مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند مطرح کرد:
بازگشایی محور گنجنامه- تویسرکان و فعالیت پیست اسکی، نیازمند ورود استانداری
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند گفت: بازگشایی محور گنجنامه- تویسرکان و فعالیت پیست اسکی زمانی محقق خواهد شد که استانداری بهطور جدی در مباحث گردشگری ورود کند.

همدان با دارا بودن بیش از یکهزار و 700 اثر تاریخی، طبیعی و گردشگری که در خود جای داده است، یکی مقاصد گردشگری مطلوب بهشمار میآید که هرساله مورد توجه خیل عظیمی از گردشگران (بهخصوص در فصل تابستان) قرار میگیرد و اینروزها نیز محوطه باستانی هگمتانه بهعنوان یکی از آثار فاخر در جهان معرفی شده تا علاقهمندان به سفر را راهی این مقصد کند.
همدان در هر فصل زیباییها و شگفتیهای خاصی را پیش چشم مردم میگذارد، آبوهوای خاص این شهر جاذب گردشگران است و زمستانهای برفی در کنار پیست اسکی تاریکدره که در 10 کیلومتری جنوب غربی جاده گنجنامه در دامنههای کوهستان الوند و مسیر جاده روستایی که همدان را به شهرستان تویسرکان متصل میکند، قرار گرفته و بهعنوان یکی از پیستهای مطلوب کشور به حساب میآید، دیدن دارد.
این مجموعه با آنکه سومین پیست بزرگ کشور بعد از پیستهای تهران است، اما تاکنون شاهد برگزاری مستمر مسابقات بینالمللی در آن نبودهایم و با آنکه تجهیزات لازم برای ورزشهای زمستانی مهیا است، اما با بارش برف بعد از فعالیت کوتاهمدت آن بهدلیل بسته شدن جاده دسترسی، فعالیتش به اتمام میرسد. این درحالی است که این پیست ازنظر تجهیزات و مربیهای مورد نیاز برای آموزش، هیچگونه کمبودی ندارد و هزینه اسکی در این پیست نسبت به دیگر شهرهای کشور ارزانتر است.
درحالی که راه دسترسی سایر درههای استان بهدلیل وجود روستاهای بالادستی همواره باز است، اما این محور با نخستین بارش برف، بسته میشود؛ حال آنکه ما به وفور در اخبار وعده ساماندهی آن را توسط محمدمهدی مفتح، نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی، شنیدهایم و آخرین خبر اعلامشده درخصوص وضعیت آن حاکی از این است که مطالعات پروژه انجام گرفته و در وزارتخانه نیز تأیید شده که درصورت تصویب و دارا شدن ردیف بودجه، ساماندهی این جاده اجرا میشود.
حال با توجه به اهمیت موضوع، در رابطه با آن با صاحب محمدیانمنصور که مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند است، گفتوگو کردهیم که در ادامه نتیجه را میخوانید:
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند با بیان اینکه بررسی موضوعات گردشگری در دامنه شمالی الوند را برعهده داشتهام، گفت: این محل یک منطقه نمونه گردشگری یعنی پیست اسکی تاریکدره را دارد (پیشتر طبق مصوبه هیئت وزیران چهار منطقه گردشگری در همدان تعیین شده است).
صاحب محمدیانمنصور با اشاره به اینکه پیست اسکی در فصول سرد و پُربارش سال باید فعال باشد اما متأسفانه با نخستین بارش برف صورتمسئله پاک و جاده بسته میشود، ابراز کرد: همانگونه که همواره بیان کردهام، تأکید من بر این است که مباحث گردشگری تنها برعهده سازمان میراث فرهنگی نیست.
این مقام مسئول افزود: مشکل فعلی ما گردشگری زمستانی است؛ بهدلیل عدم حضور مسافر در این فصل، ظرفیت هتلها خالی میماند و آنها صرفاً با بهره بردن از تالارهایشان، فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: مهمترین کاری که ما میتوانیم در فصل زمستان برای همدان انجام دهیم، تقویت پیست اسکی تاریکدره است که پیگیری و ساماندهی آن در توان اداره میراث فرهنگی بهتنهایی نیست.
محمدیانمنصور با عنوان اینکه میراث فرهنگی همدان طرح دامنه شمالی را انجام داده و این منطقه را بهعنوان منطقه نمونه گردشگری اعلام کرده است، اظهار کرد: هماکنون باید سرمایهگذاری برای این منطقه وجود داشته باشد و پیست اسکی برای مدت 15 تا 30 سال اجاره داده شود؛ این موضوع با توجه به هزینه زیادی که به همراه دارد، فراتر از توان میراث فرهنگی است.
