مدیر فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان خبر داد:
بررسی تبدیل طرح تالاب آق گل به منطقه حفاظت شده
سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابیمهوش: مدیر فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان خبر داد: مکاتبات را با شورای عالی محیطزیست برای تبدیل تالاب آقگل به منطقه حفاظت شده آغاز کردهایم
«اندوه آقگل پایانپذیر نیست!گویا هر سال باید اتفاقی حادث شود تا تالاب آقگل ملایر به یکی از دغدغههای اساسی فعالان محیط زیست استان همدان تبدیل شود؛ یک روز معضل حقآبه و خشکشدن تالاب و در نهایت تبدیل شدن آن به کانون ریزگرد، دغدغه میشود و امروز جادهکشی بی سر و صدا در پیرامون تالاب!!!
پروژهای که به آرامی در حال انجام است و با کشیدهشدن این جاده عملا باید منتظر مرگ دائمی تالاب آقگل و پرندگان آن باشیم. اخیرا کانکسی در حاشیه ورودی تالاب بر پا شده تا در آن محدوده در روزهای تعطیل به بازدیدکنندگان چیپس و پفک بفروشد!!! تا از چند وقت بعد با توجه به فرهنگی که از عامه بازدیدکنندگان از این اماکن سراغ داریم، زباله حریم تالاب را در بر گیرد. حال با کدام مجوز، خدا داند!!!
امروز باید فعالان محیط زیست در برابر این اتفاقات واکنش نشان دهند، چرا که پس از اتمام کار و کشیده شدن جاده و تبدیل تالاب به جولانگاه، دیگر فرصتی برای جبران نخواهد ماند!»
این مطالب نوشتاری است که از سوی یکی از فعالان محیطزیستی استان همدان طی روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی منتشر میشود بنابراین از آنجایی که همواره دغدغه محیط زیست و تهدیدات احتمالی از جایگاه ویژه در بین آحاد مردم بر خوردار است برآن شدیم تا درخصوص صحت و سقم مسائل مطرح شده گفتگویی را با مهدی صفیخانی معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان با بیان اینکه وضعیت و شرایط آب تالاب آقگل طی سالجاری بنا به بارشهای اخیر و نیز کارهای مدیریتی انجام شده درخصوص مدیریت روانآبها و هدایت آنها به سمت تالاب وضعیت آن مطلوب است گفت: به طوریکه محدوده معرفی شده به عنوان تالاب که از قبل نیز به عنوان محدوده تیراندازی و شکارممنوع از سوی سازمان مطرح شده به صورت صددرصدی آبگیری شده است.
مهدی صفیخانی با تاکید براینکه خوشبختانه همچنان آبگیری در قسمت اطراف دیواره تالاب که درگذشتههای دور جزء تالاب بوده نیز ادامه دارد اظهارکرد: بنابراین بر وسعت تالاب و همچنین ارتفاع آن افزوده میشود.
وی با اشاره به اینکه گرچه نمیتوان از همکاری متولیان امر در استان مرکزی مبنی بر اجازه ورود آب به تالاب و نیز رعایت حقآبه از سوی آنها به راحتی عبور کرد افزود:به واقع 99 درصد از کارهای مدیریتی از سوی استان همدان صورت پذیرفت به طوریکه آبهای آبخیزهای استان به این تلاب هدایت شد.
صفیخانی ادامه داد: براین اساس با آبگیری تالاب، گردشگر نیز برای ارضای حس کنجکاوی و نیز بهرهمندی از فضای بکر طبیعی این موهبت الهی برای حضور در محل ترغیب میشود.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان افزود: اما از آنجاییکه این زمینهچینی و برنامهریزی برای بحث حضور گردشگر دراین مکان از گذشته مطرح نبوده است ممکن از برخی از مباحث به صورت بی ضابطه دراین مکان به وقوع ببپیوندد و هر کسی و هر دستگاهی حسب خدماترسانی بهتر به گردشگران اجرای برخی کارها را دنبال کند.
وی با تاکید بر اینکه گرچه بنده معتقدم حضور بیضابطه گردشگر میتواند مشکلاتی همچون ورود استرس به مجموعه پرندگان آبزی و کنار آبزیتالاب را به همراه داشته باشد و حتی در پاکیزگی تالاب که در گذشته یکی از پاکترینها بوده است تحت تاثیرقرار دهد با این وجود بنده از حضور و ورود گردشگر به این فضا استقبال میکنم و حتی هم استانیها و نیز مردم خوب استان مرکزی را به دیدن تالاب آقگل دعوت میکنم گفت: این بازدید هرچند بار منفی زیادی را به محیط به دلیل حجم بالای گردشگر وارد میکند اما درکنار این بدیها برای سالهای بعد مانایی تالاب را به خواست واقعی گردشگران و مردم منطقه تبدیل میکند بهطوریکه از این به بعد این مردم هستند که مدعی میشوند که تالاب باید در مواقعی که سیلاب هم نیست از طریق ادای حقآبه در موعد مقرر همچنان ماندگار باشد.
صفیخانی با بیان اینکه بنده از دیدگاه فوق بازهم تاکید میکنم که مردم این مناطق حتما از تالاب بازدید داشته باشندتا مانایی آن به خواسته عمومی تبدیل شود عنوان کرد: اما درخصوص مطلب عنوان شده در فضای مجازی باید بگویم شورا و شهرداری آقگل برای سهولت دسترسی به تالاب از آنجاییکه مسیر ورودی تالاب در برخی از نقاط گل آلود است از طریق خاکریزی نسبت به ترمیم آن اقدام کردهاند تا خودرو دراین مسیردچار مشکل نشده ودر گل گیر نکند وگرنه خبری از راه دسترسی آنچنانی نیست.
