مصوبات مجلس در حمایت از خانوادهها و فرزندآوری؛
رشد 65درصدی «وام ازدواج» در سال 1403
نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفتند تا برای سال آینده 300 هزار میلیارد تومان تسهیلات را به بحث ازدواج، فرزندآوری، ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن اختصاص دهند که میتوان گفت این تصمیم به نوعی حمایتگر خانوادهها خواهد بود.
مطابق با قانون بودجه امسال، مبلغ وام ازدواج که به پرداخت آن در ماده 68 قانون جوانی جمعیت نیز تاکید شده است، در سال جاری (1402) برای دختران زیر 23 سال و پسران زیر 25 سال 220 میلیون تومان و برای سایرین 180 میلیون تومان در نظر گرفته شد.
این تسهیلات به هر یک از زوجهایی که تاریخ ازدواج آنها بعد از 1/1 /1398 است تعلق میگیرد و دوره بازپرداخت آن 10 ساله است.
***شرایط عمومی گرفتن وام ازدواج
داشتن کارت ملی (موقت یا دایم) و کد پستی محل سکونت متقاضی تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران از جمله شروط دریافت وام ازدواج است و کلیه شهروندان ایرانی خارج از کشور که گواهی ازدواج آنـها توسط سفارت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور صادر شده است نیز قادر به ثبت نام برای دریافت این وام هستند و گواهی ازدواج آنها که ممهور به مهر کنسولگری ایران در کشور مذکور است به عنوان سند ازدواج تلقی میشود.
همچنین اقرارنامه ازدواج یا هر مدرک مشابه که در سایر ادیان رسمی توسط مراکز اقلیتهای دینی در داخل کشور مورد تایید قرار گیرد نیز معادل عقدنامه تلقی شده و این متقاضیان نیز قادر به ثبت نام خواهند بود.
***«وام ازدواج» به ازدواج دوم و سوم تعلق میگیرد؟
بر اساس دستورالعمل اجرایی ابلاغ شده از سوی بانک مرکزی، از آنجا که امکان اعطای تسهیلات ازدواج به هر ایرانی وجود دارد، چنانچه متقاضی وام ازدواج قبلا از تسهیلات موصوف استفاده نکرده باشد (علیرغم ازدواج دوم یا بیشتر) میتواند از تسهیلات قرض الحسنه ازدواج بهره مند شود. در واقع به هر یک از متقاضیان صرفا یک مرتبه تسهیلات قرض الحسنه ازدواج تعلق میگیرد.
***مدارک لازم چیست؟
اصل سند ازدواج، اصل کارت ملی (موقت یا دائم) زوجین، اصل کارت ملی (موقت یا دائم) ضامن، اصل شناسنامههای ضامنین، کد پستی ده رقمی و آدرس کامل محل سکونت زوجین و کد رهگیری ده رقمی دریافتی از سایت پس از مرحله ثبت نام مدارک لازم برای ثبت نام وام ازدواج هستند.
***چطور ثبت نام کنیم؟
متقاضیان وام ازدواج ابتدا باید از طریق سایت ve.cbi.ir ثبت نـام کرده و فرم مربوطه را تکمیل کنند که در صورت موفقیت آمیز بودن مراحل ثبت نام، یک کد رهگیری 10 رقمی که کاملا محرمانه بوده و مربوط به متقاضی است به شخص ثبت نام کننده داده میشود.
متقاضیان موظف هستند جهت اطلاع از وضعیت ثبت نام خود و هـمچنین نام شعبه مربوطه جهت مراجعه برای اخذ وام ازدواج، به سایت ve.cbi.ir مراجعه کرده و در صورتی که شعبه عامل اعطای وام برای متقاضی تعیین شده باشد، باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز، ظرف مدت زمانی که از طرف سایت اعلام میشود، به شعبه مربوطه مراجعه و نسبت به اتمام مراحل اخذ وام اقدام کنند. بنابراین در صورت عدم مــــراجعه متقاضیان در زمـان تعیین شده، ثبت نـام آنها کان لم یکن تلقی میشود.