وی افزود: برای فعال شدن این منطقه، باید استانداری همدان ورود کند. استانداری میتواند با کمک گرفتن از چند سازمان، مشکلات آن را حل کند؛ مثلا راه آن را با راه وشهرسازی، مباحث مربوط به ورزش را با اداره ورزش و جوانان و سایر موارد را با کمک ادارات مربوطه تسهیل کند.
* جذب گردشگر در زمستان با برگزاری جشنوارههای خانوادگی و ورزشی حرفهای
این مقام مسئول با اشاره به اینکه کیش و قشم نیز در فصل تابستان با این مشکلات روبهرو هستند اما با برگزاری جشنوارههای مختلف جذب گردشگر میکنند، گفت: ما نیز در فصل زمستان میبایست ضمن برگزاری جشنوارههای خانوادگی و ورزشی حرفهای، گردشگران را به استان دعوت کنیم.
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند درخصوص جاده پیست اسکی خاطرنشان کرد: این جاده نیاز به تعریض، ایمنی و روشنایی دارد و اداره راه باید برای حل این مشکلات، ورود کند.
محمدیانمنصور با اشاره به اینکه هماکنون شاهدیم که حل مشکلات این جاده بین دستگاهها پاسکاری میشود، اظهار کرد: با بسته شدن این جاده، بهدلیل وجود جاده جایگزین تویسرکان، مردم به آن دسترسی دارند؛ بنابراین کسی اعتراضی ندارد.
وی با بیان اینکه استاندار همدان همواره بر توسعه استان از طریق گردشگری تأکید کردهاند، خاطرنشان کرد: حل این مشکل در توان یک اداره نیست و تا زمانی که استانداری به این نتیجه نرسد و ورود جدی نکند، موفق نخواهیم شد.
محمدیانمنصور با اشاره به اینکه ما در فصل تابستان جذب گردشگر مطلوبی را شاهد هستیم، گفت: متأسفانه در زمستان هتلهای ما با کمک تالارهایشان درآمدزایی میکنند، بنابراین باید کاری کرد تا در زمستان جذب گردشگر داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر مسابقات اسکی و ورزش زمستانی ما رونق داشته باشند، شاهد حضور گردشگران خارجی نیز خواهیم بود.
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند تصریح کرد: البته ما باید زیرساختهای لازم را برای این زمان تأمین کنیم، اگر مردم همدان بدانند که در این منطقه هتل مناسبی وجود دارد و ایمنی راه تضمین باشد، قطعاً از آن استقبال خواهند کرد؛ همچنین این منطقه برای مردمی که در مناطق گرمسیری زندگی میکنند، مورد توجه خواهد بود.
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند تأکید کرد: بازگشایی محور گنجنامه- تویسرکان و فعالیت پیست اسکی زمانی محقق خواهد شد که استانداری بهطور جدی در مباحث گردشگری ورود کند.
* یکی از بهترین پیستهای پاراگلایدر در امتداد پیست اسکی قرار دارد
وی دیگر ظرفیت این منطقه را وجود پاراگلایدرها برشمرد و گفت: یکی از بهترین پیستهای پاراگلایدر در امتداد پیست اسکی و در مسیر گردنه به سمت تویسرکان قرار دارد.
محمدیانمنصور خاطرنشان کرد: این دو مورد ازنظر گردشگری در کنار زیبایی جاده برای هر گردشگری جذاب است.
وی با اشاره به اینکه قرار نیست با سرعت زیاد در این جاده رانندگی کنیم چراکه براساس استاندارد یک جاده گردشگری دارای ظرفیت رانندگی با سرعت کم است، گفت: لازم است ایمنی و تمهید مواردی که مانع سقوط ماشینها در دره شود، فراهم باشد؛ روشنایی و امنیت نیز از دیگر ملزومات است.
محمدیانمنصور ادامه داد: جادههای حیدره تا امامزاده کوه، درهمرادبیگ و چشین- سیمین تا ورکانه، همواره باز هستند و هیچگاه تعطیل نمیشوند.
وی تصریح کرد: راه حل این مشکل آن است که استانداری گردشگری زمستانه را پیگیری کند؛ برای مثال در دوره استانداران قبلی (مرادی)، موضوع گردشگری زمستانی اولویت بود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه گردشگری هم تهدید است و هم فرصت، اظهار کرد: برای ورود گردشگر و ورزشهای زمستانه در پیستهای اسکی تمام کشورهای جهان، نیاز به تلهکابین، تلهسیژ و سایر تجهیزات است، البته اگر تنها موضوع گردشگری مطرح باشد.
