مردم ایران سالانه دو برابر دنیا روغن مصرف میکنند که علاوه بر خروج پنج میلیارد دلار ارز، 110 هزار میلیارد تومان هزینه روی دست وزارت بهداشت و درمان میگذارد.
«میانگین مصرف روغن در کشور 21 کیلوگرم و در جهان 12 کیلوگرم است» یعنی هر ایرانی دو برابر مردم جهان روغن مصرف میکند.
صادق خلیلیان؛ وزیر اسبق وزارت جهاد کشاورزی میگوید که «اصلاح و مدیریت مصرف در همهبخشهای اقتصادی از افزایش تولید مؤثرتر است.»
در سالهای گذشته فرهنگسازی مؤثر که منجر به کاهش مصرف روغن شود، نشده است، برعکس رنگ و لعاب روغنهای وارداتی در ویترین مغازهها بیشتر شده است.
وزارت جهاد کشاورزی بارها برنامه کاهش وابستگی به روغن را تدوین کرده اما این وابستگی از 90 درصد پایین نیامده است. سالانه پنج میلیارد دلار ارز برای واردات روغن خام و دانه روغنی از کشور خارج میشود، این رقم معادل یک هفتم درآمد نفتی کشور در سال 1402 است.
متهم درجه یک بیمارهای قلبی و عروقی مصرف بیش از اندازه روغن است که در دیواره رگها رسوب میکند در سال 1402، هزینههای کلی بیماریهای قلبی و عروقی در کشور به 110 هزار میلیارد تومان رسید که تقریباً معادل نیمی از کل بودجه کشور است.
ابراهیم مرادزاده؛ کارشناس کشاورزی میگوید که با افزایش تولید دانه روغنی در داخل یا با کشت فراسرزمینی (کشت درکشورها دیگر) میتوان وابستگی را کاهش داد و از خروج ارز جلوگیری کرد.
علی مظفری؛ کارشناس سلامت معتقد است که با اصلاح مصرف در حد استاندارد جهانی نیمی از نیاز کشور به روغن کم میشود و صرفهجویی 2.5 میلیارد دلاری خواهد داشت، از سویی باعث کاهش بیماریهای قلبی و عروقی خواهد شد فقط لازم است رسانه ملی به جای چیپس و پفک، کاهش مصرف روغن را تبلیغ کند.
کشورها برای کاهش وابستگی به روغن خوراکی وارداتی اقداماتی انجام دادهاند که شامل حذف ارز یارانهای واردات، تبلیغ کاهش مصرف به میزان استاندارد جهانی و تغییر ذائقه مردم از روغنهای پرمصرف به گزینههای جایگزین است در کنار اینها برای افزایش تولید برنامه کشت فراسرزمینی را پیاده میکنند.
شناسه خبر 90903