شناسه خبر:71921
1402/5/7 11:49:45

سپهرغرب - گروه شهر:صرفه‌جویی مالی، اشتغال‌زایی، افزایش دسترسی به انرژی تجدیدپذیر و بهبود تاب‌آوری محلی در مقابل بلایای طبیعی از مهم‌ترین مزایای پروژه‌های خورشیدی محلی برای شهرها به‌شمار می‌رود.

زمانی که مدیران یک شهر تصمیم می‌گیرند بهره‌گیری از انرژی تجدیدپذیر را جایگزین سوخت‌های فسیلی کنند، اگرچه از مزایای بسیاری در آینده بهره‌مند خواهند شد، با این حال چالش‌های بی‌شماری را نیز باید پشت سر بگذارند. در واقع پروژه‌های انرژی سبز در ابتدای پیاده‌سازی بسیار پیچیده است، ضمن این‌که صرف هزینه‌های بسیار بالایی را می‌طلبد، ضمن اینکه فروش توزیع نیروی حاصل از آن به علت هزینه بالا سخت‌تر از انرژی معمولی است. برای همین منظور، معمولاً مدیران برای اجرای پروژه‌های خورشیدی ابتدا آن‌ها را در سطح محلی پیاده می‌کنند و سپس به توزیع و توسعه منابع نیروی پاک خود در سایر مناطق و حتی شهرها می‌پردازند.

در چنین پروژه‌هایی معمولاً شهروندان از طریق یک وب‌سایت محلی برای مشارکت در یک پروژه خورشیدی ثبت‌نام می‌کنند که به‌دنبال آن، نه‌تنها پروژه به‌طور موفقیت‌آمیزتر پیاده می‌شود، بلکه اشتیاق شهروندان به تلاش برای اتخاذ سبک زندگی‌های سالم با هدف کاهش انتشار گازهای آلاینده و مبارزه با تغییرات اقلیمی افزایش می‌یابد.

البته تأمین سرمایه و افزایش اشتیاق مردم در پیاده‌سازی پروژه‌های خورشیدی محلی تنها اهداف مدیران برای اجرای این طرح‌ها محسوب نمی‌شود، بلکه پیاده‌سازی آن‌ها مزایای بسیار بیشتری برای شهرها به دنبال دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

**صرفه‌جویی مالی و مدیریت خطرات هزینه‌ای احتمالی در آینده

رقابت مدیران و کمپانی‌های سراسر دنیا برای تولید نیرو از طریق باد و خورشید همه روزه در حال افزایش است و به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود که در آینده نه‌چندان دور نیروی پاک بخش اعظم انرژی سراسر جهان را از آن خود کند. بدون شک، افزایش بهره‌گیری از انرژی تجدیدپذیر اگرچه هنگام پیاده‌سازی پروژه‌ها می‌تواند بسیار پرهزینه باشد، با این حال پس از مدت زمانی بسیار کوتاه مزایای اقتصادی بی‌شماری را برای محله یا شهر میزبان به ارمغان می‌آورد و صرفه‌جویی هنگفت مالی را برای دولت‌ها به‌دنبال دارد.

در واقع، نصب پنل‌های خورشیدی مستلزم صرف هزینه بسیار بالایی است، با این حال مدیران می‌توانند برای حل این مشکل به عقد قرارداد با تأمین‌کننده‌های پنل‌ها بپردازند و در عوض، آن‌ها را از مزایای آینده پروژه‌های مورد نظر بهره‌مند کنند. بهره‌گیری اقتصادی از مزایای نصب پنل‌های خورشیدی از طریق فروش انرژی تجدیدپذیر امکان‌پذیر است که بین مدیران شهر و تأمین‌کننده تقسیم می‌شود. در واقع مدیران شهر دو منبع مهم شهری یعنی زمین و پشت‌بام‌ها را در اختیار تامین‌کنندگان پنل‌های خورشیدی قرار می‌دهند و به همین دلیل، سود حاصل از پروژه‌های مربوطه با توافق میان دو طرف تقسیم می‌شود، ضمن این‌که خود پروژه به واسطه کاهش نیاز به اعمال اقدامات بیشتر برای کاهش انتشار گازهای آلاینده، دست‌کم در بخش نیروی شهری، به صرفه‌جویی مالی برای شهرها منجر می‌شود.

**واشنگتن‌دی‌سی

واشنگتن‌دی‌سی، پایتخت ایالات متحده آمریکا یکی از موفق‌ترین شهرهای جهان در صرفه‌جویی مالی حاصل از نصب پنل‌های خورشیدی به‌شمار می‌رود که مدیران آن در آوریل سال 2018، به همکاری با مردم و تولیدکنندگان پنل‌های خورشیدی برای توسعه یک سیستم 10.9 مگاواتی متشکل از پروژه‌های خورشیدی متعدد در 35 ملک شهری نظیر مدارس، بیمارستان‌ها و مراکز تفریحی پرداختند. از آن‌جا که پیاده‌سازی چنین پروژه عظیمی مشارکت تولیدکنندگان پنل‌های خورشیدی را می‌طلبید، مدیران به عقد قراردادهایی 20 ساله با کمپانی‌های مختلف پرداختند که البته پیش‌بینی شده است اجرای این پروژه ذخیره 25 میلیون دلاری ناشی از کاهش هزینه الکتریسیته را به دنبال داشته باشد، ضمن این‌که مدیران شهر ادعا کرده‌اند که تا سال 2030، صد درصد انرژی شهری از نیروی تجدیدپذیر تأمین خواهد شد.

