شناسه خبر:94368
1404/2/29 13:56:00

مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رزن گفت: در بحث صنایع دستی رزن به کمک نماینده مردم این شهرستان در مجلس شورای اسلامی، 6 میلیارد اعتبار ملی دریافت کرده‌ایم که قرار است بازارچه‌های دائمی صنایع دستی برای سه شهر دمق، رزن و قروه احداث شوند.

شهرستان رزن با دارا بودن تاریخ غنی، راه دسترسی و ارتباطی و درعین‌حال طبیعت بکر و تنوع فرهنگی، یکی از مقاصد جذاب برای گردشگری کشاورزی و تاریخی در استان همدان به‌شمار می‌آید. این منطقه نه‌تنها مهد تولید محصولات زراعی و باغی همچون رازیانه است و ظرفیت کشت 95 درصد این محصول در کشور را دارد، بلکه به‌واسطه وجود بناهای تاریخی و فرهنگی، می‌تواند به یک مقصد جذاب برای گردشگران تبدیل شود؛ به‌عبارتی از مزارع سرسبز و باغ‌های پُربار سیب و رازیانه گرفته تا آثار باستانی و معماری منحصربه‌فرد، رزن می‌تواند تجربه‌ای منحصربه‌فرد از زندگی محلی و فراوانی فرهنگی را به بازدیدکنندگان ارائه دهد.
علاوه‌بر این، با توجه به رویکرد رو به رشد گردشگری کشاورزی در دنیا، شهرستان رزن به‌عنوان یک نمونه بارز از این نوع گردشگری بنا به دارا بودن مزارع گسترده رازیانه، فرصت‌های بسیاری را برای جذب گردشگران به ارمغان می‌آورد.
از طرفی بنا به داشتن ظرفیت صنایع دستی در بسیاری از روستاهای خود، با ایجاد بوم‌گردی‌ها، کارگاه‌های آموزشی و فضاهای تعامل با جامعه محلی، می‌تواند جذابیت زیادی برای علاقه‌مندان به این عرصه داشته باشد. از طرف دیگر توجه به ظرفیت‌های گردشگری کشاورزی و تاریخی رزن نه‌تنها می‌تواند به ارتقای اقتصادی منطقه کمک کند، بلکه موجبات حفظ میراث فرهنگی و توسعه پایدار را نیز فراهم خواهد کرد.
بر این اساس بهمن‌ماه سال 95 شهروز کهیایی، مدیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی وقت رزن از برنامه‌ریزی برای توسعه و تقویت گردشگری کشاورزی این شهرستان خبر داد و گفت که شهرستان رزن با تولید 95 درصد رازیانه کشور، قطب تولید این محصول به‌شمار می‌رود؛ رازیانه می‌تواند به‌عنوان برند گردشگری شهرستان باشد که در همین رابطه از چند سال پیش به گردشگری کشاورزی رزن ورود پیدا کرده‌ایم و پیگیری برای ثبت جشن برداشت رازیانه شهرستان در فهرست آثار ناملموس میراث‌ فرهنگی، در دستور کار قرار دارد.
بر این اساس با توجه به ظرفیت‌های عنوان‌شده، بر آن شدیم تا در ارتباط با داشته‌های رزن گفت‌وگویی را با علی فتحیان‌راسخ، مدیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی کنونی رزن ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:
مدیر میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی رزن با بیان اینکه ما در بحث ثبت آثار ناملموس میراث‌ فرهنگی شهرستان به دنبال آن هستیم که آیین برداشت و جشن شکرگزاری آن را در سطح ملی به ثبت برسانیم، گفت: بر این اساس کارهایی انجام داده‌ایم؛ چراکه بنا به لزوم تأمین مستندات، می‌بایست فیلم‌هایی از مراحل برداشت و آیین شکرگزاری آن‌ها تهیه می‌کردیم که از چند سال پیش کارها انجام شده، اما یک قطعه از فیلم که مربوط به بخش برداشت محصول توسط آقایان بوده، هنوز به دست ما نرسیده است.
علی فتحیان‌راسخ با تأکید بر اینکه به محض دسترسی قطعه مذکور آن را مستند می‌کنیم تا ثبت این اثر ناملموس به‌عنوان بخشی از فرهنگ منطقه رقم بخورد، افزود: در بحث صنایع دستی منطقه و شهرستان نیز به کمک نماینده مردم رزن در مجلس، 6 میلیارد اعتبار ملی دریافت کرده‌ایم که برای سه شهر دمق، رزن و قروه درنظر گرفته شده است.
