گروه رسانه ای سپهر

آخرین اخبار:
شناسه خبر:50754

بی‌هویتی؛ ارمغان سیطره فضای مجازی بر نوجوانان

بی‌هویتی؛ ارمغان سیطره فضای مجازی بر نوجوانان

در ایران بیشترین کاربران فضای مجازی را نوجوانان تشکیل می‌دهند، و بیش از هر نسل دیگری در معرض تأثیرات مثبت و منفی آن قرار دارند.

یکی از تأثیرات مخربی که فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به‌دنبال دارد؛ بحران هویت در نوجوانان است.

الگوهای رفتاری، اجتماعی، پوششی و فرهنگی در فضای مجازی سبب ناهمگونی‌های هویتی در زمینه‌های مختلف فردی و اجتماعی در نوجوان می‌شود.

اینترنت مانند تمام وسایل ارتباط جمعی جنبه‌های مثبت و منفی دارد و استفاده نادرست از آن می‌تواند نیروی پویا و کارآمد کشور به‌ویژه کودکان و نوجوانان را تهدید کند.

به گفته یک روان‌شناس، امروزه با توجه به شرایط کرونا و مجازی شدن آموزش‌ها برای دانش‌آموزان و دانشجویان؛ دسترسی به تلفن همراه و فضای مجازی افزایش پیدا کرده است.

فاطمه جاوید در خصوص استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از فضای مجازی، اظهار کرد: کرونا و مجازی بودن آموزش‌ها سبب استفاده طولانی مدت کودکان و نوجوانان از وسایل ارتباطی و اینترنت شده است.

وی عنوان کرد: عدم نظارت والدین بر استفاده از تلفن‌های همراه، اینترنت و فضای مجازی سبب اختلال در نحوه تغذیه و خواب کودک می‌شود؛ بنابراین نظارت والدین بر زمان آموزش و استفاده از فضای مجازی کودک بسیار مهم است.

این روان‌شناس با تأکید بر استفاده درست کودک از تلفن همراه و اینترنت، ادامه داد: از آنجایی که در ایران محدودیت سنی برای استفاده از اینترنت و فضای مجازی وجود ندارد، دسترسی کودک به شبکه‌های اجتماعی بسیار راحت و آسان است؛ بنابراین باید قانونی برای نحوه استفاده کودک از فضای مجازی توسط والدین در خانه ایجاد شود.

جاوید افزود: والدین می‌توانند با توجه به شناختی که از فرزند خود دارند سنی را برای استفاده از برنامه‌های مجازی مشخص و مسئله آموزش را از برنامه‌های اجتماعی جدا کنند.

  به خطر سلامت روانی کودکان و نوجوانان در فضای مجازی

وی در خصوص خطراتی که فضای مجازی برای کودکان به همراه دارد گفت: استفاده نادرست از فضای مجازی سبب به خطر افتادن سلامت روانی و اختلال در خواب و تغذیه کودک می‌شود و از نظر روانی برروی میزان خشونت و میزان ابراز هیجانی کودک تأثیرگذار است.

به گفته این روان‌شناس، استفاده بیش از حد کودک از تلفن همراه و اینترنت، سبب آسیب روانی و در نتیجه گوشه‌گیری کودک می‌شود.

جاوید در ادامه در خصوص بررسی آسیب‌های روانی بر اثر استفاده طولانی مدت از فضای مجازی عنوان کرد: استفاده طولانی مدت از فضای مجازی بر معاشرتی بودن و کاهش ارتباطات در دنیای واقعی تأثیرگذار است و باید میزان استفاده کودک از اینترنت به نحوی ساماندهی شود که کودک از دنیای واقعی منع نشود.

وی در خصوص مسئله بحران هویت در سنین نوجوانی افزود: فضای مجازی سبب برجسته کردن برخی از الگوهای اخلاقی، اجتماعی، پوششی و فرهنگی برای کودک و نوجوان می‌شود که آن‌ها را دچار هویت از پیش تعیین شده می‌کند.

این روان‌شناس یادآور شد: نظارت والدین بر استفاده نوجوانان از فضای مجازی و این که چه کسانی را دنبال می‌کنند؛ در شکل‌گیری هویت سالم نوجوان موثر است.

جاوید در ادامه سخنان خود افزود: والدین باید بر این امر واقف باشند که آیا افرادی که نوجوان در فضای مجازی دنبال می‌کند، الگوی مناسبی است یا خیر؟ و با نظارت درست جریان هویت‌یابی در نوجوان را کنترل کنند.

وی در خصوص سایت‌های مستهجن اظهار کرد: والدین باید بر فعالیت نوجوانان و کودکان در فضای مجازی نظارت کافی داشته و دسترسی آن‌ها را به سایت‌های مستهجن و مبتذل محدود کنند.

وی بر تداوم تعاملات اجتماعی کودکان و نوجوانان تأکید و عنوان کرد: باید ساعاتی را در طول روز برای برقراری ارتباط و معاشرت با اعضای خانواده در نظر گرفت و استفاده از تلفن همراه را محدود کرد؛ زیرا آنچه که حائز اهمیت است، ارتباط زوجین و ارتباط والدین با فرزندان و سایر اعضای خانواده است که استفاده بیش از حد از فضای مجازی سبب عدم معاشرت و ارتباط اعضای خانواده می‌شود.

این روان‌شناس بازی‌های اینترنتی را دلیلی برای استفاده طولانی مدت کودکان از تلفن همراه دانست و گفت: تلفن همراه ابزاری برای آموزش فرزندان است و باید از نصب بازی‌های اینترنتی بر روی گوشی‌های هوشمند جلوگیری کرد؛ زیرا بازی‌ها به نحوی ساخته شده است که کودک را برای ادامه بازی جلب می‌کند و عدم استفاده از آن مدت زمان استفاده کودک از تلفن همراه را کاهش می‌دهد.

جاوید به افزایش میزان خشونت در فضای مجازی اشاره کرد و افزود: برای جلوگیری از افزایش خشونت در کودکان باید نحوه احترام گذاشتن، فرهنگ‌سازی و نحوه استفاده درست از فضای مجازی را به کودکان آموزش داد.

وی به فواید استفاده از اینترنت و فضای مجازی اشاره و یادآور شد: آموزش‌های مجازی ساعات باهم بودن فرزندان و والدین را افزایش داده و همچنین دسترسی به اطلاعات مفید را برای افراد آسان و سبب سواد رسانه‌ای در کودکان و نوجوانان و کاهش اتلاف وقت شده است.

ارسال نظر

سوال: پایتخت فرانسه؟ Paris

*شرایط و مقررات*
کلمه امنیتی را بصورت حروف فارسی وارد نمایید
بعنوان مثال : پایتخت ارمنستان ؟ ایروان
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار