مهار بیابان با بوتهها؛
احیای 60 هکتار از اراضی بیابانی کبودراهنگ
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: امسال از محل اعتبارات ملی طرح «مقابله با بیابانزایی»، 12 میلیارد ریال برای احیای 60 هکتار از اراضی ملی بیابانی شهرستان کبودراهنگ اختصاص یافت.

سعید الیاسی روز دوشنبه با بیان اینکه امسال از محل اعتبارات ملی طرح «مقابله با بیابانزایی» 12 میلیارد ریال برای احیای 60 هکتار از اراضی ملی بیابانی شهرستان کبودراهنگ اختصاص یافت، اظهار کرد: این اعتبار برای عملیات بوتهکاری با انواع گونههای مقاوم به خشکی و کمآبی نظیر آتریپلکس، قرهداغ، گز و سنجد در حد فاصل دو روستای «رامیشان و روعان» از توابع شهرستان کبودراهنگ صرف شده و درحال انجام عملیات بیابانزدایی است.
وی گفت: براساس مطالعات انجامشده مساحت بیابانهای استان همدان در اراضی ملی 19 هزار و 640 هکتار است که این سطح در شهرستانهای ملایر 6 هزار و 323 هکتار، فامنین 10 هزار و 730 هکتار، کبودراهنگ 10 هزار و 720 هکتار و همدان 37 هزار و 250 هکتار پراکنده است.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان مهمترین عامل بروز پدیده بیابانزایی در این استان را کاهش نزولات جوی، کاهش نفوذپذیری خاک و افزایش تبخیر در اثر تخریب بافت خاک بهدلیل افزایش املاح دانست.
الیاسی همچنین مدیریت نامناسب و تخریب و تصرف اراضی، بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی، تبدیل مراتع به دیمزارها و کنترل نکردن فرسایش، چرای بیرویه دام و رعایت نکردن ظرفیت مراتع را از دیگر عوامل بروز بیابان در استان همدان برشمرد.
وی اظهار کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در راستای اجرای وظایف و رسالت سازمانی و با توجه به تخصیص اعتبارات ملی و استانی اقدام به تهیه کتابچههای طرحهای مطالعات مناطق بیابانی استان کرده است.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان افزود: براساس مطالعات صورتگرفته 104 هزار هکتار از اراضی استان در چهار شهرستان همدان، ملایر، کبودراهنگ و فامنین با این پدیده درگیر هستند که درصورت ادامه روند کنونی و جلوگیری نکردن از عوامل ایجاد بیابان، بیشک مساحت بیشتری از عرصههای کشاورزی و ملی استان درگیر بیابان میشود.
الیاسی خاطرنشان کرد: در چندسال گذشته با وجود تخصیص ناکافی اعتبارات ملی و استانی، بیش از 700 هکتار از اراضی ملی بهمنظور بیابانزدایی در عرصههای شهرستان کبودراهنگ، قسمتهایی از شهرستان ملایر، فامنین و بخش قهاوند شهرستان همدان تحت اجرای عملیاتهای اصلاحی قرار گرفت.
وی گفت: بهمنظور مقابله با پدیده بیابانزایی، عملیات اصلاحی و احیایی در شهرستانهای بیابانی استان از طریق کاشت نهال آتریپلکس و قرهداغ انجام گرفته که با توجه به مشارکت جوامع محلی در روستای شاوه و گندهجین کبودراهنگ، تحول بی نظیری ایجاد شد و حالت مرتعی این عرصهها درحال بازگشت است.
رئیس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان بیان کرد: یکی از عمدهترین مشکلات منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان در زمینه بیابانزدایی و احیای مراتع، وجود تراکم بالای دام و دامدار در عرصههای ملی و به تبع بروز مشکلات اجتماعی و همکاری و مشارکت نکردن مردم در برخی از مناطق است.
الیاسی اظهار کرد: به نظر میرسد درصورتی که همه عوامل اجرایی از قبیل تخصیص لازم و بهموقع اعتبارات، بهکارگیری تعداد کافی کارشناسان متخصص در بخش بیابان و همچنین کاشت و انتخاب گونههای مقاوم به خشکسالی و کمآبی بتواند شرایط پوشش گیاهی را در آینده بهمراتب بهبود بخشد و از ایجاد آنچه که بهعنوان پدیده ریزگردها یاد میشود، جلوگیری کند.
وی ادامه داد: همچنین انجام فعالیتهای ترویجی و آموزشی بهطور قطع باعث ایجاد روحیه همکاری و همیاری در جوامع محلی با طرح بیابانزدایی میشود؛ به شرطی که اجرای این طرح بهنحوی صورت گیرد که مردم اثرات مثبت آن را در زندگی روزمره خود احساس کنند.
شناسه خبر 94250