شناسه خبر:94214
1404/2/22 18:07:00

مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با اشاره به اهمیت اهداء اسناد تاریخی گفت: یک هزار و 170 سند، 65 شماره نشریه، یکصد قطعه عکس، 6 جلد کتاب قدیمی و نسخه خطی و 150 مجموعه آلبوم طی سال گذشته به مرکز اسناد غرب کشور اهداء شده است.

مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با اشاره به اهمیت اهداء اسناد تاریخی گفت: یک هزار و 170 سند، 65 شماره نشریه، یکصد قطعه عکس، 6 جلد کتاب قدیمی و نسخه خطی و 150 مجموعه آلبوم طی سال گذشته به مرکز اسناد غرب کشور اهداء شده است.
عاطفه زارعی در جمع خبرنگاران در سالن جلسات مرکز اسناد ضمن تبریک هفته اسناد اظهار کرد: مدیریت منطقه غرب کشور به عنوان نخستین مدیریت منطقه‌ای در شهریورماه سال 1371 به مرکزیت همدان با زیر پوشش قرار دادن استان‌های غربی ایلام، کرمانشاه، کردستان، لرستان و همدان تأسیس شده است.
وی با بیان اینکه مدیریت منطقه غرب با توجه به تحت پوشش داشتن شهرهای مرزی متعدد، قومیت‌های مختلف و قدمت تاریخی استان‌های غرب کشور به خصوص همدان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است افزود: این مدیریت در قالب واحدهای تخصصی، ارزشیابی اسناد، تاریخ شفاهی، کتابخانه و فهرست‌نویسی فعال است.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور در سه بخش‌ اسنادی، کتابخانه‌ای و تاریخ شفاهی ایفای نقش می‌کند.
وی با اشاره به اینکه در بخش اسنادی، اسناد دارای ارزش نگهداری به مدیریت اسناد تهران برای انجام عملیات میکروب‌زدائی و ضدعفونی انتقال داده می‌شود که از اقدامات مهم به شمار می‌رود یادآور شد: ظرفیت‌های تاریخی بسیاری در استان‌های غربی وجود دارد.
زارعی با تاکید بر اینکه در دوره قاجار اهمیت اسناد بیش از گذشته عیان شد به طوری اسناد تاریخی به عنوان حافظه تاریخی سازمانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شدند اظهار کرد: در سازمان اسناد تولد، بقا و کاربرد یک سازمان در دوره تاریخی سنجیده می‌شود از همین رو حفظ اسناد تاریخی به هویت ما بازمی‌گردد.
وی با اشاره به اهمیت اسناد تاریخی، ذکر نام خلیج‌فارس را به کرات در اسناد تاریخی مهم و قابل استناد دانست و افزود: در اسناد بسیاری اعم از فارسی، لاتین و عربی همگی نام خلیج فارس درج شده بنابراین اسناد تاریخی به عنوان یک سند دفاعی نیز مطرح هستند.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور با بیان اینکه اسناد پشتوانه تصمیم گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها هستند یادآور شد: اسناد به عنوان هویت ما در اختیار آیندگان قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه متذکر شد: اسناد از حیث خرده فرهنگ‌ها، نوع گویش‌ها و قومیت‌ها نیز حائز اهمیت به شمار می‌روند به تعبیری نشان‌دهنده فرهنگ و آیین مردم در ادوار تاریخی هستند.
زارعی در بخش دیگر خاطرنشان کرد: در حال حاضر شاهد سیر تحولی نگهداری اسناد هستیم، به طوری که در عصر هوش مصنوعی و دیجیتال اسناد در بسترهای بروز حفظ و نگهداری می‌شوند.
وی با بیان اینکه پژوهشگران، دانشجویان و محققان می‌توانند در زمینه‌های مختلف به تأسی از اسناد و پایگاه‌های اطلاعاتی تحقق و پژوهش کنند گفت: هرچقدر اطلاعات در پایگاه کتابخانه ملی ثبت شود میزان استناد و دسترس‌پذیری بیشتر خواهد شد به ویژه که طیف گسترده‌ای از متخصصان در کتابخانه‌های ملی در حال کار و پژوهش همچنین حفظ اسناد هستند.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور در ادامه در زمینه شناسایی و اهداء با توجه به ظرفیت مردمی یادآور شد: از مردم دعوت می‌کنیم اسناد تاریخی را در اختیار سازمان اسناد ملی قرار دهند و در راستای حفظ و نگهداری اسناد گام‌های رو به جلو بردارند.
وی با اشاره به تعریف سند از نگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: تمام اوراق، دفاتر، پرونده‌ها، عکس‌ها، نقشه‌ها و نمودارها، فیلم‌ها و نوارهای ضبط صوت که در دستگاه‌های دولتی تهیه شده و یا به دستگاه‌های دولتی رسیده و از لحاظ اداری، مالی، اقتصادی، قضایی، سیاسی، فرهنگی، علمی، فنی و تاریخی دارای ارزش باشند سند محسوب می‌شود.
زارعی در بخش دیگر با اشاره به فعالیت 300 اهداکننده طی 30 سال در منطقه غرب کشور خاطرنشان کرد: یک هزار و 170 سند، 65 شماره نشریه، یکصد قطعه عکس، 6 جلد کتاب قدیمی و نسخه خطی و 150 مجموعه آلبوم طی سال گذشته به مرکز اسناد غرب کشور اهداء شده است.
وی با تاکید بر اینکه اهداکنندگان از استان‌های چون کرمانشاه، کردستان، لرستان و همدان بوده‌اند اضافه کرد: اکثر اسناد، عکس‌ها و نسخ قدیمی در حوزه پزشکی، مذهبی، ادعیه‌ها و متون قرآنی صورت گرفته است.
مدیر اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور بیان کرد: به مردم توصیه می‌کنیم نسخه‌های خطی و کتاب‌های قدیمی که در حال از بین رفتن هستند را به کتابخانه ملی بسپارند چراکه پس از مراحل حفظ و نگهداری، نسخه عکسی این آثار در اختیار پژوهشگران قرار خواهد گرفت.
وی خاطرنشان کرد: هدف سازمان اسناد و کتابخانه ملی سازماندهی، حفظ، اشاعه اطلاعات و دسترس‌پذیری است به نحوی که اسناد حفظ شوند و در اختیار پژوهشگران قرار گیرند.
زارعی ضمن توجه به اسناد دولتی افزود: چنانچه اسناد دولتی ربوده، تخریب یا بر خلاف مقررات معدوم شود به معنای از بین بردن اسناد تاریخی است و طبق قانون مجازات اسلامی در ماده 544 مصوب 8 مرداد ماه 1370 پیگرد قانونی دارد.
وی در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر رونمایی از دو مجموعه تاریخ ورزشی همدان اضافه کرد: یک نسخه کتاب با قدمت 200 سال در نمایشگاه بین‌المللی کتاب رونمایی خواهد شد.

شناسه خبر 94214