شناسه خبر:17556
1398/11/29 08:00:27
روح‌الله نباتی، کاندیدای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی:

شفافیت یکی از گلوگاه‌ها برای جلوگیری از مفاسد و مشکلات است

سپهرغرب، گروه خبر: به گزارش سپهرغرب، روح‌الله نباتی کاندیدای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که گفت‌وگویی با او داشتیم:

1ـ از خودتان برایمان بگویید.

دانشجوی دکترای مهندسی کامپیوتر، عضو هیئت مؤسسه سازمان مردم‌نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت، عضو انجمن اساتید ایران، صاحب برنز و طلای مسابقات علمی المپیاد مهارت در استان و کشور، دارای چندین مقاله تخصصی، تحلیل‌گر و مدرس فضای مجازی و مدرس اقتصاد مقاومتی هستم که 15 سال نیز سابقه فعالیت اجرایی در دستگاه اجرایی و نظارتی را در کارنامه دارم.

2ـ بفرمایید اگر وارد مجلس شوید کدام کمیسیون را برای فعالیت انتخاب می‌کنید؟

معتقدم کارهای انجام‌شده شبیه یک سیستم پیچیده است که حرکت تمام اجزا را می‌طلبد، این‌طور نیست که هرکس عضو کمیسیونی باشد تمام کارها به‌خوبی پیش برود، بلکه نیاز به کار در تمام زمینه‌ها بوده، با توجه به اینکه دنبال شفافیت هستم و ازلحاظ تخصصی در حوزه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات کار کرده‌ام، امیدوارم در کمیسیون‌های مربوط که علاقه‌مند نیز هستم، بتوانم کار انجام دهم که البته بستگی به شرایط آینده مجلس هم دارد.

2ـ مهم‌ترین چالش کشور فساد و معیشت است، شما آن را چطور می‌بینید و به‌عنوان یک نامزد انتخاباتی راهکار عملیاتی برای حل این مشکل به‌ویژه بی‌عدالتی اجتماعی را چه می‌دانید؟

موضوع شفافیت چندسالی است که به یک گفتمان تبدیل شده و شاید یکی از گلوگاه‌ها و اساس کار برای پیگیری و جلوگیری از مفاسد و مشکلات پیش رو است.

شفافیت را می‌توان در سه حوزه اموال و دارایی‌ها، هزینه‌های انتخاباتی، عملکرد بعد از انتخاب عنوان کرد؛ یکی از برنامه‌هایم در مجلس پیگیری این موضوعات است تا باقیات‌الصالحاتی باشد و قانونی برای آن‌ها وضع شود.

متأسفانه امروز مردم نمی‌دانند که برخی از منتخبین آن‌ها چه کارهایی انجام می‌دهند، نظرشان در رأی‌گیری‌ها چه بوده و درنهایت برآیند کارهای آنان چیست.

3ـ در مورد فساد مالی و اداری که متأسفانه از دوره قبل درگیر بخشی از بدنه اجرایی و تبیینی کشور شده بفرمایید، چه دیدگاهی در مورد آن دارید و برنامه عملیاتی شما در این خصوص چیست؟

فساد را می‌توان از دو بخش دیدگاه اجرایی و تدوین قوانین بررسی کرد. درحال حاضر کار سیستم اجرایی دستگاه‌هایی دولتی شفاف نبوده و فرآیندها مشخص نیست و مجوزها ایرادهایی دارد که باید شفاف شوند.

یکی از بهترین و شاید تنها راهکار ایجاد شفافیت در سیستم اجرایی جهت جلوگیری از فساد، استفاده از فناوری اطلاعات است که تمام دنیا به‌کار گرفته‌اند، سیستم بروکراتی اداری کشور نمی‌تواند پاسخگوی شفافیت و مردم باشد.

سیستم فناوری اطلاعات تقریباً تمام این موارد را از بین می‌برد، اما برای اینکه به آن برسیم، نیاز به تحول و انقلاب در سیستم اداری داریم.

باید قوانین لازم برای مبارزه با فساد از طریق مجلس تدوین شود، قوانین متعددی وجود دارد، اما احتیاج به یک برنامه و اقدام ملی مبارزه با فساد است.

خلأهای قانونی مانند عدم حمایت عملی از گزارشگران فساد وجود دارد و باید این‌ها برای مردم شفاف و حل شود و نیز نگرانی‌هایی که وجود دارد از طریق قانون رفع و سازوکاری برای آن‌ها تعریف شود.

