شناسه خبر:94529
1404/3/5 18:21:00

کریکت یکی از محبوب‌ترین رشته‌های ورزشی در کشورهایی مانند هند و پاکستان به‌شمار می‌رود، پای این رشته ورزشی به‌واسطه دانشجویان خارجی این‌روزها در همدان باز شده است.

کریکت در بعضی کشورها بیشتر از فوتبال تماشاگر و محبوبیت دارد، این رشته اگرچه کمتر شناخته شده است، اما در سال‌های اخیر در برخی مناطق کشور به‌ویژه سیستان و بلوچستان، جا افتاده و به یکی از رشته‌های پُرهوادار تبدیل شده است.
این ورزش که ریشه‌ای انگلیسی دارد و در کشورهای هند، افغانستان، پاکستان و استرالیا بسیار محبوب است، در ایران از طریق حضور کارکنان خارجی صنعت نفت در دهه‌های 1920 و 1930 معرفی شد و پس از ملی شدن صنعت نفت در سال 1951، توسط ایرانیانی که در خارج تحصیل کرده بودند، دوباره احیا شد.
کریکت در ایران ابتدا در مناطق نفت‌خیز مانند مسجدسلیمان و آبادان توسط کارمندان بریتانیایی صنعت نفت رواج یافت، بومیان این مناطق با الهام از این ورزش، بازی‌های محلی مشابهی مانند «چوب کلی» و «الختور» را ابداع کردند.
تیم ملی کریکت ایران از سال 2003 به‌صورت رسمی در رقابت‌های بین‌المللی شرکت می‌کند و در سال 2017 به عضویت وابسته ICC ارتقا یافت؛ نخستین حضور بین‌المللی تیم ایران در جام ACC در سال 2004 بود و تیم ملی جوانان زیر 19 سال نیز در سال 2023 در مسابقات آسیایی مالزی شرکت کرد که اکثریت بازیکنان آن از سیستان و بلوچستان بودند.
کریکت در ایران به‌ویژه در منطقه چابهار (سیستان و بلوچستان) که هم‌مرز با پاکستان است، محبوبیت زیادی دارد.
حدود یک‌هزار و 500 نفر در این استان به‌صورت آماتور کریکت بازی می‌کنند و شهرهایی مانند تهران، زاهدان، شیراز، کرمان، مشهد و گرگان نیز تیم‌های فعالی دارند.
لیگ کریکت مردان ایران نیز از سال 2014 با هشت تیم آغاز شد و چابهار نخستین قهرمان آن بود، همچنین لیگ زنان در همان سال راه‌اندازی شد و مشهد قهرمان آن شد، مسابقات قهرمانی کریکت بانوان نیز به‌تازگی در شهرهایی مانند گرگان برگزار شده است.
* کریکت، ورزش جذاب و پُرهیجان
کریکت یک ورزش تیمی محبوب با ریشه انگلیسی است، این ورزش با چوب و توپ انجام می‌شود و ترکیبی از استراتژی، مهارت و استقامت است و بین دو تیم 11 نفره انجام می‌شود.
زمین کریکت اغلب بیضی‌شکل است و یک مستطیل مرکزی به‌نام «پیچ» دارد که 22 یارد (20 متر) طول آن است و در دو انتهای پیچ، دروازه‌های چوبی قرار دارند.
در این بازی یک تیم (تیم بتینگ) با ضربه زدن به توپ با چوب، سعی در کسب امتیاز می‌کند، درحالی که تیم دیگر (تیم بولینگ) با پرتاب توپ و دفاع از دروازه‌ها، تلاش می‌کند مانع امتیازگیری شود یا بازیکنان حریف را حذف کند.
نحوه امتیازدهی این مسابقات به‌گونه‌ای است که بازیکنان با دویدن بین دو دروازه، امتیاز لازم را کسب می‌کنند و اگر توپ به مرز زمین برخورد کند یا از آن خارج شود، امتیازهای اضافی (4 یا 6) به تیم تعلق می‌گیرد.
در این بازی بازیکن بتینگ ممکن است با روش‌هایی مانند اصابت توپ به دروازه، گیر افتادن توپ توسط بازیکن حریف و یا برخورد توپ به پای بازیکن، حذف شوند.
توپ کریکت سخت، چرمی و به رنگ قرمز یا سفید است، چوب این بازی نیز با سطح صاف برای ضربه زدن به توپ تولید شده و بازیکنان بتینگ از کلاه ایمنی، پدهای محافظ پا و دستکش استفاده می‌کنند.
* کرکیت محبوب دانشجویان خارجی همدان
ورزش کریکت جزء رشته‌های محبوب در بین دانشجویان خارجی به‌ویژه اهل شبه‌قاره هند و پاکستانی است و آنان از این ورزش استقبال بسیار خوبی دارند.
دانشگاه علوم پزشکی همدان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آزمونه‌های توسعه ورزش کریکت در بین دانشجویان خارجی به‌شمار می‌رود و دلیل آن کثرت حضور دانشجویان اهل کشور پاکستان است.
دانشجویان پاکستانی می‌گویند کریکت ورزش ملی آن‌ها محسوب می‌شود و علاقه‌مند به توسعه این رشته ورزشی در دانشگاه‌های سطح استان همدان به‌ویژه دانشگاه علوم پزشکی هستند.
هم‌اکنون 400 دانشجوی خارجی در این دانشگاه به تحصیل اشتغال دارند و بیشتر دانشجویان کشورهای شبه‌قاره هند که برخاسته از قطب کریکت جهان هستند، در علوم پزشکی همدان تحصیل می‌کنند.
این استقبال چشمگیر باعث شد تا مدیران ورزشی دانشگاه علوم پزشکی همدان در راستای توسعه کریکت، برنامه ریزی هدفمند را در دستور کار قرار بدهند.
* به گزارش خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 94529