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند با بیان اینکه ما در این مسیر شاهد باغسازی نیستیم و زمینها جزء منابع طبیعی است، گفت: پس در این منطقه با مشکلی که در قسمت پاییندست گنجنامه (افزایش باغسازی که تعریض جاده میتواند باعث از بین رفتن طبیعت بشود) هست، مواجه نیستیم.
وی افزود: مطالعه ما درخصوص راه اتصال این جاده به تویسرکان نبوده و تنها موضوع گردشگری تا پیست اسکی و قسمت پاراگلایدر بوده است که در این محدوده با تأمین ایمنی در فصل زمستان و تابستان ازنظر زیرساختی و سایر موارد مورد نیاز، همدان میتواند با پیستهای اسکی مطرح کشور رقابت کند و فاصله هزینه و اقامت آن نسبت به همه پیستهای دیگر در تهران نیز برای ورزشکاران میتواند بهصرفهتر باشد.
* نباید صرفاً به جذب گردشگر در فصل تابستان بسنده کرد
مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند توضیح داد: اگر بخواهیم همدان گردشگری شود، نمیتوان صرفاً به حضور گردشگر در فصل تابستان بسنده کرد و باید در فصل زمستان نیز برای آن برنامهریزی شود؛ باید بزرگترین جشنوارههای یخ و برف را در همدان داشته باشیم و مسافران را به همدان جذب کنیم. درصورتی که این کار انجام شود، گردشگری توجیه اقتصادی دارد، در غیر این صورت همه هتلهای ما رونق نخواهند داشت و تمام این موارد باعث عدم موفقیت ما خواهد شد.
محمدیانمنصور گفت: بهطور مثال غار علیصدر یک موهبت الهی است و طی میلیونها سال تشکیل شده، اما بدانیم که طی چند صد سال درصورت مراجعه حجم زیاد گردشگر به آن، تخریب خواهد شد و دوام نخواهد آورد؛ بنابراین باید تعداد بازدیدکنندگان آن براساس ظرفیتش باشد تا آسیب نبیند.
وی ادامه داد: برای جاده گنجنامه به سمت پیست اسکی نیز با توجه به اینکه یک جاده گردشگری است، باید تمهیدات مختلف درخصوص میزان تردد ماشین تعیین شود تا فراتر از میزان ظرفیت به آن خودرو وارد نشود.
این مقام مسئول در پایان سخنانش تصریح کرد: اکنون نمونه احداث چنین جادهای را در جنگلهای هیرکانی شاهد هستیم که با قوانین تعیینشده است؛ بنابراین در هر طرح گردشگری با احصای، دستورالعمل لازم است تا عمر محیط را کاهش ندهیم.
با توجه به آنچه بیان شد، با آنکه مسیر گنجنامه- تویسرکان یکی از مناطق مهم گردشگری به حساب میآید و میتواند میزبان مسابقات اسکی در سطح ملی و بینالمللی باشد، اما با بارش نخستین برف، بسته میشود؛ این درحالی است که سایر محورهای درههای همدان بهدلیل وجود روستاهایی در بالادست آنها، همواره باز هستند و ما تنها در این منطقه شاهد عدم دسترسی به پیست اسکی هستیم.
پیشتر مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان در گفتوگو با سپهرغرب خبر از باز شدن یخ گردشگری زمستانه با گرمای چراغ پیست اسکی تاریکدره داده و اذعان کرده بود که برای حل این موضوع، از بخش خصوصی نیز کمک گرفته شده است.
از طرفی با توجه به آنچه مدیر پروژه مطالعاتی ساماندهی دامنه شمالی الوند بیان کرد، تعریض و ساماندهی این جاده با مطالعه و ظرفیتسنجی مانند سایر مناطق گردشگری کشور، لازم است تا با وجود راه دسترسی، بتوان آن را به یکی از قطبهای گردشگری زمستانه در کشور و دنیا کرد.
کلام آخر آنکه حل این مشکل نیازمند همکاری بخشهای مختلف است و استانداری همدان باید پای کار باشد تا شاهد باز شدن بخت این بهشت پنهان باشیم.
نباید فراموش کرد که تعریض محور گنجنامه- تویسرکان یکی از موضوعاتی است که نماینده مردم تویسرکان همواره به آن پرداخته و باید دید وی جهت جذب بودجه ملی برای اجرای آن، تاکنون چه اقداماتی داشته است؟
شناسه خبر 90179