4ـ چه چیزی باعث شده که خیز اجتماعی، قانون‌گذاری و عملکردی در برخورد با فساد در بدنه‌های مختلف کشور یعنی ملت، دولت و حاکمیت وجود نداشته باشد، آیا دچار رخوت اجتماعی هستیم و یا موضوع دیگری مطرح است؟

به‌طور کلی در برابر هر تغییری چه خوب و چه بد بنا به دلایلی مخالفت وجود دارد و سلیقه‌ها متفاوت است. وقتی موضوع فساد و مبارزه با آن مطرح می‌شود، پای منافع و مافیاها به میان می‌آید که آن‌ها انگیزه مضاعف پیدا می‌کنند تا جلوی کار را بگیرند؛ اما با تمام این تفاسیر تغییرات عمده‌ای در کشور ایجاد شده و بسیار رو به رشد است؛ مخالفت‌های بزرگ‌تری هم بوده که کنار زده شده است.

دلیل عمده، عدم خواستن و اهتمام ویژه در مبارزه با فساد است، شاید اگر قبلاً با سماجت بیشتری پیگیری می‌شد، امروزه ثمره بهتری داشت.

5ـ مجلس فعلی در ارتباط با دولت چه ضعفی داشته که وضعیت کنونی به‌وجود آمده است؟

مجلس فعلی باید به شخصیت خود می‌پرداخت، جایگاهش را تقویت و استدلال قوا را به معنای واقعی رعایت می‌کرد؛ اما ضعیف بوده و به این موارد نپرداخته است.

درحال حاضر مشکلات ساختاری وجود دارد و احزاب بدان معنا دخالتی در مجلس ندارند، البته سیستم انتخاباتی ما نیز سیستم کاملاً حزبی نیست و نمی‌شود گفت حتماً دو حزب در آن‌ هستند، اما دو جریان وجود دارد.

در مجلس حزبی و غیر حزبی گیر کرده‌ایم و نمی‌دانیم چه باید کنیم، آنچه برای مردم اهمیت دارد حرکت در خط انقلاب است که باید مورد توجه باشد.

6ـ نسبت شما با دولت فعلی چه بوده و دلیل عدم تقویت جایگاه نظارتی از سوی مجلس چیست؟

فردی سیاسی و یا به معنای چپی و راستی نیستم و خط فکریم، خط انقلاب است و پشت رهبری هستم؛ در شورای ائتلاف هم چون نیروهای انقلابی حضور داشتند، ورود کرده‌ام و به نفع شخص و حزب نمی‌خواهم کار کنم.

دولت فعلی به‌ویژه در سیاست خارجی و عدم حل مشکلات اقتصادی و معیشتی ایرادهایی داشته، اما در بخش‌هایی هم اقدامات خوبی انجام داده است.

7ـ بزرگ‌ترین معضل شهر همدان را با دارا بودن سابقه تاریخی دیرینه آن چه می‌دانید و چه راهکار عملیاتی برایش تعریف می‌کنید؟

بزرگ‌ترین مشکلات مردم در کوتاه‌مدت اقتصاد، معیشت و گرانی است و این نیز تنها مختص همدان نیست، بلکه تورم در کشور مردم و به‌ویژه قشر آسیب‌پذیر، محرومین و مستضعفین را در مضیقه قرار داده است.

توجه به اشتغال، معیشت، فضای کسب‌وکار، استفاده از ظرفیت‌ها و ارزش‌افزوده‌ها باید در دستور کار باشد. در حوزه کشاورزی و گردشگری رتبه‌های برتر دنیا را داریم و ظرفیت‌های فراوانی وجود دارد؛ همدان در شاهراه ارتباطی غرب و شرق قرار گرفته و قدیمی‌ترین فرودگاه را داراست و صاحب ریل نیز بوده و ازلحاظ ارتباطی مشکلی ندارد، همه این‌ها ظرفیت‌های مهمی هستند.

این استان ازلحاظ ظرفیت‌های گردشگری مشکلی ندارد، ازنظر تولید، صنایع دستی و محصولات کشاورزی سرآمد است، اما فضای مناسب کسب‌وکار برای به فعل درآوردن این امکانات نیست.

8ـ علت عدم بهره‌مندی از ظرفیت‌های موجود چیست؟

بخش عمده موانع متعدد در قانون است که البته قانون رفع موانع تولید و سرمایه‌گذاری نیز وجود دارد، اما آن هم به‌درستی انجام نمی‌شود و بسیاری از ناکارآمدی‌ها به تحریم گره زده می‌شود.

معتقدیم ایران را نباید با کشورهای اروپایی مقایسه کرد، چون کشور انقلابی داریم که در آن کار جهادی می‌طلبد و قانون نمی‌تواند در اینجا نرمال اجرا شود که اگر این‌طور پیش برود، وضعیت تغییر نخواهد کرد.

