امیراحمد فلسفی:
تحول خوشنویسی با رونق حراجهای هنری
سپهرغرب، گروه فرهنگی: دبیر شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران معتقد است در چند دهه اخیر و با نضج گرفتن حراجیهای هنری بهویژه در منطقه ما و نیز ایران، اتفاقات اقتصادی خوبی در مورد هنر خوشنویسی افتاده است.امیراحمد فلسفی درباره رشد هنر خوشنویسی در ایران و نیز مغفول ماندن آن گفت: هنر خوشنویسی از حدود یکهزار و 700 سال پیش در ایران آغاز شده و هنری بومی محسوب میشود. پس از اسلام و بهویژه در یکهزار سال گذشته، آثار ارزشمند بیشماری از این هنر توسط ایرانیان بهوجود آمد که نمونههای فاخر آن را در بهترین موزههای جهان میتوان یافت.
وی تصریح کرد: از اواخر دوره قاجار و با ظهور تمدن جدید و پدیدههای صنعتی آن در ایران، هنرهای سنتی و خوشنویسی به انزوا کشیده و به آنها بیتوجهی شد؛ اما از حدود پنجاه سال پیش این هنر تولدی دوباره یافت.
فلسفی با اشاره به جهش کمی و کیفی ایجادشده طی سه دهه اخیر در خوشنویسی که میتوان به آینده آن امیدوار بود، بیان کرد: قالبهای معدودی برای خوشنویسی قدیم درنظر گرفته شده بود، اما امروز با توجه به ضرورت نمایش آثار خوشنویسی در عرصههای مختلف، شاهد آفرینش قالبهای متنوعی ازجمله توسعه نقاشی خط در این هنر هستیم.
وی درباره اقتصاد هنر و خوشنویسی بیان کرد: اقتصاد هنر مقولهای جدید است، در گذشته هزارساله خوشنویسی معمولاً هنرمند سفارش میگرفت و کار هنری بدون اینکه به نمایش عموم درآید، نزد سفارشدهنده میماند؛ کتابخانههای سلطنتی نیز مهمترین سفارشدهندهها بودند و خرید و فروش چندانی نیز در آثار هنری صورت نمیگرفت. اما در چند دهه اخیر و با نضج گرفتن حراجیهای هنری بهویژه در منطقه ما و نیز ایران، اتفاقات اقتصادی خوبی در مورد هنر خوشنویسی افتاده است؛ همین امر هنرمندان خوشنویس را به تکاپوی هنری و تولید آثار متنوع و با کیفیت وا داشته و موجب تحول در این زمینه شده است.
این خوشنویس درباره حراج باران که مختص هنر خوشنویسی است و تأثیر آن بر توسعه این هنر توضیح داد: حراج باران بهدلیل تمرکز بر خوشنویسی اتفاق بسیار خوبی محسوب میشود. با توجه به اینکه هنر با حمایت رشد مطلوب مییابد، حراجهای هنری در ایران را باید پشتیبانی کرد؛ ضمن اینکه حراجها نیز باید به استانداردهای جهانی نزدیک شوند.
دبیر شورای ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران در پایان گفت: هنر مقولهای است که میتواند یکی از پشتوانههای درآمدهای جهانگردی به حساب بیاید. همچنین برای صادرات آثار هنری هم میتوان برنامهریزی کرد؛ موزهها همواره یکی از جذابیتهای جهانگردی بوده است و با غنی کردن موزهها از آثار ارزشمند هنری هم به اقتصاد هنر کمک میشود و هم سرمایهگذاری درآن به سود کشور خواهد بود.
شناسه خبر 11107