شناسه خبر:92717
1403/12/13 09:34:00

واحد صنعتی «شادچین» نگین خاورمیانه تنها واحد صنعتی است که با مدیریت یک بانوی صنعتگر همدانی موفق به تولید شیر تغلیط‌شده در ایران شده است.

فضای صنعت تا دو دهه قبل، برای ورود زنان، استقبالی نشان نمی‌داد؛ اما در عصر حاضر، حتی ترکیب زنان و مردان در دانشگاه‌ها و فضاهای شغلی تقریباً به یک میزان است در حالی که به گفته صاحب‌نظران در حوزه صنعت، عوامل بازدارنده حضور زنان در فضای صنعت از دو علت منشأ می‌گیرد، نخست فضای بسته‌ای که جامعه برای زنان به‌وجود می‌آورد و دیگری تفکر، بینش و خواست خود زنان، این در حالی است که امروزه، دنیای صنعت، تفاوتی بین زن و مرد قائل نیست و منتظر حضور پررنگ‌تر زنان در این عرصه است.
خوشبختانه طی سال‌های اخیر خبرها حاکی از ورود پررنگ‌تر زنان به جامعه صنعت و تجارت دارد. این فرآیند در کشور ما نیز رو به رشد است، به‌خصوص اینکه وقتی بدانیم سهم زنان از 85 درصد اقتصاد مدیریتی کشور تنها 16 درصد است اما یقیناً با رویکرد جدید، زنان در آینده قادر خواهند بود تا کارشناسانه وارد حوزه صنعت شده و مهارت‌هایشان را در عرصه مدیریت بهبود دهند.
بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع در این شماره از روزنامه برآن شدیم تا با یکی از بانوان صنعتگر موفق در استان همدان به‌عنوان مدیرعامل واحد صنعتی «شاد چین» گفت‌وگویی را داشته باشیم که در ادامه می‌خوانید:
*لطفاً خودتان را به طور کامل معرفی کرده و بفرمایید که از چه سالی وارد حوزه صنعت شده‌اید و در چه زمینه‌ای فعالیت خود را آغاز کردید؟
پریسا آقاجانی هستم، دارای مدرک لیسانس صنایع غذایی، از سال 1386 وارد صنعت مواد غذایی شدم؛ البته پیش‌تر در کارخانه‌های تولید مواد غذایی، به‌ویژه در صنایع کنسروسازی و تولید رب گوجه‌فرنگی کار کرده بودم.
پس از آن، به‌دلیل ممنوعیت واردات برخی کالاها برای جلوگیری از خروج ارز، به پیشنهاد مدیر شرکتی که در آن مشغول به کار بودم، به‌صورت شراکتی وارد عرصه تولید شدیم که در این مسیر، برای نخستین‌بار در ایران موفق به تولید «شیر تغلیط‌شده شیرین» شدیم که پیش از آن از کشورهای مالزی و سنگاپور وارد می‌شد.
*در حال حاضر، شرکت شما چه پیشرفت‌هایی در این صنعت داشته است؟
ما تلاش کردیم بر تولید کالاهایی تمرکز کنیم که وارداتی بوده و نمونه داخلی نداشته‌اند برای مثال، یک نوع رشته عربی که قبلاً از پاکستان وارد می‌شد، امروز با فرایند نسبتا سخت به همت شرکت ما در ایران تولید می‌شود علاوه بر آن، پودر کاسترد را نیز فرموله کرده‌ و بسته‌بندی‌های جدید آن را به بازار عرضه می‌ کنیم.
جالب‌تر اینکه خوشبختانه این محصولات که پیش‌تر کاملاً وارداتی بودند، با استقبال خوبی در بازار مواجه شده‌اند حتی با وجود فرایند تولید دشوار، تقاضا برای محصولات ما به حدی بوده که از ظرفیت تولید فعلی عقب هستیم، به همین دلیل، در حال افزایش توان تولیدی خود بوده و امیدواریم سال آینده بتوانیم به نیاز مشتریان پاسخ دهیم.
*از نظر شما، آیا زیرساخت‌های لازم برای ورود بانوان به صنعت در کشور ما فراهم است؟ شما چگونه توانستید در این عرصه موفق شوید؟
واقعیت این است که کار در صنعت برای بانوان بسیار دشوار است. من به‌دلیل علاقه شخصی و همچنین حمایت‌های مدیری که با او کار می‌کردم، توانستم این مسیر را ادامه دهم و سختی‌ها را تحمل کنم.
البته تولید کالای جدید در هر شرایطی با چالش‌هایی همراه است و هنوز برخی از مشکلات ما برطرف نشده. برای مثال، در صادرات محصول «شیر تغلیظ‌‌شده شیرین» با موانعی مواجه هستیم اما متأسفانه صدای ما به گوش مسئولان نمی‌رسد تا راه‌حلی برای این مشکلات پیدا کنند، در حالی که نمونه‌های خارجی این محصول همچنان به‌صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند و با قیمتی بالاتر از محصولات داخلی به فروش می‌رسند.
از سوی دیگر، به‌دلیل هزینه‌های بالای تبلیغات، ما توانایی تبلیغات گسترده در رسانه ملی را نداریم، همین امر باعث شده محصولاتمان به‌اندازه کافی در سطح کشور شناخته نشوند.
