سپهرغرب، گروه خبر: نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس با بیان اینکه فرودگاه همدان با 85 حقوقبگیر و ماهانه یک میلیارد تومان هزینه نگهداری تعطیل است، گفت: با این شرایط امکان اجرای پروژههای توسعهای با همکاری کارآفرینان و بخش خصوصی نیست که مسئولان امر باید فکری کنند.
حجتالاسلام احمدحسین فلاحی صبح روز گذشته در نشستی با حضور شاملو مخترع همدانی در عرصه قطعات هواپیمایی و خلبان هوافضا کاپیتان کریمی اظهار کرد: در چندسال اخیر با دغدغهمندی در حوزه هوافضا پیگیریهای زیادی داشتیم، اما دست رد مدیران استانی بر سینه سرمایهگذاران و کارآفرینان مانع پیشبرد اهداف است.
وی با اشاره به اینکه یکی از شرکتها چندسال پیش پیشنهاد آموزش پرواز هوایی و خلبانی را در همدان داشت، گفت: همه مواردی که مطرح میشود، بهدلیل تعطیل بودن فرودگاه همدان است، درحالی که قابلیت اجرای انواع پروژهها را دارد.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فرودگاه همدان با 85 حقوقبگیر و ماهانه یک میلیارد تومان هزینه نگهداری متأسفانه تعطیل است، افزود: در موسم حج 10 پرواز رفتوبرگشت برای زائران همدان و کردستان از این فرودگاه انجام گرفت، اما در اربعین با وجودی که پیگیر تداوم پرواز به عتبات عالیات بودیم، بهدلیل عدم صرفه اقتصادی از طرف شرکت هواپیمایی اجرایی نشد.
وی تصریح کرد: برای شروع اجرای پروژه بازیافت هواپیما که به اهتمام سردار طلایینیک پیگیری میشد، زمینی در فرودگاه همدان از طرف استانداری سند زده شده و فنسکشی اطراف آن درحال انجام است و انشاالله راهاندازی میشود.
فلاحی تصریح کرد: با آقای محمدیبخش درخصوص تداوم فعالیتهای فرودگاه همدان مذاکرات داشتیم و درصورت اجرای پروژه تعمیر هواپیما بهوسیله شرکت «داناداد» ایشان عهدهدار تأمین آشیانه مورد نیاز برای هواپیما هستند.
وی با تأکید بر اینکه هدف ما خدمترسانی و توسعه رفاه عمومی جامعه است، اظهار کرد: مهارتافزایی جوانان تحصیلکرده، فعالسازی فرودگاه، اشتغالزایی و صرفه اقتصادی داشتن پروژه نیز از دیگر اهداف جانبی است.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس با اشاره به اینکه با همه پیگیریها و جلسات متأسفانه بهعلت عدم همکاری مقامات و مدیران اجرایی استان کار پیش نمیرود، تأکید کرد: ما در جهت پیشبرد اهداف نظام، توسعه اقتصادی، کاهش تورم و افزایش تولید از ابتدا پای کار بوده و هستیم و برای هر کمکی آمادگی داریم.
فلاحی در ادامه با بیان اینکه ما پیشتر خط سریعالسیر تهران- همدان را پیگیری کردیم، خاطرنشان کرد: در جلسهای که با وزیر راه و شهرسازی داشتیم، این طرح مورد پذیرش قرار گرفت، اما در نشست بعدی با معاون ریاست جمهوری بهدلیل تقاضای خارج از فاینانس اداری، به نتیجه نرسید.
وی به بستههای سرمایهگذاری خصوصی با احصای اداره صمت اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد نشست مشترکی با بخش خصوصی برقرار شود تا متخصصان همدانی این عرصه که با تمام ناملایمات پای کار هستند، بتوانند نتیجه مثبتی از پیگیریهای خود در این زمینه دریافت کنند.
شناسه خبر 73807