شناسه خبر:81676
1403/2/3 17:20:38

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان گفت: اقدامات شاخص این اداره کل در حوزه محیط‌زیست انسانی ازجمله محقق شدن مصوبات زیست‌محیطی سفر رئیس‌جمهور به استان، بهره‌برداری و شروع به ساخت 30 تصفیه‌خانه، پایش و نظارت بر مدیریت پسماند، توجه ویژه به سامانه جامع محیط‌زیست و کاهش آلایندگی صنایع، موجب کسب رتبه نخست کشور در تحقق شاخص‌های محیط‌زیست انسانی شد.

سیده‌مریم محمدی اظهار کرد: در نخستین نشست سراسری مدیران حفاظت محیط‌زیست با حضور علی سلاجقه، معاون رئیس‌جمهور در استان فارس، استان‌ها از منظر عملکرد در حوزه معاونت طبیعی، توسعه، انسانی و یگان حفاظت توسط معاونت‌های تخصصی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

وی افزود: اداره حفاظت محیط‌زیست همدان در حوزه معاونت محیط‌زیست انسانی که یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین قسمت‌های سازمان محیط‌زیست در جلوگیری از آلایندگی، پایش و رفع آلایندگی‌ها در حوزه صنعت، آلایندگی شهری و روستایی به‌شمار می‌رود، رتبه نخست را کسب کرد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان با بیان اینکه این معاونت شامل دفاتر پایش و نظارت، پسماند، آب‌وخاک، هوا و اقلیم و دفتر گردوغبار است، اظهار کرد: چند کارگروه اصلی شامل آلودگی هوا و دبیری پسماند با مسئولیت و دبیری معاونت محیط‌زیست انسانی محیط‌زیست استان‌ها برگزار می‌شود.

* راه‌اندازی سامانه جامع محیط‌زیست

محمدی طراحی و راه‌اندازی سامانه جامع محیط‌زیست را مبارک‌ترین اتفاق چندسال اخیر در حوزه معاونت محیط‌زیست انسانی دانست و گفت: همه پیگیری‌ها در حوزه آلودگی صنعتی، انتقال پسماند، آزمایشگاه‌های مرتبط، خوداظهاری‌ها و درمجموع شناسنامه زیست‌محیط هر واحد صنعتی در بستر این سامانه قرار گرفته است.

وی افزود: سازمان بازرسی کشور و سازمان امور مالیاتی در حوزه عوارض سبز به این سامانه وصل هستند و می‌توانند وضعیت زیست‌محیطی هر واحد صنعتی و کارنامه زیست‌محیطی خود را در این سامانه به‌صورت مستمر مشاهده کنند.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان اظهار کرد: همه فعالیت‌های محیط‌زیست، داده‌ها و پایش‌های این مجموعه در بستر سامانه جامع محیط‌زیست ثبت و ضبط می‌شود و خروجی که از این سامانه گرفته شده، موجب شد محیط‌زیست انسانی این اداره کل، استان برتر کشور در حوزه شاخص‌های ارزیابی عملکرد شود.

محمدی افزود: با بهره‌گیری از ظرفیت سامانه جامع محیط‌زیست و نظارت مستمر بر پسماندهای صنعتی و ویژه، سه هزار و 300 تُن پسماند مدیریت شد.

* کمبود نیرو چالش محیط‌زیست انسانی

محمدی با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی محیط‌زیست انسانی کمبود نیرو است، ابراز کرد: هم‌اینک 27 ناحیه با بیش از یک‌هزار واحد صنعتی توسط شمار کمی از کارشناسان پایش، بازرسی و نظارت شده و داده‌ها راستی‌آزمایی می‌شود که محدودیت نیرو این کار را برای ما سخت کرده است.

وی ادامه داد: یکی از اولویت‌های اداره کل حفاظت محیط‌زیست در سال جاری استفاده از سهمیه استخدامی جذب‌شده از سازمان برای تقویت بدنه کارشناسی، پایش‌ها و نظارت‌ها در حوزه معاونت محیط‌زیست انسانی همدان است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان بیان کرد: دوره‌های آموزشی متعددی برای کارشناسان محیط‌زیست انسانی در طول سال برگزار می‌شود که این دوره‌های آموزشی و نظارت‌ها می‌تواند زمینه‌ای برای توان‌افزایی کارشناسان باشد.

* بهره‌برداری از 30 تصفیه‌خانه

وی گفت: به دنبال پیگیری‌های اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان همدان برای پیشگیری از ورود پساب واحدهای صنعتی به چرخه محیط‌زیست، 30 تصفیه‌خانه از سال 1401 تاکنون شروع به کار کرده و یا درحال ایجاد است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان تأکید کرد: همه واحدهایی که از آب استفاده می‌کنند، مجاز به رهاسازی پساب حاصل از تولید در محیط نبوده و باید آن را تصفیه کنند.