شرایط فعلی و درگیری‌هایی که در عرصه صنعت حکمفرماست باعث شده که اگر به گذشته برگردم، شاید هرگز این کار را شروع نکنم! این مسیر بسیار پراضطراب است و فشارهای زیادی به روح و روان فرد وارد می‌کند اما در عین حال، موفقیت در آن نیز شیرینی خاص خود را دارد. با این حال، اگر فردی علاقه‌مند به صنعت نباشد، تحمل سختی‌های آن بسیار دشوار خواهد بود.
البته در این بین برخی‌ کارها نیز در افزایش انگیزه‌ام در تولید و پایداری در آن به‌عنوان یک بانو بی‌تأثیر نبوده که ازجمله آن می‌توان به افزودن دو محصول جدید به سبد تولیدات خود اشاره کرد. این موفقیت‌ها تا حدی انگیزه ادامه مسیر را به من داده. علاوه بر آن، استخدام نیروی کار از میان اقشار آسیب‌دیده، ازجمله معلولان، زنان سرپرست خانوار و افرادی که سابقه محکومیت داشته‌اند، یکی از اقدامات ارزشمند مجموعه ما بوده، مشاهده شادی این افراد و خانواده‌هایشان برای من بسیار رضایت‌بخش است.
**در حال حاضر، شرکت شما چه تعداد نیروی کار دارد؟ آیا برنامه‌ای برای توسعه و افزایش اشتغال‌زایی در آینده دارید؟
تعداد کارکنان ما متغیر است، اما در حال حاضر حدود 50 تا 60 نفر به‌طور مستقیم با ما همکاری می‌کنند. علاوه بر این، بسیاری از نیروهای فروش و پخش نیز به‌طور غیرمستقیم با ما در ارتباط هستند. پیدا کردن نیروی کار ماهر همیشه یک چالش بوده اما با توسعه واحد تولیدی جدید و خریداریِ خط تولید یک محصول جدید که هنوز در کشور تولید نشده، انتظار داریم تعداد کارکنان خود را چند برابر کنیم.
*سرکار خانم، شما به‌عنوان یک بانو قطعاً زمان زیادی را صرف فعالیت‌های خود می‌کنید، هم در حوزه کاری و هم در زندگی خانوادگی. چطور این مدیریت را انجام می‌دهید که بتوانید نقش‌های مادری و همسری را نیز به‌درستی ایفا کنید؟
واقعیت این است که نمی‌توان بخشی از زندگی را کنار گذاشت، بلکه باید مدیریت کرد؛ کسی نمی‌تواند به شما بگوید که یک سانتی‌متر از زندگی‌تان را حذف کنید! زمانی که این شرایط را پذیرفتید و وارد این مسیر شدید، دیگر تمام فکر و دغدغه شما معطوف به کار و مجموعه می‌شود. حتی برای خودم هم سخت است که وقتی برای خودم بگذارم، چراکه مشکلات روزمره همیشه وجود دارند و هر روز با مسائل جدیدی مواجه می‌شویم. هیچ‌کس نمی‌تواند از قبل برای این مشکلات تصمیم‌گیری کند، بنابراین مجبور هستیم همیشه در دسترس باشیم، همیشه آنلاین بمانیم و دائماً در تماس با بچه‌ها و مجموعه باشیم.
حتی زمانی که در خانه هستیم، باید پاسخگوی مشتریان باشیم. از دید بسیاری، این شرایط غیرقابل قبول است که بگوییم «امروز شرکت تعطیل است»، «برق نداریم»، «بانک تعطیل است»، یا «به‌دلیل افزایش قیمت‌ها فلان کالا پیدا نمی‌شود». متأسفانه، این مشکلات آن‌قدر زیاد است که همیشه باید گوشی در دست داشته باشیم و بتوانیم مسائل را مدیریت و برای دیگران توضیح دهیم، واقعاً کار سختی است.
مجموعه ما کوچک و نوپاست؛ هنوز آن‌قدر بزرگ نشده که برای هر بخش مدیری مستقل داشته باشیم که کارها را هدایت کند. بیشتر مسئولیت‌ها بر عهده خودم است و این موضوع کار را کمی خسته‌کننده می‌کند.
مع‌الوصف با توجه به آنچه گفته شد؛ حضور بانوان در محیط‌های کاری صنعتی می‌تواند تنوع ایده‌ها و رویکرد‌ها را افزایش دهد. زنان با ارائه دیدگاه‌های نوآورانه و متفاوت خود می‌توانند روش‌های جدیدی برای بهبود کار و ارتقای کیفیت محصولات پیشنهاد دهند، این تنوع فکری همچنان که در تولید شیر تغلیط‌شده مشاهده شد، معمولاً به نوآوری در طراحی‌ها، مدیریت پروژه‌ها و حل مسائل پیچیده منجر می‌شود.
علاو بر این ورود زنان به صنعت می‌تواند به بهبود فرهنگ سازمانی کمک کند و محیط کاری محترمانه‌تر و تعاملی‌تر ایجاد کند. تجربه‌ها نشان داده که حضور زنان در صنایعی که به‌طور سنتی مردانه تلقی می‌شوند، می‌تواند به کاهش رفتار‌های ناخوشایند و افزایش همکاری و کار گروهی منجر شود اما آنچه در این بین حائز اهمیت است اینکه گرچه نسبت به سال‌های گذشته ورود زنان به عرصه مدیریت تا حدودی در بخش صنعت تسهیل شده اما همچنان بنا به ماهیت این بخش و دشواری آن بنا به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، مانایی و پایداری زنان در این موقعیت‌ها نیازمند همراهی بیشتر است، بدیهی‌ترین نوع آن معرفی و فراهم کردن بسترهای تبلیغاتی برای بیان این تلاش‌ها است که خود انگیزه مضاعف در بانوان صنعتگر ایجاد خواهد کرد.

شناسه خبر 92717