رونمایی از سند صنایع دستی، ثبت بندر باستانی تیس در فهرست میراث جهان اسلام، تهیه پیشنویس نقشه راه گردشگری و اعلام آمار ورود گردشگران، از خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.
در این هفته خبر رسید سند ملی توسعه صنایع دستی کشور که قرار بود در نمایشگاه ملی صنایع دستی رونمایی شود، طی مراسمی با حضور فعالان این حوزه رونمایی و معرفی شد.
در این برنامه معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور گفت: تاریخ با ما نامهربان بوده؛ سهم ما از صنایع دستی 300 میلیون دلار است و این درحالی بوده که رتبه اول تنوع در صنایع دستی را داریم. انتظار داریم در دولت جدید این فرصتها احیا شود؛ نخستین پیشنهاد این است که کشورهایی که همفرهنگ با ما هستند، باید سند توسعه منطقهای را با یکدیگر بنویسند.
عبدالکریم حسینزاده ابراز کرد: فرش ما هویت ما است؛ باید به دنبال فرمولهای جدید باشیم. اعتقاد دارم که باید در حوزه سیاست خارجی کارهایی را انجام دهیم و معتقدم که دیپلماسی اقتصادی میتواند کمککننده باشد. اکثر صنایع دستی، صنایع روستایی است و سهم جمعیتی روستایی ما حدود 25 درصد بوده که تمایل به همکاری داریم.
* موانع دولتی صنایع دستی را بردارید
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این مراسم با بیان اینکه وزیر میراث فرهنگی باید وکیل مدافع صنایع دستی باشد، گفت: موانع دولتی صنایع دستی را بردارید.
حجت الاسلاموالمسلمین عبدالحسین خسروپناه ابراز کرد: این سند جامع بوده و صنایع دستی در کشور ما خانوادهمحور و معنویتساز است. صنایع دستی را هم فقط در صنایعی که زینتی هستند، نباید ببینید؛ در گذشته از این صنایع استفاده میکردهاند، علوم سنتی ما هم با صنایع دستی انجام میشده است.
وی گفت: موانع دولتی صنایع دستی را بردارید؛ معمولاً مسئولین اینطور حرف نمیزنند، در گمرک موانع داریم، آقای وزیر باید وکیل مدافع صنایع دستی باشید. یک هنرمند باید با خون دلش دانشی که به دوشش هست، تولید کند.
* همکاری مجلس در ثبت شهر و روستاهای صنایع دستی
حصیربافی روستای بهمنی استان هرمزگان، چوقابافی شهر بازفت استان چهارمحال و بختیاری، شیشهگری سنتی شهر میمند استان فارس، روارچینی روستای دستجه استان فارس، رواربافی روستای عبدویی استان فارس، قالیبافی شهر حسنآباد استان فارس در نشست شورای راهبردی برای ثبت جهانی مورد بررسی قرار گرفتند.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ابتدای این نشست راهبردی گفت: خیلی خوشحال هستم که نهادهای حاکمیتی، فرمانداری و نمایندههای مجلس پای کار هستند که ثبت ملی شهر و روستاهای صنایع دستی را توسعه دهند.
مریم جلالی ادامه داد: حضور نمایندههای مجلس در این نشستها به ما دلگرمی و اعتمادبهنفسی میدهد که مطالبات مردم را پیگیری کنیم. نمایندههای مجلس مطالبههای مردمی را به ما منتقل میکنند و مسئولیت ما بعد از تحقق این مطالبه، در حوزههای آموزشی، اقتصادی، اجتماعی و گردشگری است و باید حوزههای دیگر رونق بگیرند و در زنجیره ارزش کامل شوند. بعد از ثبت این استانها، روایتها و ضربالمثلها را بررسی میکنیم و پروندهای برای ثبت میراث ناملموس شکل میگیرد.
* ثبت بندر باستانی تیس در فهرست میراث جهان اسلام
قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در سفرش به چابهار گفت: بندر باستانی تیس در فهرست میراث جهان اسلام ثبت میشود.
علی دارابی افزود: در راستای سیاستهای کلی برنامه هفتم با موضوع توسعه دریامحور و ابلاغ مقام معظم رهبری، موضوع جذب گردشگر در محدوده بندر چابهار در اولویتهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است؛ به همین دلیل ثبت این اثر در فهرست جهانی آیسسکو، اهمیت ویژهای دارد.
* اجرایی شدن طرح تاکسی گردشگری تا پایان سال
این هفته جلسه مشترک رئیس ستاد گردشگری و مدیرعامل سازمان تاکسیرانی نیز برگزار شد و در آن تمهیدات اجرایی فاز نخست طرح تاکسی گردشگری مورد توافق قرار گرفت؛ طرح تاکسی گردشگری در چند سال اخیر مطرح شده و مورد پایش و پژوهش قرار گرفته است. در جلسه اخیر با مدیرعامل سازمان تاکسیرانی مقرر شد این سازمان در مرحله نخست ضمن اعلام فراخوان، از رانندگان علاقهمند ثبتنام به عمل آورده و مشارکتکنندگان جهت ارزیابی به ستاد گردشگری معرفی شوند.
