شناسه خبر:32937
1399/9/12 12:24:51

سپهرغرب، گروه خانواده: یک پژوهشگر حوزه جمعیت و خانواده با اشاره به اقدامات پرحجم و گسترده برای کاهش نرخ باروری از پایان دهه 60 در ایران گفت: تبلیغات ضمنی و گسترده‌ای در راستای "شرمنده‌سازی و تحقیر اجتماعی خانواده‌های پرجمعیت" در دستور کار قرار گرفت.

بهزاد خلیلی با بیان اینکه فرزندآوری در ایران شرایط مطلوبی ندارد، اظهار کرد: این امر باعث می‌شود در آینده‌ای نه‌چندان دور، درباره جمعیت کشور از لحاظ کیفی و کمّی دچار مشکلات بسیار بغرنجی از جمله سالخوردگی جمعیت شویم.

وی ادامه داد: دلیل این مسئله اقداماتی است که از دهه‌های گذشته، مبنی بر کنترل باروری در کشور شروع شده است و پیامدهای نامطلوب ناشی از انجام این اقدامات، آن‌طور که باید هنوز در جامعه بروز پیدا نکرده است، از این رو ممکن است عموم مردم بگویند که "ما از نظر جمعیّتی در شرایط بدی قرار نداریم!"

این پژوهشگر حوزه جمعیت تصریح کرد: نرخ فرزندآوری کل در کشور از اوایل دهه 80 به زیر نرخ جایگزینی نزول کرده است! این مسئله آسیب‌زا است؛ یکی از پارامترها و سنجه‌های اصلی وضعیت جمعیت یک کشور، نرخ فرزندآوری است که این شاخص در ایران کاملاً بی‌سر‌و‌صدا کاهش پیدا کرده و کماکان روند آن کاهشی است.

این پژوهشگر حوزه جمعیت و خانواده خاطرنشان کرد: جمعیت مطلوب یکی از پارامترهای منافع ملی است و به‌روی موضوعات مختلف، اثرات پررنگی دارد؛ صنعت، تولید، فرهنگ و... از این جمله‌اند؛ براساس این نگاه، کشور تا 30 سال آینده در خیلی از موضوعات و زمینه‌ها با مشکلات جدی روبه‌رو خواهد شد.

وی افزود: یک نوع نگاهی وجود دارد که مدعی است کاهش فرزندآوری و افزایش سالخوردگی جمعیت مثل یک جریان است که همه کشورهای جهان دچار آن شده‌اند! از این رو کشور ما نیز در این رابطه از بقیه کشورهای جهان مستثنی نیست؛ وجود تیترهایی مثل "سالخوردگی جمعیت عیب نیست" در برخی از رسانه‌های داخلی و خارجی ناشی از همین دیدگاه است؛ این نگاه در پی عادی‌سازی و کاهش نگرانی‌های واقع‌بینانه، دلسوزانه و علمی در حوزه جمعیت است حتی اگر چنین ادعای غلطی، درست باشد با مراجعه به آمار و پیش‌بینی‌های سازمان ملل متحد می‌توان دریافت که وضعیت ایران در موضوع جمعیت به‌مراتب از بسیاری از کشورهای دنیا بدتر خواهد بود.

شناسه خبر 32937