وی ادامه داد: مطمئن باشید که چنینی قصدی نیز وجود ندارد زیرا بارها بنده در بازدیدهای میدانی که با مدیران شهرستانی از تالاب داشتیم عنوان کردهام که باید نسبت به حفظ محیط بکر تالاب تلاش کنند و نباید به بهانه ارائه خدمت در محیط دستکاری کرد زیرا در بازدید از مواهب طبیعی این سختی مسیر است که لذت دیدن را بیشتر میکند.
بازدید کنندگان و گردشگران از بردن خودرو خودداری کنند
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان عنوان کرد: بنابراین بنده ازگردشگران و بازدیدکنندگان درخواست میکنم که حتیالمقدور از رفتن با خودرو به تالاب دوری کنند و خود برای درک لذت بیشتر نسبت به سیر مسیر به صورت پیاده اقدام کنند.
صفیخانی با تاکید براینکه ورود خودرو به مکان ازدحام و شلوغی، حتی تخریب دیواره تالاب و نیز افزایش تولید زباله را به همراه خواهدداشت اظهارکرد: بهطوریکه ممکن است با آسیب رساندن به محیط سالهای آتی شاهد این زیباییها نباشیم.
وی افزود: بنده از تمامی آنانیکه به دنبال ایجاد سهولت در دسترسی به تالاب در تلاش هستند تقاضا دارم نسبت به فرهنگسازی موضوع با ما همگام شوند و درعین حال در مباحثی همچون مدیریت پسماند نیز به صورت جدی ورود کنند.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان در پاسخ به این سوال که دغدغهمندی شما برای حفظ محیط زیست ستودنی است اما حضور گردشگر بالاخره نیازمند زیرساختها و نیز برنامهریزیهایی است که با کمترین آسیب شاهد بهرهوری بیشتر از فضا باشیم بر این اساس برنامه این اداره کل در این باره چیست گفت: طی سالهای گذشته تالاب آقگل به عنوان منطقه تیراندازی و شکار ممنوع اعلام شد حال آنکه این عنوان در سطوح مدیریتی ما در پایینترین سطح تعریف میشود که بتوانیم در روندی چند ساله منطقه را پایش کنیم تا مشخص شود که این منطقه قابلیت مدیریت و کار بیشتر دارد یا خیر.
وی افزود: براین اساس از آنجاییکه طی چند سال اخیر متاسفانه با خشکسالی مفرطی مواجه بودیم و تالاب رسما خشک و تنها در نقاطی به دلیل بارشهای مقطعی شاهد ایجاد لکههای آب و حتی در شرایط فوقالعاده شاهد آبگیری 40 تا 50 درصدی در تالاب بودیم لذا نتوانستیم دفاع و استدلال خوبی داشته باشیم تا بتوانیم برای منطقه برنامهریزی و کار بیشتری را پیشبینی کنیم.
صفیخانی با تاکید براینکه درحال حاضر شرایط و وضعیت آبی تالاب نشان داد که این تالاب قابلیت احیا با کار بیشتر از طریق حفظ و احیای زیر ساختهای محیط زیستی را دارد تصریح کرد: مدیریت برداشت آب از منابع آبهای زیرزمینی، تعیین تکلیف حقآبه تالاب از طریق وزارت نیرو، مدیریت در فضای برداشتها برای مباحث کشاورزی از جمله این زیرساختها است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی با کار بیشتر میتوان اثبات کرد که این تالاب، تالاب زنده است و میتوان برای احیای دائمی آن تلاش کرد گفت: براین اساس وضعیت فعلی را مغتنم شمرده و مکاتبات اداری آن را آغاز کرده تا بتوانیم این منطقه را به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه امید است بتوانیم مجوزهای لازم را در اینباره دریافت کرده و این تالاب را به عنوان منطقه حفاظت شده در شورای عالی محیط زیست مصوب کنیم ابراز کرد: قطعا تحقق این موضوع در تامین اعتبار و نیز ارائه طرحهای مدیریتی و اجرای این طرحها از جمله طرحهای گردشگری موثر واقع میشود بهطوریکه با اجرای طرح گردشگری در منطقه همه مباحث به صورت ساختارمند به اجرا در میآید.
صفیخانی با تاکید براینکه امیدوارم با همکاری دستگاههایی همچون منابع طبیعی و سازمانهای مرتبط این موافقت را هرچه زودتر دریافت کنیم خاطر نشان کرد: اگر طی سالجاری این مصوبه را از شورایعالی دریافت کنیم سال آتی برنامهریزی بهتری را خواهیم داشت.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان افزود: برای سالجاری نیز توانستیم بالغ بر 500 میلیون تومان اعتبار برای تالاب آقگل ازسازمان در قالب طرح احیای تالابهای در معرض خطر کشوردریافت کنیم.
وی با بیان اینکه قرار گرفتن یکی از تالابهای استان دراین لیست برای نخستین بار رخ داد اذعان کرد: درواقع تالاب آقگل با این کار جزء معدود تالابهای کشور است که توانست این اعتبار را دریافت کند.
معاون فنی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان همدان افزود: دراین قالب تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب در دستور کار قرار گرفت و امید است که تا پایان سال شاهد نهایی شدن آن باشیم.
وی ادامه داد: در صورت نهایی شدن این برنامه مطمئنا فاز گردشگری این منطقه سرعت بیشتری مییابد و درعین حال هر دستگاه وظیفه خود را در بحث مدیریت، حفظ و احیای تالاب به صورت ساختارمند دنبال میکند.
شناسه خبر 7698