شناسه خبر:83462
1403/3/20 16:40:19

دادستان همدان با بیان اینکه مسئولیت عقیم‌سازی و نگهداری از سگ‌های ولگرد با شهرداری‌ها و دهیاری‌ها است، گفت: متأسفانه شاهد کوتاهی دستگاه‌های مسئول و متولی هستیم.

در هفته گذشته سگ‌های ولگرد جان کوک هشت‌ساله را در یک روستای همدان گرفتند؛ با حمله سگ‌های ولگرد، کودک هشت‌ساله ساکن روستای «ده‌دلیان» از توابع شهرستان همدان جان‌ باخت.

این تلخ‌ترین قصه سرنوشت کودکی است که هزاران آروز برای بزرگ شدن و قد کشیدنش در سر داشت، اما به‌خاطر حمله حیوانی بی‌رحم، مجالش را نیافت.

چندسالی است علاقه گروهی از مردم شهر همدان به نگهداری و چرخاندن حیواناتی مانند سگ و گربه بیشتر شده و این حیوانات را همراه با خود به بوستان و اماکن تفریحی عمومی راهی می‌کنند. این اقدام نه‌تنها باعث رعب و وحشت کودکان و خانواده‌هایی می‌شود که برای تفریح به بیرون از منزل آمدند، بلکه در مواردی سبب ایجاد آسیب‌های جسمی و روحی برای آن‌ها می‌شود‌.

از طرفی هم دادن غذا به حیوانات سبب شده حیواناتی ازجمله سگ و گربه‌ وارد فضای شهری و تفریحی شوند و آرامش خانواده‌ها را برهم بزنند.

فوت کودک هشت‌ساله همدانی به‌خاطر حمله سگ‌های ولگرد و آسیب‌های ناشی از وجود و گردش سگ‌ها در بوستان‌های شهر، بهانه‌ای شد تا دراین‌باره گفت‌و‌گویی را با دادستان همدان داشته باشیم.

عباس نجفی با بیان اینکه در موضوع سگ‌های ولگرد و آسیب‌های ناشی از آن دستورات قاطعی دادیم، اظهار کرد: متأسفانه در مواردی شاهد کوتاهی دستگاه‌های مسئول، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها هستم.

وی با تأکید بر اینکه قانون پیش‌بینی کرده که سگ‌های ولگرد زنده‌گیری و عقیم‌سازی شوند و در فرآیندی در سایت‌های مخصوص نگهداری شوند، تصریح کرد: اما متأسفانه به‌خاطر وجود برخی مشکلات، این مهم به‌طور کامل اجرایی نشده است.

دادستان همدان افزود: دهیاری‌ها ابزار و امکانات لازم‌ را ندارند، بنابراین سگ‌های ولگرد در روستاها رها شده‌اند.

نجفی با تأکید بر اینکه عقیم‌سازی و نگهداری سگ‌ها در سایت مخصوص تکالیف ذاتی شهرداری و دهیاری‌ها است، عنوان کرد: اگر در این‌ امر کوتاهی شود و خسارات جانی در بر داشته باشد، دهیاران و شهرداران موظف به جبران آن هستند.

وی با بیان اینکه جمعیت سگ‌های ولگرد زیاد شده، گفت: عملیات عقیم‌سازی برای کنترل سگ‌ها در شهرها آغاز شده، اما هنوز به‌صورت کامل اجرایی نشده است.

دادستان همدان درباره جبران خسارت فوت کودک هشت‌ساله در روستای ده‌دلیان همدان بیان کرد: درصورتی که خانواده این کودک شکایت کنند، دادگاه مربوط به آن‌ تشکیل و شکایت بررسی می‌شود؛ درصورتی که تخلف و کوتاهی محرز شود، باید دهیاری جبران خسارت کند.

نجفی با بیان اینکه اگر مردم شکایت یا گزارشی درباره سگ‌گردانی و سگ‌های ولگرد داشته باشند باید به شهرداری و دهیاری‌ها اعلام کنند، گفت: ما هم‌ به‌عنوان مدعی‌العموم پیگیر شکایات مردمی خواهیم بود.

* آمار حیوان‌گزیدگی در همدان بالاتر از میانگین کشوری است

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز از افزایش حیوان‌گزیدگی در استان خبر داد و اظهار کرد: در سال گذشته بیش از هشت هزار مورد حیوان‌گزیدگی در استان همدان ثبت و گزارش شده است.

