شناسه خبر:93809
1404/2/1 17:11:57

استاندار همدان گفت: اقدامات متنوع و پیشگامانه‌ دکتر «اکبر اعتماد» در حوزه‌های علمی و فناوری، ایران را به یکی از کشورهای برجسته و شاخص در عرصه فناوری هسته‌ای تبدیل کرد.

حمید ملانوری‌شمسی روز دوشنبه در آیین تشییع پیکر دکتر اکبر اعتماد مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا و پدر فناوری هسته‌ای ایران اظهار کرد: این‌گونه شخصیت‌ها که با افکار بلند و نوآورانه خود به پیشرفت جامعه بشری کمک می‌کنند، همیشه در تاریخ کشورها جایگاه ویژه‌ای خواهند داشت.

وی ادامه داد: دکتر اعتماد شخصیتی برجسته و فرهیخته بود که در طول حیات خود تأثیر بسیاری در عرصه علم و فناوری، به‌ویژه در زمینه فناوری هسته‌ای کشور داشت.

استاندار همدان با بیان اینکه تلاش‌های ایشان در بنیان‌گذاری دانشگاه بوعلی‌سینا و سازمان انرژی اتمی ایران دو دستاورد بزرگ و ماندگار برای کشور به‌شمار می‌روند، افزود: دکتر اعتماد نه‌تنها در دوران حیات خود منشأ خیرات و برکات زیادی برای کشور بود، بلکه آثار و خدمات ایشان پس از درگذشتشان نیز همچنان باعث پیشرفت و تعالی جامعه علمی و صنعتی کشور خواهد بود.

وی اظهار کرد: دکتر اعتماد با افکار بلند و آینده‌نگر، در مقاطع حساس و کلیدی از تاریخ کشور، پیشگام شد و در عرصه‌های علمی و صنعتی کشور قدم‌های بزرگی برداشت.

رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز در این آیین از رونمایی تندیس دکتر اکبر اعتماد پدر فناوری هسته‌ای ایران در این دانشگاه و در روز چهلم درگذشت مرحوم خبر داد و اظهار کرد: تغییر نام دانشکده مهندسی بوعلی به دانشکده مهندسی دکتر اعتماد و نام‌گذاری یکی از مراکز به نام ایشان نیز در دستور کار قرار دارد.

غلامحسین مجذوبی با بیان اینکه تندیس این شخصیت برجسته علمی در ورودی دانشگاه نصب خواهد شد تا یاد و نام او همیشه در خاطره‌ها زنده بماند، افزود: در دانشگاه بوعلی‌سینا قصد داشتیم تا تندیس دکتر اعتماد را تهیه و با حضور ایشان رونمایی کنیم، اما با درگذشتشان که موجب تأثر عمیق ما شد، این رونمایی را در روز چهلم آن مرحوم خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه دکتر اعتماد با بینشی ژرف و همتی عالی یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های کشور را بنیان‌گذاری کرد، ادامه داد: شخصیت علمی و وطن‌پرست ایشان نه‌تنها در تأسیس دانشگاه بوعلی‌سینا، بلکه در تأسیس دانشگاه‌های دیگر و مؤسسات علمی تأثیرگذار بود.

رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان اظهار کرد: دکتر اعتماد در همدان زاده شد و یکی از برجسته‌ترین شخصیت‌های علمی و پژوهشی کشور بود.

مجذوبی گفت: او در سال 1335 مدرک مهندسی برق خود را از دانشگاه پلی‌تکنیک سوئیس دریافت کرد و در سال 1337 مدرک مهندسی هسته‌ای را از مؤسسه علوم هسته‌ای در فرانسه کسب کرد.

وی ادامه داد: در سال 1342 نیز موفق به کسب درجه دکترای فیزیک هسته‌ای از فرانسه شد و پس از 15 سال تحصیل و فعالیت‌های پژوهشی در خارج از کشور، تابستان 1344 به ایران بازگشت و در سازمان برنامه و بودجه کشور مشغول به کار شد.

رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین اقدامات دکتر اعتماد در دوران بازگشت به ایران، سرپرستی طرح ساخت رآکتور اتمی دانشگاه تهران بود، این رآکتور که سال 1347 تکمیل شد، به دانشگاه تهران تحویل داده شد و تأثیر زیادی در توسعه علمی کشور داشت.

مجذوبی افزود: دکتر اعتماد هم‌زمان با این فعالیت‌ها، در سال 1345 در برنامه‌ریزی تأسیس دانشگاه صنعتی شریف نقش فعال و در تأسیس این دانشگاه نیز مشارکت داشت.

وی ادامه داد: دکتر اعتماد در سال 1346 نیز به‌عنوان معاون علمی و تحقیقاتی وزارت علوم و آموزش عالی منصوب شد و نقشی اساسی در تأسیس وزارت علوم ایفا کرد.

رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان اظهار کرد: وی همواره بر این باور بود که در کنار وزارت علوم، باید مؤسسه‌ای علمی و پژوهشی تأسیس شود تا مسوول برنامه‌ریزی آموزشی در تمام سطوح آموزشی کشور باشد و زمینه‌ساز توسعه و بارور شدن فعالیت‌های علمی شود، به همین دلیل مؤسسه تحقیقات و برنامه‌ریزی آموزشی را تأسیس کرد و ریاست آن را برعهده گرفت.

مجذوبی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین اقدامات این دانشمند در عرصه دانشگاهی، تأسیس دانشگاه بوعلی‌سینا در همدان بود؛ در آن زمان این دانشگاه هیچ نامی نداشت و محل آن نیز مشخص نبود، اما دکتر اعتماد با دقت نظر خود تصمیم گرفت این دانشگاه تأسیس شود و نام آن را به یاد فیلسوف بزرگ ایرانی، بوعلی‌سینا برگزید.

رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان با اشاره به اهمیت تأسیس دانشگاه بوعلی‌سینا و دیگر فعالیت‌های علمی دکتر اعتماد، افزود: وی نه‌تنها بنیان‌گذار یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های کشور بود، بلکه تأسیس وزارت علوم و مؤسسات علمی دیگر نیز نتیجه اندیشه‌های بلند ایشان بود.

* دکتر اکبر اعتماد به جایگاه فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ارزش داد

استاد دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز در حاشیه مراسم گفت: استاد «اکبر اعتماد» سرمایه نمادین ایران و پدر فناوری هسته‌ای کشور است که با تعهد به علم، ارزشی بی‌بدیل به جایگاه‌های فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای ایران بخشید.

محمدعلی زلفی‌گل اظهار کرد: مرحوم استاد اکبر اعتماد یکی از سرمایه‌های نمادین و بی‌بدیل ایران بود که با حضور ارزشمند خود در هر جایگاه و مسندی، به آن اعتبار و عزت ویژه‌ای می‌بخشید.

وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: ایشان به‌حق پدر دانش و فناوری هسته‌ای ایران نامیده می‌شود و نمونه‌ای درخشان از میهن‌پرستی و تعهد به سربلندی وطن بود.

زلفی‌گل بیان کرد: این دانشمند گران‌قدر چه در عرصه ملی و چه در سطح بین‌المللی، از چهره‌های شاخص و تأثیرگذاری بود که در برهه‌های حساس تاریخی، با شجاعت و حکمت از پیشرفت فناوری هسته‌ای کشور دفاع کرد.

وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری گفت: یکی از ویژگی‌های برجسته استاد اعتماد، تأکید همیشگی ایشان بر استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای بود و نه‌تنها خود در این مسیر پیشگام بود، بلکه با تشویق و ترغیب نسل‌های جوان و پژوهشگران، راه را برای پیشرفت علمی و فناورانه کشور هموار کرد.

زلفی‌گل گفت: فقدان این دانشمند فرزانه، ضایعه‌ای بزرگ برای جامعه علمی و دانشگاهی ایران است و ما امروز یکی از ستون‌های استوار علم و میهن‌پرستی را از دست داده‌ایم، اما میراث گران‌قدر او در دانشگاه‌ها، مراکز علمی و قلب‌های دوستدارانش زنده خواهد ماند.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز گفت: استاد اعتماد مؤسس دانشگاه بوعلی‌سینا و پدر هسته‌ای ایران و یکی از نوابغ و افتخارات سرزمین ایران و از فرزندان همدان هستند و امروز دانشگاه بوعلی‌سینا در راستای تکریم و بزرگداشت این چهره فاخر، ویژه‌برنامه‌ای در دانشگاه با حضور مسئولان کشوری و ملی برگزار کرده است.

حسین مرادی‌مخلص افزود: پیکر مرحوم اعتماد پس از تشییع در مجموعه دانشگاه بوعلی‌سینا، در باغ بهشت همدان آرام می‌گیرد.

در این آیین پیام محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی و پیام حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز قرائت شد.

همچنین حجت‌الاسلام‌والمسلمین حبیب‌الله شعبانی‌موثقی، نماینده ولی فقیه در استان و امام‌جمعه همدان بر پیکر دکتر اعتماد نماز اقامه کرد.

آیین تشییع پیکر دکتر اکبر اعتماد مؤسس و نخستین رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا و پدر فناوری هسته‌ای ایران با حضور مقامات استانی، مسئولان کشوری و جمعی از استادان و دانشجویان دانشگاه بوعلی‌سینا در محوطه این دانشگاه برگزار شد و خانواده مرحوم، نعمت‌اله ترکی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان انرژی اتمی، جعفرپور، پروفسور محمدعلی زلفی‌گل و منصور غلامی وزرای سابق علوم کشور و سایر مسئولان استانی و کشوری، دانشجویان و مردم در این مراسم حضور داشتند.

اکبر اعتماد 22 فروردین‌ماه 1404 در سن 95 سالگی در پاریس درگذشت و پیکر آن برای خاکسپاری به همدان منتقل شد.

پس از درگذشت اعتماد، همسر و فرزندانش از استاندار همدان درخواست کردند تا پیکر آن مرحوم در شهر همدان دفن شود.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 93809