طی چند سال آینده آلودگی هوا یکی از مشکلات همدان خواهد بود و باید فکری کرد، با وجود اینکه همدان شهر صنعتی نیست، اما دیدیم که هوای آن چند روز در وضعیت ناسالم قرار گرفت و باید فکری برای آن کرد.

9ـ درخصوص استفاده از ظرفیت جوانان در قانون‌گذاری و همچنین استفاده از ظرفیت بانوان به‌طور خاص چه راهکاری ارائه می‌دهید؟

ظرفیت‌های لازم برای تحقق خواسته‌های هر دو قشر جوانان و زنان را دارا هستیم؛ به‌واسطه تحصیلم، آشنایی با جوانان، مراودات با آن‌ها و اشراف بر فرآیندهای اجرایی و قوانین و مقررات، می‌توانم خواسته‌های این قشر را تأمین کنم.

بنده نیز جوان هستم و صرفاً برای اینکه یک جوان در قانون‌گذاری مشارکت داشته باشد، به جلو آمده‌ام که امیدوارم موفق باشم.

سیاست‌های کلی خانواده و جمعیت را مطالعه کرده‌ام و در حوزه بانوان هم سیاست‌هایی دارم، معتقدم اگر سیاست‌های کلان مقام معظم رهبری در حوزه‌های متعدد سرلوحه قوانین و مقررات قرار گیرد، ما را به‌راحتی به سمت پیشرفت رهنمون خواهد کرد.

10ـ همدان در آمایش سرزمینی به‌عنوان قطب گردشگری و کشاورزی انتخاب شده است و به‌درستی هم این ظرفیت وجود دارد، اما آیا این موارد کافی است و یا باید به سمت صنعتی شدن هم رفت؟ راهکار عملیاتی برای این موضوع چیست؟

عمده‌ترین ارزش‌افزوده همدان در حوزه کشاورزی، خدمات و گردشگری است؛ اما این استان ظرفیت‌های فراوانی مانند معادن زیرزمینی و صنایع دستی نیز دارد که می‌تواند فرآوری زیادی داشته باشد و ارزش‌افزوده خلق کند.

توجه به ظرفیت‌های موجود همدان کافی نیست و حتی از حداقل امکانات موجود نیز نتوانسته‌ایم بهره‌مند شویم و همدان می‌تواند به برند گردشگری تبدیل شود و البته برخی عدم ارتباط با دنیا و تحریم را مطرح می‌کنند، درصورتی ‌که می‌توان یک فاز عقب آمد و با کشورهای اطراف که مشکلی با آن‌ها نداریم، ارتباط برقرار کرد.

صنعت یک زنجیره است، با احداث یک کارخانه و ساختمان نمی‌توانیم بگوییم همدان صنعتی شده، برخی موضوع کارخانه خودروسازی را مطرح می‌کنند، درحالی ‌که یک کارخانه به‌تنهایی نمی‌تواند کاری کند و همانند نیروگاه مفتح به معضلی تبدیل می‌شود.

البته صنعت هم به معنای مکانیک و الکترونیک نیست؛ صنعت گردشگری، صنایع دستی و کشاورزی بزرگ‌ترین فرصت هستند که بالقوه دارای تمام ابزارهای آن هستیم.

11- مجلس آتی چطور باید با دولت برخورد کند؟ دولتی که به نظر برخی از سیاست‌مداران و تحلیلگران ناتوان و بدون اثر است.

دولت فعلی عمر و مسیر چندین‌ساله خود را طی کرده و تا مجلس بعدی روی کار آید، دیگر دولت نخواهد بود و طی چند ماه آینده کاری صورت نخواهد گرفت تا به ریل اصلی برگردد.

هنوز هم می‌توان از ابزار نظارتی استفاده کرد و کار انجام داد و نباید آن را رها کرد، معتقدم مجلس بعدی انقلابی و جهادی باید به‌شدت پیگیری کند تا حتی در فرصت باقی‌مانده نیز دولت حداکثر بهره‌برداری را داشته باشد، اما اگر انتظار داشته باشیم در این مدت باقی‌مانده دولت تحول عظیمی انجام دهد، بعید است.

12-  و اما صحبت شما با مردم؟

تقاضا دارم مردم با دقت انتخاب و قبل از آن خوب فکر کنند و بدانند افرادی که انتخاب می‌شوند هر عملکردی داشته باشند، خود نیز در آن سهیم هستند.

مردم با دقت یک مجلس جوان، حزب‌اللهی، انقلابی و پای کار انتخاب کنند که دغدغه اصلی آن رفع محرومیت، توجه به مستضعفی، پیشبرد اهداف انقلاب، کاهش تنش، ایجاد شفافیت و تبدیل ایران به یک کشور پیشرفته باشد.

شناسه خبر 17556