شناسه خبر:88209
1403/8/12 09:08:00

مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان در گفت‌وگوی اختصاصی با سپهرغرب، از روشن شدن چراغ پیست اسکی تاریک‌دره همدان و باز شدن یخ گردشگری زمستانی استان خبر داد.

پیست اسکی تاریک‌دره در 10 کیلومتری جنوب غربی جاده گنج‌نامه همدان و در دامنه‌های کوهستان الوند و در مسیر جاده روستایی که همدان را به شهرستان تویسرکان متصل می‌کند، قرار گرفته‌ و به‌عنوان یکی از پیست‌های مطلوب کشور به‌حساب می‌آید که با توجه به شرایط آب و هوایی همدان، همواره گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. این پیست در مسیری قرار گرفته که زیبایی‌اش کم از جاده چالوس نیست و جاده پر پیچ و خمش علاوه‌بر سرسبزی، چشمه‌های جوشان بسیاری را در خود جای داده است. ارتفاع آن از 2450 متر شروع شده و حداکثر تا 3000 متری ادامه دارد. از لحاظ دسترسی نزدیک‌ترین پیست اسکی در کشور به نقطه شهری بوده و در فصل تابستان دارای پیست چمن نیز هست.
با آنکه سومین پیست بزرگ کشور بعد از پیست‌های تهران است اما تاکنون شاهد برگزاری مستمر اسکی و مسابقات بین‌المللی در آن نبوده‎ایم و با آنکه تجهیزات لازم برای ورزش‌های زمستانی مهیا است اما با بارش برف بعد از فعالیت کوتاه‌مدت آن به‌دلیل بسته شدن جاده دسترسی، فعالیتش به اتمام می‌رسد.
دیگر مشکل این مجموعه نداشتن نشان استاندارد تله‌سیژ است که برای همه فصول سال با توجه به وجود امکان اسکی روی چمن و ظرفیت گردشگری ناب آن مورد نیاز است.
با توجه آنچه بیان شد در خصوص ظرفیت‌ها و آخرین وضعیت این محل با فاطمه آهنبر؛ رئیس هیئت اسکی استان همدان و علیرضا حقیقی؛ مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان گفت‌و‌گو کردیم که در ادامه می‌خوانید:
رئیس هیئت اسکی استان همدان با بیان اینکه پیست اسکی تاریک‌دره مانند مدرسه اسکی کاملاً مجهز است، اظهار کرد: این مدرسه از نظر تعداد تجهیزات و مربی‌های مورد نیاز برای آموزش هیچگونه کمبودی ندارد.
فاطمه آهنبر مطرح کرد: در این مجموعه حدود 100 قطعه کامل تجهیزات مختلف برای همه رده‌های سنی علاقه‌مند به اسکی داریم که از سنین چهار سالگی تا بزرگ‌سالی را پوشش می‌دهد.
وی با اشاره به اینکه مربیان درجه دو و سه اسکی آلپاین و مربیان درجه سه اسنوبرد در این پیست برای آموزش حضور دارند خاطرنشان کرد: این مجموعه دارای پیست مبتدی بسیار خوبی است که برای آموزش نوآموزان بسیار مناسب است و می‌توانند از آن استفاده کنند.
رئیس هیئت اسکی استان همدان در ادامه با بیان اینکه زیرساخت دستگاه برفکوب را در اختیار داریم، در خصوص دستگاه‎‌های بالابر، عنوان کرد: دو دستگاه تله‌اسکی و تله‌سیژ در مدرسه اسکی هست که تله‌اسکی هم‌اکنون فعال بوده و روی پیست چمن ما قرار دارد.
آهنبر با اشاره به اینکه دستگاه تله‌سیژ ما از سال 1401 همزمان با سراسر کشور که دستگاه‌های بالابر پیست‌ها مورد بررسی قرار گرفت، پلمب شد، ادامه داد: البته نه به دلیل اینکه استاندارد نیست، بلکه چون در سالیان گذشته مراحل دریافت مجوز را طی نکرده بود، این اتفاق افتاد تا این مراحل طی شود و تله‌سیژ بتواند گواهی استاندارد را دریافت کند.