وی با اشاره به اینکه قرار است از طریق اعتبارات ملی مذکور بازارچه‌های دائمی در این شهرها ساخته شود، اظهار کرد: مقدمات کار انجام و با شهرداری‌ها نیز رایزنی‌هایی شده است؛ به‌واقع می‌بایست زمینی به ما بدهند یا توافقاتی بکنیم، اما متأسفانه می‌گویند ما نمی‌توانیم زمین بدهیم که قرار است واحدهای حقوقی ما به فصل مشترکی برسند تا احداث این بازارچه‌ها محقق شود.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رزن با تأکید بر اینکه قرار است تا آخر اردیبهشت‌ماه تکلیف زمین‌ها مشخص شود، اذعان کرد: نخستین‌بار است که در شهرستان این اتفاق می‌افتد.
فتحیان‌راسخ با تأکید بر اینکه در بحث بازارچه‌ها نظر شخصی من این است که به‌صورت ورکشاپ‌ برقرار شوند، خاطرنشان کرد: علت توجه من به این مسئله آن است که در بحث صنایع دستی با موضوع سطح نازل خرید از سوی بازدیدکنندگان و خریداران روبه‌رو هستیم؛ به همین دلیل مطرح کردیم که کارگاه‌ها در همان بازارچه‌ها باشند که هم عملکردشان بهتر می‌شود و هم بازار مناسب‌تری برای فروش خواهند داشت، چراکه تماشای ایجاد این هنر، در خرید محصولات اثر‌گذار است.
وی با تأکید بر اینکه ما قصد داریم بازارچه‌هایی طراحی کنیم که به‌لحاظ ساختاری جذاب باشند تا گردشگران تمایل به توقف و عکاسی پیدا کنند، افزود: از طرفی یکی از نقص‌ها در عرصه گردشگرپذیری، به نبود زیرساخت‌هایی همچون موزه‌های مردم‌شناسی بازمی‌گردد؛ بنابراین قرار شد این بازارچه‌ها طوری طراحی شوند که موزه مردم‌شناسی در طبقه زیرین آن‌ها قرار گیرد که هم گردشگران را جذب کنیم و هم بزنگاه فروش برای صنایع دستی داشته باشیم.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رزن در پاسخ به سؤالی مبنی بر چگونگی تملک بناهای تاریخی در شهرستان به‌عنوان یکی از داشته‌های جذاب گردشگری، اذعان کرد: با توجه به محدودیت منابع میراث فرهنگی، تملک بسیار دشوار است. اما ما درحال رایزنی با شهرداری و مسکن و شهرسازی هستیم تا زمین‌هایی برای افرادی که در بافت‌های تاریخی سکونت دارند تخصیص دهند که بتوان این مسائل را حل‌وفصل کرد.
وی به شناسایی حدود 72 خانه تاریخی در شهرستان رزن اشاره کرد و افزود: از این تعداد، 37 ملک تملک شده‌اند و به ثبت ملی رسیده‌اند.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان رزن با تأکید بر اینکه ما با تبدیل این خانه‌ها به بوم‌گردی و سفره‌خانه‌های سنتی می‌توانیم از آن‌ها به‌عنوان فرصتی در حوزه گردشگری بهره‌برداری کنیم، تشریح کرد: اما مسئله این است که بنا به محدودیت‌های موجود، سرعتمان در این بخش کُند است؛ به‌عنوان مثال خانه تاریخی قلعه امیرنظام دچار آسیب شده است. اما یکی از خانه‌ها باقی مانده که با مالک آن که در خارج از کشور سکونت دارد، صحبت کردیم تا بتوانیم خانه را مرمت کرده و مجدداً به حالت اولیه برگردانیم.
وی ادامه داد: صحبت‌هایی برای مشارکت در مرمت این خانه‌ها و همچنین دو حمام تاریخی درحال انجام است؛ یکی از اولویت‌های ما این است که خانه‌های مذکور را ثبت ملی کنیم تا اعتبارات لازم برای مرمت آن‌ها جذب شود.
مع‌الوصف؛ با توجه به ظرفیت‌های زیاد گردشگری در ابعاد مختلف از بوم‌گردی‌ گرفته تا کشاورزی رزن و با تکیه بر غنای فرهنگی و تاریخی این منطقه، ضرورت دارد که اقدامات جدی و برنامه‌ریزی‌شده‌ای در راستای جذب گردشگران بیش‌ازپیش انجام شود. حال آنکه تحقق این هدف، نیازمند همکاری کلیه نهادها، ازجمله مسئولان محلی، شهرداری‌ها و سازمان‌های مربوطه است تا از طریق تبلیغات مؤثر، برگزاری رویدادهای فرهنگی و ایجاد تجربه‌های بی‌نظیر برای گردشگران، به توسعه یک گردشگری پایدار و سودآور برسیم. درست است که منابع محدود بوده، اما با همت و همکاری می‌توانیم زیرساخت‌های لازم را ایجاد کرده و گردشگران را به این منطقه جذب کنیم؛ ازاین‌رو خواسته ما جدیت در اجرای برنامه‌های مذکور و حمایت از داشته‌های گردشگری برای ارتقای کیفیت زندگی مردم محلی و حفظ میراث فرهنگی است.

شناسه خبر 94368