یعقوب اندامی با بیان اینکه در میانگین کشوری شیوع حیوان‌گزیدگی 350 مورد در هر 100 هزار نفر است، تصریح کرد: در همدان 470 مورد در 100 هزار نفر بوده است.

وی افزود: در سال‌های اخیر به‌خاطر افزایش نگهداری حیوانات خانگی و ورود سگ‌های ولگرد به مناطق شهری، آمار حیوان‌گزیدگی هم زیاد شده است.

اندامی با تأکید بر اینکه با وجود افزایش حیوان‌گزیدگی در چندسال گذشته هیچ‌ مورد ابتلا به هاری در استان ما گزارش نشده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه ابتلا به هاری برابر با مرگ مصدوم است، بنابراین باید هر حیوانی که گزش داشته را هار درنظر بگیریم و برای فرد بیمار واکسن هاری و مراقبت‌های مربوط به آن را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه تزریق سه تا چهار دوز واکسن برای فرد گزیده‌شده الزامی است، گفت: هزینه واکسن و مراقبت‌های آن برای هر مصدوم 20 تا 30 میلیون تومان است، اما هیچ‌ هزینه‌ای از بیمار گرفته نمی‌شود و خدمات کاملاً رایگان است.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان با تأکید بر اینکه اول حیوان‌گزیدگی اتفاق می‌افتد و پس از آن واکسن هاری را می‌زنیم، عنوان کرد: این واکسن به‌صورت سه روز در میان تزریق می‌شود.

اندامی از فعالیت مراکز پیشگیری و درمان هاری در شهرستان‌های استان خبر داد و گفت: در هر شهرستان یک مرکز شبانه‌روزی وجود دارد و این مرکز در شهرستان همدان در اورژانس بیمارستان بعثت مستقر است.

وی با تأکید بر اینکه بیشترین موارد حیوان‌گزیدگی مربوط به مناطق روستایی است، عنوان کرد: بیش از 78 درصد از گزش‌ها هم در مردان رخ می‌دهد.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: بیشترین حیوان‌گزیدگی‌ها از ماه‌ خرداد تا مرداد رخ می‌دهد که مردم بیشتر برای تفریح به فضای باز می‌روند.

اندامی با بیان اینکه بیشترین حیوان‌گزیدگی‌ها مربوط به دانش‌آموزان است، گفت: برای اینکه این گروه سنی قدرت دفاع ندارد و در مواجهه با حیوانات دچار گزش می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه برخی افراد بر این باورند که هاری فقط از طریق گزیدگی منتقل می‌شود، عنوان کرد: این بیماری کشنده از راه چنگ زدن حیوان، لیس زدن، تماس بزاق دهان حیوان با مخاط چشم، بینی و دهان انسان نیز منتقل می‌شود.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیردار دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه 80 درصد گزش‌ها مربوط به سگ است، گفت: 15 درصد مربوط به گربه و مابقی هم مربوط به سایر حیوانات است.

اندامی با اشاره به اینکه 75 درصد از گزش‌ها توسط حیوانات خانگی و صاحب‌دار اتفاق می‌افتد، خاطرنشان کرد: اگر مصدومی پس از گزش برای تزریق واکسن و درمان مراجعه نکند یا مراجعه دیرهنگام داشته باشد، اگر حیوان هار باشد، احتمال مرگ فرد گزیده‌شده صددرصد است.

به گزارش تسنیم، سلسله‌اقداماتی نظیر جمع‌آوری سگ‌ها، عقیم‌سازی، واکسیناسیون و رهاسازی آن‌ها در محل زندگی قبلی، اگر به‌صورت هم‌زمان انجام شود، نسبت به سایر روش‌ها همچون کشتار، مؤثرتر به نظر می‌رسند. گزارش‌ها و آمارهای مربوطه نشان می‌دهد واکسیناسیون سگ‌های ولگرد در برابر بیماری‌ها باعث می‌شود که آن‌ها بیماری را به انسان منتقل نکنند و عقیم‌سازی آن‌ها در کاهش جمعیت این حیوانات نقش دارد.


منبع: خبرگزاری تسنیم

شناسه خبر 83462