طی نظرهای کارشناسی مقرر شد این طرح بهصورت داوطلبانه و با رانندگان واجد شرایط سنی و اتومبیلهای جدید و تمیز، شروع شود.
* جای خالی گردشگری در میان سیاستهای کلی نظام
مدیرکل گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی شورای عالی مناطق آزاد کشور نیز در گفتوگویی مطالبه و نیاز به سیاستهای کلی گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی را از حاکمیت، یک مطالبه برحق دانست.
محمدفرزاد میرزاییقلعه ضمن اشاره به ظرفیتهای طبیعی تاریخی توسعه گردشگری، از نیاز به ظرفیتهای کلان حقوقی سیاستی برای تبدیل شدن به یک قطب و مقصد گردشگری سخن گفت و بیان کرد: از میان تمامی احکام و بندهای سیاستی موجود در سیاستهای کلی نظام که تا امروز بالغبر 70 سیاست کلی وجود دارد، تنها 16 حکم سیاستی در 11 بند اجرا میشوند که ضعف کامل این حوزه نسبت به جایگاه اقتصادی و فرهنگی صنعت گردشگری برای کشوری مانند ایران مشخص است.
میرزاییقلعه ابراز کرد: روح جمهوری اسلامی توسط سیاستهای کلی نظام در قوانین و دستورالعملهای سازمانی جاری است. نبود یک بسته سیاستی مجزا برای حوزه گردشگری عملاً این حوزه را از هرگونه فعالیت تراز، ناامید کرده و امکان جریانسازی حقوقی سیاسی را فراهم نمیکند. البته این مورد نشان از سطح چانهزنی بسیار پایین متولیان امر بوده که لازم است متولی اصلی گردشگری کشور سطح چانهزنی را بالا برده و از مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس شورای اسلامی پیگیر سیاستهای کلی با ابلاغ مقام معظم رهبری باشد.
وی افزود: توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در دهه 70 و بعد از آن اهمیت توسعه گردشگری با نگاه و مدیریت و جهتگیری صحیح، نشان از استقبال حاکمیت از هر نگاه پیشران در این عرصه است.
* تهیه پیشنویس نقشه راه گردشگری کشورهای ACD توسط ایران
مسلم شجاعی نیز بهعنوان رئیس کمیته گردشگری و فرهنگ ACD در نشست برخط کارشناسان ارشد مجمع گفتوگوی همکاری آسیا با اشاره به اینکه ایران در زمینه همکاریهای گردشگری در ACD تلاش کرده است تا مشارکت پُررنگ و فعالی داشته باشد، تصریح کرد: انتخاب شهر همدان بهعنوان پایتخت گردشگری مجمع گفتوگوی همکاری آسیا در سال 2018 و میزبانی اجلاس وزرای گردشگری در تبریز در سال 1395 و برگزاری نشست وزرای گردشگری در همدان در سال 1397 با هدف تبادل تجارب اقتصادی و تأکید بر حضور فعال بخشهای خصوصی و همکاری کشورهای عضو در معرفی قابلیتهای گردشگری یکدیگر مؤثر بوده و موجب شکلگیری همکاریهای عمیق در میان بخش خصوصی فعال در گردشگری کشورهای عضو نیز شده است.
مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی با اشاره به اینکه یکی از رویکردهای اصلی ما در این سال تلاش برای نظم بخشیدن به مستندات این مجمع در پنج سال آینده است، یادآور شد: پیرو هدف مذکور پیشنویسی برای نقشه راه گردشگری در کشورهای عضو مجمع توسط ایران آماده شده است. این پیشنویس در نشست تخصصی که با حضور و مشارکت نمایندگان بیش از 30 کشو عضو در تاریخ 16 سپتامبر 2024 بهصورت برخط برگزار شد، بررسی و نهایی شده است.
* اعلام آمار ورود گردشگران به ایران
مرکز آمار ایران نیز در گزارشی پیرامون وضعیت اجتماعی و فرهنگی ایران در تابستان 1403 که چند روز پیش آن را منتشر کرده است؛ نقبی هم به آمار گردشگران داخلی و خارجی و بازدیدکنندگان از مراکز تاریخی و موزهها و صادرات و آموزش صنایع دستی داشته است. در این گزارش ضمن بیان تعاریف و مفاهیمی که درباره هرکدام از اصطلاحات گردشگری و سفر و اقامتگاه داشته، آماری هم منتشر کرده است.
در حوزه گردشگری و سفرها این آمارها نشان میدهد: از کل خانوارهای ایرانی بهسفررفته در سال 1400، حدود 75 درصد دارای وسیله نقلیه شخصی بودهاند؛ همچنین از تعداد خانوارهایی که سفر نرفتهاند، حدود 60 درصد وسیله نقلیه شخصی داشتهاند.
تعداد اماکن اقامتی کشور در دوره زمانی 1396 تا 1402 از سه هزار و 235، به 12 هزار و 508 اقامتگاه رسیده است. در این دوره تعداد اتاق اقامتگاهها از 92 هزار و 402، به 150 هزار و 491 عدد و تعداد تخت از 245 هزار و 718، به 373 هزار و 965 تخت رسیده است.
شناسه خبر 90594