کرد: اکنون 20 میلیون مترمکعب آب در ساوه قابل توزیع است در حالیکه سال گذشته در این موقع سال، 60 تا 70 میلیون مترمکعب آب توزیع شد.
وی در ادامه به وضعیت چاههای آب کشاورزی استان مرکزی اشاره کرد و گفت: باید سال گذشته 250 حلقه چاه بدون پروانه کشاورزی در استان مسدود میشد که به دلایل اجتماعی این هدف محقق نشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی افزود: تاکنون 165 حلقه چاه آب کشاورزی از مجموع 250 حلقه چاه کشاورزی بدون پروانه کشاورزی در استان مسدود شده است.
آمری اظهار کرد: 300 حلقه چاه کشاورزی استان مرکزی برای تعادل بخشی به سفرهای آب زیرزمینی باید تعیین تکلیف شود.
وی بیان کرد: یکهزار و 947 حلقه چاه آب کشاورزی بدون پروانه کشاورزی از سال 94 در استان مرکزی مسدود شده که عملکرد قابل قبولی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی اضافه کرد: نصب کنتور هوشمند بر روی 800 حلقه چاه آب کشاورزی در این استان هدفگذاری شده که تاکنون 488 کنتور هوشمند نصب شده است.
آمری درباره انتقال آب از دریا به فلات مرکزی هم گفت: در این طرح، 17 استان کشور از دریا برای مصارف آب آشامیدنی و صنعت بهرهمند میشوند.
وی عنوان کرد: تاکنون هفت استان فعالیتهایی در طرح مطالعاتی، اجرایی و مقدمات انتقال را در دستور کار دارند که در این راستا، انتقال 6 خط پیش بینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی ادامه داد: اهمیت اجرای این طرح در مشارکت صنایع بزرگ است که نمونه آن مشارکت صنایع اصفهان و مس کرمان برای بهرهمندی از مزایای انتقال آب است.
آمری گفت: استان مرکزی میتواند از خط سوم این انتقال آب که به اصفهان میرود، استفاده کند.
وی تاکید کرد: در افق 1450، استان مرکزی به 174 میلیون مترمکعب آب برای مصرف آب آشامیدنی در مناطق شهری و روستایی نیاز دارد.
آمری اظهار کرد: صنایع استان مرکزی به 60 میلیون مترمکعب آب نیاز دارد که در افق 1450 به 108 میلیون مترمکعب افزایش مییابد.
وی افزود: برای اجرای آن لازم است، مشاور طرح انتقال به استان مرکزی دعوت و مسیر عبور بررسی و با برآورد اعتبار از وزارتخانه برای آن تخصیص در نظر گرفته شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مرکزی عنوان کرد: برخی صنایع مانند پتروشیمی، پالایشگاه، واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و شهرک صنعتی کاوه پُر آببر هستند.
شهردار اراک هم در این نشست گفت: با کاهش نزولات آسمانی، در اقتصاد آب مطالعه کافی نشده تا ارزش آن انجام شود و تا زمانیکه منابع مصرفی کنترل نشود و فرهنگسازی لازم صورت نگیرد، نمیتوان منابع آب را مدیریت کرد.
«علیرضا کریمی» افزود: باید بهرهگیری از فناوری نوین در مصرف منابع آبی در دستور کار ویژه قرار گیرد.
وی در ادامه بیان کرد: 250 لیتر در ثانیه آب پساب برای فضای سبز اراک به وسعت یکهزار و 600 هکتار خریداری شد.
سرپرست هواشناسی استان مرکزی نیز در ادامه این نشست گفت: تابستان امسال میزان بارندگی خاصی در استان پیشبینی نشده است.
«سعیدرضا عرب» افزود: در سال زراعی جاری حدود 188 میلمیتر بارندگی در استان مرکزی دریافت شد که نسبت به شرایط نرمال، 27 درصد کاهش دارد.
وی با بیان اینکه شاید تا آغاز فصل تابستان 20 میلیمتر دیگر بارش در استان دریافت شود، اظهار کرد: بارندگیها به شکل پراکنده تا نیمه خردادماه امسال ادامه دارد و در تابستان به نظر نمیرسد که بارشی در استان ثبت شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مرکزی هم گفت: حفر چاه در باغ ویلاها در استان منجر به مشکلاتی شده و صاحبان این اماکن به سهولت تجهیزات حفر چاه را در باغ ویلاها نصب میکنند که با توجه به شرایط کم آبی باید نسبت به این مهم با جدیت ورود کرد.
«امید محترمی» افزود: در برخی از روستاهای استان مرکزی تعداد زیادی چاه غیرمجاز وجود دارد، اما در برخی از روستاها با 70 خانوار حتی یک حلقه چاه وجود ندارد و باید در عمل، عدالت مورد توجه قرار گیرد زیرا در غیر اینصورت به دلیل نبود منابع آب در روستاها، مهاجرت روستاییان افزایش مییابد.
وی ادامه داد: اکنون که فصل کشت هندوانه و سیب زمینی در استان فرا رسیده باید فرهنگسازی و اطلاعسانی لازم در خصوص مصرف آب انجام شود.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی ادامه داد: با استفاده از تکنولوژی میتوان برای کشت هندوانه مصرف آب را مدیریت و از هدر رفت آب جلوگیری کرد.
92 درصد از حجم آب مصرفی استان مرکزی در بخش کشاورزی، سه و نیم درصد در بخش صنعت و بقیه در بخش آشامیدنی مصرف میشود.
شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی از شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو است که وظیفه مدیریت، مطالعه، توسعه، حفاظت و بهرهبرداری بهینه از منابع آب و ایجاد و توسعه، بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات و سازههای آبی را برعهده دارد.
شناسه خبر 68215