وی افزود: این دستگاه سالم و جزو تولیدات داخلی بوده و چندین سال از آن استفاده شده و هیچگونه مشکل خاصی از نظر ساختار نداشته؛ اما مانند همه دستگاه‌های دیگر به گواهی استاندارد نیاز دارد و اداره استاندارد تا قبل از دریافت آن اجازه بهره‌برداری به ما نداده است. ناگفته نماند که اداره ورزش و جوانان و هیئت اسکی پیگیر بازگشت این تله‌سیژ برای استفاده عموم هستند.
رئیس هیئت اسکی استان همدان تأکید کرد: موضوع گردشگری درخصوص تله‌سیژ خیلی پررنگ‌تر از کاربرد ورزشی آن است؛ چراکه صرفاً برای ورزشکاران نبوده و گردشگران در تمام فصول می‌توانند از آن بهره ببرند، هرچند که بازگشت آن به چرخه به تخصیص بودجه و پیگیری مراحل دریافت گواهینامه استاندارد نیاز دارد.
آهنبر با اشاره به اینکه ما در استان همدان سومین پیست بزرگ کشور را در اختیار داریم، اظهار کرد: بعد از پیست‌های تهران، پیست اسکی همدان دارای جایگاه ویژه‌ای است، به طوری که تاکنون میزبانی دو مسابقه قهرمانی کشور را بر عهده داشتیم و ‌این نشان می‌دهد ما قابلیت برگزاری مسابقات کشوری در همدان را داریم.
وی ادامه داد: میزبانی مسابقات در پیست اسکی تاریک‌دره در شرایطی ممکن خواهد بود که تله‌سیژ ما فعال باشد؛ چراکه برای مسابقات رسمی و کشوری پیست تله‌سیژ است که حرفه‌ای محسوب می‌شود نیاز است.
این مسئول در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به پیست چمن که پیست تله‌اسکی ما است و برای مسابقات استفاده می‌شود، گفت: ما مسابقات داخلی را در همین محل برگزار می‌کنیم اما از نظر فضا محدودیت داریم، در حالی که در پیست تله‌سیژ با این محدودیت پذیرش ورزشکار روبه‌رو نیستیم و در روز می‌توانیم حدود 600 تا 700 ورزشکار را پوشش دهیم.
آهنبر افزود: در فضای پیست تاریک‌دره خوابگاهی در حال احداث است که حدود 90 درصد پیشرفت داشته و با توجه به تخصیص بودجه‌ در این حوزه در حال تکمیل است؛ در صورت تکمیل قابلیت اسکان ورزشکاران در پیست مهیا خواهد شد.
وی تأکید کرد: مدرسه اسکی، اتاق کمک‌های اولیه و امداد، سالن مورد استفاده ورزشکاران و رستوران در این مجموعه قرار دارد، خوشبختانه تجهیزات و امکانات کافی فراهم شده است.
رئیس هیئت اسکی استان همدان در خصوص هزینه اسکی در همدان نسبت به دیگر شهرهای کشور عنوان کرد: هزینه بسیار کمتر است، چون ما با توجه به کمترین هزینه در نظر گرفته‌شده توسط فدراسیون تعرفه‌گذاری می‌کنیم؛ البته علاقه هیئت به این است که تعداد ورزشکاران بیشتری از این مجموعه استفاده کنند؛ بنابراین معمولاً ما قیمت‌های متعادلی را اعلام می‌کنیم که با دیگر پیست‌ها قابل مقایسه نیست.