***مدت تنفس وام ازدواج چقدر است؟
اقساط مربوط به وام ازدواج امسال 120 ماهه و سررسید اولین قسط و کارمزد آن یک ماه پس از پرداخت تسهیلات مزبور است.
همچنین بر اساس قانون بودجه امسال مبلغ وام فرزندآوری که پرداخت آن در ماده 10 قانون جوانی جمعیت نیز تاکید شده است، در سال جاری (1402) تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری به ازای فرزند اول 30 میلیون تومان، به ازای فرزند دوم 60 میلیون تومان، به ازای فرزند سوم 90 میلیون تومان، به ازای فرزند چهارم 120 میلیون تومان و به ازای فرزند پنجم و به بعد 150 میلیون تومان است.
وام مذکور برای فرزندانی است که از سال 1400 به بعد به دنیا آمدهاند و متقاضیان حداکثر تا دو سال پس از تولد فرزند میتوانند درخواست دریافت وام فرزندآوری را ثبت کنند.
در خصوص تامین تضامین نیز پس از اعتبارسنجی متقاضیان تسهیلات موضوع، در صورت عدم تکافوی اعتبار آنها، به منظور تأمین رکن ضامن، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظف اند با توثیق حساب یارانه یا سهام عدالت متقاضیان یا بستگان درجه اول از طبقه اول آنها یا سایر داراییهای مالی وی یا تنها دریافت یک فقره سفته و یک نفر ضامن نسبت به پرداخت تسهیلات اقدام کنند.
اما مشکلی که طی امسال با آن مواجه بودیم، پایین بودن سقف پرداخت تسهیلات بانکها برای وام ازدواج و فرزندآوری بود. مجلس برای سال جاری 200 هزار میلیارد تومان به منظور پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری پیش بینی کرده بود که این میزان کمتر از تقاضاها بود و منجر به طولانی شدن صف وام ازدواج شده بود.
در واقع در سال جاری 144 هزار میلیارد تومان برای تسهیلات ازدواج و 56 هزار میلیارد تومان برای تسهیلات فرزندآوری در نظر گرفته شده که این عدد کفاف صفر کردن صف وام ازدواج را نمیداد. صاحب نظران معتقد بودند سیاستهای کنترل نقدینگی و محدودیت سپردههای مردمی در بانکها در این امر تعیین کننده است و بالابردن سقف وام ازدواج به تنهایی مشکلی را حل نمیکند.
درهمین راستا نمایندگان مجلس شورای اسلامی با افزایش سقف وام قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری و ودیعه یا خرید یا ساخت مسکن به 300 هزار میلیارد تومان، مبلغ وام ازدواج را برای سال 1403 با حدود 65 درصد رشد به 350 میلیون تومان برای دختران زیر 23 سال و پسران زیر 25 سال و 300 میلیون تومان برای سایرین با بازپرداخت 10 ساله تعیین کردند.
همچنین تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری در سال آینده به ازای فرزند اول 40 میلیون تومان، به ازای فرزند دوم 80 میلیون تومان، به ازای فرزند سوم 120 میلیون تومان، به ازای فرزند چهارم 150 میلیون تومان و به ازای فرزند پنجم و به بعد 200 میلیون تومان خواهد بود.
علیرغم افزایش وام ازدواج و فرزندآوری اما امکان دور زدن بانکها برای پرداخت نکردن این تسهیلات وجود دارد. کما اینکه بانکها با بالا رفتن مبلغ، در تضمینات سخت گیریهای بیشتری میکنند و این مشکلات زوجها را چند برابر میکند. در این راستا لازم است بانک مرکزی نظارت خود را بیشتر و دقیق تر انجام دهد. طی سال جاری شاهد آن بودیم که برخی بانکها علاقهای به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج با کارمزد پایین نداشتند و با بهانه گیری، زوجین را در بحث تامین تضامین تحت فشار میگذاشتند.
منبع: خبرگزاری مهر
شناسه خبر 78864