شناسه خبر:82654
1403/2/27 22:50:37

وقتی که در فصل بهار وارد طبیعت می‌شوید می‌بینید که بچه حیوانی به‌تنهایی در زیر درخت یا بوته‌ای خوابیده در این حالت گمان نکنید که تنهاست بلکه مادرش برای تهیه غذا رفته و به‌زودی برمی‌گردد، بنابراين به این بچه‌ها دست نزنید.

بهار فصل زادآوری حیات‌وحش است، از این رو علاقه‌مندان به محیط‌زیست و گردشگران حین گشت و گذار باید به توصیه‌هایی در مورد مشاهده نوزادان حیوانات در طبیعت توجه و از نزدیک شدن به آن‌ها برای نوازش خودداری کنند.

یک روز در فصل بهار که به دل کوه و طبیعت می‌زنید، همانطور که در دشت‌های پر از درخت پیش می‌روید ناگهان دو بچه آهو را می‌بینید که در زیر درختی لرزان نشسته‌اند و با چشمانی گرد و سیاه و ترسان اطراف را نگاه می‌کنند؛ مدتی می‌گذرد خبری از مادر نیست، به ذهنتان می‌رسد که نکند این حیوانات زیبا مادرشان را از دست داده‌ و در این طبیعت وحشی تنها و بی‌پناه رها شده‌اند.

پس به خیال خود در صدد نجات آن‌ها برمی‌آیید و بچه‌ها را در آغوش گرفته و از آنجا دور می‌کنید، اما بعد از مدتی مادر بازمی‌گردد اما دیگر اثری از بچه‌هایش نیست، می‌گردد و بو می‌کشد اما باز هم اثری نیست، ناامید و با دلی شکسته شروع به پرسه زدن‌های بی‌هدف در دشت و جنگل می‌کند.

اگر چنین صحنه دردناکی را تصور کنید به‌طور قطع برای دور کردن بچه‌ها از طبیعت تامل می‌کنید چون کارشناسان معتقدند که مادران برای خوردن غذا و آب معمولاً در روز چند ساعتی نوزادان خود را تنها می‌گذارند پس با دیدن چنین صحنه‌ای ابتدا درنگ و صبر کنید، چند ساعتی در منطقه‌ای دورتر که دیده نشوید منتظر بمانید تا اگر مادر برگشت شما نیز به راه خود ادامه دهید اما اگر برنگشت باز هم خودتان به بچه دست نزنید بلکه با نزدیک‌ترین پاسگاه محیط‌بانی تماس بگیرند و موضوع را اطلاع دهید.

فعال محیط زیست می‌گوید: «معمولاً مادر برای غذا خوردن و یا آب خوردن مدت کوتاهی بچه را تنها می‌گذارد و حالا در این فردی که به‌عنوان گردشگر وارد طبیعت شده با چنین منظره‌ای روبرو شود ممکن است به اشتباه تصور کند که بچه بدون مادر مانده و حیوان را به قصد کمک بر دارد و از محل دور کند، در این میان هم عده‌ای هم عمداً این کار را به خاطر  قاچاق حیات وحش یا نگهداری از حیوان انجام می‌دهند و نوزادان حیات وحش را به عمد از طبیعت جدا می‌کنند.

رضا مفیدی گفت: گفته می‌شود که اگر به بچه حیوانات دست زده شود دیگر بوی انسان می‌گیرند و در بسیاری موارد مادر دیگر به سمت بچه خود نمی‌رود البته در زمینه پرندگان اینطور نیست اما در زمینه پستانداران چون حس بویایی قوی دارند ممکن است این اتفاق بیفتد و بچه از طرف مادر طرد شود و در آن صورت معلوم نیست چه بلایی بر سرش می‌آید.

وی ادامه داد: حتی اگر این نوزادان به محیط زیست هم تحویل داده شوند دیگر قابلیت برگشت به طبیعت را ندارند و برای همیشه باید در باغ وحش‌ها یا مراکز بازپروری نگهداری شوند».

در این ایام هستند افرادی که افراد ممکن است با دیدن حیات وحش جوان در مناطق طبیعی سعی کنند به آن‌ها دست بزنند یا آن‌ها را جابه‌جا کنند و همراه خود ببرند، اما این اقدامات چه به قصد سودجویی و تجارت و چه به قصد گرفتن عکس یادگاری یا از سر کنجکاوی می‌تواند به این حیوانات آسیب برساند؛ چراکه به محض آغشته شدن نوزاد حیوان به بوی انسان، مادر می‌ترسد و دیگر سمت بچه‌های خود نمی‌رود و عملاً حیات وحش جوان از بین می‌رود.

 در صورت مواجه شدن با نوزادان حیات وحش حتماً باید مسیر خود را تغییر داده و به هیچ وجه به آن‌ها و همچنین لانه پرندگان دست زده نشود.

 مهم‌ترین نکته‌ای که یک طبیعت‌گرد در هنگام زاد و ولد حیات وحش باید مراعات کند، اینکه تا جایی که ممکن است ترددش در طبیعت از مسیرهای اصلی باشد و به مسیرهای فرعی و بکرتر وارد نشده و دلیلش هم این است که حیات وحش، نوزادان خود را در مکان‌های خلوت و پرت از حضور انسان‌ها به‌دنیا می‌آورند و تا زمانی که بتوانند حرکت و یا از خود دفاع کنند در آنجا می‌مانند بنابراین وجود افراد در این مکان‌ها باعث وحشت و استرس مادر و نوزادان خواهد شد.


منبع: خبرگزاری فارس

شناسه خبر 82654