محمدی اضافه کرد: تلاش کارکنان محیط‌زیست انسانی و الزام واحدهای صنعتی به ایجاد تصفیه‌خانه از ورود فاضلاب صنعتی و پساب آلوده واحدهای تولیدی به محیط‌زیست جلوگیری کرد.

وی افزود: با راه‌اندازی 30 تصفیه‌خانه صنعتی و خدماتی در استان و ممانعت از ورود این میزان پساب آلوده به محیط‌زیست، موجب استفاده از این میزان آب تصفیه‌شده برای کاربری فضای سبز و کشاورزی شدیم؛ به‌گونه‌ای که بهره‌وری مناسب از آب و استفاده مجدد بیش از دو هزار متر مکعب پساب صنعتی و بهداشتی در روز را شاهد هستیم.

* تکمیل و تجهیز آزمایشگاه‌های محیط‌زیست

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان گفت: از عمده عملکرد محیط‌زیست انسانی می‌توان به تجهیز و تکمیل آزمایشگاه‌های اداره کل اشاره کرد که هم‌اینک چندین آزمایشگاه مجهز در استان وجود دارد و نمونه‌برداری‌ها در این محل آنالیز و سنجش می‌شود.

محمدی بیان کرد: بنابراین با خرید آنالیزها، سنجشگرها و مواد آزمایشگاهی همه آزمایشگاه‌های محیط‌زیست همدان تکمیل و تجهیز شدند.

* تحقق مصوبات محیط‌زیست سفر رئیس‌جمهور به همدان

وی گفت: یکی از مصوبات سفر رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت به استان همدان رفع آلودگی‌ها و پایش کیفی هوا در مناطق مختلف بود که هم‌اینک همه شهرستان‌های این استان مجهز به دستگاه پایش کیفی هوا شده‌اند.

این مقام مسئول همچنین اختصاص تسهیلات از محل صندوق ملی محیط‌زیست به همدان را کار شاخص معاونت محیط‌زیست انسانی دانست و افزود: از این محل برای خرید دستگاه غبارگیر AIR JET در سیمان اکباتان، تکمیل سیستم تصفیه فاضلاب شرکت نشاسته الوند، تجهیز دستگاه فیلتر پرس برای واحدهای تولید موزائیک و کاهش پساب و پسماند استفاده شد.

* بهره‌برداری از مرکز پایش و مانیتورینگ حفاظت محیط‌زیست همدان

وی گفت: در راستای پایش برخط مناطق حفاظت‌شده و پایش آنلاین صنایع بزرگ و ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوای همدان، سال گذشته مرکز پایش و مانیتورینگ حفاظت محیط‌زیست همدان بهره‌برداری شد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان اضافه کرد: بهره‌گیری از تجهیزات به‌روز و نوین برای پایش مناطق و مدیریت داده‌ها با توجه به کمبود نیروی انسانی، یکی از اولویت‌های محیط‌زیست است.

محمدی تأکید کرد: هوشمندسازی مناطق با بهره‌گیری از تجهیزات به‌روز و هوشمند موجب اطلاع سریع از ورود شکارچیان غیر مجاز به منطقه، جلوگیری از تخریب و تصرف و از همه مهم‌تر تهیه بانک اطلاعاتی خوب و دقیق از تنوع زیستی منطقه و پایش آنلاین می‌شود.

وی مطالعه سیاهه انتشار آلایندگی، مطالعه کانون‌های گردوغبار و ریزگرد در استان، شروع مطالعه پسماندهای صنعتی و ویژه را از دیگر کارهای شاخص معاونت محیط‌زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط‌زیست همدان برشمرد.

* سه واحد همدان در جمع صنایع سبز کشور

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان اظهار کرد: همایش صنعت سبز همه‌ساله با هدف ارزیابی رعایت الزامات زیست‌محیطی در واحدهای صنعتی و خدماتی کشور در معاونت محیط‌زیست انسانی سازمانی برگزار می‌شود.

محمدی یادآوری کرد: سال گذشته 21 واحد صنعتی و خدماتی این استان کاندید همایش صنعت سبز بودند که از این تعداد سه واحد صنعتی و خدماتی برگزیده ملی شدند؛ همچنین این واحدها علاوه‌بر سازمان در همایش استانی نیز تجلیل شدند.

وی گفت: برخی واحدهای صنعتی که طی سالیان گذشته در استان گامی در راستای اقدامات محیط‌زیستی برنداشته بودند، در دو سال گذشته شروع به کار احداث تصفیه‌خانه و نصب فیلتراسیون مناسب و رفع آلایندگی کردند.

استان همدان دارای 6 منطقه حفاظت‌شده به وسعت 62 هزار هکتار و 13 منطقه شکار ممنوع است.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 81676