آهنبر در ادامه تصریح کرد: سال گذشته ورودی پیست ما 200 هزار تومان بود و سایر تجهیزات مورد استفاده به همراه مربی برای هر نفر بین 200 تا 250 هزار تومان هزینه داشت؛ در حالی که در تهران بلیت ورودی پیست‌های اسکی سال گذشته 700 هزار تومان بوده است.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته با توجه به پیگیری‌هایی که انجام دادیم، همکاری خوبی از اداره راه دریافت کردیم، البته سال گذشته بارش برف در همدان خیلی دیر و در اواخر بهمن‌ماه اتفاق افتاد؛ بنابراین از ابتدای اسفندماه پیست را برای ورزشکاران آماده کردیم.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که سال گذشته پیش آمد ما نهایتاً به مدت سه هفته فعالیت داشتیم و بعد از آن مجدداً جاده بسته شد؛ اما سال جاری جلساتی با استانداری، اداره راه، پلیس راهور و اداره ورزش و جوانان در این خصوص داشتیم و پیگیری کردیم تا جاده بسته نشود، مسئولان نیز در این خصوص قول‎های مساعدی داده‌اند.
وی در پایان عنوان کرد: فعالیت هیئت اسکی مختص به زمستان نیست بلکه با توجه به اینکه رشته‌های جانبی مثل «رولر اسکی» و «آیس» که اسکیت روی یخ است به مجموعه ما اضافه شده، در همه فصول فعالیت داریم.
وی اذعان کرد: البته بیشتر در رولر اسکی فعال هستیم و در این رشته ورزشکاران در مسابقات نیز حضور می‌یابند.
در ادامه مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان با بیان اینکه مجموعه پیست اسکی همدان از نظر زیرساختی و تجهیزات مورد نیاز طی دو سال گذشته بازسازی شده و هم‌اکنون آماده خدمات‌دهی به مردم و ورزشکاران استان و سایر نقاط کشور است، اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل ما همچنان راه دسترسی به این پیست به‌شمار می‌رود که چندین سال است به یکی از معضلات مجموعه ورزشی و هیئت اسکی بدل شده است.
علیرضا حقیقی گفت: هفته گذشته جلسه‌ای با حضور معاون استاندار مبنی بر اینکه دستگاه‌های اجرایی باید اقدامات مورد نیاز برای ایمن‌سازی این منطقه را انجام دهند، برگزار شد که امیدواریم تا قبل از آغاز بارش‌ها موضوع ایمن‌سازی این مسیر انجام شود و پیشنهاد کردیم، دستگاه‌های متولی مثل راهداری، ماشین‌های سنگین خود را در این مسیر مستقر کنند تا در صورت بارش برف به‌صورت مداوم بتوانند مسیر را بازگشایی کنند.
وی با عنوان اینکه 6 نقطه این مسیر بهمن‌گیر است و نیاز دارد تا مانع‌هایی برای برف ایجاد شود تصریح کرد: امیدواریم تأمین اعتبار لازم صورت گیرد و بتوانیم این کار را برای امنیت منطقه انجام دهیم.
مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان با تأکید بر اینکه ما برای حل این موضوع از بخش خصوصی نیز کمک گرفته‌ایم، خاطرنشان کرد: با دو سرمایه‌گذار صحبت کرده‌ایم تا در صورتی که آنچه پیشتر بیان شد، از سوی ادارات دولتی محقق نشد، با کمک بخش خصوصی بتوانیم این راه را ایمن‌سازی کرده و در اختیار مردم قرار دهیم.
حقیقی ادامه داد: قطعاً جشنواره‌ها و برنامه‌های ورزشی نیز با همکاری دستگاه‌های متولی ازجمله میراث فرهنگی در این خصوص برگزار خواهد شد؛ ما در دو سال اخیر برخی برنامه‌ها را هماهنگ کرده‌ایم، منتهی تاکنون برگزاری آن امکان‌پذیر نبوده است.
