عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان و فلوشیپ کلیه و مجاری ادراری گفت: افراد سیگاری نخستین گروهی هستند که در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.
حبیباله موسویبهار با اشاره به علل و عوامل بروز بیماری سنگ کلیه، اظهار کرد: علل تشکیل سنگ کلیه را میتوان به دو دسته غیر قابل تغییر مثل ژنتیک و علل قابل تغییر مانند آب مصرفی تقسیم کرد که میتوان با پیشگیری از بروز علل قابل تغییر، از ابتلا به بیماری پیشگیری و یا درمان آن را تسهیل کرد.
وی افزود: افراد فعال در مشاغلی که در آنها گرمای زیاد تحمل میشود، کسانی که رژیم غذایی نامناسب و پُرنمک دارند، اشخاصی که بیش از اندازه گوشت قرمز مصرف میکنند و اضافه وزن دارند، ازجمله افرادی هستند که در معرض خطر بوده و موارد پیشگفته ازجمله عواملی هستند که میتوانند بر ایجاد و تشدید سنگ کلیه مؤثر واقع شوند. همچنین محیط زندگی در این موضوع اثرات انکارناپذیری دارد.
این متخصص جراحی کلیه ادامه داد: برای پیشگیری از بروز سنگ کلیه، مقدار مصرف آب برای بزرگسال باید بیش از هشت لیوان باشد و نیز میزان آب مورد نیاز بدن را میتوان از رنگ ادرار فرد تشخیص داد؛ چراکه رنگ ادرار باید روشن باشد و اگر به سمت غلظت رفته باشد، به این معنی است که آب بدن کم است و باید بیشتر مصرف شود.
وی به شیوع بیماری سرطان مثانه بهعنوان یکی از سرطانهای شایع کشور اشاره کرد و افزد: سرطان مثانه یکی از شایعترین سرطانها در تمام جهان بوده که مهمترین علت ایجاد آن مصرف سیگار و دود است.
موسویبهار عنوان کرد: در افراد فعال در برخی مشاغل که استنشاقات ناسالم دارند، مثل کار تولید محصولات پتروشیمی یا رنگهای صنعتی و نیز حرفههای دودزا مانند صافکاری، امکان بروز بیماری سرطان مثانه بیشتر است.
وی با بیان اینکه افراد سیگاری فعال و غیر فعال بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مثانه هستند، گفت: سیگاری فعال خودِ فرد سیگاری است، اما فرد سیگاری غیر فعال کسی است که خودش سیگار نمیکشد، اما در مجاورت با افراد سیگاری، دود سیگار را استنشاق میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه با مقدار و مدت بالای مصرف سیگار احتمال بروز سرطان مثانه پیشرفته و وحشیتر بیشتر میشود، اضافه کرد: خوشبختانه بهعلت خونآلود شدن ادرار، تشخیص سرطان مثانه زود اتفاق میافتد.
وی تأکید کرد: فرد مبتلا حتماً باید تماس با سیگار و استنشاقات دودزا را محدود و صفر کند و وظیفه مسئولان کارگاههای دودزا این است که بهداشت محیط و حرفهای کار را ارتقا و امکانات ایمن را در کار توسعه دهند تا افراد کمتر در معرض آسیب قرار بگیرند.
این جراح کلیه در بخش دیگری از سخنان خود، بزرگی خوشخیم پروستات را از دیگر بیماریهای شایع در حوزه اورولوژی عنوان کرد و افزود: این بیماری مختص آقایان است که عمدتاً در سنین بالا دچار این مشکل میشوند.
وی خاطرنشان کرد: پروستات اندام مردانهای است که از سن 25-30 سالگی شروع به رشد میکند و بیشترین سن رشد آن در میانسالی است، اما علائم آن در سنین 60-65 سالگی بروز میکند و مجرای ادرار را تحت فشار قرار میدهد.
موسویبهار یادآور شد: در افرادی که به این مشکل مبتلا هستند، دفع ادرار با مشکل مواجه میشود و بهویژه شبها زندگی و شرایط استراحت فرد را تحت تأثیر قرار میدهد، البته در 80 درصد موارد، نیاز به جراحی ندارد و از هر 10 مرد تنها یک نفر نیاز به جراحی پروستات پیدا میکنند.
وی با بیان اینکه این موضوع راه پیشگیری ندارد، گفت: یکی از اقدامات مؤثر در کاهش ابتلا به این بیماری آن است که از نگه داشتن ادرار بپرهیزید؛ بهخصوص در سنین بالا بههیچوجه نباید ادرار در مثانه بماند، وگرنه احتمال بروز احتباس ادرار نیز بالا میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه کارکرد روده نیز بر این موضوع تأثیرگذار است، خاطرنشان کرد: روده باید منظم، راحت و بدون مشکل کار کند و در این راستا لازم است پس از دفع روده، طهارت با آب گرم داشته باشید و از مصرف غذای تند و ترش و خشک بهویژه در شبها، بپرهیزید.
وی بروز عفونتهای ادراری را یکی دیگر از مشکلات دردسرساز زندگی ماشینی برشمرد و افزود: یکی از علل بروز عفونتهای ادراری میتواند ناهنجاری مادرزادی مثل تنگی مجاری ادراری باشد، اما برخی عفونتهای ادراری در بزرگسالان بیشتر است که علل مختلفی دارد و یکی از علل مهم آن، زندگی شهری و کارمندی است که منجر به نگه داشتن ادرار در شرایط مختلف است.
موسویبهار نحوه دفع ادرار را بر پیشگیری از بروز عفونت اثرگذار دانست و گفت: دفع ادرار در جای مناسب و شکل مناسب در این موضوع بسیار مهم است، همچنین تمیزی و نظافت سرویس بهداشتی، وجود امکانات کافی ازجمله دستمال، صابون و آب مناسب در سرویس بهداشتی، بسیار حائز اهمیت است.
شناسه خبر 90544