گفتوگو با رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی
برنامه هفتم باید اقتصاد کشور را پویا کند
سپهرغرب، گروه ایران و جهان: حضرت آیتالله خامنهای در اجرای بند یک اصل 110 قانون اساسی، سیاستهای کلی برنامه هفتم را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام و با اولویت پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت تعیین شده است، به سران سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ کردند.
سیاستهای کلی برنامه هفتم در 7 سرفصل «اقتصادی»، «امور زیربنایی»، «فرهنگی و اجتماعی»، «علمی، فناوری و آموزشی»، «سیاسی و سیاست خارجی»، «دفاعی و امنیتی»، «اداری، حقوقی و قضایی» و در 26 بند تصویب شده است.
خردادماه امسال نیز رهبر انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس بر مسئلهمحوری در برنامه هفتم توسعه کشور تأکید کرده بودند. به همین مناسبت گفتوگویی با آقای حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی انجام شده که در ادامه میخوانید.
رهبر انقلاب با تشکر از فعالیت فشرده اعضاء و دبیرخانه مجمع در ارائه نظرات و مشارکت فعال قوای سهگانه سیاستهای برنامه هفتم توسعه را ابلاغ و تهیه و تصویب قانون برنامه هفتم بر پایه این سیاستها را گامی در جهت تحقق اهداف نظام دانستند. برنامه هفتم توسعه با برنامههایی که پیش از این نوشته شده چه تمایزاتی دارد؟
برنامه ششم برنامه بسیار خوبی بود و رهبر انقلاب هم فرمودند برنامه خوبی است و باید اجرا میشد. من فکر میکنم برنامه هفتم هم باید همان سیاق برنامه ششم با رشد و بهروز نبودنش باشد مخصوصاً مسائلی که ما باید حتماً به آن اشاره کنیم و در برنامه هفتم باید به آن برسیم این است که نشانههای موفقیتمان را در شاخصهای علمی و اقتصادی رشد بدهیم؛ یعنی برنامه هفتم باید بتواند شاخصهای اقتصادی ما را رشد بدهد و بتواند روحیه مقاومت اقتصاد کشور را علیرغم تحریمهای بیسابقهای که انجامشده تقویت کند. همچنین باید در برنامه هفتم از تحریمها برای رسیدن به خودکفایی در موارد گوناگون هم استفاده کنیم. کشور را نباید با توجه به وضعیت تحریم بدهکار کنیم، بلکه باید با توجه به نیاز منابع داخل سعی کنیم که برنامه هفتم را به شکلی برسانیم که کشور بتواند با استفاده از منابع داخلی اقتصاد کشور را پویا کند. پیشرفت علم، صنعت و فناوری هم از موارد مهمی است که در برنامه هفتم باید مدنظر قرار بگیرد و حتماً تأکید شود و ما بر اساس اینها کار را دنبال کنیم.
دانشبنیان کردن کشور در تمام قسمتهای بالادستی و پاییندستی، اشتغال و انتقال کیفیت نیروی انسانی کشور با توجه به دانشبنیان شدن تولید از موارد مهمی است که در برنامه هفتم باید به آن توجه شود و همکاری لازم بین دولت و مجلس را میطلبد. ما باید ملاک و معیار شرکتهایمان را بر اساس ارزیابیهایمان دانشبنیان شدن تولید قرار بدهیم. نوآوری و اشتغالآفرینی را باید در مجموعه شاخصهای حیاتی شرکتهای دانش بنیان بدانیم و سعی کنیم که رویکردها را در شرکتهای دولتی و دانشبنیان بهسمت منافع ملی، اشتغال و تولید داخلی تغییر بدهیم و با مصرف داخلی بیشتر حرکت کنیم. باید از شرکتهای دانشبنیان حمایت کنیم. باید در برنامه هفتم جلوی خامفروشی گرفته شود و بهسمت صادرات محصولات برویم و محصولات خودمان را رقابتی کنیم. برنامه هفتم حتماً باید مبتنی بر سیاستهای کلی اعلامی رهبر انقلاب باشد.
یکی از تأکیدهای مهم رهبر انقلاب ناظر به این موضوع بوده است که قانون برنامه هفتم توسعه بر اساس سیاستهای کلی تنظیم شود. تا چه میزان این مطالبه محقق شده است؟
ما برنامه هفتم را بر اساس بندهای سیاستهای کلی نوشتیم. باید موبهمو سیاستهای کلی برنامه هفتم اجرا شود. اگر در جایی اجرا نشود حتماً مجمع تشخیص جلویش را خواهد گرفت. از ویژگیهای برنامه هفتم مردمی بودن است. در واقع، هم برنامه هفتم مردمی باشد، هم مسئولین ما در این برنامه مردمی بمانند. اجرای سیاستهای اصل 44 رهبر انقلاب هم باید ملاک قرار بگیرد. رشد اقتصادی بدون نفت باید موردتوجه قرار بگیرد. ما باید مصرف منابع و فروش نفت را برای کارهای زیربنایی و زیرساختها بیشتر کنیم. باید از طریق مالیات هزینههای کشور را تأمین کنیم. باید از ظرفیت شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای سیاستهای کلی حتماً استفاده شود. علم و فرهنگ باید در برنامه هفتم جزو ارکان کاریمان قرار بگیرد.
بهعنوان سوال آخر اینکه تصویب و ارائه این برنامه چه تأثیری بر سایر سطوح دیگر برنامهریزی در کشور دارد؟
اصلاً برنامه هفتم پیشانی کشور است؛ یعنی همه برنامههای کشور بهنوعی در ویترینی به نام برنامه جمع شدند. برنامه هفتم بودجه پنجساله است و بودجههای سالیانه هر کدام یک پنجم از برنامه هستند. در واقع، بودجههای سالیانه ما یک برنامه یکسالهاند؛ بنابراین، برنامه هفتم حرف اول و آخر را در توسعه کشور خواهد زد و اگر ما بتوانیم یک برنامه خوب تدوین کنیم حتماً میتوانیم در زمینههای گوناگون قدم برداریم و رشد خوبی را در سال 1402 داشته باشیم، انشاءالله.
شناسه خبر 60234