**وین

مقامات محلی در وین یک طرح بودجه جدید برای نصب سقف‌های به اصطلاح «پرنده خورشیدی» را اعلام کردند. این طرح بر مناطقی با بیشترین فضای باز تمرکز دارد که دارای پتانسیل برداشت انرژی زیادی است. این نقاط شامل پارکینگ‌ها، پمپ‌بنزین‌ها، انبارها و فضاهایی با مناطق مسطح است که نور خورشید را بدون مانع دریافت می‌کنند.

پایتخت اتریش به طور پیوسته سهم خود را از تولید انرژی از طریق انرژی خورشیدی در سال‌های اخیر افزایش داده است. در سال 2020، شرکت برق این شهر اعلام کرد که 260 نیروگاه فتوولتائیک را راه‌اندازی کرده است که حداکثر 60 مگاوات برق را در اوج تولید فراهم می‌کند و انرژی مورد نیاز حدود 25 هزار خانه را تأمین می‌کند.

**فیلادلفیا

برنامه‌ریزان فیلادلفیا طرحی را تحت عنوان «خورشیدی‌سازی فیلادلفیا» به‌عنوان بخشی از رقابت انرژی شهری با سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلار ارائه دادند که به‌دنبال آن تنها در سال 2018 بیش از 110 هزار شغل جدید در بخش انرژی تجدیدپذیر با حقوق بالا ایجاد شد و پس از آن، بسیاری از شهرهای جهان برای اشتغال‌زایی به تولید نیروی پاک در شهرهای خود روی آوردند.

مدیران بخش پایداری شهری همچنین در آگوست 2018 از کاهش 80 درصدی انتشار گازهای آلاینده تا سال 2050، نسبت به سال 2006 خبر دادند، ضمن این‌که بر افزایش برابری و رفاه شهروندان به‌دنبال اجرای طرح‌های تولید انرژی پاک خود تأکید کردند. در همین بحبوحه، بسیاری از ذی‌نفعان به همکاری با مدیران شهر پرداختند و آن‌ها را به اتخاذ رویکردی فراگیر برای تولید انرژی پاک و مبارزه با تغییرات اقلیمی سوق دادند که به‌دنبال آن، قراردادهایی میان دو طرف (مدیران شهر و ذی‌نفعان) با هدف اشتغال‌زایی و اعمال اقداماتی در زمینه انرژی برای بهبود کیفیت هوا منعقد شد. نتیجه این همکاری‌ها تأسیس مرکزی اختصاصی را برای انرژی تجدیدپذیر در فیلادلفیا در پی داشت که در آن رویکردهای مربوط به تولید انرژی کارآمد، تسهیل خرید خدمات نیرو و سایر موارد مشابه مدیریت می‌شود. کارکنان این مرکز پیش‌بینی کرده‌اند که نتیجه تلاش‌های آن‌ها طی تنها 10 سال به ایجاد بیش از 10 هزار شغل سبز جدید برای ساکنان فیلادلفیا منجر شود، ضمن این‌که صرفه‌جویی 200 میلیون دلاری را در اقتصاد محلی به دنبال خواهد داشت.

**آستین

مدیران آستین در ایالت تگزاس آمریکا رویکردهای مختلفی را با هدف تحقق طرح خورشیدی‌سازی شهری اجرا و شهروندان را به ازای مشارکت در این پروژه‌ها از مزایای آن بهره‌مند کرده‌اند. البته گزارش‌ها حاکی از آن است که ساکنان ثروتمند شهر گرایش بیشتری به مشارکت در طرح‌های انرژی تجدیدپذیر و بهره‌گیری از مزایای آن دارند زیرا خانواده‌های کم‌درآمد در سرمایه‌گذاری برای چنین پروژه‌هایی با مشکلات بسیاری مواجه هستند.

برنامه‌ریزان آستین به‌منظور افزایش دسترسی شهروندان به انرژی تجدیدپذیر طرحی را توسعه داده‌اند که در آن امکان تأمین نیروی پاک برای شهروندانی با کمترین توانایی بهره‌گیری از انرژی پاک فراهم می‌آید و جالب این‌که بسیاری از نهادهای غیردولتی شهر نیز از این طرح بهره‌مند شده‌اند.

**بولدر

بدیهی است که اغلب مدیران در شهرهای مختلف دنیا، پس از اتفاق افتادن یک بحران طبیعی برای افزایش تاب‌آوری مناطق در مقابل وقوع دوباره آن در آینده اقداماتی را اعمال می‌کنند. به‌عنوان مثال، در سال 2013 سیلی بسیار بزرگ، که در 100 سال گذشته بی‌سابقه بود، در بولدر آمریکا اتفاق افتد و مرگ بسیاری از شهروندان را به‌دنبال داشت، ضمن این‌که بخش بزرگی از زیرساخت‌های شهری را تخریب کرد.

پس از آن مدیران تصمیم گرفتند برای بازسازی شهر رویکردهای پایدار را با دقت مورد توجه قرار دهند و مناطقی با بیشترین تاب‌آوری را در مقابل وقوع احتمالی بلایای طبیعی، به‌ویژه سیل، به وجود بیاورند. برنامه‌ریزان شهر برای این منظور به همکاری با یکی از توسعه‌دهندگان مسکن پرداختند که نتیجه مشارکت دو طرف، استفاده گسترده از سیستم‌های ذخیره انرژی خورشیدی را در سازه‌ها به‌دنبال داشته و قابلیت انجام عملیات‌های مهم تولید نیرو را هنگام وقوع بحران‌ها ممکن کرده است. نصب ایستگاه‌های شارژ خودروهای الکتریکی از مهم‌ترین اقدامات مدیران بولدر در این زمینه بوده که با هدف تضمین دسترسی به وسایل نقلیه در زمان وقوع فجایع انجام شده است.

 

 

شناسه خبر 71921