وی با اشاره به اینکه پیست اسکی تاریک‌دره یک ظرفیت بی‌نظیر برای استان است، اذعان کرد: خوابگاه پیست اسکی هم‌اکنون در سه طبقه، مراحل پایانی خود را طی می‌کند و مدرسه اسکی آن تجهیزات خاص خود را دارد.
مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان با اشاره به اینکه رستوران پیست نیز آماده است، اظهار کرد: سال گذشته حدود یک میلیارد تومان جهت خرید قطعات از خارج از کشور برای دستگاه برفروب هزینه شد و هم‌اکنون آماده خدمات‌دهی است.
حقیقی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین مسئله این پیست، مسیر دسترسی به آن است که امیدواریم دستگاه‌های اجرایی با توجه به دستور استاندار و معاون عمرانی اقدامات لازم را انجام دهند.
وی در ادامه در پاسخ به اینکه آیا تله‌سیژ پیست اسکی تاریک‌دره همدان که اداره استاندرد آن را پلمب کرده بود، موفق به دریافت گواهینامه استاندارد شده؟ گفت: در این خصوص جلساتی با سازمان استاندارد استان برگزار شده و آن‌ها همراهی لازم را داشته‌اند و این مشکل نیز مرتفع شده و در حال حاضر این زیرساخت پلمب نیست.
مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان در بخش دیگر سخنان خود در خصوص نحوه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در این مجموعه افزود: کل مجموعه طبق ماده 27 در اختیار سرمایه‌گذاران قرار خواهد گرفت تا بتوانند خدمات باکیفیتی به مردم ارائه دهند.
حقیقی در پایان با اشاره به اینکه در بخش دولتی برخی محدودیت‌ها وجود دارد اما بخش خصوصی همانند تله‌کابین گنجنامه می‌تواند مؤثر عمل کند، افزود: اگر بتوان مسیر را ایمن‌سازی کرد، هیئت اسکی نیز در رونق گرفتن این فضا کمک‌های بسیار خوبی خواهد داشت.
پیست اسکی تاریک‌دره که حقیقتاً بهشت پنهان همدان است و شهر زیبا و تاریخی همدان را به بهشت غرب ایران متصل می‌کند، در هر فصل زیبایی‌های منحصر به‌فردی را پیش چشم رهگذران می‌گذارد. خنکای مطلوب این مسیر در تابستان در کنار سرسبزی و چشمه‌های جوشانی که از هر نقطه این مسیر که چیزی کم از چالوس ندارد، هر گردشگری را به سوی خود می‌کشاند به طوری که در همه فصول سال شاهد حضور گردشگران در این منطقه هستیم.
با توجه به آنچه مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان بیان کرد، امسال در پیست اسکی تاریک‌دره شاهد فعالیت و حضور مستمر ورزشکاران خواهیم بود و برنامه‌هایی نیز در این خصوص برگزار خواهد شد.
البته باید برای این بستر که امکان اسکی با هزینه مناسب را برای همه فراهم کرده به‌صورت مناسبی تبلیغ شود تا بتواند در فصل زمستان نیز برای دیار الوند جذب گردشگر کند.
کلام آخر آنکه این پیست در جاده روستایی قرار گرفته و بنابراین برای توسعه و بهبود این مسیر دسترسی، بودجه استانی در اختیار دارد در حالی که این توسعه نیازمند بودجه ملی است چراکه توسعه سومین پیست بزرگ کشور برای جذب گردشگر داخلی و خارجی ضروری است.
بسیاری از دیگر کشورها با اینکه از نعمت بارش برف طبیعی محروم هستند اما با کمک علم روز به‌صورت مصنوعی برف تولید کرده و از این طریق پیست‌های اسکی خود را رونق می‌بخشند، حال که شهر زیبای ما از این نعمت برخوردار است، انتظار می‌رود نمایندگان مردم همدان در مجلس شورای اسلامی، استانداری و دیگر متولیان امر به‌دنبال ردیف بودجه ملی برای رونق پیست اسکی تاریک‌دره همدان باشند.

شناسه خبر 88209